JOOST DE SMEYTER - Enkel de top is hoog genoeg

Liefhebber: 

De Duif New Style! We gaan voor hip en trendy: de koers versus de duiven. De toppers in de koers kennen we. Ze zijn gespreksonderwerp nummer 1 in elke kroeg. Maar ze zijn nog veel meer. Ze zijn onze idolen. En ja, ze zijn soms onze inspiratiebron en ons voorbeeld.
Schuilt er ook een beetje Mathieu van der Poel, Wout Van Aert, Tadej Pogacar, Bas Tietema en José De Cauwer in onze duiventoppers? We doen een poging. We toverden met Joost De Smeyter een wit konijn uit onze hoed en maken er een alles behalve wetenschappelijke studie van. 

Het Mathieu-gehalte in Joost

De top van de berg bereiken is moeilijk, er blijven nog veel moeilijker. Winnen is tof, maar het creëert een verwachtingspatroon. Na een tijdje is winnen niet meer goed genoeg, het moet een groots nummer zijn. Allé, dat is hetgeen we verwachten wanneer iemand als Mathieu van der Poel aan de start verschijnt. En eigenlijk is dat bij Joost De Smeyter ook wel het geval. 
Maar zo simpel is het natuurlijk allemaal niet. Naast talent vormen training en een strak plan de basis voor topprestaties. Het zijn vooral de monumenten in de sport die in het oog springen. Daar ligt de top van de berg! Net zoals Mathieu in zijn eerste koersen, weet Joost dat er met de zware fondduiven weinig eer te rapen is op de voorjaarsvluchten. Deze vluchten worden als trainingsopbouw gebruikt. Maar die opbouw is wel bijzonder belangrijk. Een combinatie van trainingsprikkels, een juiste omgeving en een uitgebalanceerd voedingsprogramma vormen de basis voor elke topsporter. 
En jawel, ook onze duiven zijn topsporters. De zware fondduiven krijgen flink wat kilometers te verwerken alvorens naar hun Ronde Van Vlaanderen te trekken. Eenmaal het nodige trainingsvolume verwerkt werd, is relatieve rust de weg naar de topvorm. Om het in duiventaal te zeggen. Ze krijgen tweemaal een vlucht van circa 500 kilometer als laatste lange duurtrainingen, daarna is het vooral trainen aan huis en kortere lapvluchtjes of relatieve rust. In die rustperiode dienen de duiven naar hun topconditie toe te groeien. Deze opbouw is behoorlijk vergelijkbaar met de aanpak van Mathieu, maar ook met de andere wielertoppers. Enige verschil, zij zoeken ergens een berg om op te trainen. Met duiven ligt dat wat moeilijker. Alhoewel ook daar kan gewerkt worden aan een juiste omgeving. Zo is zuurstof, zonder tocht te creëren, zeer belangrijk voor de algemene gezondheid van een duif. 
Het derde luik betreft voeding. Daar kan de vergelijking niet treffender. Mathieu ontwikkelde met zijn ‘4Gold’-voedingssupplementen een eigen topgamma. Joost creëerde samen met Belgavet hetzelfde voor duiven. Het ‘Black Label’-gamma van Versele-Laga vormt dan weer de basis voor een uitgebalanceerde voeding. Pascal Lanneau is de man die op medisch vlak de touwtjes in handen heeft. 

Het hok van de duivinnen, de jaarlingen en de jongen zware fond.
Het hok van de duivinnen, de jaarlingen en de jongen zware fond.

Mathieu en pijntjes, een volgend zeer typerend kenmerk voor de Nederlandse topper. Zijn rug vormde al meermaals het gespreksonderwerp, zeker als er niet gewonnen wordt. Op grote momenten is er van pijn evenwel geen sprake. Herkennen we hier iets van terug bij Joost? Wel, hoe brengen we dit discreet aan. Er was zijn rug, er waren zijn ellebogen, er is nu zijn schouder... Meer woorden zijn er denk ik niet nodig. Maar heeft het hem al ooit weerhouden om te flitsen op de grote momenten? Nee, en ik denk dat de concurrenten er ook niet op te hoeven rekenen. 
We hebben toch al wat Mathieu-gehalte in Joost terug gevonden. Maar eentje krijgt nog een speciale vermelding. Mathieu en zijn liefde voor topmateriaal. Canyon, Lamborghini, Porsche... Als het maar tot de verbeelding spreekt! Heeft Joost dezelfde microbe? Nog geen beetje zou ik zeggen. Zeker als we kijken naar de accommodatie die neergezet werd de afgelopen winter. Hierbij verschenen ettelijke meters tuinhokken met bijhorende volières en andere features aan de horizon te Melden. Een ware streling voor het oog! We mogen gerust spreken van een accommodatie op Lamborghini-niveau. 

Het Wout-gehalte in Joost

Wout Van Aert, een tweede topper in de voorjaarsklassiekers. Zijn palmares werd terug flink aangedikt. Hij finishte in de vijf voorjaarsklassiekers die hij reed telkens binnen de top 4, met de overwinning in de E3-prijs Harelbeke als hoogtepunt. Uiteraard had hij graag een monument gewonnen, maar ik denk dat menig coureur voor de huidige resultaten zou getekend hebben. 
Het jaar 2022 kan je bij Joost een beetje onder dezelfde noemer plaatsen. Telkens waren zijn toppers present:

Pau (3734 d.): 10, 69, 83, 114, 176... (27/58)
Barcelona (6657 d.): 3, 17, 25, 43, 51, 78, 87... (33/62)
Tarbes (2899 d.): 17, 76, 90, 99, 107... (16/49)
Marseille (2326 d.): 15, 96, 127, 168... (5/8)
Perpignan (3766 d.): 8, 14, 61, 62, 105, 132... (33/79)
Dit resulteerde in vele topnoteringen in verschillende kampioenschappen:
1e World Best Pigeon supermarathon 2022
2e Nationale Asduif zware fond oude duiven KBDB 2022
3e Nationaal Kampioen zware fond oude duiven KBDB 2022
1e Barcelona Masters 1+2 2022
Man van het jaar Euro Diamond Pigeon 2022
1e beste Europese duivin internationale vluchten 2022
1e beste Belgische duif 3 internationale vluchten 2022

Met andere woorden, we kunnen in 2022 spreken van een zeer goed duivenjaar, waarbij topnoteringen en podiumplaatsen talrijk waren. Had hij graag nog die nationale titel of overwinning binnengehaald? Uiteraard! Maar hij zou ook onmiddellijk tekenen om in 2023 een gelijkwaardig jaar af te werken.
Komen we bij de altruïstische Wout die overwinningen wegschenkt zonder te verpinken. Kunnen we dat dan ook verwachten van een kampioen als Joost? Het antwoord is zeer gemakkelijk. Als je het verdiend hebt, dan zal hij jou zeker feliciteren. Maar Joost zal zelf wel tot het uiterste gaan om met de hoogste eer te gaan lopen. Je zal ze met andere woorden niet cadeau krijgen, ook niet in 2023! We merken hier dus wat meer Boonen- of Merckx-gehalte...

Het hok van de snelheidsduiven.
Het hok van de snelheidsduiven.

