LEO & GERRY DOCKX – 1e Nationaal Asduif Grote halve fond Jonge

Liefhebber: 

Koningshooikt - Koningshooikt is een deelgemeente van Lier... en de “inboorlingen” hebben het in hun voertaal over “Jut” wanneer ze het over hun gemeente hebben. Het is ook de gemeente waar busbouwer Van Hool zijn wereldbedrijf heeft. Het bedrijf telt ongeveer 4000 werknemers en vergaarde in de loop der jaren wereldfaam.

Ruim 150 melkkoeien bevolken de stallen in Koningshooikt.Ook de tandem Leo & Gerry Dockx heeft er sinds jaren een vaste stek. Zij runnen een bedrijf met 150 melkkoeien, 50 dikbillen en 100 stuks jongvee... en dit alles op een lap grond van pakweg 100 hectare ! Het is een familiebedrijf waar iedereen zijn steentje bijdraagt zowel met de duiven als op de boerderij. Dan hebben we het over Leo en vrouw Marleen, Gerry en vrouw Leen en “vava” Jos en dochter Kizzy.
De afgelopen twee jaar deden zij het schitterend met o.a. de nationale overwinning uit Nevers tegen 11.579 jonge duiven in 2013 en de titel van 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven in 2014 !

Op zoek naar een hobby

Leo Dockx was geen duivenmelker van thuis uit. Hij was landbouwer en stak 7 dagen op 7 in zijn werkpak en hij vond dat het zo niet verder kon. In 1980 vatte hij de koe bij de horens... hij zocht een hobby en de duivensport leek hem de broodnodige ontspanning te kunnen bieden. Hij spiegelde zich aan Jos en Jules Engels, Putte, die twee neven van zijn vader waren, en haalde er ook zijn eerste tien duiven. Tot 2011 werd er uitsluitend Quiévrain en Noyon gespeeld en dit als zuiver hoby.
Bij de opening van een nieuwe stal voor het vee was er een opendeurdag voorzien en daar kwamen meer dan 1000 mensen op af... onder hen ook de broers Engels. Leo had wat problemen met zijn duiven, ze werden altijd ziek en hij vond de oplossing niet. Hij vroeg aan Jos en Jules om eens mee naar zijn duiven te gaan zien. Maar die hielden de boot af en zegden dat zijn daar ook niks van kenden.
Gaston Van de Wouwer stapte op datzelfde moment de stal binnen en de broers Engels zegden tegen Leo... aan die “groten” daar, daar moet ge dat aan vragen... die kent er alles van. Leo liet zich niet pramen en troonde Gaston mee naar zijn duivenhok. Het klikte direct tussen Gaston en Leo en Gaston vroeg hem om zaterdag op bezoek te komen, want hij zou van die mannen echte duivenmelkers maken.
Dat viel niet in dovemansoren en van het een kwam het ander ! Leo en Gerry gingen bomen rooien bij Gaston en bouwden hem een nieuw duivinnenhok en zij kregen van Gaston al de duiven die ze maar wilden (wel 100 stuks). Een dienst en een wederdienst, zo hoort het ! Tot 2013 werd er uitsluitend met Van de Wouwer-duiven gespeeld en succes op de halve fond en later de grote halve fond lonkte.
Leo en Gerry vonden dat ze een beetje “vreemd bloed” tussen het Van de Wouwer-soort moesten brengen. Ze namen contact op met Rik Cools, Ruiselede en ook met deze West-Vlaamse kampioen klikte het vanaf het eerste ogenblik en er werden onmiddellijk 15 duiven uitgewisseld.
De Cools-duiven werden gekruist met de Van de Wouwers, maar één doffer en één duivin wilden van geen liefde weten. Leo kreeg het er van op zijn heupen en die twee moesten maar hun plan trekken... en ze paarden met elkaar. En geloof het of niet, zij werden de ouders van “Tarzan”, 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven ! Ook de drie andere jongen uit dat koppel vlogen eveneens prima. Ook met de kruisingen is men in Koningshooikt zeer goed geluk... en bij deze hartelijk dank aan Gaston en Rik voor het excellente basismateriaal.

