Liefhebber:
Onderwerp:
Oud-Ootmarsum - Het zijn rijzende sterren in Nederland. Fantastische uitslagen en als klap op de vuurpijl een olympiadeduif en winnaars van de moeilijke editie van de Gouden Duif 2012.
Dat prikkelt de nieuwsgierigheid. Natuurlijk om de duiven te zien maar ook om de melkers te spreken. Het werd een verrassende ontmoeting met een fanatieke zoon Kas en vader Karel die daar zichtbaar van geniet.
Ootmarsum ligt in Twente in het meest noordoostelijke puntje van de provincie Overijssel. Een regio die ik nog niet vaak bezocht maar gezien het prachtige cultuurlandschap met besloten essen en kampen, dat een serene rust uitstraalt en waar de landbouw eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten vormde, is daar eigenlijk geen goede reden voor aan te voeren. Een ideale plek voor wie even wil ontsnappen aan de grote haast in de drukke delen van het land. Ootmarsum zelf is een kleine stad met veel vakwerkhuizen en een flink aantal galeries.
Kas richt zich in die entourage voor de volle honderd procent op zijn duiven en is bezig er zijn professie van aan het maken. Zijn aanpak werpt in korte tijd vruchten af met “Xena” als 1e Nat. Asduif Natour WHZB 2010, met “Olympic Bolt” als 1e Olympiadeduif Jonge duiven Nitra 2013, een reeks superuitslagen en het winnen van de Gouden Duif Nederland, een titel waarvoor de meesten een hele carrière nodig hebben en waar uiteindelijk maar weinigen in slagen.
De aanleiding
De Meijers stammen niet uit een duivenmelkerfamilie maar kwamen door een aanvlieger in contact met postduiven. Een duifje dat verloren vloog kreeg bij de familie onderdak met een konijnenhok als vaste plek, vloog rondjes om het huis en werd ook al eens een eindje weggebracht waarvan het steeds terugkeerde. Dat duurde een tijdje totdat het enkele melkers in het dorp stilaan begon op te vallen. Ze kwamen eens informeren hoe de vork in de steel zat met dat duifje dat ze steeds zagen rondtoeren.
Na opheldering wisten ze zoon en vader zo enthousiast te krijgen dat ze met duiven van start gingen. Het hok dat daarvoor nodig was plaatsten de Meijers niet zelf maar werd helemaal door hun nieuwe duivenmakkers uit het dorp gebouwd. Dat is nog eens actieve werving van nieuwe leden! Vooral Kas vermaakte zich in die beginjaren geweldig met de duiven en zijn duivenmaatjes. En het succes volgde ook. In 1996 werden ze voor het eerst verenigingskampioen en ook de jaren daarna werd goed gespeeld. Totdat het in 2000 tijd werd om te gaan studeren en de duiven noodgedwongen op een lager plan kwamen. Vader Karel is nu met prépensioen maar was destijds praktiserend dierenarts met weinig vrije tijd en dus ook geen tijd voor de duivenh
Herstart
In 2006 startten vader en zoon opnieuw. In eerste instantie namen ze zich voor mee te gaan doen aan eenhoksraces. Voor de Dutch Open 2006 werd een bon gekocht van Leo Heremans en bovendien werd bij het eerste bezoek aan deze sublieme kampioen nog een extra duifje bijgekocht. De Dutch Open ging niet door maar de duifjes en vooral de ontvangst en de behandeling van Leo bevielen zo goed dat er binnen enkele jaren een compleet kweekhok met 16 koppels rechtstreekse Heremansduiven werd aangekocht en de combinatie besloot zelf weer met duiven te gaan spelen. ‘Ik geef u duiven waar ge melker mee wordt’ zei Leo erbij en er verhuisden jongen van de allerbeste naar Ootmarsum waaronder kinderen van de “Olympiade” en de “Jan”. Uit die rechtstreekse Heremans-duiven werd in 2008 een ploeg jonge duiven gekweekt die vanuit een fietsenhok zo hard vloog dat iedereen in Afdeling 9 er bleek van om de neus werd. De naam Meijers was daarmee gevestigd. En na verhuizing naar een andere plek in de stad, waar een mooie accommodatie werd neergezet, kon verder worden gebouwd aan de kolonie die nog werd aangevuld met duiven van Marcel Wouters, Westmalle ... Zingem en Stefaan Lambrechts, Berlaar ... en één duif van G&S Verkerk, Reeuwijk (al een goede kweker) en ééntje van F&J Vandenheede, Zingem.