Het Tadej-gehalte in Joost

Tadej, de alleskunner! Een natuurtalent die alles wat hij aanraakt in goud doet veranderen. Allé, tenminste als hij niet valt. Tadej wil in alles de beste zijn, zelfs op het podium met een adfundummetje wil hij scoren! Dat hij dat met een Amstel-biertje doet verdient tonnen respect. De zoektocht naar nieuwe uitdagingen, naar het verleggen van grenzen, is ook bij Joost niet vreemd. Zo startte hij sinds kort een nieuw projectje op de snelheid en de halve fond. Uiteraard blijft zijn focus op de zware fond. Maar hij wil ook schitteren op de snelheid. Zijn start is alvast eentje om van te duizelen dit jaar:
08/4 Maissemy oude en jaarlingen (209 duiven): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14... (61/89)
15/4 Maissemy oude en jaarlingen (481 duiven): 1, 2, 4, 6, 9, 10, 11... (58/88)
15/4 Maissemy jaarlingen (953 duiven): 1, 3, 5, 11, 12, 13... (39/50)
Net zoals bij Tadej is bij Joost deelnemen niet genoeg. Eenmaal aan de start van een wedstrijd wil hij winnen. Zijn dit diezelfde duiven die op zware fond het mooie weer moeten maken? Nee, dat zijn uiteraard andere rassen. Die fondduiven vliegen op de kortere afstanden gewoon trager. Zo heeft Joost een mooie anekdote over Pau vorig jaar. In aanloop naar Pau werden de duiven nog een laatste keer gelapt op zo’n 30 kilometer. Ook de jonge snelheidsduiven werden meegenomen. Alles ging samen los. Na een half uurtje dook de eerste groep uit de lucht. Het waren allemaal jongen voor het snelheidshok. Geen enkele van de oude duiven voor Pau was present. Er ging 1 minuut voorbij, 2 minuten, 3 minuten... Na dik 5 minuten kwam er een tweede kudde vanuit exact dezelfde richting als de voorgaande groep naar beneden. Daar waren de oude duiven. Licht in paniek begon Joost de oude duiven te inspecteren, maar die waren kerngezond. Toch zat de schrik er op Pau goed in. Er was evenwel weinig reden toe. Op Pau stoven ze één voor één keivroeg richting het hok. Dit toont toch wel dat de origine bepalend is. Want het omgekeerde is ook waar. Op de zware fond zullen die snelheidsduivels het zeker moeten afleggen! 

Het Tietema-gehalte in Joost

We moeten eerlijk blijven, van Bas kunnen we geen topwielrenner maken. Maar één iets kunnen we wel zeggen, hij kan zijn zaakje wel verkopen! Zijn pr, daar kunnen we met z’n allen iets van leren. Ik zie jullie denken, is dit een kwaliteit van Joost? Wel, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat hier misschien wel wat werkpuntjes zijn. Administratie zal vrees ik nooit het sterkste punt worden ten huize De Smeyter. Dus weinig Tietema-gehalte bij Joost. Maar deze rubriek geeft ons wel de kans om pr-matig enkele toppers in de picture te plaatsen!

Het hok van de oude doffers en jaarlingen.
Het hok van de oude doffers en jaarlingen.

B20-4145983 ‘Annemiek’

Starten doen we met ‘Annemiek’, een indrukwekkende duivin. Zij scoorde op magistrale wijze op Barcelona en Perpignan, twee steenharde vluchten:
Barcelona (6560 d.): 17 
Perpignan (3766 d.): 14 
Deze wonderfee haalde met deze twee topnoteringen de titel van World Best Pigeon Supermarathon naar Melden. Daarnaast vlagde zij af als 2e Nationale Asduif zware fond oude KBDB en griste onderweg ook nog even de eerste plaats mee als beste Europese duivin op 2 internationale vluchten. In de hand is dit blauw duivinnetje echt een juweeltje. Ze stamt dan ook af uit de kruim van het hok De Smeyter-Restiaen. Als moeder zien we een dochter uit twee topduiven te Melden. ‘Cas’, de internationale winnaar uit Pau, werd gekoppeld op ‘Elsie’, de Nationale Asduif zware fond in 2013. De vader van ‘Annemiek’ is dan weer een inteeltproduct naar de ‘Coronel Junior’. 

B19-4169495 ‘Garcia’

Naast een tweede plaats bij de nationale asduiven zware fond lukte Joost met ‘Garcia’ nog een tweede top 10-notering. ‘Garcia’ vlagde af als 7de met opnieuw de loodzware combinatie Barcelona-Perpignan. In de voorgaande jaren had deze dame reeds getoond uit het goede hout gesneden te zijn:
Narbonne ’20 (4120 d.): 20
Barcelona ’21 (6913 d.): 113 
Barcelona ’22 (6560 d.): 78 
Perpignan ’22 (3766 d.): 8
Op deze manier piloteerde ‘Garcia’ zich tot één van de leading lady’s te Melden. Haar pedigree is er ook eentje om van te watertanden. Haar vader is een inteeltproduct naar ‘De Joost’-lijn. Hij is geboren uit een halfbroer van ‘De Joost’ gekoppeld op een zus van ‘De Joost’. De moeder van ‘Garcia’ is een inteeltdochter van ‘Niceboy’, een Jellema-doffer. ‘Niceboy’ had zijn kwaliteiten als kweker al veelvuldig getoond. Zijn inteeltdochter toont onmiddellijk over dezelfde genen te beschikken. 

B19-4169102 ‘Pytheas’

Derde in het rijtje toppers is ‘Pytheas’. Deze doffer heeft er al een mooi parcours opzitten met heel wat topnoteringen:
Agen ’21 (6938 d.): 355
Marseille ’21 (1882 d.): 40
Agen ’22 (6657 d.): 104
Marseille ’22 (2326 d.): 15
Perpignan ’22 (3766 d.): 155
Deze virtuoos, genoemd naar een Griekse ontdekkingsreiziger, vlagde hiermee af als beste Belgische duif op 3 internationale vluchten in 2022. Daarnaast kroonde hij zich tot beste Marseille-duif 2021-2022 in België. In zijn afstamming zien we opnieuw een zus van ‘De Joost’ opduiken als grootmoeder. Zij was toen gekoppeld op de ‘Schone Sous’, eveneens een uitstekend vererver. De moeder van ‘Pytheas is afkomstig van bij Chris van der Velden en ontpopte zich als topkweekster door de 2e, 3e en 5e Nat. op de wereld te zetten. Top maal top kan vonken geven en daar is ‘Pytheas’ het levende bewijs van. 

B20-4145812 ‘Dark Lady’

Laatste in het rijtje voor te stellen toppers luister naar ‘Dark Lady’. Zij is bijzonder om verschillende redenen. Een eerste belangrijke reden is uiteraard haar topvliegkwaliteiten: 
Narbonne ’21 (5972 d.): 52
Barcelona ’22 (6560 d.): 3
Met die 3de plaats nationaal en een 5de internationaal topte ze op de klassieker der klassiekers. Haar afstamming uit het hart van de kolonie te Melden maakt haar nog meer te versmaden. Haar vader ‘Laval’ vlagde af als 2e Nationale Asduif zware fond KBDB en werd in datzelfde jaar ook de beste Belgische duif op 3 internationale vluchten. De moeder van ‘Dark Lady’ is ‘Quatro 4’ of misschien wel de beste duivin die ooit in Melden heeft rondgevlogen. 3 jaar op rij vloog zij naar de absolute top van de uitslag op Barcelona en Perpignan, wat haar verschillende titels opleverde. Met andere woorden, uit een koppeling van twee absolute sterren van de kolonie De Smeyter ontsproot ‘Dark Lady’, die onmiddellijk zelf haar ongelooflijke klasse toonde. ‘Quatro 4’ is bovendien al overgrootmoeder van de hierboven vernoemde ‘Annemiek’.

De jongen drinken aanleren.
De jongen drinken aanleren.

Het José-gehalte in Joost

Komen we bij het sluitstuk van onze vergelijkende studie, het José-gehalte. Voor wie José De Cauwer niet kent, een korte beschrijving. Momenteel is hij één van de commentatoren op de VRT bij de topkoersen. Hij spreekt evenwel uit ervaring als profrenner, maar nog veel meer als wielercoach. Hij was degene die met Greg Lemond de Tour de France won, maar het ook met Tom Boonen tot wereldkampioen schopte. Zien we gelijkenissen? Wie Joost een beetje kent, kan hier enkel ja op antwoorden. Zijn visie op duivensport is zeer helder en fungeert als inspiratiebron bij menig liefhebber. De genen van zijn gecreëerde stam zorgen op verschillende hokken voor topresultaten. Met andere woorden als commentator, duivenspeler en duivencoach drukt Joost zijn stempel op de duivensport. Maar ook voor 2023 geldt de leuze: ‘Alleen in het alfabet komt succes voor werken!’ Alles begint opnieuw. Er zal binnen duivenland opnieuw hard gestreden worden voor de monumenten. Maar dat maakt onze sport ook zo mooi.
O ja, nog één iets. We hebben nog geen antwoord op de meest prangende vraag. Met welke profrenner is de gelijkenis het meest treffend? Maar misschien moeten we dat doen na het duivenjaar 2023. Het kan voor inspiratie zorgen...

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.