MARC DE COCK - 1e Nat. Asduif Allround

Liefhebber: 

Temse – Temse ligt aan de Schelde en haalde in het verleden de krantenkoppen met het intussen opgeheven scheepsbouwbedrijf Boelwerf. Ook de Temsebrug komt wegens verkeersperikelen regelmatig in het nieuws en zou met 365 m de langste brug in België zijn.

In de duivensport gaat daar de meeste aandacht naar Marc De Cock (53). Marc is de bedrijfsleider van het vleeswarenbedrijf “Charles”, het vroegere Cock's Vleeswaren, en heeft als duivenmelker ook al nagels met koppen geslagen. In de nationale kampioenschappen KBDB 2018 was hij opnieuw een blikvanger met 2e Algemeen Nationaal Kampioen KBDB en de 1e Nationale Asduif Allround KBDB. Wij brachten Marc een bezoek in zijn El Dorado voor de sportduif !

Grootvader Charles De Cock

Grootvader Charles De Cock was een vitesser “pur sang”. Hij won vele eerste prijzen en kon zijn aandacht op één duif toespitsen en in het weekend er ook de eerste prijs mee winnen. Het is grootvader die Marc met de duivenmicrobe besmet heeft. Vanaf zijn zesde zat Marc er op de duivenhokken en grootvader timmerde ook zijn eerste hokje (2m x 2m) in elkaar. Hij kreeg vier duiven en is onder grootvaders vleugels met de duiven beginnen spelen. 
Vanaf 1976 tot 1988 heeft Marc samengespeeld met zijn vader Jozef onder de naam De Cock en Zoon. Er werd gespeeld met kwaliteit van regionale vedetten zoals duiven uit de fameuze “Dokus”, “Schellensduiven” en duiven van Jan Broeckx. De “167” van Marien Pieterse heeft toen eigenlijk het startschot gegeven.
Marc is in 1988 aan de overkant van zijn huidige locatie gestart met duiven. Zijn eerste grote aankoop (1992) was topduif “De Crack” met origine Marcel Dillen, Ranst. Deze klepper kon een ongelooflijk palmares voorleggen met o.a. 9e Nat. Asduif Fond KBDB, de “Gouden Oscar”, “Gouden Ring” Waasland Grote Fond, 3e Prov. Asduif Fond en 14 eerste prijzen. “Rambo”, ook met Dillen-afstamming, groeide uit tot een echte topkweker.
In 1994 verscheen het “Kanon” ten tonele en hij won 1e Nat. Bourges 12.389 d. In 2000 werd de 1e Nat. Narbonne op het palmares bijgeschreven. Verder won Marc tweemaal de auto in de One Million Dollar race. In 2000 won hij de Olympiade-race in Kaapstad. In 2002 heeft hij samen met Eric Limbourg de kolonie van De Rauw-Sablon gekocht.
In 2006 had hij een Olympiade-duif met “Special Man”. In 2007 won hij de 1e Prov. St-Vincent met zuster “Leen” en in 2010 won hij de 1e Internat. Narbonne met “Leen”. In 2009 kocht hij met “Eagle Eye” de duurste duif die toen ooit publiek verkocht werd. Deze topper was 4e Nat. Asduif Fond KBDB en ook Olympiadeduif.
In 2015 had hij met “Johan” de 3e Nat. Asduif Fond KBDB en in 2016 een Olympiadeduif met “Bold Eagle”. In 2018 had hij dan de 1e Nat. Asduif KBDB allround met “Rockefeller”.
Tussendoor schreef Marc meer dan 100 provinciale zeges op zijn naam. Hij was bovendien ook leverancier van topklasse op andere hokken zoals bij o.a. Jos Thoné met “Kirin” (lijn “801” Aelbrecht) met 10x 1e prijs en 1e nat. Brive.

KAMPIOENSCHAPPEN 2018

1e Nationale Asduif Allround KBDB 2018
2e Algemeen Kampioenschap KBDB 2018

Clubkampioenchappen 2018
1e Flying Jaarse 
1e Flying Jaarse 1e + 2e getekende
1e Asduif Fond en Flying Jaarse
1e Belofte Fond 
1e Koning Meeste Overwinningen 
1e Master Kampioenschap Fond
1e Keafer Kampioenschap Fond en Flying 
1e Eerst getekende Barcelona
1e Serie 1e + 2e getekende Barcelona 

1e Nationale Ploegkoers Gent met Eric Limbourg (Barcelona-Perpignan)
1e Gouden Ringen Fond Waasland oude 
1e Bingo Winnaar Fond Waasland oude

Weduwnaars verduisterd

Marc De Cock kwam aan de start van het seizoen 2018 met een ploeg 50 weduwnaars, 40 duivinnen op het weduwschap, 200 jonge duiven en 35 kweekkoppels.
De eerste koppeling van de weduwnaars vond plaats op 25 november en er werd een ronde jongen groot getrokken. Daarna volgde er geen tweede koppeling meer. Begin april wordt er gestart met opleren. Gedurende 14 dagen worden de weduwnaars elke dag weggevoerd tot 60 km als grootste afstand. Daarna wordt het Quiévrain, Noyon, enz. De weduwnaars vliegen de wedstrijden van 200 km tot 1000 km.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een half uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende dag. Er wordt ‘s morgens getraind van 7 u tot 8.30 u en het trainingsgedrag wordt nauwlettend in het oog gehouden. De weduwnaars worden verduisterd vanaf januari tot 1 mei.
Marc speelt het klassiek weduwschap zonder franjes en pas op het einde van het seizoen kan er een lege woonbak open gezet worden om de territoriumdrang van de weduwnaars wat aan te wakkeren.

1e Nat. Asduif Allround KBDB

De 1e Nationale Asduif Allround KBDB is B17/4094340 “Rockefeller”. Hij verzamelde een schitterend palmares met o.a. 92e nat. Narbonne 3.017 d, 187e nat. Limoges 7.236 d, 72e nat. Brive 4.384 d, 569e nat. Chateauroux 27.081 d, 266e nat. Bourges 19.133 d, 170e FVOV Vierzon 3.854 d.
“Rockefeller” is een geblokte sterke duif. Hij is goed gesloten, heeft een soepele pluim en is enorm intelligent. Het is een kalme duif maar een duif die zich weet te presenteren. Hij werd gespeeld als jonge duif in het najaar en was vroeg op de eerste wedstrijd. De week nadien glipte hij weer mee binnen met de eerste duiven en liet zien dat het een echte goede duif was. Hij zat in hok 1 (beste duiven) links boven in zijn woonbak en had in de loop van het seizoen 2018 al een goed coëfficiënt bijeen gevleugeld. Maar de titel van 1e Nat. Asduif All Round KBDB lag binnen handbereik en hij moest de mand in voor Narbonne. Maar het werd geen vlotte wedstrijd en het was warm met onweer tijdens de nacht. Dezelfde dag waren zo goed als geen duiven thuis. De duiven kwamen overal druppelsgewijs naar huis maar plots was “Rockefeller” daar toch. Hij kwam gehavend uit de strijd, was de helft van zijn staart kwijt en was gekwetst. Hij was echt blij dat hij thuis was en liep vlot binnen. Marc heeft hem direct op het kweekhok gezet waar nog grootse dingen van hem verwacht worden.

Duivinnen op weduwschap

De duivinnen op weduwschap worden ook op 25 november gekoppeld en broeden 5 dagen. Daarna volgt er geen tweede koppeling meer. Ook de duivinnen worden begin april 14 dagen elke dag weggevoerd tot 60 km als grootste afstand. Ook zij vliegen de wedstrijden van 200 km tot 1000 km.
Bij het inkorven komen duivinnen en doffers 5 minuten samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ‘s anderendaags.
De duivinnen zitten op een hok met schabjes en de bodem bestaat uit rollen zodat de duivinnen niet op de bodem kunnen samenhokken. Er zijn doorgaans geen problemen met het onderling paren. De duivinnen trainen van 6 u tot 7 u. In tegenstelling tot de doffers worden de duivinnen niet verduisterd. Zowel de weduwnaars als de duivinnen presteren goed.

Geen partner bij inkorving

Bij Marc De Cock komt het spel met de jonge duiven op de tweede plaats. De 200 jonge duiven worden in 3 rondes gekweekt uit kwekers en weduwnaars. De jongen worden gespeend aan 21 dagen en jonge doffers en duivinnen gaan samen op de hokken.
De jongen worden verduisterd van januari tot 21 juni en worden daarna bijgelicht tot einde seizoen. De verduistering gaat in om 17 u en wordt opgeheven om 9 u. De jonge duiven worden opgeleerd zoals de weduwnaars en de vliegduivinnen. Ze worden gedurende 14 dagen elke dag weggevoerd tot 60 km. Er wordt 1x per dag getraind na de weduwnaars.
De schuifdeur wordt eind juni ingevoerd. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen niet samen. Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende morgen. Ze worden wel het ganse seizoen 2 tot 3 keer per week weggevoerd en bij aankomst van deze leervluchten komen ze een half uur samen met hun partner. Er komen geen kartonnen dozen of wegkruipbakjes op het hok want er wordt niet naar extra motivatie gezocht.

“Superdieet” en “Long distance”

In Temse wordt “Superdieet” en “Long Distance” van Beyers gevoederd. Het merendeel van de duiven wordt iedere week ingekorfd. De duiven voor de fond gaan om de twee weken of 2 van de 3 weken in de mand. Voor de grote fond wordt uitzonderlijk om de drie weken ingekorfd.
Zaterdag bij aankomst van een fondwedstrijd wordt er “Long Distance” (sportmengeling) gevoederd en er is Belgasol in het drinken. Op zondag, maandag en dinsdag wordt er 100% Superdieet gevoederd. In het drinkwater gaat er 2 dagen Belgasol, 2 dagen Herbazim, 2 dagen Belgasol, 2 dagen Wonder Pigeon, 2 dagen Belgasol, 2 dagen looksap + thee... en deze cyclus herhaalt zich.
Op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag wordt het 50% sportmengeling + 50% Superdieet. Vanaf maandag van de tweede week wordt het 100% sportmengeling tot aan de inkorving. Op de dag van de inkorving krijgen de duiven ook pindanoten.

Medisch Piet Blancke

Marc gaat met zijn duiven 1x per maand op controle bij dierenarts Piet Blancke. Vanaf twee nachten mand krijgen de duiven bij elke thuiskomst van een wedstrijd een trichopil (Piet Blancke) of een gele druppel in de bek. Tegen luchtweginfecties werd er afgelopen seizoen niets ondernomen. Bij heel warm weer krijgen de duiven die meerdere dagen in de mand moeten een Appertex opgestoken.
De jonge duiven hebben weinig last van “one eye cold” omdat er al vele jaren een strenge selectie tegen dit probleem gevoerd werd. De jongen krijgen uitzonderlijk adeno. Indien dat wel het geval is zijn na 2 à 3 dagen behandelen de problemen opgelost.

De schitterende hokaccommodatie in Temse.Luxe hokken

Oud en jong vliegen op 70 m vlieghokken op de eerste verdieping. Onder de vlieghokken zijn er 40 m kweekhokken en 30 m kantoor en werkruimte. De vlieghokken hebben een groot puntdak met een massa zuurstof. Op elke afdeling is er een verluchtingstrook van 1,5 m voor en boven de duiven. De hokken hebben vloerverwarming die gekoppeld is aan een hygrometer. Die neemt de kilte weg en maakt de hokken gezellig. Deze is winter en zomer in gebruik.
De duiven zitten allemaal op houten roosters en de hokken hebben allemaal automatische mesttransportbanden. De verduistering van de hokken kan automatisch ingesteld worden. Er is ook een automatische zonnewering waardoor de ramen dag en nacht kunnen open staan tijdens de zomer. Er is ook een centraal stofzuigersysteem waarmee de hokken elke dag onder handen genomen worden. Verder zijn er 60 antennes van het automatisch constateersysteem (Bricon) in de vloer verwerkt waarover de duiven binnenlopen bij aankomst van een wedstrijd. Om alles vlekkeloos te laten verlopen kan Marc beroep doen op zijn twee prima verzorgers Luc Buyl en André Moonens.

30 procent blijvers

Van de 90 oude en jaarse vliegduiven blijven er aan het einde van de rit 27 over (30%). De mand is de enige keurmeester. Provinciaal en nationaal driemaal kop vliegen is een must. Van de jonge duiven blijven er 50% over. Alle jongen die terugkomen blijven en worden als jaarling gespeeld en pas dan wordt de selectie gemaakt.

De ideale duif 

Marc ziet graag een intelligente duif uit de middelmaat die sterk gebouwd is en met een goede pluim. Ogen en keel zijn van geen belang want de mand zal dat selecteren. Een lelijke duif die goed presteert wordt rap een mooie!
Dichte inteelt kan of vader x dochter en moeder x zoon maar de nakweek gaat naar het kweekhok. Een strenge selectie dringt zich hierbij op want er is veel “afval” bij.
De “stam” van de kolonie Marc De Cock wordt gevormd door de lijnen De Rauw-Sablon /Aelbrecht, “Eagle Eye”, “Rockefeller”, “Bold Eagle” en “Johan”.
De ambitie voor 2019 is nog een beter klassement in de nationale kampioenschappen, meer asduiven en zo mogelijk een nationale overwinning.

Twee topkwekers

Wij stellen twee topkwekers van het hok Marc De Cock aan u voor.

“Vader Rockefeller” B11/4118895 werd vader van:

  • “Rockefeller” B17/4094340 met 170e FVOV Vierzon 3.854 d, 266e nat. Bourges 19.133 d, 569e nat. Chateauroux 27.081 d, 72e nat. Brive 4.384 d, 187e nat. Limoges 7.236 d, 92e nat. Narbonne 3.017 d. Hij werd 1e Nat. Asduif allround KBDB 2018.
  • “Miss Chateauroux” 4164182/18 met 2e Noyon 1358 d, 1e prov. Chateauroux 3.206 d /55e nat. 17.281 d.
  • “Eagle Rocky” B15/4198069 met 1623e nat. Bourges 36.307 d, 154e nat. Brive 5.929 d.
  • “Mr. Libourne” B16/4013102 met 111e nat. Libourne 3.950 d, 257e nat. Pau 2.587 d

“Zoon Superbreeder 801” B12/4313239 werd vader van:

  • “B14/4068176” met 189e nat. Tulle 8.621 d, 491e nat. Montelimar 4.000 d, 38e nat. Brive 5.952 d, 246e Vierzon 7056 d, 270e nat. Limoges 14.937 d, 214e nat. Brive 9.132 d, 299e nat. Montelimar 4652 d.
  • “Mr. Brive” B14/4068178” met 1e prov. Brive 2.336 d / 19e nat. 9.049 d, 387e nat. Tulle 8.621 d, 457e nat. Limoges 6.492 d, 505e nat. Brive 9.132 d, 533e nat. Cahors 5.639 d, 701e nat. Limoges 15.789 d, 716e Montelimar 4.652 d, 864e nat. Limoges 14.937 d. Werd vader van 032/16 die winnaar werd van de Gouden Ring Fond 2018.
  • * “B16/4013056” met 161e nat. Bourges 20.759 d, 16e nat. Limoges 10.554 d, 347e nat. Jarnac 5.117 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.