Verhuizen
In 2009 kreeg Kas de kans een vrijstaande boerderij aan de rand van de stad met een lap grond te huren. Hij greep die kans en zette een flinke hokinstallatie in de tuin met ruime en diepe ( 3,5 meter) hokken. Er is ruimte voor 28 koppels kwekers, 50 koppels vliegduiven, twee afdelingen met buitenvolière voor de jonge duiven en ruime aangebouwde volières voor partners van de vliegduiven en reserveduiven. De hokken staan pal naast en deels onder oude zware bomen van plusminus 20 meter hoog. Zo lang de temperatuur rond de 20 a 25 graden celsius blijft geeft dat veel beschutting en een heel goed hokklimaat. Wordt het warmer en gaat het richting 30 graden dan ontstaat een drukkende toestand en gaat de conditie zienderogen achteruit. Volgens vader Karel heeft dat waarschijnlijk te maken met een tekort aan zuurstof wat dan optreedt.
Het spel
De vliegduiven werden in 2012 begin februari gekoppeld en op het moment dat de jongen twaalf dagen oud werden zijn de duivinnen weggenomen en brachten de doffers de jongen groot. Na het spenen van de jongen zat begin april alles op weduwschap en werden de duiven voor de eerste vlucht vijf keer zelf opgeleerd. Dat zijn meestal korte vluchtjes om het richtinggevoel weer aan te scherpen en het weduwschap er goed in te krijgen. De duiven worden vanaf begin april meteen gespeeld. “Ik wil graag vitesse kampioen worden, want daar hebben wij bij uitstek de duiven voor. En waarom gewacht als de duiven er klaar voor zijn?” aldus Kas. En voor dat kampioenschap (n.v.d.r. in 2012 werden Karel en Kas 1e onaangew. en 2e aangew. kampioen vitesse Kring 2 (ca. 500 leden) en 2e onaangew. en 4e aangew. kampioen vitesse Afd. 9 ca. 1600 leden) en mooie uitslagen wordt er flink de zweep opgelegd en het vuurtje aangewakkerd. De duiven trainen in april verplicht twee maal per dag minstens een uur en als voorbereiding op de eerste midfondvluchten worden de duiven tussendoor nog 1 a 2 keer opgeleerd. Steeds op tien kilometer weliswaar maar iedere keer zit de partner te wachten als de duiven arriveren. “We spelen met veel jaarlingen die moeten weten waar het om gaat. Ik geloof bovendien in het gemotiveerd krijgen en houden van de duiven om goede prestaties te halen. Voor iedere prijsvlucht wordt ook getoond. Minimaal twintig minuten. Het past helemaal bij mijn intensieve omgang en begeleiding van de duiven en ik zie geen verminderde prestaties naar het einde van het seizoen” geeft Kas aan.
01.9 Maaseik | 7.655 d. | 15, 20, 45 |
15.9 Chimay | 17.526 d. | 1, 2, 165 |
Klassiek weduwschap
Bij Meijers geen dubbel weduwschap. Daar geloven ze absoluut niet in. “De partners van alle vliegduiven blijven thuis en wachten de vliegers uitgerust op na de vlucht. Duiven moeten weten waarvoor ze naar huis komen en een lege bak, andere partner of een doffer of duivin die vermoeid is dragen daar beslist niet aan bij. Dat je daarvoor meer duiven moet doorhouden klopt wel maar we lossen dat deels op door kweekduiven te gebruiken als partner voor de vliegers” vertelt een zeer besliste Kas.
Verzorging
De duiven worden zeer intensief verzorgd. De hokken zijn pijnlijk zuiver en worden iedere dag twee keer helemaal schoon gekrabd en geveegd, en dat het hele jaar door. Het ziet er erg proper uit allemaal.
De vliegers worden op de speeldag ontvangen met recuvit forte. Na enkele uren samen worden ze gescheiden en krijgen meteen volop top energy van ovator en daarna rust. Op zondag krijgen ze ’s ochtends opnieuw zo veel ze lusten en sedochol in het drinkwater. Zondag gaan ze ook voor het eerst weer kort naar buiten. 20 minuten is genoeg. Op maandag wordt het voer iets lichter gemaakt en moeten ze ’s ochtends een uur verplicht trainen. Midden op de dag krijgen ze bak allerhande en om drie uur ‘s middags wordt gevoerd met top energy. Einde van de middag trainen ze dan 1,5 uur. Na de training weer volop voer met toevoeging van olie, aminozuren en BMT. De dinsdag ziet er hetzelfde uit. De dag voor inkorven geeft Kas vliegvitaminen en opnieuw BMT en de dag van inkorven zelf worden er electrolyten gegeven.
De duiven krijgen verder dinsdag en woensdag forte vita in het drinkwater. ‘Schoon water kennen ze hier niet” zegt Karel lachend. Hij is het die de duiven medisch nauwlettend in de gaten houdt. Meteen op zondag of als er iets mis is met een duif onderzoekt hij ze zelf, en gezien zijn professie als dierenarts is hem dat wel toevertrouwd. Er is veel vertrouwen in de ondersteunende producten van dierenarts Norbert Peeters, Genk en wordt er iets afwijkends geconstateerd dan gebruiken ze ook zijn medicijnen.
In het stille seizoen wordt iedere dag het conditiepreparaat forte vita gegeven.
Niet vlekkeloos
Niet alles liep op rolletjes in 2012. De jaarlingen hadden niet veel ervaring waardoor de start stroef verliep. Daarnaast vertikten de doffers het na een aantal weken om te trainen. Ze kozen liever voor een uitkijkpost in de hoge eiken pal naast de hokken, waar ze voor de melkers niet te zien en ook niet te bereiken waren om ze te laten opvliegen. En presteren was er niet bij. Dat bleef duren en daarom krijgen ze in 2013 niet opnieuw een kans. Om te voorkomen dat ze de jaarlingen ook die gewoonte gaan aanleren werden alle weduwnaars van 2012 van de hokken gehaald en bestaat de ploeg doffers in 2013 alleen uit jaarlingen. De duivinnen trokken zich van dit alles niets aan en presteerden wel. En hoe. Wat opvalt is dat de Meijers bij wind op kop het beste presteren. Ze hebben een voorkeur voor noordoostenwind ondanks dat ze ver in de overvlucht zitten in de uitgestrekte afdeling 9 (het verschil met de kortste afstand is ongeveer 80 kilometer). De Tukkers (een oude ‘geuzen’naam voor Twentenaren) zeggen over wind en ligging; “West is niet best”. Dat zegt genoeg.
Waren er wat problemen met vooral de doffers tijdens het oude duivenseizoen 2012, in het najaar werd er op een ongelofelijk hoog niveau gepresteerd en werden uitslagen behaald met o.a. de 7 snelste duiven tegen ruim 4000 duiven met beide eerstgetekenden als eerste in de klok. Het hardst van leer trok een jonge doffer die pas eind april speenklaar was en werd aangekocht van Stefaan Lambrechts, Berlaar. Met 2e Maaseik 1.981 d. (2e 7.656 d.), 1e Nijvel 1.655 d. (4e 6.899 d.) en 4e Chimay 944 d. (4e 4.271 d.) werd dit jonge fenomeen de beste jonge duif in de sportklasseploeg van Nederland. Zijn vader is een rechtstreekse van Leo Heremans. De moeder is van eigen kweek bij Lambrechts en was als jonge duif 1e asduif op Noyon in Berlaar.
De drie beste oude duivinnen bij Meijers maakten op mij indruk in de hand. Van oogstrelende schoonheid is de crackduivin “Heartbeat in the Sky”. Ze werd gekweekt door Leo Heremans uit een zoon van “Di Caprio” en een dochter van de “Olympiade”. Ze vloog in Ootmarsum o.a. 1e Nijvel 7.422 d., 1e Strombeek 1.811 d. (2e 8.407 d.), 1e Arras 973 d. (12e 4.191 d.) en 1e Peronne 1.170 d. (7e 6.035 d.). Dat ook een crack er al eens naast kan zitten, bewijst wel het verhaal dat ze als goed presterende duif werd opgevangen in België, terug werd gehaald en de eerste de beste keer dat ze weer werd ingezet meteen weer de eerste vloog. Met dergelijke duiven word je melker en dat is in Ootmarsum dan ook het credo : het gaat alleen met goede duiven!
Voor een jonge gast als Kas is het winnen van de Gouden Duif een belangrijke mijlpaal. Meestal moet lang worden gewerkt en gebouwd om een kolonie duiven te krijgen die tot dergelijke prestaties in staat is. Om op vrij jonge leeftijd met je vader op de hoogste trede staan is dan ook bijzonder. Des te meer reden om het applaus op 23 februari met trots in ontvangst te nemen!
