HOK SAPIN - Gouden Duif-winnaar België

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Incourt – Incourt is een godvergeten dorpje in Waals-Brabant, op 9 km van het geografisch centrum van België, en geprangd tussen de steden Leuven, Namen, Brussel, Waver en Tienen. Het is een plaatsje waar er vooral aan landbouw gedaan wordt en waar men 3000 inwoners en nog 15 duivenmelkers telt.

Op een dag die gegeseld werd door wind en regen trokken we naar Incourt op zoek naar de Gouden Duif-winnaar 2016. Met Denis Sapin (56) vonden we er een dolgelukkige duivenmelker die langzaam maar zeker aan het beseffen is welk huzarenstukje hij verwezenlijkt heeft. Een grijze eminentie in de duivensport vertelde hem dat Gouden Duif-winnaar worden meer waarde heeft dan een nationaal winnen. En dat is ook zo, geeft Denis volmondig toe.
Denis heeft de uitstraling van de Gouden Duif al van zeer nabij kunnen beleven toen hij in 2014 als tweede afgevlagd werd in het eindklassement. Maar de Gouden Duif-viering 2016 wordt nog veel indrukwekkender nu hij zelf als voornaamste Gouden Duif-laureaat uitgebreid in de bloemetjes wordt gezet. Het stormachtig applaus voor de Gouden Duif-winnaar België zal feestzaal “Den Boomgaard” in Ranst op zijn grondvesten doen daveren !

ZO WERD HIJ GOUDEN DUIF-WINNAAR
S. 30-7 Soupplets 743 d. 7, 6, 11
S. 20-8 Soissons 359 d. 2, 8, 1
S. 10-9 Laon 413 d. 26, 20, 21
H.F. 30-7 Vierzon 1231 d. 4, 12, 15
H.F. 6-8 Bourges 1224 d. 12, 10, 1
F. 03-7 La Souterraine 1053 d. 23, 1

Een beetje geschiedenis

Denis Sapin werd niet in een duivenwieg geboren. Vader was geen duivenmelker, aan zijn vijftiende mocht Denis wel duiven houden maar deelnemen aan de wedstrijden was nog een ander paar mouwen.
Toen hij twintig werd is hij echt met duiven begonnen en dat was een stuk makkelijker want zijn schoonvader was duivenmelker. Hij heeft nog met schoonvader samengespeeld op de vitesse en met behoorlijk resultaat. Het waren toen duiven van Maurits Van de Velde, Schoonderbuken die de kar trokken.
Met dezelfde basis is Denis in 1990 voor eigen rekening begonnen op het huidig adres. Datzelfde jaar had hij de 1e Nat. Asduif Snelheid KBDB op de kooi. Filip Herbots heeft toen deze asduif gekocht en Denis en Filip werden goede vrienden. Filip bracht Denis in contact met Jos Soontjens, Wommelgem. Nakweek van “De Late Tom” en de “Blauwe Jan” kwam de kolonie in Incourt vervoegen.

In 1997 liep Denis Louis Cooreman, een specialist op Noyon, tegen het lijf. Ieder jaar werden er 4 koppels jongen uitgewisseld en Soontjens x Cooreman pakten als boter op de boterham. Ieder jaar werden er excellente resultaten behaald.

Van 2007 tot 2013 werd er in tridem gespeeld, of Jan Mees, Heverlee, Daniel Parijs, Ottenburg,  en Denis Sapin, Incourt waren de drijvende kracht achter een succesvolle kolonie. Met rechtstreekse Sapin-duiven werd in 2009 en 2010 de titel van 7e Nationale asduif Grote Halve Fond KBDB behaald... ze wonnen de 1e Nationaal Bourges tegen 11.081 oude duiven (kruising Sapin-Mees) en ze hadden met “Olympic Mila” in 2013 ook de 2e Olympiadeduif Halve Fond in Nitra. De kweekduiven zaten toen op de hokken van Denis Sapin en Jan Mees. 

In 2009 werd er op het huidig adres opnieuw vitesse gespeeld samen met vader Eduard onder de naam Hok Sapin en tot op heden wordt er nog steeds onder dezelfde naam gespeeld. Vanaf 2014 werd met duivinnen de overstap gemaakt naar de grote halve fond.
Het Hok Sapin is dus gestoeld op de namen Maurits Van de Velde, Jos Soontjens, Louis Cooreman en Jan Mees, later nog aangevuld met “Stefi” B12/62/98869 (Maurits Hasendonckx) en een dochter van de “Zwarte Diamant” van Bart Van Oeckel, Oud-Turnhout.

Weduwnaars op de vitesse

Hok SapinDenis Sapin komt aan de start van een nieuw seizoen met een ploeg van 36 weduwnaars... 12 duivinnen... 70 jonge duiven en 20 kwekers. Het weekend na Bourges zit het seizoen voor de weduwnaars er op. Er worden geen late jongen gefokt... trouwens de weduwnaars kweken tijdens hun carrière nooit jongen. De eerste koppeling heeft plaats op 20 maart en er wordt een week gebroed. Ondertussen worden de weduwnaars opgeleerd en in 5 à 6 keer gaan ze met de wagen tot 30 km. Daarna wordt het Momignies (85 km)... Soissons (175 km)... en Nanteuil (225 km) is de grootste afstand voor de doffers. Ze gaan iedere week de mand in van half april tot begin augustus. Ze trainen slechts één maal per dag om 17 u met gesloten vensters en maken 1,5 uur vol. Bij de inkorving komen ze in het begin slechts 1 à 2 minuten samen met hun duivin maar hoe meer het seizoen vordert hoe langer de partners samen blijven.
De duivinnen zitten vanaf woensdag alleen in een nestbak opgesloten. Wanneer Denis de weduwduivinnen naar het weduwnaarshok brengt neemt hij iedere duivin in de hand. Indien de duivin niet goed aanvoelt dan krijgt de doffer alleen maar de nestschotel. Indien de duivin de laatste dagen voor de inkorving platte mest produceert, wat betekent dat ze zal leggen, dan wordt ook de duivin niet getoond. Dat is zeer belangrijk ! 
Wanneer de weduwnaars aan huis trainen als waren het jonge duiven dan ziet Denis het weekend met vertrouwen tegemoet. Er moet echt “schwung” in zitten en dat is het beste bewijs van een uitstekende conditie.
Observatie is ook een belangrijk punt voor een duivenmelker. De duiven worden gevoederd in een gezamenlijke eetbak en dat zorgt voor de nodige ambiance op het hok. Een duif in super forme toont dat tijdens het eten. 
Denis zegt van zichzelf dat hij een perfectionist is in de duivensport. Succes is doorgaans in de details te vinden en duiven zeggen het de melker zelf hoe ze dat weekeinde zullen presteren.

Duivinnen op de grote halve fond

De duivinnen vliegen normaal hun laatste wedstrijd rond 15 augustus. In 2016 was dat Soissons (20/8) en dat deden ze om de Gouden Duif te winnen ! Daarna worden de duivinnen gekoppeld met de beste kwekers en de eieren worden onderlegd bij voedsterkoppels.
De eerste koppeling heeft plaats op 1 april en er wordt 7 à 10 dagen gebroed. Ze worden opgeleerd zoals de weduwnaars en ze vliegen hun eerste wedstrijd op eieren. Voor hen wordt het Momignies, Soissons, Nanteuil en de grote halve fond. Ze gaan bij voorkeur iedere week in de mand. De oude duivinnen vlogen 6 op 8 van de nationale vluchten en met nog twee semi-nationale vluchten kwamen ze aan 8 wedstrijden op de grote halve fond. De jaarse duivinnen vlogen 5 wedstrijden op de grote halve fond.

Aan huis wordt er niet hard getraind en na 10 à 15 minuten is het vat af. Van zodra ze neerstrijken worden ze dan binnen geroepen. Dat de dametjes niet hard trainen is niet echt een probleem want ze doen wel hun kilometers tijdens het weekend en ze presteren goed.
Bij de inkorving komen duivinnen en doffers samen. De duivinnen zitten opgesloten halfbak wanneer de doffers op het hok komen en de eerste 10 minuten moeten de doffers kalmeren. Daarna worden doffer en duivin samen opgesloten in hun woonbak en blijven nog 20 minuten samen.
Bij aankomst van een wedstrijd zit de doffer halfbak en de duivin krijgt 30 minuten tijd om te recupereren vooraleer ze samen met de doffer in de woonbak opgesloten wordt tot 16 à 17 u ‘s avonds. Dat de duivin een langere tijd in haar nestvak kan vertoeven is zeer belangrijk. Ze wordt meer gemotiveerd voor haar woonbak en dat vermijdt het onderling paren tijdens de week. De duivinnen krijgen eten wanneer de doffers van het hok weggenomen zijn. De duivinnen blijven halfbak opgesloten op het hok. De volgende morgen krijgen ze een bad en gaan dan naar hun eigen hok.

KAMPIOENSCHAPPEN 2016
Gouden Duif-winnaar België
1e Olympiadeduif Cat. G Brussels 2017, 1095344/15 “Icha”
1e I.PROV Kampioen zware halve fond oude EPR
1e I.PROV Kampioen zware halve fond jaarse EPR
1e PROV Asduif snelheid oude Waals Brabant 1079508/14 “Ronny”
1e PROV Asduif zware halve fond oude Waals Brabant 1508726/13 “Serena”
1e I.PROV Asduif zware halve fond jaarse EPR 1095344/15 “Icha”
1e PROV Asduif zware halve fond jaarse 1095344/15 “Icha”
1e Asduif As der Azen Wallonië LCB 1095344/15 “Icha”
2e I.PROV Asduif Snelheid oude EPR 1079508/14 “Ronny”
2e Beste Hok Wallonië Snelheid Oude – Jaarse LCB
3e Nationaal Kampioen Snelheid KBDB 
3e I.PROV Asduif zware halve fond oude EPR 1508726/13 “Serena”
3e Asduif As der Azen Nationaal LCB 1095344/15 “Icha”
5e Beste Hok Nationaal Oude – Jaarse LCB 
5e Beste Hok Wallonië Oude – Jaarse LCB 
6e Algemeen Kampioen zware halve fond EPR
13e Nationale Asduif snelheid oude KBDB 2016, 1079508/14 “Ronny”

Jonge duiven opleren als ze “trekken”

De 70 jonge duiven worden alleen uit de kwekers gefokt. Van de beste kwekers worden de eieren bij voedsterkoppels ondergeschoven en er wordt een tweede keer gelegd. Aan de ouderdom van 22 dagen worden de jongen gespeend en jong gespeende piepers eten vlugger zelfstandig. Tijdens het verblijf op het kweekhok worden er reeds vroeg potjes met eten in het nestvak gezet om de jongen snel te leren pikken. Bij het spenen van de jongen gaan de 1e en 2e ronde afzonderlijk op een hok maar de geslachten blijven samen. De jonge bende wordt verduisterd van begin maart tot begin juni... van 18 u tot 8 u ‘s morgens. Nadien wordt er niet meer bijgelicht.
Wanneer de 2e ronde goed “trekt” komen 1e en 2e ronde samen. Einde mei... begin juni wordt er aan opleren gedacht. In 10 à 15 etappes gaan ze naar 30 km en de jongen worden steeds in groep gelost. Na twee wedstrijden worden doffers en duivinnen gescheiden en wordt er op de schuifdeur gespeeld.
De jonge duiven trainen normaal vanaf 14 u. Vanaf de maand augustus wordt er tweemaal daags getraind en de jonge bende hangt dan ‘s morgens al om 7 u in de lucht.
Er worden koppeltjes gevormd en dat brengt uiteraard motivatie onder het jonge volkje. Maar er komen ook kartonnen dozen en wegkruipbakjes op de hokken om de jaloezie aan te wakkeren. De jongen worden gespeeld op Momignies... Soissons... en Nanteuil maar worden niet ingezet op de nationale vluchten van de grote halve fond.

Kwaliteitsvoer volstaat

Duiven die thuiskomen van een wedstrijd krijgen voor 18 u geen eten. Er liggen alleen mineralen in het voederbakje. Ze worden daarna een soeplepel mengeling gevoederd van 50 % “Start” (lichte mengeling) + 50 % “Turbo Energy”. In de drinkpot is er “recuperatie poeder”. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt er 100 % “Start” gevoederd. Op donderdag en vrijdagmorgen wordt het dan 100 % “Turbo Energy”. Denis is geen voorstander van veel vitamines want volgens hem moeten de duiven “alles” halen uit kwaliteitsvol voeder. Er worden geen pinda’s gevoederd want Denis is bang voor schimmels die wel eens bij pinda’s durven voorkomen. Iedere avond krijgen de duiven bij het binnenlopen na de training een snuifje snoepzaad.
De duivinnen worden ongeveer op dezelfde manier gevoederd als de weduwnaars. Bij aankomst van een wedstrijd krijgen ze wel 100 % “Turbo Energy” en bij het opvoederen krijgen ze 5 maaltijden “Turbo Energy”. De jongen worden op dezelfde manier gevoederd als de weduwnaars. Een gouden regel... hier worden nooit duiven op de honger gespeeld !

Ook weduwduivinnen behandelen

Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven 7 dagen behandeld tegen paratyfus en worden daarna ingeënt. Ook voor aanvang van het vliegseizoen worden alle duiven, ook de weduwduivinnen, behandeld tegen trichomonas. Verder in de loop van het seizoen krijgen de vliegduiven om de 4 weken een trichopilletje opgestoken... de weduwduivinnen worden behandeld via het drinkwater. De befaamde “gele druppels” hebben de weg naar Incourt nog niet gevonden.
Na het leggen wordt er ook 5 dagen “gekuurd” met Soludox tegen luchtweginfecties. In de loop van het seizoen werd er einde mei en begin juli nog eens twee dagen behandeld met Soludox. 
De duiven die thuiskomen van een wedstrijd krijgen oogdruppels toegediend. Indien de duif de volgende dag nog niet goed in haar vel zit wordt deze behandeling nog eens herhaald. In geval van twijfel wordt er contact opgenomen met dierenarts Raf Herbots.

Hok Sapin, loftsHokken in de hangar

De duiven van Hok Sapin zijn ondergebracht op de boerderij van vader. Een hok (4 m) voor de weduwnaars bevindt boven de schuur. Een hok van de weduwnaars ( 2,5 m)... twee hokken voor de jonge duiven ( 2 x 2 m)... en een hok voor de duivinnen (2,5 m) bevinden zich in de hangar waar vroeger de tractor en de landbouwmachines onderdak kregen. Het zijn in feite hokken in een hok. Belangrijk voordeel is dat het nooit echt warm en nooit echt koud wordt. De ventilatie van de hokken in de hangar gebeurt via een strook draad van 1 m breed in het midden van het plafond en die is regelbaar met schuiven. In de schuur zitten de weduwnaars gewoon onder de pannen.
Verder verwedt Denis Sapin zijn kansen op een strikte hygiëne. De hokken worden tweemaal daags gekrabd en ook de drinkpot wordt tweemaal daags gereinigd.

Twee topkoppels

Een goed kweekhok is de ruggengraat van een duivenkolonie en dat weet Denis Sapin als geen ander. Een topkoppel is :
“Robert” B09/1504875 x “Haesendonckx” B12/6298869 en zij werden de ouders van :
* “Venus” B13/1508760 met 14e nat. Bourges 7479 d... 3e Interprov. Bourges 2277 d... 14e Interprov. Chateauroux 2315 d... 49e Interprov. Vierzon 1997 d.
* “Serena” B13/1508726 met 1e Interprov. La Souterraine 1127 d / 21e nat. 7631 d... 1e Interprov. Chateauroux 678 d... 26e Nat. Argenton 9970 d... 20 Interprov. Chateauroux 1425 d... 4e Interprov. Vierzon 1231 d... 21e Nat. zone Montlucon 4015 d en zij werd 1e Prov. Asduif zware halve fond oude Waals Brabant 2016.
* “Maria” B13/1508759 met 1e Prov. Chateauroux 376 d... 41e Interprov. Vierzon 2494 d... 43e Interprov. Vierzon 1997 d... 25e Interprov. La Souterraine 1127 d
* “Icha” B15/1095344 met 15e Nat. Bourges 10173 d... 3e Semi-nat. Bourges 4208 d... 2e Interprov. Bourges 1640 d... 1e Soissons 358 d... 8e Interprov. Vierzon 1158 d. Zij werd 1e Olympiadeduif Jaarlingen 2017... 1e Interprov. Asduif grote halve fond jaarse EPR 2016... en 1e Prov. Asduif grote halve fond jaarse Waals Brabant 2016.
Ander machtig kweekkoppel was :
“Lokker” B02/4017140 x “Julie” B08/2003071 (Albert Derwa) en zij werden de ouders van :
* “Franck” B05/1508633 en hij won 9 x 1e prijs.
* “Andy” B05/1508632 en hij won 8 x 1e prijs.
* “ Gilbert” B09/1504855 met 8 x 1e prijs op de snelheid.
* “Tony” B10/1502801 met 6 x 1e prijs op de snelheid.
Topkweker “Lokker” werd ook vader van “Vargas” B07/2079580 en die werd 7e Nat. Asduif Kleine Halve Fond KBDB. “Lokker” werd ook vader van “Maxima” B09/1504991 en die werd moeder van “Max” B10/1502806 met 20 eerste prijzen.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.