Alleen met duivinnen

Leo & Gerry Dockx vatten het seizoen 2014 aan met 40 oude en jaarse duivinnen, 175 jonge duiven en 40 koppels kwekers. Er wordt alleen gespeeld met oude en jaarse duivinnen en niet met weduwnaars... en daar is een goede reden voor ! Rond de stallen en de voedselsilo’s vliegen veel verwilderde duiven die op zoek zijn naar voedsel en de weduwnaars gaan steeds naar die duiven op de stallingen. Al twee jaar werd er niet meer gespeeld met doffers, maar in 2015 gaan ze het toch opnieuw proberen. Bovendien spelen met duivinnen is eenvoudig en een goed systeem volgens Leo en Gerry.
Het merendeel van de duivinnenploeg wordt gestopt na Argenton maar enkele vliegen tot Guéret en gaan daarna in de volière. Ze gaan door de rui met een Natural ruimengeling, met klein zaad en regelmatig Sedochol in het drinkwater.
Leo en Gerry Dockx.Op 25 november worden alleen de oude duivinnen gekoppeld en trekken twee jongen groot. De tweede koppeling vindt plaats half maart en dan wordt er slechts enkele dagen gebroed. Met de jaarse duivinnen wordt er helemaal niet gekweekt. Bij goed weer worden de dames opgeleerd en gaan zo’n drie keer met de wagen op stap. Daarna wordt het 2x Quiévrain, 2x Noyon, 2x halve fond, Vierzon en verder de nationale vluchten. Heel wat duivinnen vliegen toch zo’n 7000 km per seizoen ! Bij de inkorving komen de duivinnen zo’n 15 à 30 min. samen met hun doffer en gaan daarna de mand in. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ‘s avonds.
Belangrijk bij het duivinnenspel is uiteraard er voor te zorgen dat er niet onderling gepaard wordt... en daarom werd het systeem van leermeester Gaston Van de Wouwer gekopieerd. De duivinnen zitten in een duivinnenbakje met een vooruitspringende scheidingswand zodat ze elkaar niet kunnen zien. Boven de vloer van het hok zijn er elastieken gespannen (5 cm van elkaar en 10 cm boven de bodem) en dat blijkt een doeltreffende manier te zijn om het onderling paren te vermijden.
De vliegduivinnen trainen éénmaal per dag en dat is ‘s avonds wanneer de stadsduiven weer naar huis vertrokken zijn. Ze trainen met volle goesting en soms wel 1 tot 1,5 uur. Wanneer ze vallen op het hok moeten ze uiteraard meteen binnengeroepen worden.

Eenvoudige voedermethode

De duivinnen op weduwschap worden normaal iedere week ingekorfd en van bij de aankomst van een wedstrijd wordt al opnieuw aan de volgende wedstrijd gedacht. Bij thuiskomst ligt er “Turbo” (volle bak) in het voederbakje en is er “Recup” van dierenarts Schroeder in het drinkwater. Op zondag en maandag wordt er “Start” gevoederd, op dinsdag “Vlieg”, op woensdag 50 % “Vlieg” + 50 % “Turbo” en op donderdag (inkorvingsdag) 100 % “Turbo”. De duiven krijgen “volle bak” van elke mengeling maar na een half uur pikken wordt de dis afgeruimd. Op dinsdag en woensdag wordt er “Extra Energy” en conditiepoeder verstrekt.

Beperkt medisch

Leo en Gerry gaan regelmatig met hun duiven op controle bij de dierenarts Vincent Schroeder en blinde kuren worden ten alle prijzen vermeden.
In de maand april werden oude en jonge duiven behandeld tegen trichomonas met “Tricho Groen”. De oude duiven werden slechts één maal behandeld, de jonge duiven tweemaal. De oude duiven werden niet behandeld tegen luchtwegeninfecties, de jonge duiven werden tweemaal behandeld. De jonge duiven kregen ook af te rekenen met adeno.
En als enige van het ganse hok kreeg “Tarzan” (Nat. Asduif 2014) af te rekenen met het fameuze “one eye cold” ! Maar op korte tijd was deze kwaal geheeld en ging hij verder op zijn elan.

ZE WONNEN VAN 2011 t/m 2014
Plaatselijk (Fondclub Bevel) : 16 x de 1e prijs
Provinciaal : 18 x bij de eerste 10 prijzen
Nationaal : 40 x bij de eerste 100 prijzen
Top 100 - 2014 jonge duiven
09-08 Chateauroux 22.818 d. 30
16-08 Argenton 27.267 d. 52
09-08 Chateauroux 22.818 d. 27
23-08 Tours 24.097 d. 97, 22, 93
30-08 La Souterraine 18.588 d. 5, 43, 77
Top 100 - 2014 oude duiven
02-08 Bourges 8005 d. 48, 91
09-08 Chateauroux 4316 d. 9, 51, 52, 73
16-08 Argenton 3671 d. 91
30-06 Gueret 7681 d. 91
Top 100 – 2014 jaarlingen
16-08 Argenton 4498 d. 27

Jonge duiven

Er werden 175 jonge duiven gefokt in 2 rondes (met 10 dagen verschil) en ze kwamen allemaal samen op hetzelfde hok. Na het spenen bleven doffers en duivinnen samen tot eind mei. De jonge bende werd verduisterd van begin maart tot begin juni. Er werd bijgelicht van begin juli tot Guéret.
Eind mei kregen de jonge duivinnen een oude doffer en de jonge doffers een oude duivin. Ze bleven een week samen, de meeste waren dan al goed gepaard... en gingen dan opnieuw afzonderlijk. In geen geval mochten de duivinnen leggen.
Bij de inkorving kwamen zowel jonge doffers als jonge duivinnen een half uur samen met hun oude partner en gingen daarna de mand in. Na aankomst van een wedstrijd bleven ze tot ‘s avonds bij elkaar. De jongen werden op het klassiek weduwschap gespeeld zoals de oude duiven. De oude doffers en oude duivinnen verbleven tijdens de week in de volière. Het voederschema is hetzelfde als bij de oude duiven en ze werden 2 keer behandeld tegen trichomonas.

Asduif “Tarzan”

De 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven luistert naar de naam “Tarzan” B14/6230069. Hij schitterde met 238e nat. Bourges 30.180 d... 27e nat. Chateauroux 22.818 d... 97e nat. Tours 24.097 d... en 77e nat. La Souterraine 18.588 d. Hij werd geboren uit twee rechtstreekse duiven van Rik Cools en hij is o.a. kleinzoon van “Propere Rik” (Rik Hermans).
De “Tarzan” was van in den beginne een aparte vogel ! Hij zat met 30 doffers op hetzelfde hok en na drie weken zat er geen enkele doffer nog in zijn woonbak... ze zaten allemaal op de grond ! Evenmin mocht er een duif zitten op de valplank voor zijn hok ! “Tarzan” was een echte vechter en een echte baasmaker op het hok.
Omdat hij zo veel heibel maakte ging hij voor straf rechtstreeks van Quiévrain naar de halve fond ! Maar hij vloog goed zijn prijzen... werd hoe langer hoe beter... vloog vroeg op Bourges en Chateauroux en werd niet meer gestraft ! Voor Argenton kon hij niet ingekorfd worden wegens “one eye cold” maar hij nam de draad weer op en op Tours en La Souterraine finishte hij weer in de eerste honderd nationaal.
Er waren nog 7 melkers die in aanmerking kwamen voor de titel van asduif, er werd getwijfeld... maar toch ging hij de korf in voor Guéret. Het noodlot sloeg toe en “Tarzan” was niet op de afspraak ! Dezelfde dag raakte slechts 10% van de duiven thuis. ‘s Avonds kwamen al de eerste felicitaties voor de nationale titel... maar waar was “Tarzan” ?
Donderdagmiddag om 16 u kwamen Cyriel en Bert Lambrechts, Berlaar het erf opgereden en vroegen naar jonge duiven... en liefst nog van de 1e nationale asduif in spé. Gerry antwoordde dat de “Tarzan” nog niet thuis was van Guéret. De twee mannen zegden... hij zit bij ons in de koffer van de wagen !
De “Tarzan” was op 2 km van zijn hok in een garage binnengelopen bij een niet-duivenmelker. Die man was een collega van Bert Lambrechts en vroeg hem wat hij met die opgevangen duif moest doen. Hij nam de “Tarzan” mee in een kartonnen doos naar zijn werk en na enkele tussenstations kwam de pechvogel toch bij de oorspronkelijke eigenaars terecht. Leo was op dat ogenblik met zijn vrouw op reis maar Gerry en Leen namen hun kampioen in ontvangst.
Het nieuws van de gelukkige terugkeer deed als een lopend vuurtje de ronde. Bij deze dan ook een dikke merci voor Cyriel en Bert Lambrechts.
Uiteraard was “Tarzan” bij zijn aankomst thuis niet in opperbeste conditie: hij was mager en licht en hij kon niet meer vliegen. Na een week was hij nog niet bekomen van zijn avontuur en de dierenarts zegde dat hij aan bloedarmoede leed. Ondertussen is hij weer in tiptop conditie, hij heeft reeds voor het nageslacht gezorgd en hij is opnieuw baas van het hok ! Zijn plaats op het kweekhok is reeds gereserveerd.
De “Tarzan” is een duif uit de middelmaat met een hele mooie kop. Hij is goed gesloten en heeft een zachte pluim. Het is een vechter die de tijd niet neemt om serieus te eten. Bij de inkorving heeft hij nooit eten in de krop en is niet makkelijk rond te krijgen.

Kweekhok en selectie

Leo en Gerry blijven zeggen dat ze niets van duiven kennen ! Wanneer er problemen zijn op het duivenhok wordt Gaston Van de Wouwer opgebeld en om raad gevraagd. Gaston komt ook de duiven ziften.
Voor Leo en Gerry speelt het model van de duif geen belangrijke rol. Ze verkiezen de middelmaat en liefst nog iets kleiner. Ze houden van een goed gesloten duif met een zachte pluim, maar ogen en vleugel zeggen hen niks. Maar hun absolute voorkeur gaat uit naar een duif die regelmatig vroeg op de uitslag staat.
Op het kweekhok kunnen de Van de Wouwer-duiven vrij paren. Alleen wanneer het te dichte familiekweek wordt dan wordt het koppel uiteengehaald en gepaard met een andere doffer en duivin. Er werden 4 kweekboxen gebouwd voor de topkwekers zoals o.a. “Jente” (nationale winnaar), de ouders van “Jente”, de 1e nationale asduif 2014.
De kwekers leggen twee keer, de eerste keer (25/11) gaan de eieren onder voedsterkoppels, de tweede keer trekken de kwekers zelf hun jongen groot. De kruisingen Van de Wouwer x Cools worden gestuurd gekoppeld en ook dat lukt perfect!

Enkele uitslagen 2014
17.5 Vierzon Interprov. 10.480 o. 61, 103, 118... 
21.6 Montlucon Prov. 1400 o. 10, 41, 46, 68, 78, 84, 124, 132, 163, 241, 357, 458 (12/13)
  Zone B2 2373 o. 13, 54, 63, 86, 98, 107, 177, 190, 232, 328, 508 (11/13)
02.8 Bourges Prov. 902 o. 6, 15, 82, 157, 280 (5/8)
09.8 Chateauroux Prov. 392 o. 2, 11, 12, 17, 51 (5/8)
  Prov. 750 jl. 106, 184 (2/2)
  Nat. 4316 o. 9, 51, 52, 73...
  Nat. 22.818 jo. 27, 30, 163, 165, 202... 
23.8 Tours Nat. 24.097 jo. 22, 93, 97, 147...
30.8 La Souterraine Nat. 18.588 jo. 5, 43, 77, 101, 139, 143...

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.