Liefhebber:
Het zware fondseizoen 2023 zit erop. De laatste teerlingen zijn geworpen. Het werd een seizoen met vele gezichten, het werd een seizoen met vele winnaars. En die winnaars, die verdienen de schijnwerpers. Die winnaars, die willen we graag allemaal in onze krant. Onder het motto ‘beter laat dan nooit!’ landen we vandaag bij Joost De Smeyter.
Hem voorstellen is overbodig, we zouden enkel in herhaling vallen. Een uitvoerige beschrijving over zijn woonplaats Melden met zijn befaamde Koppenberg, tja, ‘been there, done that!’ [N.v.d.r. Lees hier de reportage over Joost die in mei verscheen.] We zullen dus maar onmiddellijk met de deur in huis vallen, Barcelona!
Barcelona 2018-2022
Joost heeft van de koninginnenvlucht uit Spanje zijn handelsmerk gemaakt. Bij voorkeur strijdt hij met zijn ploeg(je) duivinnen op nest voor de opperste glorie. En de resultaten van de voorbije jaren, die mogen meer dan gezien worden! We halen er even de nationale uitslagen bij:
Barcelona 2018 (7.438 duiven): 2, 9, 12, 21, 22, 51, 89... (26/46)
Barcelona 2019 (7.301 duiven): 9... (10/40)
Barcelona 2020 (6.178 duiven): 320... (8/13)
Barcelona 2021 (6.913 duiven): 19, 58, 60, 96... (21/52)
Barcelona 2022 (6.560 duiven): 3, 17, 25, 43, 51, 78, 87... (33/62)
Mooi! Zeker als we weten dat slecht 1 op de 4 duiven geklasseerd worden nationaal. Maar ik hoor jullie onmiddellijk denken, ‘2020 geen vroege duiven?’ Correct, dat was het coronajaar 2020. In dat jaar hebben we het seizoen maar zeer laat kunnen aanvatten en kwamen de internationale vluchten aan bod in een verkort schema. Joost koos er dat jaar voor om zijn ploegje duivinnen toch twee internationale vluchten te laten vliegen en met Barcelona was dat niet mogelijk. Dat jaar viel de keuze voor Barcelona op een groepje onervaren tweejarige doffers samen met ‘Calor’, een kanshebber op Primus Inter Pares. De overige jaren streed Joost met zijn toppers voor de hoogste glorie. En die jaren, die spreken meer dan boekdelen.
Weinig wat Joost nog niet heeft kunnen afvinken op Barcelona. Zo werd met ‘Floorke’ de internationale overwinning duivinnen in 2018 naar Melden gevlogen. ‘Calor’ zorgde in 2020 voor de titel van Primus Inter Pares. Ook alle dichtste nationale podiumplaatsen konden in die vijf jaar reeds afgevinkt worden. Die eerste nationaal, die ontbreekt nog. En die titel, dat werd de ambitie voor 2023...
Barcelona 2023
Met zijn eliteploeg duivinnen trok Joost begin juli ten strijde. De voorbereiding te Melden verliep niet vlekkeloos. Eerst en vooral merkten we een bouwwerf op ten huize De Smeyter een aantal maanden geleden. Nieuwe hokken verschenen aan de horizon. Het werd knokken om tijdig alles klaar te krijgen. Dat lukte ternauwernood. De bijhorende chaos had de duiven zeker geen goed gedaan, dat voelde ook Joost aan. Maar goed, alles was min of meer op tijd klaar geraakt. Daarnaast was er het gure weer dat april kenmerkte. Een duivenmelker had veel fantasie nodig in de zoektocht naar een beetje deftig weer om de duiven opgeleerd te krijgen. Maar zoals bij ieder duivenhok werd te Melden de puzzel gelegd, herlegd en nog eens herlegd om uiteindelijk de duiven aan de start te krijgen van de klassieker bij uitstek, Barcelona.
Joosts 53 krijgers (52 duivinnen en 1 doffer) kregen op vrijdag 7 juli om 7u00 de vrijheid om die felbegeerde nationale titel naar Melden te vliegen. De editie 2023 werd gekleurd door eerder zuidelijke winden. Dit zorgde ervoor dat iedereen in België de dag van de lossing paraat was om er toch maar eentje naar beneden te zien duiken. Dat was trouwens van 2014 geleden. In Frankrijk lieten de eerste duiven zich klokken rond de klok van 19u00. Circa 21u00 steeg de nervositeit in België. Maar de verlossende eerste melding bleef uit, heel lang uit. Ook te Melden hing er hoogspanning in de lucht. Het moest mogelijk zijn om er die avond eentje te klokken.
Om 22u20, toen iedereen de moed bijna had opgegeven, gebeurde het unieke. Joost De Smeyter klokte zijn eerste van Barcelona op de dag van de lossing. Op dat moment was dat ook de eerste en enige duif in België. Helaas voor Joost bereikte er vier minuten later nog eentje zijn thuishaven op een iets verdere afstand. Het gejuich te Melden veranderde op dat moment in een stille ‘miljaarde’. Begrijpbaar, de nationale oppertriomf was opnieuw zeer dichtbij. Maar de duiven van Joost lieten de moed niet hangen en doken ook de dag nadien gretig naar de valplanken op de nieuwe hokken aan de voet van de Koppenberg.
Barcelona 2023 (6.533 duiven):
2, 18, 121, 132, 167, 189... (26/53)
Joost won met zijn ploegje liefst 20 duiven per tiental op de nationale uitslag. Daarnaast nam hij in Oost-Vlaanderen de zegepalm mee van 1.391 duiven. Een resultaat dat meer dan gezien mag worden.
B19-4169072 ‘Barca 072’
Wie waren nu de primussen? We starten met de provinciale winnares en tevens de 2e nationaal, ‘Barca 072’. Haar afstamming doet alvast watertanden. Zo is haar vader een zoon van topduif ‘Laval’. Hij werd in 2015 afgevlagd als 2e Nat. asduif van België zware fond en tevens beste van België op 3 zware fondvluchten. ‘Laval’ werd geboren uit een broer van ‘De Joost’ gekoppeld op een dochter van ‘De Grand Cru’. ‘Laval’ zat toen gekoppeld op ‘Dochter Don Michel’ van Cor de Heijde. Deze ‘Dochter Don Michel’ was ook reeds moeder van de 1e Nat. Bordeaux bij Cor. Langs moederszijde zien we bij ‘Barca 072’ opnieuw ‘De Joost’ opduiken. ‘Lies’, de moeder van ‘Barca 072’ is een kleindochter. Verder zien we bij de grootouders van ‘Lies’ de 1e nationaal Marseille van Frans Waerniers opduiken en ‘Miss Perpignan’ van Nouwen-Paesen. Goed bloed liegt met andere woorden zelden.
B19-4169495 ‘Garcia’
De tweede die de thuishaven bereikte te Melden is een heel bijzondere, ‘Garcia’. Wat die dame al bij elkaar heeft gevlogen, is werkelijk fenomenaal. Als jaarling startte ze met een 20e nationaal op Narbonne. Daarna startte het hoofdstuk Barcelona:
- Barcelona 2021 (6.913 duiven): 118e
- Barcelona 2022 (6.560 duiven): 78e
- Barcelona 2023 (6.533 duiven): 18e
Hiermee vlagt ze af als 2e in het 3-jaarsklassement 2021-2023 en als 3e in het 2-jaarsklassement 2022-2023. Onderweg won ze in 2022 ook nog even een 8e Nat. Perpignan in een loodzware editie. Dat bezorgde haar en plus nog de 7e plaats in het Nat. asduifkampioenschap KBDB. En ook in 2023 vloog ze van voren op Perpignan. Met andere woorden, we spreken hier over een fenomenale vliegduivin!
Haar pedigree is er ook eentje om van te watertanden. Haar vader is een inteeltproduct naar ‘De Joost’-lijn. Hij is geboren uit een halfbroer van ‘De Joost’ gekoppeld op een zus van ‘De Joost’. De moeder van ‘Garcia’ is een inteeltdochter van ‘Niceboy’, een Jellema-doffer. ‘Niceboy’ had zijn kwaliteiten als kweker al veelvuldig getoond. Zijn inteeltdochter toont onmiddellijk over dezelfde genen te beschikken.
Perpignan 2023
Na de topnoteringen uit Barcelona, keek men te Melden uit naar Perpignan. Daar kreeg de ploeg duivinnen de tweede internationale vlucht voorgeschoteld. Het duurde even voor de trossen los konden gegooid worden te Perpignan. De weersomstandigheden zaten niet mee. Maandag kregen de duiven de vrijheid. Het werd een vlucht met overwegend westelijke wind. Te Melden zaten ze met andere woorden aan de verkeerde kant van het land. Maar dit is geen reden tot klagen. Ook in deze omstandigheden moesten ze zich kunnen tonen.
Om 21u54 dook met ‘Lavalke 431’ de eerste in Melden naar de valplank. Op dat moment klokte zij af als 2e nationaal. ‘Lavalke 431’ is een kleindochter van topduiven ‘Laval’ en ‘Peggy’. Langs moeders zijde krijgen we bij haar een samenkweek tussen Jan Morsink en ‘The Flying Dutchman’ (1e Nat. Asduif) van Frank Kwekkeboom. Uiteindelijk zorgden een aantal nachtelijke aankomsten voor een 10e nationaal. We zouden hier een hele discussie kunnen voeren over het in rekening brengen van de nachtelijke vlieguren. Maar als we kijken naar de vele discussies bij onze noorderburen, dan gaan we dit topic toch maar even links laten liggen. Laat ons het erop houden dat in dit geval de lange afstanden het voordeel aan hun kant hadden. Veel tijd om erover te discussiëren was er ten huize De Smeyter niet, want vroeg in de morgen startte het klokken opnieuw:
Perpignan 2023 (5.722 duiven): 10, 60, 62, 92, 134, 143, 163, 179... (38/74)
Een zeer mooie uitslag met andere woorden, waarbij maar liefst 23 duiven per tiental wonnen. Met deze Perpignan kon dan ook een mooi sluitstuk voorgelegd worden aan een pittig zwarefondseizoen.
Was Joost helemaal tevreden? Tja, Joost speelt om te winnen. Een dichte ereplaats, dat is in eerste instantie in zijn ogen verliezen. Misschien is dit nog wel een restantje uit zijn wielrennersverleden. Na een paar dagen bezinktijd is hij wel tevreden over zijn duivinnenploegje. Die hebben het meer dan goed gedaan. Zijn doffers, daar is Joost streng voor. Die konden beter! Er zijn verzachtende omstandigheden onder andere met de vele verbouwingen, maar toch zal daar naar volgend jaar toe het niveau dienen aangescherpt te worden.
Projectje halve fond
Joost ademt in de duivensport vooral zware fond. Maar hij heeft ook een stevig ploegje halve fondduiven zitten. Tot over een paar jaar vlogen die enkel onder de pannen bij Jelle De Bock. Maar nu is daar ook in Melden plaats voor gemaakt. En zoals jullie hierboven kunnen lezen, te Melden wordt enkel gespeeld om te winnen. Qua rassen zien we dan ook de toprassen van België en Nederland voor deze afstanden, maar ook van lokaal goed spelende liefhebbers vinden we zeer goede kwekers op de hokken te Melden.
Het spelsysteem is er eentje van wekelijks vliegen. Om dit te realiseren hebben de duiven goede kost nodig. Net zoals bij de zware fond kiest Joost hier voor de mengelingen van Versele-Laga. Vooral het Black Label-
gamma maakt de dienst uit. De granen worden dagelijks verrijkt met oliën en natuurproducten van Belgavet. Een duif moet op de korte periode dat ze thuis is namelijk alle essentiële voedingsstoffen kunnen aanvullen.
Provinciale overwinningen
It’s all about winning! En dat is duidelijk te Melden. Het is dan ook heerlijk om er op een provinciale Chateauroux drie tegelijk naar de valplank te zien duiken die onder elkaar de eerste prijzen verdelen:
Chateauroux (3.125 duiven): 1, 2, 3, 8, 27, 57, 58, 70... (48/66)
De winnares stamt af uit een zoon van de ‘Super 848’ gekoppeld op ‘Zus Wiho’. We zien in deze bloedlijnen B.I.F.S, Hok Boddaert en Casaert-Senechal. Hij zat toen gekoppeld op een inteeltdochter van ‘Willow Jr.’ van Geerinckx.
Twee weken later was het opnieuw bingo. Toen werd de 1e en de 5e gewonnen van 2.584 duiven op een provinciale Chateauroux. De winnares van dienst vloog op de voorgaande Chateauroux ook al naar de 8e provinciaal. Zij toont langs vaderszijde een inteeltzoon naar ‘De Grijze Robert’ van Robert en Bart De Clercq. We zien ook het edele ras van Willem De Bruijn terug. Langs moederszijde zien we Chris Debacker en Gaby Vandenabeele als voornaamste rassen.
Op naar 2024
Na een aantal mooie zeges in 2023 kijkt Joost reikhalzend uit naar volgend jaar. Met de nieuwe hokken dienen zich ook nieuwe mogelijkheden aan. Zo zullen de fondjongen beter geleerd worden om als jaarling sneller naar resultaten te vliegen. Ervaring op provinciale en nationale vluchten opdoen zal hen helpen om als jaarling te flitsen op het langere werk. Hiervoor werden de jongen trouwens ook verduisterd.
Maar bovenal blijft de focus liggen op de zware fond met Barcelona als orgelpunt. Dat is habitat ten huize De Smeyter, daar wil hij winnen. Maar eerst volgt een winter vol vieringen, happenings en andere bijeenkomsten. Misschien is dat nog wel het zwaarste deel van het seizoen voor vele liefhebbers.
Auteur: