LOUIS MATTHEUS - 1e Nat. Bourges 22.654 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Baal – Louis Mattheus is duivenmelker vanaf zijn achttiende. Thuis heeft hij niets anders gezien dan duiven en koers. In zijn jonge jaren was hij wielrenner en hij reed bij de “nieuwelingen” tot zijn vriend naast hem dood gereden werd. Hij stopte de wielrennerij en legde zich meer toe op de duivensport. Maar in zijn oude dagen werd hij toch nog kampioen van België en de Benelux bij de senioren.
In 1965 is hij getrouwd en in 1966 is hij met duiven begonnen. De basis van zijn kolonie werd toen gevormd met duiven van Gommaar Verbruggen en Raoul Verstraete... en er werd alleen Quiévrain en Noyon gespeeld. Maar per toeval raakte hij gepassioneerd door de halve fond.
Hij had een duif die met geen stokken binnen te krijgen was toen ze aankwam van een wedstrijd. Voor straf moest ze mee naar de halve fond en ze vloog de 1e Etampes met 15 minuten voorsprong bij echt zwaar weer. Ze ging ook de mand in voor Bourges en won de 1e nat. Bourges tegen 10.670 jaarduiven. Louis werd ook nog Superstar van de maand mei in de Gouden Duif-competitie. De kolonie die hem nu succes brengt is voor 80 procent gebaseerd op duiven van Jos Wouters, Heist o/d Berg.
Louis kwam aan de start van het nieuwe seizoen met een ploegje van 12 duivinnen en 120 jonge duiven. Met oude/jaarse doffers wordt er niet gespeeld. De duivinnen werden de eerste keer gekoppeld op 25 november... trokken een koppel jongen groot...en mochten opnieuw leggen. Deze eieren werden verlegd onder voedsterkoppels.
Er volgde geen tweede koppeling en na twee opleervluchtjes werd het 2x Momignies... 2x Soissons... 3x halve fond... Vierzon... Blois... en Bourges.

Tijdens de week blijven de duivinnen opgesloten in de woonbakken op het hok waarop gekweekt werd. ‘s Morgens wordt er om 7 u een half uur tot driekwartier getraind... dan mogen ze nog een kwartiertje op het gazon rondscharrelen en daarna worden ze binnen geroepen. Ze krijgen dan eten en drinken en worden dan terug in de woonbakken opgesloten tot de volgende morgen. En er zijn helemaal geen problemen met het onderling paren.
Van aankomst tot inkorving wordt er sportmengeling gevoederd. In het begin van de week wordt er wat gerst aan de mengeling toegevoegd en wanneer die blijft liggen stopt Louis met voederen. Daarnaast wordt er veel vitamineral, grit een veel biergist verstrekt. Eénmaal per week wordt een combinatie van vitamines + sporenelementen + elektrolyten toegediend. Bij aankomst van een wedstrijd is er altijd druivensuiker in het drinkwater en op zondag en maandagvoormiddag gaat er Aviol in het drinken. Wanneer er biergist wordt gegeven over het voeder wordt er “Ligacé” (vruchtensiroop met vitamine C) gebruikt om de biergist aan het graan te laten kleven.
Na afloop van het vliegseizoen wordt er behandeld met Cosumix tegen paratyfus. Veertien dagen later staat een behandeling met ronidazole tegen trichomonas gepland en sindsdien bleef de medicijnkast op slot. Een paar weken geleden ging Louis op consultatie bij de dierenarts en alles was tiptop in orde. En wanneer alles in orde is moet men eraf blijven is het motto van Louis ! Na het seizoen gaan alle doffers en duivinnen in een afzonderlijke volière en moeten daar de natuurlijke weerstand aanscherpen !
Winnares is “Mijn Goeike” B12/2110524 en zij werd op het klassiek weduwschap gespeeld. Het is een vaal duivinneke uit de middelmaat... en goed gesloten. Van de andere kenmerken van een duif trekt Louis zich heel weinig aan... als de uitslag maar goed is !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.