JOS & EMIEL HOOYBERGS - 1e Nat. Bourges 24.053 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Mol – We waren op bezoek in de heimat van de Molse Fondclub, namelijk Mol-Millegem. Vroeger was het lokaal op wandelafstand van Gebr. Hooybergs en vooral voor de Mil was dit belangrijk.

Hij is namelijk een van de drijvende krachten achter de Molse duivenbond en is steeds paraat bij inkorvingen, cafégebeuren en eigenlijk alles wat met onze “duivenclub” te maken heeft. En dit al méér dan 40 jaar lang! Nu is minstens de fiets nodig om in het lokaal van de MFC te geraken vanuit Millegem, het lokaal is sinds een paar jaar langs de ring in Mol. Maar ook deze overstap heeft “werkend lid” Mil Hooybergs er met de glimlach bij genomen. Ik zou zelfs durven zeggen dat lachen zijn ding is. Ik ben er ook zeker van dat iedere liefhebber hun deze overwinning zal gunnen. Ook vrouwtje Rozette is manusje-van-alles in ons lokaal. Zij zorgt onder meer voor de versiering en het gezellig maken van de caféruimte. Bloemen en aanverwanten zijn écht haar ding en dat is goed te merken! Winter en zomer, het lokaal van de MFC is steeds “in volle bloei”, dankzij Rozetje!

Vleugel van de winnares B17-6183822.De Gebr. Hooybergs begonnen in 1973 met duiven te spelen en verzamelden 5 provinciale zeges, de laatste in 2010, en nu voor het eerst een nationale palm. Wachten loont dus blijkbaar! 
De nationale winnares, een duivin dus, met ringnummer 6183822/17 is werkelijk niet aan haar proefstuk. Ze was vorig jaar 2e Asduif grote hafo in de MFC, en daar is het toch niet zo simpel spelen. Zij dankte deze titel onder meer aan volgende uitslagen: Ecouen 27/1050, Melun 31/1252, Vierzon 45/320, Bourges 23/308, Chat. 10/569, Argenton 68/379, Guéret 37/234, Argenton 19/182 en Vierzon 9/170, missen deed ze nooit. Dit jaar bestond haar voorbereiding uit 2 keer Momignies, 1 keer hafo en vorige week Vierzon met 31/369. Nu dus de nationale palm!!

Deze duivin is een weduwe met thuisblijvende partner en zo zitten er op dat hok 14 stuks met alleen de 822 van 17 als oude duif, de rest zijn jaarlingen. Jos en Mil beschikken ook nog over een hok met 15 duivers. Met alles wordt “kleine fond” gespeeld. De duivinnen gaan meestal wekelijks mee, de duivers om de 14 dagen. De duivinnen komen 2 keer per dag buiten en komen dan binnen op het hok waar ze normaal verblijven tijdens de kweek. Na een half uurtje tot een uurtje gaan ze naar het naastliggende hok waar ze opgesloten worden in een kast met vliegenramen voor en daar verblijven ze dan tot de volgende uitvliegbeurt. Ze hebben daar dus geen eten of drinken ter beschikking. 

De kersverse nationale overwinnaars doen het daar in Millegem vooral met duiven van Eddy Camps, Walter Mertens, Verstappen-Van Reet en Marc Vlaeminck. Met bovenstaande namen moet het eigenlijk ook wel kunnen. 

Op de vraag naar de meest in het oog springende prestaties kregen we te horen dat ze ergens op het einde van de jaren ’90 eens een 6e én 7e nationaal speelden op Bourges, dat ze de laatste 10 jaar eens een 4e nationaal wonnen op Limoges en in 2005 een 1e provinciaal uit Tours. En nu toch wel een “weetje”. Die 1e prov. Tours was de overgrootmoeder van de nationale winnares nu, die 4e nat. Limoges was de grootmoeder en de moeder vloog zich vorig jaar dood op de elektrische bovenleiding van de trein die vlak achter de hokken loopt. Zou het dan toch in de familie zitten? 
Over die nabije treinlijn kregen we nog een minder aangenaam bericht te horen. Reeds 2 keer verloren de broers jonge duiven die zich te pletter vlogen tegen een trein. Enkele jaren geleden vonden ze zo 16 dode duiven en meer recent waren er 10 gesneuvelden. 

Een deel van de vlieghokken.Hoe verzorg je nu zo’n nationale winnares? Wel, we kregen een doodgewoon en eerlijk antwoord. 
’s Morgens vliegen ze uit en krijgen superdieet en een paar pinda’s om binnen te komen. ’s Avonds is er gewoon vluchtmengeling en de duiven worden niet opgevoederd met vetrijk of andere producten, simpeler kan bijna niet. De duivinnen krijgen bij de inkorving gedurende een kwartiertje hun partner bij zich en bij thuiskomst is dat meestal meer dan 2 uren dat ze samen mogen blijven. Als er een weekje “rust” aankomt, blijven ze echter tot de volgende morgen samen, wat deze keer gebeurd is. 
Vorige zaterdag had men uitgerekend (blijkbaar doen ze dat op vele plaatsen) dat er een duif zou moeten komen voor 14.37 u, dus ging Jos nog vlug even binnen om 14.35 u, maar hij werd direct teruggefloten, want er liep er eentje binnen!
Al de duiven zitten hier op roosters, maar een kleine halve meter voor de nestbakken is een oplopend stuk gaasdraad met openingen van 5cm op 5cm zodat alle mest daar door de vloer valt en de duiven nooit in aanraking komen met mest. Eén keer per jaar wordt er grote kuis gedaan en worden alle roosters met de hogedrukspuit proper gemaakt en worden alle hokken perfect gereinigd en ontsmet. 

Als afsluiter kregen we nog te horen: “Bourges is toch wel iets speciaals”, daar willen we wel altijd voor gaan, en blijkbaar met (enorm) succes deze keer. 
De vaste letters zoals daar zijn Piet Lejeune en Ludo Sannen, waren deze keer zelfs te laat en hebben de winnares niet zien toekomen!!
Zo zie je maar, je moet eigenlijk op alles voorbereid zijn en zeker op de prettige en verrassende dingen!
Jos, Mil, Rozette en de kleinkinderen die kwamen proficiat wensen, het was een plezierige bezigheid om bij jullie even “op de koffie” te mogen zijn. We hopen écht dat er vlug een volgende keer zal komen! Bedankt voor de hartelijke ontvangst.

En voor de nieuwsgierigen onder ons, we zullen tegen deze 822/17 niet meer hoeven te spelen, ze is namelijk verhuisd naar “andere oorden”. 

De winnares, B17-6183822.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.