LOUIS VAN HOORENBEECK – 1e Nationaal Kampioen Fond Oude duiven

Liefhebber: 

Baasrode - Baasrode is een deelgemeente van Dendermonde. Voor de sluiting van de scheepswerf was Baasrode bekend als het “scheepbouwersdorp”. Men kan er met het verleden van de binnenvaart kennis maken in het scheepvaartmuseum waar scheepsmodellen en prenten het verleden van de binnenscheepvaart toelichten.

Baasrode ligt bovendien aan de toeristische stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs. Elke zondag van juli, augustus en september wordt er met een oude stoomtrein gereden.
Louis Van Hoorenbeeck (64) is geboren en getogen in Baasrode en is er al vele jaren een van de toonaangevende duivenmelkers. Met zijn kleine kolonie slaagt hij er in zich ieder jaar bij de besten te klasseren in F.C.D. waar toch nog 150 duivenmelkers met elkaar de degens kruisen op de fond. Het seizoen 2015 was voor hem uitermate succesvol en aan het einde van de rit werd hij 1e Nationaal Kampioen Fond KBDB en had hij de 17e Asduif Fond Oude KBDB.

Vader en grootvader

Vader Henri en grootvader Louis waren twee goede duivenmelkers die uitblonken op de vitesse. Louis zat al heel vroeg op de hokken van vader en grootvader en bij hen werd hij besmet door de duivenmicrobe. Toen hij 4 jaar oud was ging hij reeds op stap met een mandje van twee duiven. Toen hij 7 à 8 jaar oud was moest hij al de duiven gaan inkorven. In Baasrode waren er toen twee duivenlokalen en Louis ging in al zijn enthousiasme de duiven in het verkeerde lokaal inkorven. Die keer was grootvader niet tevreden !
In 1990 ging Louis in de Mandekensstraat voor eigen rekening van start en er werd halve fond en ook een paar keer per jaar fond gespeeld. De basis van de kolonie werd gehaald bij Jef Boeman, Buggenhout... Omer Quisquater, Baasrode... Raoul Verstraete, Oostakker... Etienne De Meyer, Lembeek (ook leverancier van duivenvoeder).
Er werd zeer goed gespeeld en Louis werd 5 jaar na elkaar Algemeen Kampioen en had er ook meerdere asduiven. In 2004 werd de overstap gemaakt naar de fond. De lijsttrekker van de kolonie was de “Van Belle”... een doffer die meerdere kopprijzen gewonnen heeft op de grote fond.
In 2010 werd er op het huidig adres gestart. Er werden 12 duiven overgewend en de bedoeling was de ééndaagse fond te spelen. Er werd versterking gehaald bij Raf Bijl, Buggenhout (10 duiven)... Etienne Devos, Deerlijk... en Roger Vereecke, Deerlijk via Gilbert Van Hasselt, Zele (20 eieren gaan halen). Gilbert Van Hasselt had vooral duiven van Roger Vereecke en Chris Hebberecht op de kooi. De laatste inbreng voor de zware fond komt van Jean Stevens, Ruisbroek.

Weduwschap primeert

Louis Van Hoorenbeeck kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 36 weduwnaars (15 oude en 21 jaarse)... 80 jonge duiven... en 13 kweekkoppels als achterban.
De weduwnaars vlogen hun laatste wedstrijd uit Tulle en daarna werd er nog tweemaal “vuil” gebroed. Op 2 februari vond de eerste koppeling plaats en na 5 dagen broeden werden doffers en duivinnen opnieuw gescheiden. Eind maart kwamen ze bij goed weer nog eens samen en werd er opgeleerd. Het werd daarna 2x Quiévrain... 4x Noyon... Blois... Vierzon... Limoges... en dan verder het hele rijtje af. Agen was de grootste afstand.
De weduwnaars werden op het klassiek weduwschap gespeeld maar al vrij snel was hij twee excellente doffers kwijt. Eentje werd door de klamper gepakt en eentje ging verloren toen Souppes-sur-Loing in Quiévrain gelost werd.
De doffers hebben tweemaal daags een vrije training van 1 u... 50 minuten er hard tegenaan gaan en 10 minuten met open raam. Het gedrag van de weduwnaars tijdens de training met open raam bepaalt de volgorde op de poelbrief !
Louis houdt het gedrag van zijn flyers tijdens de training nauwgezet in de gaten. Hij ziet graag dat de vliegploeg zo’n 10 minuten wegtrekt en boven de bomen blijft hangen... daarna terug over het hok scheert en dan uit elkaar spat. Ze mogen dan eventjes op het dak van het hok neerstrijken om dan opnieuw weg te stuiven.
Hij heeft ook zijn “473” die een fantastische crack is maar die niet graag traint. Wanneer de andere weduwnaars volop trainen zoekt hij vrij snel zijn plaatsje op of naast het hok. Maar van zodra het venster open gaat is hij present om de baas van het hok te spelen.
Tijdens de dag zitten de weduwnaars in hun nestvak en de ramen worden de ganse dag afgeschermd met een gordijn. Het is de bedoeling dat ze zo weinig mogelijk gestoord worden. Rusten en recupereren is het enige wat van hen dan verwacht wordt.
Bij de inkorving wordt naar de best mogelijke motivatie van de doffers gezocht. De duivin komt bij haar partner en wordt een paar uur bij hem in het nestvak opgesloten. Het is de bedoeling dat doffers daarna heel rustig kunnen ingekorfd worden.
Voor 2016 is het de bedoeling om later de topconditie onder de vliegploeg te krijgen. Er zal later gekoppeld worden en de voorbereiding op het nieuw seizoen zal ook later starten.

