GOUDEN DUIF VERWARMT DE HARTEN

Onderwerp: 

Bekijk alle foto's van de viering op onze Facebookpagina!

Broechem – Na twee aangepaste Gouden Duif-edities door coronarestricties was het dit keer opnieuw volle bak. Veel duivenmelkers zijn zot van koers en van de Gouden Duif. Toen Dylan Van Baarle over de meet was liep Den Boomgaard in Broechem barstensvol. Duivenvrienden vielen elkaar na twee jaar droogte opnieuw in de armen. Velen kwamen met de auto, of lekker gemakkelijk met de taxi of de bus, of het vliegtuig of de boot, of zoals voormalig winnaar Bart Van Olmen gewoon te voet.

Bezoekers uit België (de meerderheid), Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Wales, Ierland, Zwitserland maar ook uit Canada, Thailand, Marokko en Tunesië genoten allemaal van de gezelligheid en niet te vergeten onze vrienden uit China en Japan. Herkomst is een vies woord (niet alleen in Broechem): we zijn allemaal vrienden van de Gouden Duif.
Het welkomstwoord werd uitgesproken om 16 uur door ons aller Rik Hermans bijgestaan door Dirk Leekens (de man die waarschijnlijk op een podium geboren is) en nieuwkomer Sven (de zoon van Rik), het nieuwe rastalent.
Voor veel duivenmelkers is het een hoogtepunt in hun carrière als ze in Broechem naar het podium geroepen worden dankzij bijzondere prestaties met hun duifjes. Want, dit mogen we toch wel eens onderstrepen, om in de uitslag van de Gouden Duif te geraken is gewoon goed net niet goed genoeg. Veel duivenmelkers knelden de gewonnen trofee tegen hun borst.
Alle laureaten (en alle mensen die van ver of van dicht iets te maken hebben met de Gouden Duif) kregen een prachtige bloemenruiker van huisbloemist Louis Vollebregt en een kunststuk van Toulet-Van Bael. De prijzentafel groeit mee met de Gouden Duif: mooier en groter kan niet meer.

Superstars van het Jaar

Superstars van het Jaar voor Duitsland werden Rainer Schwarte, Brual (snelheid), Team Bergemann, Mittenwalde (halve fond) en 
Ulrich & Sohn & Enkel, Nauen (fond).
Voor Nederland waren de laureaten Comb. A. Houmes en Zoon, Middelburg (snelheid), Andre en Bert Leideman, Hardenberg (halve fond) en Gebr. Van den Heuvel, Gouderak (fond).
Voor België ten slotte was de hoogste eer voor Jan Mees, Heverlee (snelheid), Hok Jos en Lars Vercammen, Vremde (halve fond) en Freddy & Jacques Vandenheede, Zingem (fond).
De ereprijs Toulet-Van Bael werd gewonnen door Hok Jos Vercammen (Superstar van het Jaar Halve Fond België).

Veiling nieuwe mijlpaal

Omdat koken geld kost werd een uitzonderlijke selectie duiven verkocht van al wie naam en faam heeft in Europa (en ver daarbuiten). De zaal werd bij momenten muisstil want het werd een gigantisch succes. De zoon van Murphy’s Law van Willem de Bruijn zorgde voor een Gouden Duifrecord en bleef in Nederland voor € 80.000 na een historische strijd met een liefhebber uit China aan de telefoon.
Maar ook de schenkingen van Rik Hermans (€ 20.000), Albert en Francine Derwa (€ 12.000) en Jan Mees (€ 10.000) werden fel betwist net als die van Combinatie Lin, Gerard en Bas Verkerk, Jan Hooymans, Jo en Florian Hendriks, Andre en Bert Leideman, Dolf en Ruud Bakker, Cor de Heijde en Hok Jos Vercammen, Eddy Janssens, Comb. van Wanrooij en Ad Schaerlaeckens/Maegh-AS. Foppe en Mike kropen voor de gelegenheid graag in de rol van notaris.

Gouden Duif-winnaars

Goud, zilver en brons in de Gouden Duif Junior was voor Judith Arning (Ochtrup, D), Rogier Ingels (Laarne, B) en Maaike Petrie (Brummen, NL). In de reportage van Gouden Duif Judith Arning (inmiddels 17 jaar) uit Ochtrup staan uitslagen om van te watertanden. Behaald tegen doorwinterde melkers want Judith is het enige jeugdlid in de club. De jongedame speelt enkel met jonge duiven maar hoe !! De laatste vier seizoenen werd deelgenomen aan 33 vluchten voor jonge duiven, hierop won Judith 24 keer de eerste tegen - in groot verband - gemiddeld 3000 duiven!! In 2022 o.a. 1e Gouden Duif Junior, 1e nationaal kampioen jonge duiven en uitslagen als 1 t/m 10 Soest 3087 d., 1 t/ m 18 Haiger 2656 d., 1 t /m 12 Ludenscheid 1080 d.,1 t/m 6 Idstein Idstein 1034 d. Beter dan 2022 wordt het niet, zegt Judith zelf. 

De Internationale Zware Fondcompetitie 2022 werd gewonnen door Chris Paauwe uit Kruiningen (NL) voor Comb. Flipse, Westkapelle (NL) en Stijn en Jeroen Rans, Herent (B). Zeeland boven dus, net als Gouden Duif-winnaar Nederland Comb. Houmes uit Middelburg. Toeval? Dat bestaat niet! De levende beelden van ASBM studio (Armand Scheers) gaven een inkijk in het (kleinschalige!!) duivenparadijs van Chris Paauwe die in ’21 en ’22 vele ogen opende op de grote fond. Runner-up was provinciegenoot Comb. Flipse (toppers op zowel de fond als de ‘gewone’ programmavluchten) en de broers Jeroen en Stijn Rans die vader Rudy de eer in ontvangst lieten nemen. De hymne “Barcelona” van Queen liet alle fondharten sneller kloppen.

Gouden Duif Duitsland werd Team Bergemann uit Mittenwalde voor Rene Buhl, Foritztal en Ulrich & Sohn & Enkel (Nauen). Stuk voor stuk uitstekende liefhebbers. De Bronzen Duif Duitsland was voor familie Ulrich uit Nauen (een quasi uniek viergeslacht - grootvader, zoon, kleinzoon en achterkleinzoon - van duivenmelkers). Zilveren Duif was voor Rene Bühl uit Föritztal (met zijn 36 jaar al helemaal aan de top) en Gouden Duifwinnaar - het moest er eens van komen - werd Team Bergemann uit Mittenwalde. Na de podiumceromonie en nationale hymne gaf Torsten Ulrich alle medelaureaten een dikke knuffel. Dat is de Gouden Duif. Tino Bergemann werd bijna platgeknepen door vriend (en leverancier van toppers) Guy Van Mechelen.

De top drie Gouden Duif Nederland bestond uit Comb. Houmes & Zoon uit Middelburg voor Comb. Ebben, Boven-Leeuwen en Lotte Eijerkamp, Brummen, stuk voor stuk liefhebbers met een toverstokje. Lotte en verzorger Olivier (nog in Kroatië) lieten zich vertegenwoordigen door vader Evert-Jan die net zo gek is op (de beste) duiven als zijn vader Hans. Zilveren Duif (en tot het einde in de running voor het allerhoogste) was voor Falco Ebben die met een hele kleine maar uitzonderlijk goede ploeg in no-time uitgroeide tot één van de beste allroundspelers van Nederland. 
Maar in 2022 moest Falco toch nog buigen voor Fam. Houmes uit Middelburg. Net op de wellicht mooiste dag uit zijn duivencarrière voelde vader Adrie Houmes (68 jaar) zich ’s ochtends niet goed. Corona had hem op het slechtste moment te pakken. Hij moest verstek geven voor de Gouden Duif die in ontvangst werd genomen door zoon Erwin, kleinzoon Joachim en echtgenote Catrien. Hoe knap heeft de familie in 2022 (en ook de vorige jaren) gepresteerd. Maar in ’22 pakken ze het allerhoogste met de Gouden Duif Nederland, Superstar van het Jaar Snelheid en maar liefst 7 provinciale overwinningen tegen de massa.

Het Gouden Duifpodium voor België ten slotte was voor Albert en Francine Derwa, Hok Jos en Lars Vercammen, en Freddy en Jacques Vandenheede. Als je deze mensen samen op het podium ziet staan besef je wat voor topcompetitie de Gouden Duif is. Freddy en Jacques zijn de absolute koningen van de nationaals met een unieke erelijst. Hetzelfde kunnen we schrijven over Jos en Lars Vercammen die al jaren aan de top staan van Noyon tot Limoges met uitslagen die de concurrentie knock-out slaan. Jos glunderde en Lars en Maété straalden. Zij hadden wellicht liever een trapje hoger gestaan (zoals in 1995) toen kleine Lars ook al mee op het podium stond, maar helaas, aan Albert en Francine Derwa was niets te doen. Met een uniek seizoen haalden ze hun zo lang begeerde Gouden Duiftitel binnen. Albert en Francine zijn altijd goedlachs maar dit keer kon hij bijna geen woord zeggen van emotie. Op de beelden van Armand zagen we de hokjes staan, bevolkt met (bijna) uitsluitend superduiven met Davinia en Darina op kop. Albert vertelde dat hij hun vader kocht op Golden Ten (zoon “Geeloger” Koen Minderhoud x zijn eigen moeder... rechtstreeks Derwa/dochter “Paulien”) en de moeder kreeg van Jan Hooymans (dochter “Harry”). We zagen de grafsteen van “Paulien”, de duivin die Albert zo nauw aan het hart ligt. 
We dachten aan engelbewaarder Jan Hermans die heel trots zal meegekeken hebben naar het podium van de Gouden Duif.

Naar jaarlijkse traditie kregen alle Gouden Duifwinnaars prachtige geishapoppen geschonken door Champion Trade Company uit Japan. Bedankt Kenichi en Tadashi. De wisseltrofee Stan Raeymakers was voor Albert en Francine Derwa en de wisseltrofee Jan Hermans voor Combinatie Houmes.

Wat ik daar zag heeft me blij gemaakt

Het showgedeelte was een voltreffer met als eerste act Davy Gilles & Sasha, onze zilveren crooner Omer en ook Sergio is ondertussen een beetje van ons. De climax was voor Domino die hun reputatie van energy-artiesten helemaal waarmaakten. Hun optreden van ruim twee uur was een giga succes. Wie erbij was genoot. Ook op Facebook circuleren diverse filmpjes van duivenmelkers die bewegingen maken als een bende jonge duiven. Om het met de woorden van Raymond te zeggen ‘Beminde gelovigen, Gisteren ging ik naar de Gouden Duif, ole ola. En wat ik daar zag heeft mij diep geraakt, ole ola, En wat ik daar zag heeft mij blij gemaakt, ole ola.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.