JOS JOOSEN - 1e NAT. MONTELIMAR 6713 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Brecht - Wanneer we het hebben over de sterkhouders op fond en zware fond van de "provincie aan de stroom" dan komt Jos Joosen onweerstaanbaar in beeld ! De fondkampioen uit Brecht houdt al decennia lang de Antwerpse ... en zeg ook maar de nationale banier... met veel bravoure overeind.
Hij kan dan ook bogen op een palmares om "U" tegen te zeggen met o.a. 1e Internat. Perpignan 2006 ... 1e Internat. Marseille 2010 ... 1e Nat. Perpignan 2006 ... 1e Nat. Marseille 2010... 1e Nat. Bordeaux 2009... 2x Algemeen Kampioen Cureghem Centre ... Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding... 9x Algemeen Kampioen Antwerp Flying Club ... Algemeen Kampioen Flanders Cup... dit om maar de blikvangers te noemen.
Het fondseizoen 2012 is amper één fondwedstrijd oud... en wie staat daar weer bovenaan het klassement te pronken... inderdaad Jos Joosen wiens seizoen al niet meer kapot kan !
Zijn B10/6217260 "De Montélimar" zette met 1254 m het totale deelnemersveld van 6.713 duiven op meerdere lengten !
Anno 2012 kunnen we stellen dat de Joosen-kolonie in de loop der jaren samengesteld werd met namen als Jan Kloeck, Merksem... Broer Biemans, Teteringen ... Frans Van Oirschot, Kapellen ... Willy Van Berendonck, Schilde ... Van Vliet, Schoonhoven ... Gaby Vandenabeele, Dentergem ... en Roger Desmet-Matthys, Nokere.
Maar stil staan is achteruit gaan en de laatste jaren werden er nog duiven uitgewisseld met Chris Musters, Hoogerheide... Chris Hebberecht, Evergem... Hubert Debaene, Beernem ... Roger Vereecke, Deerlijk... Norbert &Filip Norman, Westkapelle ... en Lucien Van Meenxel, Zoersel.
Een ploeg van ongeveer 85 weduwnaars moet in Brecht de kar trekken. Hun laatste wedstrijd van het seizoen is Perpignan en daarna komen de weduwnaars nog tweemaal met een nestje en mogen telkens 8 dagen broeden. Daarna gaan ze op schapjes tot aan de eerste koppeling op 15 maart... mogen dan 5 dagen broeden... en vertrekken dan op weduwschap. Het opleren beperkt zich tot twee tripjes met de wagen... Quiévrain voor de port... Vierzon/Bourges ... Limoges... en dan wordt de vliegploeg opgesplitst in het vooruitzicht van de klassiekers Pau... Barcelona... Dax ... Perpignan. Het merendeel van de fondvliegers heeft na afloop van het seizoen slechts twee fondklassiekers achter de kiezen.
Afgelopen weekeinde werd een voltreffer over de hele lijn met 8 op 10 voor Montélimar en 21 op 37 op Chateauroux. Als dat de voorbode van het echte fondseizoen is dan staan er ons nog aardige exploten te wachten !
Al vele jaren en nog steeds heeft Jos Joosen aan de natuur een beste bondgenoot. Thee van salie ... kruidenthee ... en muntblaadjes die in de tuin groeien gaan wekelijks in de drinkpot. Hij is nog nooit naar de dierenarts geweest maar des te meer speurt hij via zijn eigen microscoop naar trichomonas... coccidiose... en wormen. Op die manier kan hij zijn duiven individueel behandelen... en laatkomers van de fondvluchten kunnen zo tijdig afgezonderd worden vooraleer ze de kans krijgen om de rest van de kolonie te besmetten.
Na thuiskomst van Perpignan gaat de medicijnkast op slot tot aan de eerste koppeling begin april. Dan krijgen de weduwnaars 1/6 pilletje Flagyl door de strot geduwd... en tussen Vierzon en Limoges werd er drie dagen met doxycycline behandeld tegen luchtwegeninfecties. Verder kan er in de loop van het seizoen nog een paar dagen tegen trichomonas behandeld worden.
De weduwnaarsploeg kan rekenen op een gezonde en gevarieerde voeding. De laatste jaren wordt de "duomengeling" van van Tilborg gevoederd... een mengeling met gele en rode mais samen... "volle bak" geserveerd en na een half uur de voederbak wegnemen.
Er gaan nooit voedseladditieven of dergelijke over het voeder want op die manier wordt de eetlust van de duiven afgeremd. Een snuifje snoepzaad bij het binnenlopen na de training kan nog net... en bij de thuiskomst van een wedstrijd komen er druivensuiker en elektrolyten in het drinkwater. Na thuiskomst wordt ook ieder duivenoog ontsmet met argyrol.
Samengevat kunnen we stellen... uitstekende duiven aan de basis... een strenge selectie... een methode die toch bij de natuur aanleunt... en met een vakman aan het roer moet dat zeker lukken.
Maar om te winnen moet er ook steeds dat tikkeltje geluk zijn ! Jos was aan het telefoneren met "den bakker" en die wist hem te vertellen dat Eric Limbourg om 16.39 u geklokt had wat toen goed zou zijn voor de 3e nationaal. Plots ziet hij een duif naar de spoetnik duiken van de hokken achteraan in de tuin. Moet een laatkomer van Chateauroux zijn denken Jos en Gerda en er wordt eigenlijk geen haast gemaakt om deze duif binnen te roepen. Na wat getreuzel wipt die "laatkomer" toch binnen... en plots merkt Gerda op de display van de elektronische klok dat het een duif van Montélimar is ! En dat was natuurlijk een heel ander verhaal .... gelukkig maar dat onze "Montélimar" genoeg voorsprong bijeen gevleugeld had om alsnog met voorsprong de nationale overwinning binnen te halen.

B10-6217260 - pedigree

1e NAT. MONTELIMAR 6713 oude

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.