Jonge duiven op een laag pitje

Louis geeft volmondig toe dat hij al jaren niet goed speelt met de jonge duiven. Dit is allerminst een probleem want het spel met de oude duiven en de jaarlingen primeert. Er worden alleen jongen gefokt uit de kwekers en deze worden goed opgeleerd en in het beste geval vliegen die 1 of 2 nationale vluchten op de grote halve fond. 2015 was een echt rampjaar en de jongen werden gestopt na de eerste provinciale Bourges.
De eerste ronde jongen wordt verduisterd van begin maart tot half juni... van 17 u tot 8 u. Daarna wordt er niet meer bijgelicht. Wanneer de jongen 2,5 maand oud zijn worden de geslachten gescheiden en ze worden daarna op de schuifdeur gespeeld. Half april wordt er gestart met opleren. Tot en met Dourdan liep alles gesmeerd en de jongen presteerden goed.
Louis had 29 jongen in de korf op de provinciale Bourges en die kwamen heel slecht naar huis. Nadien (half juli) kreeg hij de ploeg jonge duiven niet meer op de rails. Het waren vooral de doffers die achter bleven en die had hij nu juist nodig om de weduwnaarsploeg aan te vullen.
In 2016 zal hij een duivinnenploeg klaar zetten voor de 4 nationale vluchten voor jonge duiven. Ook hier zal hij zijn best doen om de topconditie naar achter te verschuiven door op een latere datum te starten en de voorbereiding aan te passen.

Driemengelingensysteem Beyers

Louis heeft wat het voederen van de vliegduiven betreft gekozen voor het “driemengelingensysteem van Beyers”. De duiven worden om de 14 dagen gespeeld en het voedersysteem ziet er zo uit :
Zaterdag en zondag na thuiskomst van een wedstrijd wordt er “Recup” (lichte mengeling) gevoederd. In de drinkpot is er dan Tsurex (Belgavet Seiffert) in poedervorm en oplosbaar in het water.
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag wordt het dan “Opbouw” of een mengeling van erwten, bonen, maïs en dari. Zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag wordt er overgeschakeld op “Energy” (vetrijke voeding). De laatste drie dagen wordt er meerdere keren per dag gevoederd. De laatste dag wordt er een supplement van pinda’s... snoep... en maïs bijgevoederd. De dag voor de inkorving worden er vitamines verstrekt.
Alle duiven krijgen individueel eten en drinken in hun woonbak en zo kan de melker zien voor welk deel van de mengeling de doffer een voorkeur heeft. Bij de volgende voederbeurten wordt hierop ingespeeld.

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN FOND OUDE DUIVEN
Valence Nat.  6.542 d. 205 (1e afg.)  264 (2e afg.)
Montauban Zone B 1.996 d. 164 (1e afg.)   24 (2e afg.)
Jarnac Zone B  1.994 d. 80 (1e afg.) 104 (2e afg.)
Libourne Zone B  2.469 d. 9 (1e afg.)  29 (2e afg.)

Medisch

Na afloop van het vliegseizoen wordt er 10 dagen “gekuurd” tegen paratyfus maar nadien niet ingeënt. De vliegploeg wordt in de maand februari nogmaals 8 dagen behandeld tegen paratyfus.
De kwekers krijgen in de maand oktober een behandeling van 5 dagen tegen trichomonas. Eind maart, bij de koppeling van 5 dagen van de weduwnaars, wordt er 5 dagen behandeld tegen trichomonas en 5 dagen tegen luchtwegeninfecties (Soludox). Deze volledig behandelding wordt nog eens herhaald tussen Vierzon en Limoges. Verder in de loop van het seizoen krijgt iedere duif die thuiskomt van een wedstrijd een “gele druppel” in de bek.
Een strenge hygiëne op het hok en de duiven die individueel eten en drinken krijgen beperken het besmettingsgevaar. Verder heeft Louis het volste vertrouwen in dierenarts Johan Van der Cruyssen, Oosterzele.
En dan nog een brouwsel van eigen fabricaat dat tijdens de winter 2 à 3 keer per week in de drinkpot gaat. Twee tot drie citroenen worden samen met 10 klontjes suiker gekookt. Daarna wordt er nog 7 liter kokend water aan toegevoegd. Dan moet men het mengsel nog twee dagen laten trekken en daarna via het drinkwater aan de duiven verstrekken.

Strenge selectie

Van de 36 weduwnaars, waarvan er drie naar het kweekhok gingen, bleven er na afloop van het seizoen nog 17 over. De lege plaatsen zullen voor 2016 opgevuld worden met 19 jonge doffers. Er wordt gespeeld in FCD, een duivenbond met harde concurrentie op de fond, en de “blijvers” moeten minstens op drie fondvluchten per tiental vliegen.
Voor de jonge duiven liggen de zaken helemaal anders. Daar wordt er vooral op de afstamming geselecteerd.

Het kweekhok

Ook de plaatsjes op het kweekhok zijn bijzonder duur. Het is een hok met 24 nestvakken waarvan er slechts 16 bezet zijn. Enkele topkoppels zijn :
* B09/4284654 “Devos” x B11/4124615 (Danny Schockaert x Staf Leus). Uit dit kweekpaar werden reeds meerdere kopvliegers gefokt met o.a. een asduif in FCD die 7e prov. asduif Fond Oost-Vlaanderen werd.

* B07/4070235 (Chris Hebberecht) x B07/4070233 (Raf Bijl) en die werden o.a. de ouders van 1e Limoges FCD jaarse en 9e provinciaal. Een broer won 4 op 4 op de fond en mag als een grote belofte gezien worden.

* B08/4049611 (ras Ludo Claessens) x B12/4021925 (R. Vereecke, via Gilbert Van Hasselt). De “611/08” was een uitstekende vliegdoffer en is nu een beloftevolle kweker.

Tuinhokken

Er wordt gespeeld op een tuinhok dat over de hele lengte in twee gedeeld werd. In het voorste gedeelte (1,8 m diep) zijn de vlieghokken voor weduwnaars en jonge duiven ondergebracht. Het achterste gedeelte (1,8 m diep) wordt ingenomen door het kweekhok en het onderkomen van de weduwduivinnen. Langs weerszijden van het hok staat er een volière zodat de kwekers en de duivinnen ook van de buitenlucht kunnen genieten. Het zijn goed geïsoleerde hokken die ook bijzonder droog zijn.
In het plafond van de verschillende compartimenten zorgen 70 cm brede schuiven voor de verluchting. Naargelang het weer worden die open en dicht geschoven. Tijdens de winterperiode ligt er wit zand op de bodem van de hokken. Minder kuiswerk en het brengt de droogte op het hok. En zegt Louis... hoe warmer het wordt hoe beter ik ga spelen.
De hokken worden tweemaal daags gekrabd en driemaal per week met de stofzuiger onder handen genomen. De woonbakken worden iedere week uitgeschuurd met azijnwater. Tijdens het vliegseizoen worden de drinkbokaaltjes iedere dag ververst. De duiven die veel drinken zijn doorgaans niet de beste ! Tijdens het weduwschap krijgen de doffers iedere dag een koffielepel verse grit in hun voederbakje. Op de bodem van het hok staat er ook een piksteen. Om te vermijden dat de duiven elkaar horen is er ook altijd muziek op het hok.

De ideale duif

Louis : “Ik verkies een duif uit de middelmaat maar wel van het langere type. De vleugel onderaan moet dik bevederd zijn. Een duif moet achteraan goed gesloten zijn... een zachte pluim... en een fijne roze keel hebben. Een duif met een rode keel gaat er hier meteen van tussen. Het oog moet goed gepigmenteerd zijn maar de kleur speelt geen rol. Toch ga ik vermijden dat er twee witogers met elkaar gekoppeld worden. De vleugel moet fijne pennen hebben en liefst met een grote verspringing.”

Raf Bijl

Raf Bijl (61) is sinds een paar maanden de vaste compagnon van Louis Van Hoorenbeeck. Raf heeft een schitterende duivenmelkercarrière achter de rug maar zijn duiven werden in 2015 verkocht wegens gezondheidsproblemen. Louis was al jaren een vriend van Raf en de melker die hem het dichtst benaderde op de uitslagen. Raf wil Louis helpen bij de medische begeleiding... het motiveren van de vliegploeg... het koppelen van de kwekers... het opwachten van de duiven... en de administratie. Het was ook Raf die de inzending voor de nationale kampioenschappen binnenstuurde.
Tijdens het vliegseizoen loopt Raf zo’n 2 à 3 keer per week binnen bij Louis... tijdens de winter is dat één keer per week. Louis staat nu voor de eerste keer aan de top en het is Raf zijn vurigste wens om hem daar te houden... of misschien zelfs nog beter te doen.

Kampioenschappen

 Louis Van Hoorenbeeck vinden we in heel wat kampioenschappen terug :

 - 1e Nationaal Kampioen Fond Oude Duiven KBDB
 - Koning Fond FCD (150 leden)
 - Algemeen Kampioen Fond FCD
 - Algemeen Kampioen Fond “De Reisduif”, Baasrode
 - 1e Criterium Fond Baasrode
 - 2e Asduif Fond FCD
 - 2e Asduif Fond “De Reisduif”
- 5e Prov. Kampioen Fond
 - 7e Prov. Asduif Fond
 - 3e Kampioen Fond “Duivenkrant”.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.