* Direct Stefaan Lambrechts | |
1e Olympiadeduif Jong Nitra 2013 | |
1e Nijvel |
1655 d. |
21e Nijvel | 7656 d. |
2e Maaseik | 4271 d. |
4e Chimay | 1576 d. |
1e Nat. Asduif Natour WHZB 2010 | |
1e Asduif Natour kring 2 Afd. 10 2010 | |
1e Asduif Natour Cc '10 | |
1e Venlo | 6889 d. |
1e Hasselt | 1550 d. |
1e Pommeroeul | 648 d. |
2e Nanteuil | 862 d. |
3e Hasselt | 1919 d. |
3e Epernay | 1287 d. |
5e Soissons | 710 d. |
6e Pommeroeul | 1635 d. |
9e Noyon | 1299 d. |
11e Hasselt | 1941 d. |
20e Strombeek | 9285 d. |
Direct Leo Heremans | |
1e Hasselt | 2112 d. |
2e Venlo | 1457 d. |
4e Pommeroeul | 648 d. |
5e Nijvel | 1655 d. |
5e Arras | 973 d. |
5e Chimay | 1212 d. |
6e Strombeek | 2121 d. |
6e Epehy | 854 d. |
7e Hasselt | 1919 d. |
5e Nijvel | 1607 d. |
13e Maaseik | 1981 d. |
21e Nijvel | 2094 d. |
30e Chimay | 944 d. |
Direct Leo Heremans | |
1e Asduif Vitesse Cc de Grensstreek '12 | |
1e Nijvel | 7422 d. |
1e Strombeek | 1811 d. |
1e Arras | 973 d. |
1e Peronne | 1170 d. |
5e Hasselt | 854 d. |
7e Epehy | 2112 d. |
8e Hasselt | 2112 d. |
11e Charleville | 1066 d. |
11e Groesbeek | 1812 d. |
24e Nijvel | 2094 d. |
33e Nijvel | 1995 d. |
Chimay | 17.526 d. | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 17, 20 (42/50) |
Maaseik | 7656 d. | 2 tot en met 11, enz. (35/45) |
Roermond | 9249 d | 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 enz. (21/27) |
Strombeek | 6208 d. | 7, 9, 10 enz. (26/28) |
Pommeroeul | 4229 d. | 4, 8, 9, 14, 15, 16, 27, 28, 29 enz. (25/27) |
Isnes | 1331 d. | 1 t/m 9, 13, 18, 23, 29, 38, 40, 48, 49 enz. (26/30) |
Pommeroeul | 7222 d. | 1 t/m 4, 9, 10, 11, 12, 13, 24, 38, 55, enz. (26/30) |
704 d. | 1, 2, 3, 5, 6, 7, 11, 12, 13 enz. (18/26) | |
4397 d. | 1, 2, 8, 33 enz. (18/26) | |
Hasselt | 2207 d. | 6, 12, 13 enz. (13/29) |
Strombeek | 2147 d. | 1, 2, 5, 6, 7, 12, 19 enz. (18/29) |
tevens 1 en 2 van Afdeling 9 tegen ca. 32.000 d. | ||
Morlincourt | 1299 d. | 5, 9, 28 enz. (8/16) |
Arras | 973 d. | 1, 5, 40, 41 enz. (6/10) |
Venlo | 1457 d. | 1, 2, 4, 5, 9, 16, 18, enz. (17/20) |
tevens de snelste van de lossing tegen 17.616 d. | ||
Hasselt | 1550 d. | 1 t/m 9, 13, 18, 28, 37, 39 enz. (21/22) |
Pommeroeul | 648 d. | 1, 2, 4, 5, 13, 14, 17, 31 enz. (15/22) |
Hasselt | 4116 d. | 2, 3, 6, 7 enz. (15/22) |
8753 d. | 5, 7, 8, 9 enz. (11 pr.) | |
Strombeek | 1811 d. | 1, 7, 9, 28 enz. (11/20) |
Nivelles | 1607 d. | 1, 5, 6, 15 enz. (12/20) |
Pommeroeul | 1635 d. | 6, 8, 14 enz. (8/20) |
Epernay | 1287 d. | 3, 4, 15, 19 enz. (6/10) |
Chimay | 976 d. | 6, 9 enz. (6/10) |
Nanteuil | 862 d. | 2, 22 enz. (7/8) |
Soissons | 710 d. | 5, 8 enz. (5/7) |
Hasselt | 8266 d. | 6, 7, 8, 38, 56, 62, 86, 96 enz. (35/79) |
Nivelles | 5825 d. | 2, 3, 8, 10, 11, 14, 16, 17, 20, 27 enz. (34/67) |
1350 d. | 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 14, 16, 22, enz. |
Auteur: