GUY VAN DER AUWERA - 1e Nat. Asduif Grote halve fond jaarse 2019

Liefhebber: 

Gooreind – De afspraak stond al even vast. Op een rustige dag in februari waren we te gast bij Guy Van der Auwera. Voor we aan tafel zitten in de moderne villa met zicht op een koninklijke vijver worden twee nieuwe hokken bekeken. Een kweekhok in constructie (10 kweekboxen en 1 duivinnenbox) en een splinternieuwe volière. Momenteel wordt de volière gebruikt als kweekhok (twee afdelingen) en rusthok voor duivinnen. 

Het vlieghok van Guy is hetzelfde gebleven. Twintig meter vlieghokken voor oude en jonge duiven met overal volières. Geen overbodige luxe. Door het roofvogelgevaar is duiven uitlaten in de winter niet meer mogelijk. 
Alle beste duiven komen aan de beurt. Ze zitten in blakende conditie en glijden als atleten door de handen. Een ploeg oude duiven die alles gewonnen heeft, een lichting 2019 die als raketten is gestart en last but not least een oogverblindend laat jong uit “Special Black”. Ook de vader van het dubbel gespierde laatje is 1e nationale asduif KBDB. Het is één van de redenen waarom “Special Black” ondanks waanzinnige biedingen in Gooreind gebleven is. 
Na een boerenjaar 2019 met kettinguitslagen, 1e Nat. Asduif KBDB grote halve fond jaarlingen en 1e Nat. Bourges tegen 17.969 jaarlingen is het tijd voor een uitgebreid portret.

Guy Van der AuweraAltijd bij de beste gekocht

Guy: “Ik ben van jongsaf gefascineerd door duiven. Eerst waren het sierduiven maar als tiener van 14-15 jaar begon ik met reisduiven. Mijn eerste duiven kwamen uit de verkoop van late jongen van Duivenbond Schilde. Ik kocht een paar duiven van Willy Van Berendonck, een bon van Van Elsacker-Jepsen, een paar jongen van Alois Van den Plas en kreeg een koppel van Willy Van Hekken. De ambitie zat er onmiddellijk in. Met mijn moeder als chauffeur reed ik naar Van Hove-Uytterhoeven in Putte. Ik kon dus starten met hele goede duiven. Dat is de basis van alles. In de jaren 96-97-98 speelde ik mooie uitslagen in het Grensverbond met jonge duiven. Maar het sprookje duurde niet lang. Veertig van de vijftig duiven werden gestolen en het was gedaan met sterke uitslagen. 
Dat was een serieuze les. Als de goede van het hok zijn is duivensport veel moeilijker. Ik bleef duiven kopen bij de besten maar minstens vijf jaar moest ik zoeken. De duiven zullen niet bij mij gepast hebben. Ik had toch al bewezen dat ik met duiven kon spelen. Mondjesmaat werd ik terug sterker dankzij overblijvers als “Aske 1000-1000”, “Banana Moon” en “Black Diamond” (een zuster van “Mister Max” van Van Hove-Uytterhoeven) die ik kocht op een internetveiling. 

De Super 481

Guy: “Maar als je echt iets wil lukt het toch. Dit was voor mij op 20 mei 2009. Na het overlijden van Jozef Goovaerts “De Kaasboer” organiseerde De Duif de totale verkoop op een woensdagavond in Nijlen. De Kaasboer was op dat ogenblik de beste van allemaal met als blikvanger de “Super 481”. Het is altijd moeilijk om duiven te vergelijken maar met zijn palmares was de 481 in mijn ogen een duif van het kaliber “Dokus” (Somers en Zoon), “National 1” (Karel Schellens) “Kannibaal” (Dirk Van Dyck) en later het “Kanon” van Danny Van Dyck. Op het palmares van de “Super 481” staat 1e Melun 2029 d. (snelste prov. 14.139 d.), 1e Toury 1573 d. (snelste prov. 6596 d.), 1e Toury 1113 d. en twee eerste prijzen Noyon. Het had allemaal nog mooier kunnen zijn want in zijn beste seizoen bleef de “Super 481” in volle topconditie twee zondagen thuis. Door slechte weersvoorspellingen zat de schrik er bij de Kaasboer stevig in maar twee keer waren het wedstrijden zonder problemen. Op die gedenkwaardige woensdag in mei 2009 kocht ik de “Super 481” en zijn duivin. Ik was de koning te rijk maar duiven blijven duiven. Het eerste jaar kon ik er maar één jong uit kweken. De superduif wilde naar huis. Stieren met de “Super 481” was volledig uitgesloten. Hij moest mijn beste duivinnen niet hebben. Daarom liet ik hem kalm doen. Wat een verschil met zijn kleinzoon “Black Sugar”. Hier haal ik probleemloos 10 tot 12 jonge duiven uit. Heel gunstig zag het er in het begin dus niet uit. Maar mijn vertrouwen was onmetelijk. 
De Kaasboer was op dat moment de grootste kwaliteit. Het beste was ik met de Super 481 gekoppeld met een duivin uit zuster Super 481. Een inteeltkoppeling waar ik normaal geen fan van ben.
De grote doorbraak van mijn Kaasboer-familie kwam toen ik 1e en 2e speelde tegen de massa in Union Antwerpen met vijf minuten vooruit. Die eerste prijs werd later gepakt door de klamper. Het signaal om alle kinderen van de 481 op het kweekhok te zetten. Hierbij stamduiven als “Breavehart”, “Deep Impact” en “Dominator”. Dit is ongetwijfeld de beste beslissing uit mijn duivencarrière.”

HIGHLIGHTS 2017-2019
1e Nat. Asduif KBDB grote halve fond jaarlingen (2019)
1e Nat. Bourges 17.969 jaarlingen (2019)
1e Nat. Zone Bourges 6.524 jaarlingen (2019)
1e Prov. Bourges 3.124 jaarlingen (2019)
1e Prov. Chateauroux 2.394 jaarlingen (2018)
1e Semi-Prov. Ecouen 7.745 oude duiven (2018)
1e en 2e Interprov. Vierzon 8.177 oude duiven (2017)
1e Prov. Bourges 3.538 jaarlingen (2017)
1e Prov. Chateauroux 2.549 jonge duiven (2017)
1e Nat. Zone Chateauroux 3.850 jonge duiven (2017)

De lat altijd hoger leggen

Guy: “Ik ben altijd op zoek naar beter. Twee onmisbare duivinnen zijn rechtstreeks Geerinckx. “Glady” is een rechtstreekse dochter van “Gladiator” x “Iron Lady”. “Glady” is bij mij moeder van “B-Special” (1e Nat. zone Montlucon, 8e Nat. zone Bourges en moeder van “Special Black”) en “Breavehart Jr” (1e Semi-prov. Ecouen 7.745 oude duiven). Ook “Favourite Luc” is direct Geerinckx uit “Luc” (1e Nat. Argenton ) x dochter “Gladiator”. Ze is moeder van “Black Hawk” (1e Interprov. Vierzon 8105 d. en vader van “Special Black”) en nestbroer Black Hawk. Beide nestbroers wonnen met duivenweer 1e en 4e La Souterraine in Sint Job. Na die vlucht wist ik dat ik de echte had zitten. Andere duiven waren te licht. In 2016 liet ik een volle farde pedigreeduiven vertrekken.
Ik ontdekte ook een goed kweekkoppel. “Young Antonio” Rudy De Saer (zoon “Antonio” 1e Nat. Souillac 7765 d.) x “Blauw Cools” (uit het allerbeste van Rik Cools) werden ouders van de Charlie’s Angels “Drew”, “Lucy” en “Cameron”. 
Mijn laatste inbreng komt van een paar wereldtoppers uit de Vlaanders. In 2020 worden ze getest. De aankoop bij Leon Jacobs uit Tremelo werd een succes. In 2017 kocht ik bij Leon een halve derde ronde van de kwekers. Tussen deze jonge duiven schuilden toptalenten als de “Chateauroux” (1e prov.) “Lady Chateauroux” (1e prov.) en nestzus “Lady Chateauroux” (1e Bourges). 
Een duivenmelker mag niet stilvallen. Na de verkoop van de oude duiven (februari 2018) werden de beste duiven van de lichting 2017 vroeg op het kweekhok gezet. Want ik leerde mijn les en heb nu wel de beste duiven naar waarde geschat.” 

Duivenmelker met volle dagtaak

Guy: “Al mijn hokken hebben transportbanden. Deze zijn onmisbaar door mijn drukke job. Een duivenhok bestieren naast een job is een uitputtingsslag. Ik heb een aanzienlijk aantal duiven (18 kweekkoppels, 30 weduwnaars, 35 vliegduivinnen en 110 jonge duiven). Dit is echt de limiet van het haalbare. ’s Morgens heel vroeg ga ik naar het duivenhok. In de winter is dit half zeven en in de zomer kwart voor zes. Trainen is één keer per dag. Trainingen moeten intensief zijn. Dit komt zeker en vast uit voeding. Door mijn job als exportmanager bij Vanrobaeys heb ik expertise op dit vlak. Mijn duiven krijgen wat ze nodig hebben. In het begin van de week licht verteerbare kost (veel vezels en weinig vetten), dit is Vanrobaeys Relax (duivers) en Lady Mix (duivinnen). Vanaf dinsdag is het Premium Sport (duivers), voor de duivinnen is dit vanaf woensdag. Het meeste voeder ik ’s morgens, ’s avonds beperk ik tot een paar handjes om te voorkomen dat duiven de volgende morgen onvoldoende trainen door honger. Alle duiven eten uit een gemeenschappelijke eetbak. Verder heb ik op alle hokken een dikke laag stro, uitgezonderd uiteraard het hok van de vliegduivinnen.” 

Bibberen voor Bourges

Guy: “Eind februari komen de oude terug buiten. Dit is een gevaarlijk moment. Door het gevaar van de roofvogel komen de tien beste pas los als de andere duiven in de pas lopen. Jonge duiven zitten bij mij nog langer in de volière. Ik zet een volière op de volière om hen te leren binnen lopen door de spoetnik. 
2019 was voorzien als een overgangsjaar. Mijn drie beste vliegers waren op de kweek gezet. In april verliepen de trainingen heel vlot. De duiven werden een paar keer weggebracht. Duivers en duivinnen worden apart gelost. Ik rijd dan tot Ittre en neem ook duiven van enkele vrienden mee. Dit zorgt voor een aannemelijke klad. Het weer is niet altijd even gunstig in april. Omdat mijn duiven meestal ervaring hebben gaat het snel vooruit. Dit jaar vlogen ze Ittre (dinsdag), Quievrain (donderdag) en zondag zat alles in Noyon. De aankomsten volgden elkaar regelmatig op. De duiven waren klaar voor de halve fond. In mei vloog alles (of toch bijna alles, zie verderop) Melun, Melun, Vierzon en Bourges. De dag van Bourges zal ik nooit vergeten. Alles wees op een moeilijke vlucht. Wat was ik blij dat mijn drie beste oude vliegers veilig op het kweekhok zaten. En toen gebeurde het dan... 1e Nat. Bourges tegen 17.944 jaarlingen met “Spartan Queen” (kweker Sorin Florea). Een droom kwam uit. Iedere duivenmelker droomt toch van nationaal Bourges.”

Drie jaar op rij de eerste op Bourges

Guy: “Bourges is een belangrijke vlucht. Bij de inkorving in Sint Job is het druk met veel wereldbekende namen maar mijn duiven komen uitstekend tot hun recht. 
Op Bourges in 2017 win ik 1e, 4e, 7e, 8e, 10e en 14e tegen 468 jaarlingen (tevens 1e prov. met “Drew”). In 2018 was de bevestiging met 1e, 2e, 4e, 7e, 8e, 9e, 10e tegen 366 jaarlingen (4e, 6e, 12e prov. ondanks nadelige wind) en 2019 maakte de hattrick rond met tegen 485 jaarlingen 1e (ook 1e prov. en 1e nat.). Tien weken later win ik 1e Bourges bij de oude (eerste getekende op kop).”

Rush naar de nationale asduiftitel

Guy: “Eén duifke van de hele vliegploeg keek op Bourges langs de zijlijn toe. Het was “Special Black”. Mijn favoriete jaarse duivin. Ik zag iets aan een oog en liet haar veilig thuis. Na Bourges kleurde de hemel roze en ook het oog van Special Black zag er perfect uit. Een maand later haalde ze voor de eerste keer haar trukendoos boven... 1e Montlucon tegen 545 duiven in Sint Job. Twee weken later was het nog beter, 3e Nat. Issoudun tegen 11.480 jaarlingen en 3e snelste van 19.700 duiven. “Special Black” was in topconditie. Ik besloot er vol voor te gaan. Op de volgende Bourges behaalde ze 8e Nat. zone tegen 3348 jaarlingen (26e Nat. 10.393 jaarlingen). Haar conditie was onverbeterlijk. Toen kwam Chateauroux. Op de dag van de lossing dacht ik aan een kansloze vlucht met stormkracht ZW-wind in de staart. Volledig verkeerde wind voor mijn ligging maar ik zag haar komen. Volledig uit de richting Brecht en dus afgedreven door die wind... met een moordvaart viel ze op het hok... juist op tijd om de titel nationale asduif af te snoepen van Vandenheede Freddy en Jacques. Soms is duivengeluk onwezenlijk. Dat voelde ik op dat moment.”

Keerzijde van de medaille

Guy: “Ik ben duivenliefhebber tot in de tippen van mijn tenen. Goede duiven zitten echt in mijn hart. Je bent zo blij als ze sterk presteren. Maar dan ligt het ongeluk op de loer. Blijkbaar hebben onze prestaties ook aandacht getrokken van mensen met verkeerde bedoelingen. Op 12 februari jl. werd ik opgeschrikt door het alarm. Ik haastte me naar buiten en stond oog in oog met twee duivendieven. Ze konden vluchten maar werden opgepakt door de politie. Het is een rotgevoel. Eén dag later was het mijn verjaardag. Dit is blijkbaar de keerzijde van de medaille. Het voorval slingerde mij twintig jaar in de tijd terug toen dieven veertig duiven ontvreemdden. Ik was toen een piepjonge melker.”

Totale inzet tijdens het speelseizoen

Guy: “De nakweek van “Super 481” en “B-Special” bracht mij naar de top. Ik puzzelde tot de puzzel klopte. De aanvulling is het Charlie’s Angelskoppel en Leon Jacobs.
Mijn systeem is niet zo moeilijk. Alle vliegers (duivers en duivinnen) hebben een thuiszittende partner. Dit zijn jongere kwekers en ook duiven van de stopkoppels. Uit mijn beste vliegers (ook jaarlingen) haal ik in het vroeg een koppel eieren. Deze worden opgekweekt door de stopkoppels. Ik heb drie kwekers die kweken met twee of drie duivinnen. 
Voor medische begeleiding worden de duiven regelmatig onderzocht. Ik doe de klassieke entingen tegen de drie P’s: paramyxo, paratyfus en pokken. Verder geef ik het hele jaar door twee dagen per week Endurance+ (altijd over het voer), Olie+ Poeder (begin van de week) en E-Boost (einde van de week). Proper drinken is bij mij heilig... met uitzondering van Hyp100 (dag van de inkorving + thuiskomst). Het voer is uiteraard Vanrobaeys. Ik gebruik onze vier uitgebalanceerde mengelingen Relax, Lady Mix, Premium Sport en Dynamic Vet. Deze vetrijke mengeling doe ik soms ook op Noyon. Zeker bij berekoud weer en wind op de kop.
Maar het meeste belang hecht ik aan goede duiven. Ik heb de laatste jaren al zoveel mooie momenten gekend. Maar een duivenliefhebber blijft de grenzen aftasten. Voor het weekend van Montlucon en Limoges hing onweer in de lucht. Om die reden werd Limoges een dag vroeger gelost. Ik zag er wel brood in en korfde voor het eerst in mijn carrière alle oude duiven in op Limoges. Achteraf heeft dit wellicht een mooie eindklassering in de nationale kampioenschappen grote halve fond gekost maar de prestatie op Limoges was af. (Nat. zone 2658 oude duiven 7, 8, 10, 41, 87 met vier eerste getekende/ afstand 690 km/snelheid 1135 m). Het geeft mij in ieder geval de motivatie om in de toekomst ook uit te kijken naar traditievluchten als Limoges en Tulle.”

REFERENTIES 2018-2019
  • 2e Pioneer Club Mr. Xing (moeder is Charlie's Angel Cameron)
  • 2e One Loft Race Mira Portugal Classlofts Portugal (beide ouders rechtstreeks)
  • 3e NPO 2.611 duiven Team GPS (kleinkind Charlie's Angels Koppel)
  • 9e Nat. Asduif KBDB snelheid jonge Thomas Verhagen (kleinkind B-Special)
Peter van de Merwe, Dordrecht
1e NPO Chateauroux 6.923 d., 1e Asse 1.278 d. 1e NPO Chateauroux 3.244 d., 2e NPO Chateauroux 12.511 duiven, 1e prov. asduif grote halve fond, 2e nat. asduif jonge duiven Pipa ranking (6 vluchten) 5 nat. asduif jonge duiven 2018, 3e NPO Melun 8.893 d., 4e NPO Argenton 8.702 d., 4e NPO Chateauroux 3.769 d.
Henk Hoekstra (Nederland)
1e NPO Quievrain 20.006 d. (400 km)
2e en 3e Quievrain 2.447 d.
1e prov. kamp. jonge duiven 2018 (lijn Super 481)
1e NPO Morlincourt 2.057 d. (465 km)
Eddy Grootjans, Ranst (nu Gooreind)
1 Chevrainvilliers (365 km.) 1.654 d.
1 Chevrainvillers 1.071 d.
Wichard de Vries, Dokkum
“Broer Breavehart Jr.” 627/18 (rechtstreeks) wint 15e NPO Morlincourt (467 km.)
“Nieuwe Kaasboerin”604/18 (rechtstreeks) wint 3e 2521 d.
Jacob Poortvliet, Surhuizum
1e Courisols 7.014 d. (snelste > 30.000 d.)
1e Morlincourt 2.675 b. (snelste 4.321 d.)
1e Heusden Zolder 3.516 d.
Bernard Van Oerle, Wijk en Aalburg
7e asduif fond jonge duiven (gespeeld door GPS) wint 61e NPO Orleans 10.852 d. 13e NPO Nanteuil 3.217 d. en 40e NPO Gien 2.405 d.
J.H.M. Dircks, Nederland
10e NPO Epernay 6.453 jonge (vader rechtstreeks)
Nog meer referenties:
1e Olympiadeduif Brussel 2017 (Denis Sapin), 1e nat asduif Pipa Ranking jonge 2015 (Peter Van de Merwe), 1e OLR Polen 2017 (J & N Alaerts via J Poortvliet), 1e semi finale OLR Costa del Sol (Bustraan Dekkers), 1e NPO Ruffec 4133 d. (Peter Van de Merwe) 1e NPO Sezanne 3618 d. (Peter Potten), 1e NPO Nanteuil 9982 d. (Kees Bosua), 1e Duffel 1332 d. (Paul Groeneveld), 1e Union Winburg 1479 d. (Billy Kitchenbrand), 2e Niergnies 8605 d. (Bernard Van Oerle) enz.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.