Liefhebber:
Onderwerp:
Ingelmunster – Ingelmunster is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen. Ze wordt ook wel de "Brigandsgemeente" genoemd verwijzend naar de "Brigandszondag" toen daar de opstand van de Brigands tijdens de Boerenkrijg door de Fransen neergeslagen werd.
De geschiedenis van Ingelmunster wordt ook in grote mate bepaald door het “Kasteel van Ingelmunster”. Het werd in de 11e eeuw opgetrokken aan de oever van de Mandel. In de 16e eeuw werd “De Slag van Ingelmunster” uitgevochten tussen de Franse Hugenoten en de Spaanse bezetters van het kasteel waarbij de Fransen het onderspit delfden. In 2001 werd het kasteel door brand verwoest.
Het Kasteelbier, waarop men in Ingelmunster heel fier is, dankt zijn naam aan het Kasteel van Ingelmunster dat ook eigendom is van de brouwerij.
Met Joel Verschoot (62) is Ingelmunster ook een uitstekende duivenmelker rijk. Naast meerdere nationale overwinningen gaf hij in 2018 met het behalen van de titel van 1e Nationale Asduif Fond KBDB nog een staaltje van zijn kunnen ten beste.
1e Nat. Angoulème | 4.525 d. |
2e Nat. Limoges II | 7.274 d. |
30e Nat. Limoges I | 15.789 d. |
Willem en Joel Verschoot
Vader Willem Verschoot was in zijn tijd een uitstekende duivenmelker op snelheid en halve fond. Joel, de jongste van negen, zat reeds als jonge knaap mee op de hokken van vader. Vader ging op een appartement wonen en Joel bleef in het ouderlijk huis wonen. In 1978 werden er verbouwingen uitgevoerd en werd er een groot duivenhok in de tuin gebouwd. Vader is blijven meehelpen met de verzorging van de duiven en in de tachtiger jaren hebben vader en zoon nog in tandem gespeeld op snelheid en kleine halve fond.
Vader kwam in 1993 te overlijden en daarna moest Joel alleen verder. Hij had het toen zeer druk en er bleef weinig tijd over voor de duiven. Joel had vier zonen die tijdens hun schooltijd allemaal meegeholpen hebben met de verzorging van de duiven. Van de vier is er slechts één duivenmelker (3e zoon Dieter) gebleven, en het is een “echte”, zegt Joel met overtuiging.
In 2010 ging Joel in de nachtshift werken en kreeg zo tijdens de dag meer tijd voor zijn duiven en dan is het echt beginnen “marcheren”. In 2011 werden ze 2e Algemeen Nationaal Kampioen, in 2012 wonnen ze 1e Interwestvlaamse, in 2013 werden ze opnieuw 2e Algemeen Nationaal Kampioen en wonnen 1e nationaal Agen en 1e nationaal Brive, in 2016 wonnen ze terug de 1e Interwestvlaamse en de 1e nationaal Pau. Het seizoen 2018 werd een superjaar met de 1e Interwestvlaamse, 1e nationaal Angoulème en 1e Nationale Asduif Fond Oude KBDB.
Een solide basis
De eerste basisduiven kwamen van het hok van Georges Lidou, Ichtegem. Joel bekwam in volle zomer een koppel jongen uit het beste kweekkoppel en daarmee is het gelukt, zegde de kampioen uit Ingelmunster.
Een andere succesvolle inbreng kwam er van Robert Dobbelaere, Marke met drie koppels duiven uit de nationale winnaar Brive. We schrijven eind jaren negentig.
Bij Marc Van den Eeckhoudt, Kalken werd een volledige ronde jongen (40) gekocht en daaruit werd de 1e nationaal Brive geboren.
Er werd nog een super kweekduivin bijgehaald van Wilfried Vandemaele, Heule. Dit zijn de 4 basislijnen waarop de kolonie Verschoot gefundeerd is.
Weduwschap zonder franjes
Joel en Dieter Verschoot kwamen aan de start van het nieuwe seizoen met 48 weduwnaars, 24 duivinnen op weduwschap, 120 jonge duiven en 25 kweekkoppels als achterban.
Na afloop van het vliegseizoen trekken de weduwnaars nog een koppel jongen groot. Daarna gaan ze ruien en op 25 november volgt dan de eerste koppeling. Ze trekken dan allemaal nog een koppel jongen groot en worden daarna gescheiden. Op 15 maart volgt dan de tweede koppeling en er wordt 5 dagen gebroed. Tijdens de periode dat de duiven samen zijn worden ze opgeleerd. Ze worden met de wagen 3x weggevoerd tot 20 à 25 km en vertrekken daarna naar Arras. Eens opgeleerd worden ze tussendoor niet meer weggebracht.
De weduwnaars trainen ‘s morgens van 7.30 u tot 8.30 u en ‘s avonds van 17.30 u tot 18.30 u. Ze vliegen een vol uur zonder vlag of bal en dat ziet Joel graag. Na de zaterdagvluchten komen de duiven op zondag niet los.
Bij de inkorving voor wedstrijden met 1 nacht mand komen doffers en duivinnen samen. Dit wordt vooral gedaan voor de jaarlingen die het spelletje nog moeten leren. Vanaf twee nachten mand komen de partners niet meer samen. Bij aankomst van een wedstrijd zit de partner halfbak en dan blijven doffers en duivinnen zo’n twee uur samen.
Joel en Dieter spelen het klassiek weduwschap zonder franjes. Er wordt niet gezocht naar extra motivatie maar veel spelen is wel de boodschap.
Duivinnen op de grote halve fond
Ook de duivinnen kweken na afloop van het vliegseizoen een ronde late jongen. Daarna brengen ze de ruiperiode door in de volière. Ook zij worden op 25 november gekoppeld en trekken een koppel jongen groot. Op 15 maart is er dan de tweede koppeling en wordt er 5 dagen gebroed. In 3 etappes gaat het naar 20 à 25 km en doffers en duivinnen worden samen opgeleerd. Aan huis wordt tweemaal daags een vol uur getraind telkens na de training van de weduwnaars.
De duivinnen vliegen iedere week de grote halve fond (500 km). Bij de inkorving van de eerste drie wedstrijden komen de duivinnen samen met hun partner daarna moeten ze het stellen met alleen maar de nestschotel. Bij aankomst van een wedstrijd zit de doffer halfbak en de partners blijven 2 u samen.
Tijdens de week zitten de duivinnen op een hok met woonbakken. De eerste drie weken zitten ze los op het hok maar daarna wordt er ingegrepen om het onderling paren te voorkomen. Dan blijft er een rij duivinnen opgesloten, de volgende rij zit los op het hok, de volgende zit weer opgesloten, enz. Om de twee weken worden de rijen gewisseld en het kan ook diagonaal gebeuren. Bedoeling is dat dezelfde duivinnen geen lange tijd met elkaar samen komen. Het is een doeltreffende methode en er is weinig last met onderling paren.
1e Nat. Brive 2013 met de “Cees” 1e Nat. Agen ’13 met de “Agen” 1e Nat. Pau ’16 met de “Suzanne” 1e Nat. Angouleme 2018 met de “Armando” 2e Nat. Limoges 2018 met de “Armando” 2e Nat. Limoges 2017 met de “Armando” 2e Nat. Angouleme 2018 met de “Baziel” 3e Nat. Angouleme 2018 met de “Contador” 4e Nat. Angouleme 2018 met de “Ikker” 6e Nat. Libourne 2018 met de “Contador” 1e Nat. Asduif KBDB fond oude 2018 met “Armando” 3e Nat. Asduif KBDB fond oude 2017 met “Armando” 6e Nat. Asduif KBDB fond oude 2017 met “Nopri” 10e Nat. Asduif KBDB fond oude 2018 met “Contador” 2e Nat. All-Round duif KBDB fond oude met “Nopri” 1e Prov. Libourne 2018 met de “Contador” 1e Prov. Angouleme 2018 met de “Armando” 1e Prov. Asduif KBDB fond oude 2018 met “Armando” 2e Algemeen kampioen van België KBDB 2011 2e Algemeen kampioen van België KBDB 2013 2e Kampioen van België KBDB fond oude 2018 1e Algemeen Kampioen Inter-West Vlaamse in 2012-2016-2018 1e Algemeen Kampioen Rekkem in 2011-2012-2013-2015-2016-2018 |
Jonge duiven doen ervaring op
Het spel met de jonge duiven is belangrijk wanneer je als melker voor de kampioenschappen speelt en dat doen ze in Ingelmunster. De jongen worden gekweekt uit de kwekers en de beste vliegers. Aan 25 dagen worden de piepers gespeend en doffers en duivinnen blijven zo lang mogelijk samen. De schuifdeur wordt de week voor Bourges II ingevoerd. De jongen worden verduisterd van 1 maart tot 15 juni en worden daarna niet meer bijgelicht. Bij niet bijlichten gaat de rui vlotter.
Bij het opleren worden de jongen 6x weggevoerd en ze worden telkens twee keer op dezelfde plaats gelost of 2x 5 km, 2x 10 km, 2x 20 km. Daarna gaan ze verder met de duiven van de vereniging. Vanaf dan gaan ze iedere week mee en in principe worden er 3 nationaals gevlogen. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd. De jongen gaan iedere week de mand in en trainen aan huis (1x daags 2 u in de namiddag) en dat moet volstaan vindt Joel.
De jonge duiven zitten op hokken met klassieke woonbakken waar er door een tussenschot twee zitbankjes zijn. Er komen geen kartonnen dozen op de hokken en ook geen wegkruipbakjes. Joel noemt zich geen echte specialist met jonge duiven. De aandacht gaat vooral naar de fond met de oude duiven. Maar de ervaring die ze als jonge duif opdoen is zeer belangrijk voor de verdere carrière. De jongen gaan zo’n 15 keer mee in de loop van het seizoen maar toch worden ze niet echt afgerekend op de geleverde prestaties. Het gebeurde meermaals dat ze als jonge duif geen uitschieters lieten noteren maar dat ze als jaarling en oude duif wel goed presteerden.
Asduif “Armando”
“Armando” B14/3004610 werd in 2018 de 1e Nationale Asduif Fond Oude KBDB. Hij vloog een schitterend palmares bij elkaar met o.a. 1e Nat. Angouleme ‘18 4.564 d, 2e Nat. Limoges II ‘17 9.162 d, 2e Nat. Limoges II ‘18 7.274 d, 10e Nat. Brive ‘17 9.132 d, 30e Nat. Limoges I ‘18 15.789 d, 48e Nat. Jarnac ‘16 4.167 d, 108e Nat. Limoges I ‘17 14.937 d. In 2017 werd hij 3e Nat. Asduif Fond Oude KBDB en nu ook 1e Olympiadeduif Cat. C (fond) Polen 2019.
Joel Verschoot: “In de hand is “Armando” niet echt de mooiste duif van de ploeg. Hij is iets dieper en minder geblokt maar het is een duif met een slimme kop. Mochten de melkers kiezen dan zouden ze hem zeker niet als de beste duif aanduiden. Op het hok gedraagt hij zich normaal en het is zeker geen bazige duif maar hij verdedigt zijn territorium met vuur. Het is een vlotte binnenloper bij aankomst van een wedstrijd maar een ererondje mag nooit ontbreken.
Maar het is een speciale duif ! Ze brachten de duiven van Clermont terug naar Rekkem. Ik had 70 duiven in de mand en het was “Armando” die met een minuut voorsprong als eerste thuiskwam. Drie weken later hadden we een Fontenay (310 km) met harde kopwind. “Armando” vloog 3 minuten los en won de eerste prijs. Hij won ook de 2e nat. Limoges bij hard weer. Hij won de 1e nat. Angoulème bij 35 graden en aan 1000 m voor 640 km. Zo’n duif op het hok is het lang leven van een duivenmelker.”
Voederen met de lepel
De weduwnaars worden om de 14 dagen gespeeld maar op het einde van het seizoen kan het gebeuren dat ze twee weken na elkaar 600 km vliegen.
Zaterdag direct na aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven geen eten. Eens de duivinnen van het hok zijn wordt er ruimengeling (Super Special Vanrobaeys) gevoederd en er gaan elektrolyten van Natural en Probac 1000 in het drinken. Op zondag wordt het 2x ruimengeling met ook nog elektrolyten in het drinkwater. Twintig duiven worden 2 x 10 lepels en 30 duiven worden 2x 15 lepels per dag gevoederd. Op die manier hebben de duiven altijd honger en na de training zijn ze in 30 sec allemaal binnen.
Op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag wordt het 2x ruimengeling per dag. Op zaterdag en zondag wordt het 50% ruimengeling + 50% sportmengeling Super Special. In het weekend gaat er kruidenthee in het drinken. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt het 100% sportmengeling Super Special. Bij het binnenlopen na de training krijgen de duiven een snuifje snoepmengeling toegestoken. De duiven krijgen ook veel vers grit maar geen vitamines of andere voedingssupplementen.
Beperkt medisch
De medische begeleiding is in handen van dr. Piet Blancke. Na het seizoen wordt de mest gecontroleerd op paratyfus. Eind 2017 was alles oké en er werd niet behandeld. Dat betekende 10 jaar vrij van paratyfus.
De week voor 25 november gebeurde een controle op tricho, wormen en coccidiose en alles was in orde. In de loop van 2018 moest er wel een keer tegen tricho behandeld worden met een pilletje.
In de loop van het seizoen gebeurt om de maand een controle op 10 à 12 duiven door de dierenarts. Wat de luchtweginfecties betreft gebeurt het dat er tijdens de opleervluchten behandeld wordt met Soludox. Joel heeft zijn duiven graag perfect in orde vooraleer de grote vluchten er aankomen.
Verder worden er geen oogdruppels toegediend. Er gaat “Wonder Pigeon” in het drinkwater afgewisseld met kruidenthee. Medisch zo weinig mogelijk doen is het ordewoord van Joel en Dieter.
Bij voorkeur tuinhokken
Indien Joel alles zou kunnen overdoen dan zou hij geen gemetste hokken meer bouwen. Zijn voorkeur gaat uit naar tuinhokken (niet geïsoleerd) waarop het in de winter zeer koud en in de zomer aangenaam warm is. Dat brengt volgens hem de conditie onder de duiven.
Er wordt gespeeld op 40 m vlieghokken of 12 m tuinhok, 18 m gemetst hok en 10 m tuinhok. De verluchtingsroosters in de voorzijde zijn allemaal dicht gemaakt. Geen open voorzijde is geen tocht op de hokken en tocht is de grootste vijand van duiven. Er is een verluchtingstrook van 1 m boven en voor de duiven.
De duiven zitten allemaal op een plankenvloer want roosters op de hokken betekenen een “vuilnisbak” onder de duiven. Joel is al op veel hokken geweest waar de mest zich opstapelt zodat die boven de roosters uitkomt. Dat is uiteraard niet gezond op een duivenhok. De plankenvloer wordt tweemaal daags gereinigd en regelmatig wordt de schroeivlam gehanteerd.
Joel Verschoot :” Wij willen ook geen mesttransportbanden. Hier gebeurt alles manueel en dat is veel beter om een goede band tussen melker en duif te bekomen. De duiven krijgen elke dag vers drinken in een drinkpot die eerst stond te drogen”
Duiven krijgen een eerlijke kans
Joel Verschoot: “De jonge duiven worden zoveel mogelijk doorgehouden, prijs of geen prijs. Als jaarling wordt verwacht dat de duiven 2 à 3 keer in de spits vliegen op wedstrijden met twee dagen mand (600 km). Een oude duif moet doorbreken naar de absolute top anders moet ze verdwijnen. Bij de beoordeling wordt 50% rekening gehouden met de pedigree en 50% met de handkeuring.
Nogmaals, “Armando” zou door heel veel melkers niet doorgehouden worden. Maar hier krijgen de duiven een eerlijke kans. Een tweejaarse die niet lukt op 600 km krijgt nog een kans op 900 km.
Mijn vader zei altijd “als ze het één keer kunnen dan gaan ze het nog doen” en hij had gelijk!”
Kwekers kunnen vrij paren
“De selectie van de kwekers ? Ik heb 20 kwekers op het kweekhok en 9 koppels in kweekboxen. De koppels op het kweekhok mogen vrij paren. Wanneer er na twee jaar nog niets op de vlieghokken zit dan gaat dit kweekkoppel eruit! Als er een “super” op de vlieghokken zit dan gaat dit koppel naar de kweekboxen. Idem dito voor een nieuwe inbreng. Die gaat bij de 20 koppels op het kweekhok en mag vrij paren. Is er na twee jaar geen nakweek op de vlieghokken dan gaat ook de nieuwe inbreng er uit.
Hier wordt weinig aandacht besteed aan vleugel, oog en grote of kleine duiven. Er wordt ook maar zelden aan inteeltkoppeling gedaan. De “eigen stam” wordt gevormd door de “Aslijn” met “As”, “As 1”, “As 2”, “Aske 1”, Aske 2” en Aske 3”. “Aske 1” werd de moeder van “Cees” of de 1e nat. Brive. “Aske 2” werd de moeder van “Suzanne” of de 1e nat. Pau en “Aske 3” werd de moeder van de “Agen” of de 1e nat. Agen”.
De duivenliefhebberij werd mij reeds als kleine knaap met de paplepel ingegeven en ik was reeds als jonge gast een geldspeler. Wanneer vader mij 50 F meegaf om op de duiven te zetten en er was wat overschot dan poelde ik ook de rest op de duiven.
Hard poelen kun je alleen maar als je dat kunt “verdragen”. Wanneer je hartkloppingen krijgt wanneer je op je duiven staat te wachten of bij verlies er de hele dag slechtgezind bij loopt dan kun je beter het hard poelen laten. De “letters” die hier komen kijken zijn vaak zenuwachtiger dan ik wanneer er een duif tot 10.000 gepoeld staat.
Ik ben niet voor inkorfbeperking. De megahokken, laat ze maar komen, dan zijn er veel duiven in concours. Ik heb het niet zo voor de portduiven (alleen reiskosten) maar laat ze vliegen voor het “schreefke” zoals wij dat hier noemen. Dan staat de duif wel op de uitslag zonder geld maar het aantal duiven gaat dan wel naar omhoog. Maar veel liefhebbers hebben niet graag dat hun aantal duiven op de uitslag staat terwijl ze maar enkele prijzen wonnen.”
Een topkoppel
Een fantastisch kweekkoppel werd “Brauwer” B14/3004582 x “Twistertje” B14/3004616. Zij werden de ouders van :
- “Ivo” B17/3031132 met 12e nat. Brive 4384 jl; 539e zone Chateauroux 8049 jl, 33e nat. Bourges 19133 jl.
- “Magic” B17/3031022 met 16e nat. Angoulème 5030 jl, 60e nat. Jarnac 4940 jl, 34e nat. Brive 4384 jl, 1447e nat. Chateauroux 27081 jl, 1214e nat. Bourges 19133 jl, 122e Tours Int. Westvl. 1490 jl.
- “Jip” B15/3006100 met 70e nat. Tulle 7322 jl, 7e nat. Brive 5929 jl, 76e nat. Limoges 6946 jl en werd 3e nat. asduif fond jaarse KBDB 2016.
- “Eddy” B16/3008549 met 80e nat. Limoges 7274 d, 293e nat. Cahors 6356 d, 934e nat. Limoges 15783 d, 15e interprov. Chateauroux 5904 d, 22e nat. Chateauroux 14762 jo.
Enkele toppers
- “Harry” B10/3082539 met 45e nat. Montauban 4327 d, 144e prov. Tours 4939 d, 102e nat. Montauban 3990 d, 31e nat. Cahors 6576 d, 28e nat. Jarnac 3726 d, 62e nat. Cahors 7140 d, 22e nat. Limoges 18390 d, 26e nat. Souillac 7760 d, 9e Limoges 2594 d, 208e nat. Argenton 19782 d, 279e nat. Chateauroux 25263 d. Hij werd 8e nat. Asduif Fond KBDB.
- “Barry” B13/3003149 met 42e nat. Tulle 4169 d, 71e interprov. Chateauroux 5904 d, 209e nat. Tulle 7447 d, 16e nat. Limoges 9162 d, 9e nat. Brive 9132 d, 6e prov. Tours 6720 d, 29e prov. Tours 4939 d, 5e Fontenay 251 d, 22e zone Bourges 3461 jl. 182e nat. Montauban 3990 d.
- “Cees” B11/3048658 met 1e nat. Brive 8331 d, 793e nat. Argenton 16325 d, 234e prov. Tours 4390 d, 315e nat. Limoges 17735 jl.
- “Suzanne” B14/3004524 met 1e Nat Pau 1661 d/10e internat. Pau 2829 dv, 121e nat. Chateauroux 1987 jl, 144e nat. Issoudun 2212 d, 105e nat. La Souterraine 2548 d, 48e nat. Argenton 2418 jl, 30e nat. Chateauroux 5868 jl,
- “Agen” B12/3041931 met 1e nat. Agen 5283 jl, 793e nat. Poitiers 13135 jl.
- “Nopri” B13/3003068 met 59e nat. Jarnac 5371 d, 69e nat. Tulle 7447 d, 17e nat. Jarnac 5134 d, 21e nat. Cahors 5639 d, 272e nat. Chateauroux 20473 d, 178e nat. Bourges 23155 d, 222e nat. Cahors 6164 d, 94e nat. Libourne 5024 d, 73e prov. Pontoise 12624 d.
Hij werd 2e All Round Pigeon KBDB 2017, 6e Nat. Asduif Fond KBDB 2017.
Auteur: