HOK JOS VERCAMMEN - 1e Nationaal Kampioen Grote halve fond oude en jaarse 2022

Liefhebber: 

Vremde – Vremde is een deelgemeente van Boechout en daar is zanger Bart Peeters nog altijd blikvanger nummer één. Het ligt op een boogscheut van de stad Antwerpen en telt nog een 8-tal duivenmelkers. Al vele jaren komen er daar geen duivenmelkers meer bij en ziet men het zwaartepunt van de provincie Antwerpen steeds meer naar het oosten verschuiven. Jos en Lars Vercammen houden er nog dapper stand zo lang het zomers heet is en er zware vluchten op de agenda staan.

Vader en zoon Vercammen leverden een duivenjaar “grand cru” af dat bekroond werd met de titel van 1e Nationaal Kampioen Grote Halve Fond oude en jaarse. Eén van de beste jaren uit de carrière mogen we zeggen.
Wat de duiven betreft bij Hok Jos Vercammen wordt alles gedaan door Jos en Lars met elk hun eigen specialiteit. De verstandhouding tussen vader en zoon is uitstekend. Vanaf 2013 ging de aandacht van Lars voluit naar de duiven.

Jos Vercammen in de duivinnenvolière.“Iron Man”

Eind jaren negentig kreeg Jos Vercammen meer tijd vrij voor de duiven. Rond die tijd werd de Panterdynastie geboren. Uitblinkers waren toen B01-6387350 “Barco” en B14-6175237 “Mustang”, die een kleinzoon is van “Barco” en “Elektro” (Marcel Wouters uit “Extreem” x “Dochter Leeuw”). “Mustang” won de 1e Nat. Chateauroux 33.018 d. De kruising van de kinderen van “Barco” x de kinderen van “Elektro” was een succesformule zonder weerga !
De nieuwe topvlieger en superkweker is “Iron Man” B17-6025089, uit een doffer van Gerard en Bas Verkerk x een zuster “Aladdin”. “Aladdin” was de snelste van de nationale lossing van 64621 d. uit Bourges.  
De “Mustang”/“Elektro”-familie x de “Ironman”-familie werd een waar succesverhaal. Deze duiven vliegen kop van de vitesse tot de dagfond. Elke duif op het hok van van Jos en Lars Vercammen is verwant aan deze familie. Voor de vuist weg noemen we “Mustang Queen”, “Mustang Disney”, “Super 100”, “Cuba”, “Blanca”, “Paulina”, “Golden Elektro”, “Alibaba”, “Sugar” enz.

Weduwnaars verduisterd

Hok Jos Vercammen startte in 2022 met 40 weduwnaars die op het klassiek weduwschap gespeeld werden. Zij werden gekoppeld in de eerste helft van januari en trokken een koppel jongen groot. Zij trainden 1 x per dag tussen 10 en 11 u gedurende een vol uur.
Ze werden opgeleerd in vier etappes tot 25 km en gingen dan de mand in voor Quiévrain. Deze doffers worden ingezet op wedstrijden tot 700 km. Dit jaar vlogen ze vooral halve fond en de duivinnen namen de grotere afstanden voor hun rekening. De doffers vlogen alleen Chateauroux en Argenton in augustus.
De eerste twee maanden werden de weduwnaars bij de inkorving gewoon van het hok genomen. Eind juni werden dan de partners getoond en de doffers werden direct ingekorfd. Er wordt niet gezocht naar extra motivatie. Bij aankomst van een wedstrijd van de halve fond blijven de partners een paar uur samen. Na een lastige wedstrijd wordt dat 4 à 5 uur. De weduwnaars werden verduisterd tot 20 april van 17.30 u tot 7.30 u en zo kon er tot half augustus gespeeld worden. Hoewel het duivinnenspel erg in trek is wordt er hier met de doffers gespeeld om de kwaliteit onder de doffers te behouden en er een koppel jongen van te kweken.

Het hok van de jonge duiven.Duivinnen op het klassiek weduwschap

Jos en Lars komen ook met 40 duivinnen op het klassiek weduwschap aan de start van het seizoen. Daarbij komen nog eens 20 
laatjes die verdeeld zitten over het duivinnen- en jonge duivenhok. 
De 40 duivinnen worden een maand na het koppelen van de weduwnaars ook gekoppeld. Ze trekken één jong groot en worden daarna overgewend naar een ander hok. De duivinnen trainen na de middag tussen 2 u en 3 u. Als het te warm is komen de duivinnen niet los.
De duivinnen worden iedere week gespeeld op de grote halve fond of op de kleine halve fond. Bij het inkorven worden de dametjes tot einde juni gewoon van het hok genomen. Daarna krijgen ze hun partner te zien maar worden ook meteen ingekorfd. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ’s avonds laat of tot de volgende morgen.
Tijdens de week zitten de duivinnen op twee kleine hokken. Na de training blijven ze in de volière en gaan om 19 u naar het hok. Er zijn duivinnen die onderling paren maar doorgaans valt dat nog wel mee. Het zijn twee identieke hokken en een van de paarlustige duivinnen wordt op het andere hok gezet. Maar met duiven die alle weken gespeeld worden zijn er doorgaans weinig problemen. De duivinnen worden verduisterd tot ca. 20 april van 19 u tot 9 u. Veel duivinnen vliegen nog in de spits als twee- en driejaarse duif. De motivatie wordt heel simpel gehouden en de conditie is belangrijker dan de motivatie.

Jonge duiven nooit samen bij inkorving

De ploeg van 180 à 200 jonge duiven wordt gekweekt uit kwekers en vliegers en de jongen worden aan ca. 24 dagen gespeend. De jongen van de 1e ronde worden verduisterd van 1 maart tot 25 mei van 18 u tot 9 u ’s morgens. Later wordt het tot 7 u à 8 u. Daarna worden de jongen bijgelicht van einde juli of begin augustus tot einde seizoen.
Het opleren gebeurt in 5 à 6 etappes tot 25 km en daarna gaat het direct naar Quiévrain. De schuifdeur wordt ingevoerd nadat de jongen 1 à 2 keer Noyon gevlogen hebben. Er komen wel kartonnen dozen en wegkruipbakjes op de hokken maar er worden relatief weinig koppeltjes gevormd.
In 2018 kwamen de jonge partners niet samen wegen de grote hitte. Sindsdien komen de jongen nooit meer samen bij de inkorving. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ’s avonds of tot de volgende dag wanneer het een lastige wedstrijd was. Tussendoor worden de jongen sporadisch nog een keer weggevoerd tot 25 km, vooral wanneer er tijdens het weekend niet gespeeld werd. Nogmaals conditie is belangrijker dan motivatie. Duiven die goed trainen tijdens de week vliegen doorgaans sterk in het weekend.

Voeding Versele-Laga

Na aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven die grote halve fond en fond tot 700 km vliegen “Master Black” van Versele-Laga gevoederd. Het is de meest gevarieerde mengeling die Versele-Laga ooit uitbracht, zeggen Jos en Lars in koor.
Op zondag, maandag en dinsdagmorgen wordt het 70% “Gerry Plus” + 30% “Master Weduwschap”. Op dinsdagavond wordt het 100% “Master Weduwschap”. Op woensdag en donderdag wordt het volle bak “Master Black”. Dit voederritueel geldt voor weduwnaars, duivinnen en jonge duiven. Wanneer er op vrijdag ingekorfd wordt dan wordt er 1 dag langer “Gerry Plus” gevoederd.
Er wordt ook veel “All in One” of een gevarieerde mineralenmengeling van Versele-Laga verstrekt. Na lastige wedstrijden krijgen de duiven op dag van thuiskomst “Optimal Start”. Bij inkorving en na aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven Belgasol (De Weerd) in het drinkwater.

Medische begeleiding

Voor aanvang van het vliegseizoen krijgen de duiven een behandeling van zes dagen met Tricho Groen (Tollisan Schroeder). Tijdens het vliegseizoen krijgen de jonge duiven de dag na thuiskomst gele druppels over het voeder. De oude vliegdoffers en de vliegduivinnen krijgen een gele druppel in de bek. Verder zijn er weinig problemen met trichomonas.
Wat betreft coccidiose wordt er regelmatig controle uitgevoerd door dierenarts Cottenie. Soms is er een behandeling met een pilletje indien nodig.
Na het seizoen wordt er een 12-tal dagen Parastop of Paracoli verstrekt tegen paratyfus maar de duiven worden niet ingeënt. In de ruiperiode krijgen de duiven ook regelmatig BelgaBion. Tegen paramyxo worden de oude duiven ingeënt met het klassieke vaccin. De jonge duiven worden 1 x ingeënt met het klassiek vaccin en enkele weken later met paramyxo-rota.
Tijdens het seizoen krijgen de duiven 1 à 2 dagen per week “Prange Suppe” en voor de darmflora wordt er Probac gegeven. Ook gaat er regelmatig Sedochol in het drinken. Voor de behandeling tegen luchtweginfecties wordt het advies van de dierenarts gevolgd. Ook wordt er regelmatig Tolliamin Forte verstrekt. Met Adeno zijn er heel weinig problemen.

Het hok van de duivinnen.Op houten roosters

Er wordt gespeeld op 25 m vlieghokken. De ventilatieopening is boven de gang voor de hokken. De nok van het hok is 10 cm open. De binnenkant van het dak is afgeslagen met dunne triplexplaat.
De voorzijde van elk compartiment van het hok heeft een kipraam dat open staat bij warm weer en dicht is bij vochtig weer. Alleen  het duivinnenhok heeft vooraan een volière. De duiven zitten op houten roosters.
In de zomer wordt er weinig aan grote kuis gedaan. In het vochtig voorjaar wordt er meerdere keren grote kuis gedaan. Er zit relatief veel glas in de voorzijde van het hok maar op het dak is er helemaal geen glas.

Winnaars in moeilijke omstandigheden

De kwekers worden begin december gekoppeld en er wordt veel aan herkoppelen gedaan. Er wordt veel aan verwijderde familiekweek gedaan. De kwekers worden heel streng geselecteerd. Een topvlieger van 2 à 3 jaar wordt tegen een topvliegster van 2 à 3 jaar gekoppeld om de kweekcapaciteiten van de duiven te ontdekken. Het gebeurt ook dat een duif met een topafstamming en een prima model rechtstreeks naar het kweekhok gaat. Regelmatig topduiven laten samenkweken met duiven die in moeilijke omstandigheden (met kopwind) de spits halen is de ideale manier om de stam te versterken. Namen zijn niet belangrijk en ronkende pedigrees evenmin.
Er wordt wel aan compensatiekoppelen gedaan en er is  licht op het kweekhok. De voornaamste bloedlijn op het hok is “Mustang” x “Electro” x “Iroman”.
Er wordt “kwaliteit” x “kwaliteit” gekoppeld. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan en in het begin wordt er bijgelicht tot de duiven gelegd hebben.

Strenge selectie en (geen) kampioenschappen

Kopvliegen bij echt duivenweer is de norm en kopprijzen zijn belangrijk. Verder moet een duif goed in de hand liggen. Voor oude en jonge duiven gelden dezelfde norm... kopprijzen winnen bij moeilijk weer.
Er wordt al een tijdje niet meer gespeeld voor kampioenschappen. Dit geeft veel meer vrijheid aan de melker waardoor je al eens gemakkelijker kan passen als er een “prutsvlucht” wordt verwacht. De Nationale titel dit jaar viel een beetje uit de lucht, er is nooit echt voor gespeeld, en is vooral te danken aan de sterke prestaties van de kopmannen van de ploeg.

Het weduwnaarshok.Een paar toppers

  • “Cuba” B20-6166065 werd 12e Nationale Asduif Grote halve fond KBDB 2022 en is co-winnaar 1e Nationaal Kampioen Grote halve fond KBDB 2022. Zij won 15e Nat. Argenton 9851 d. (1205 m/m) (2/1.615 zonaal na hokgenoot), 15e Nat. Gueret 8375 d. (1/155), 1e Sermaises 1929 d, 50e Nat. Chateauroux (526 km) 4003 d, 56e Nat. Bourges 7606 d, 332e Nat. Bourges 33.410 d.
  • “Blanca” B21-6138132 werd co-winnaar 1e  Nationaal Kampioen Grote halve fond KBDB 2022. Zij won 18e Nat. Bourges 10.366 d (1/275), 2e Melun 1160 d. (na hokgenoot), 87e Nat. Gueret 12.208 d, 95e Nat. Issoudun 12.349 d, 5e Noyon 405 d., 60e Nat. Zone Chateauroux 1032 d, 14e Melun 1.329 d, 17e  Nanteuil 1540 d, 17e Melun 513 d, 31e Auxerre 1151 d, 39e Sermaises 1007 d, 43e Sermaises 1684 d. etc.

Opmerkingen bij het nieuwe vluchtseizoen

“Stop in Antwerpen aub met wedstrijden op de oostenlijn en al zeker de extreme oostenlijn zoals Auxerre, Fay-aux-Loges... Dit zijn bijna steeds slechte vluchten, denk bijvoorbeeld aan mogelijke kruislossingen, en dat is ook de reden waarom wij hier (bijna) niet aan deelnemen. Stel een evenwichtige hafokalender samen met gezond boerenverstand, dan kom je al een heel eind.
In de nationale vergadering is een voorstel gedaan om minder nationaal te gaan lossen en meer in zones. Bij zonelossingen gaan de winnaars nog meer bepaald worden door de massa van de duiven, dat heeft het verleden ons toch al heel vaak geleerd. Bij nationale wedstrijden is de wind en de massa ook belangrijk, maar als de duiven bij de lossing onder elkaar gemengd worden krijgen we een moeilijkere wedstrijd waar de kwaliteit van de individuele duif benadrukt wordt,” aldus Jos en Lars.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.