GEBR. RAETS & KENNY - Gouden Duif-winnaar België

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Vliermaal – We leven in het digitale tijdperk waar de meeste contacten gebeuren via de smartphone, en waar Facebook, Snapchat en Instagram in de plaats komen van een leuke babbel en een warme kerstkaart. Is “dreaming of a white Christmas” en alles wat daarbij hoort voor altijd uit de mode?

We geloven het niet want de hel verlichte vitrines en de vele kerstverlichtingen roepen de sfeer van Kerstmis op. Het kan misschien allemaal een beetje kunstmatig zijn maar in een hoekje ergens op een kerkplein staat nog een echte kerststal met een os en een ezel en een kribbe. 

We trokken naar Limburg, naar Vliermaal, waarvan de bewoners zelf zeggen dat het nog een echt boerengat is. Vliermaal is een deelgemeente van de gemeente Kortessem in Haspengouw met amper 1829 inwoners. Het is een rustige streek waar de Champagneteelt een hoge vlucht kent en waar je echte topmerken kunt vinden.
Champagne mag er dit seizoen wel zijn voor het trio Jean-Marie (62) en Arnould Raets (62) en Kenny (29), die een zoon is van Arnould. Zo’n 100 duivenliefhebbers kruisen er nog de degens in de sector Fruitstreek en Kolmont. Voordien speelden ze zich aldaar in de kijker maar 2017 werd voor hen een geweldig seizoen ! Met veel bravoure werden ze uitgeroepen tot Gouden Duif-winnaar België ! Een eretitel die slechts de allergrootsten op hun palmares wisten te zetten.

ZO WERDEN ZIJ GOUDEN DUIF-WINNAAR
Mei snelheid 23/4 Chimay 2176 d. 7, 9, 30
Juni snelheid 18/6 Laon 2217 d. 43, 17, 65
Mei hafo 20/5 Gien 339 d. 9, 4, 5
Juli hafo 08/7 Sourdun 1198 d. 7, 1, 2
Juni fond 24/6 Argenton 409 d. 1, 5
Aug-sept. fond 14/8 Chateauroux 290 d. 3, 13

De tweelingbroers eerst

Vader Clement Raets was oorspronkelijk geen duivenmelker en het waren zijn tweelingzoons Arnould en Jean-Marie die met de duiven begonnen. Jean-Marie ging altijd de duiven “letten” en mee de duiven inkorven van buurman Toine Morhaye. Die speelde met Antwerpse duiven, origine Jules Tuyaerts, de pannen van het dak. Hij had Jean-Marie zo zot gekregen om met duiven te beginnen op de zolder van de boerderij van vader. Twintig duiven van Morhaye kregen onderdak op de boerenzolder in een hok van planken en draad. En toen ze de eerste keer gingen spelen hadden ze meteen meerdere kopduiven en het hek was van de dam.
Vader Clement Raets.In de jaren 1972-1973 begonnen de broers het uitgaan leuk te vinden en van pure miserie nam vader Clement de hele duivenhandel voor zijn rekening. 
In 1979 waren de broers tot de jaren van verstand gekomen en gingen opnieuw samen spelen met vader. Ze hebben daarna nog 25 jaar samengespeeld onder de naam Clement Raets & Zonen. De kolonie was vooral gebaseerd op duiven van de plaatselijke liefhebbers maar ook op Houbenduiven. De lijn van de “Sony” zorgde voor echte superduiven. In 1999 waren ze Provinciaal Kampioen Snelheid en ze hadden ook de Provinciale Asduif Snelheid.

In 2002 kwam vader te overlijden en de broers speelden dan samen verder en Kenny kwam in 2012 de tandem vervoegen. Vanaf toen werd er ook de kleine halve fond gespeeld en andere duiven kwamen de kolonie versterken.
Er werden duiven bijgehaald van Gaby Vandenabeele, Dentergem uit o.a. “Rudy” en “Mister Magic”. Er kwam ook versterking van het hok Albert Derwa, Herent uit de lijn “Primo”, “De Zoon” en “Miss Belgium”. Verder ook nog duiven van Casaert-Senechal, Russeignies uit de lijn “Rodeo” en “Richy”. Met het hok Thibaut-Boons, Sombreffe werden er duiven uitgewisseld. Van Marcel Wouters, Malle kwamen er duiven uit de lijn van de “Ad” naar Vliermaal.
In 1999 wonnen ze de 1e Provinciaal Vierzon. Het seizoen 2012 werd ook een boerenjaar met de 1e Provinciaal Gien. 
Met zuidenwind hadden ze toen normaal geen kans maar hun duif vloog 10 minuten los in Gewestelijk Zuidoost-Limburg. Van Hertem-Schuurmans speelde toen de 2e provinciaal. In 2012 wonnen ze ook de 1e Provinciaal Orleans tegen 2636 oude en de snelste tegen 23.834 duiven. De “Raket” tekende voor deze overwinning en is later een uitstekende stamvader geworden.

Boven de canadabomen

In 2017 werd er gestart met 24 weduwnaars, 20 duivinnen op het weduwschap, 130 jonge duiven en 30 koppels kwekers. Begin februari werden de weduwnaars gekoppeld en kregen de eieren van de kwekers ondergeschoven en trokken dan een koppel jongen groot. Daarna volgde er geen tweede koppeling meer.
In het begin van het seizoen trainen de weduwnaars eenmaal daags een vol uur. Vanaf mei wordt er tweemaal per dag een uur getraind. Zolang de weduwnaars in groep trainen is de “forme” er nog niet. Wanneer ze zo’n 15 à 20 minuten wegtrekken en in kleine groepjes terugkeren dan is er al beterschap in zicht. Wanneer ze hier boven de canadabomen in de buurt gaan trainen dan is de “echte conditie” onder de vliegploeg. Uiteraard ziet de melker dat graag maar het is dan toch niet bepalend voor de bovenste plaatsen op de poelbrief. De 1e en 2e getekende worden altijd gekozen uit 5 vaste duiven en te veel wisselen levert gegarandeerd problemen op aldus Jean-Marie. Begin maart wordt er gestart met opleren en in een drietal etappes gaat het tot 30 km.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen samen en wanneer de laatste doffer in zijn nestvak zit worden de eerste al in de mand gezet. Het is helemaal geen probleem dat doffer en duivin seks hebben vooraleer ze in de mand gaan.
Van zodra de kleine halve fond op het programma staat wordt de duivin niet meer getoond bij de inkorving en komt alleen de nestschotel in de woonbak. De nestschotel wordt tijdens de week wel weggenomen. Het is beter voor de rust op het weduwnaarshok want de schotel doet de doffer denken aan inkorven. Verder wordt er niet aan extra motivatie gedaan en er worden geen schabjes opgehangen of lege woonbakken open gezet.
Bij aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen zo’n 2 u samen. Naarmate het seizoen vordert wordt ook de periode van samenzijn langer. Na een moeilijke wedstrijd blijven de partners tot ‘s anderendaags bij elkaar. 

Kenny was in zijn jonge jaren een gepassioneerd voetballer.Jean-Marie Raets :”Wij houden van een rustige duif die goed in de hand ligt. Wij verkiezen ook een soepele geventileerde vleugel met een korte voorarm. Het is ook belangrijk dat een duif goed gesloten is achteraan. Een goed gesloten oog met een sterke kleur geniet onze voorkeur.
Bij de selectie is de uitslag voor 80% bepalend. 8 prijzen per 10-tal zijn een minimum en eerste prijzen zijn meer dan wenselijk. Wij spelen Gewestelijk Zuidoost Limburg met zo’n 2000 tot 3000 duiven. Nemen we 2017 met 1291 prijzen en daarvan werden er 60% prijzen per 10-tal gewonnen met 15 eerste prijzen. Aan het einde van de rit blijven er 13 à 14 weduwnaars over en de ploeg wordt aangevuld met jaarlingen.
De pedigree is alleen papier maar daarnaast moeten er ook bewijzen geleverd worden. Een duif met een extreem goed model kan nog overleven maar dat is meer uitzondering dan regel.
Wij spelen het klassiek weduwschap. Wij hebben van alles geprobeerd maar zijn altijd teruggekeerd naar het weduwschap in zijn eenvoudigste vorm. Wij houden vast aan ons eigen systeem en aan de toog wordt er heel wat duivenwijsheid verteld maar daar luisteren wij niet naar. Wij hebben duiven die op hun best zijn bij 1200 à 1300 meter. Zeg maar hoe beter het weer... hoe beter dat onze duiven presteren. Anderzijds is het ook zo dat hoe slechter het weer... hoe slechter dat onze flyers het doen.
Wij gaan met onze duiven tot 600 km. De weduwnaars worden gespeeld op snelheid en kleine halve fond. Het zijn alleen de duivinnen (6 tot 8) die ingekorfd worden voor de grote halve fond. Volgend seizoen zal er ook een ploeg jaarse gespeeld worden op de grote halve fond.”

KAMPIOENSCHAPPEN 2017

Winnaar Gouden Duif 2017 (6 vermeldingen)
Gouden Duif Superstar van de maand juli halve fond

MSN-kampioenschap
1e kampioenschap jaarduiven onder 300 km
6e kampioenschap oude onder 300 km
5e kampioenschap jaarse boven de 300 km
9e kampioenschap oude boven de 300 km

Prov. Kampioenschappen Limburg
2e Prov. Algemeen kampioen
1e Prov. Kampioen grote halve fond jaarse
9e Prov. Kampioen grote halve fond oude
5e Prov. Kampioen kleine halve fond oude
6e Prov. Kampioen kleine halve fond jaarse
8e Prov. Kampioen snelheid jaarse
3e Prov. Asduif grote halve fond jaarse 

1e kampioenschap grote halve fond Luik-Haspengouw jaarse
5e kampioenschap gorte halve fond Luik-Haspengouw oude
Asduif grote halve fond jaarse Luik-Haspengouw

1291 prijzen Gewest Z-O-Limburg waarvan 608 prijzen per 10-tal
1e prijs Zonaal Bourges jonge duiven 2017
15 eerste prijzen gewest Z-O-Limburg 2017

Duivinnen aan de macht

De 20 duivinnen op weduwschap worden half februari gekoppeld. Ze blijven dan 10 dagen samen en er zijn koppels die leggen en die niet leggen in deze periode. De tandem Verreckt-Ariën speelde zo en wij hebben deze methode gekopieerd.
Bij het opleren worden de duivinnen zo’n 3 à 4 dagen herkoppeld. Het is gemakkelijk om de duiven in de korf te zetten en het versterkt de drang naar het hok. De duivinnen gaan in 4 etappes tot 30 km. Daarna wordt het Chimay, Dizy, Sourdun, Chevrainvilliers,  Gien en 6 tot 8 duivinnen gaan naar de grote halve fond Bourges, Chateauroux en Argenton.
De dametjes trainen eenmaal per dag een vol uur. Tijdens de eerste drie weken van het seizoen wordt er met de vlag getraind om de duivinnen in het trainingsritme te brengen. In volle seizoen trekken de duivinnen zo’n half uur weg en maken het uur vol met een half uur trainen rond het hok. Ook de duivinnen moeten tijdens hun trainingsbeurt wegtrekken. Doen ze dat niet dan is str... aan de knikker. Het is wel zo dat duivinnen meer in groep trainen dan de weduwnaars.
De duivinnen verblijven overdag in de volière voor de hokken en gaan ‘s nachts naar het slaaphok. Ze komen alleen binnen op het vlieghok wanneer ze van een wedstrijd thuis komen. De duivinnen zitten op schabjes in een volière die winddicht gemaakt is met windbreekgaas en er zijn geen problemen met het onderling paren. Bij aankomst van een wedstrijd zitten de doffers halfbak op het vlieghok. Doffers en duivinnen blijven dan tot ‘s avonds bij elkaar. Wanneer ze laat thuiskomen blijven de partners samen tot ‘s anderendaags. 
Arnould : “De duivinnen hebben beter gepresteerd dan de doffers en dat heeft volgens ons meerdere oorzaken. Een duivin recupereert sneller dan een doffer. Wanneer ze een uur thuis zijn dan zijn die reeds volledig gerecupereerd. Duivinnen zijn veel rustiger in de mand terwijl de doffers reeds een halve wedstrijd gevlogen hebben vooraleer ze op de lossingplaats toekomen. De duivinnen hebben ook een betere band met de melker. Ze gaan iedere week de mand in (20 keer) en dat is plezanter spelen. Wij mogen gerust zeggen duivinnen aan de macht in Vliermaal !
Bij ons wordt er met de duiven gespeeld van 1 april tot eind augustus. Na augustus komt er hier geen enkele duif nog buiten omdat wij hier heel veel last hebben van de klamper. De duiven zitten wel in de volière... hebben een deugddoende zuurstofkuur en bouwen weerstand op voor het volgende seizoen.”

Het kerststalletje in Kortessem krijgt een ereplaats op het marktplein.Vooral ervaring opdoen

De jongen worden alleen gefokt uit de kwekers en worden gespeend aan de ouderdom van 24 dagen. Doffers en duivinnen gaan samen op één hok. Er wordt verduisterd van half maart tot half mei. Daarna wordt er bijgelicht tot einde seizoen. De jongen worden op de schuifdeur gespeeld van zodra de halve fond er aan komt.
Er wordt gestart met opleren van zodra de jongen beginnen te trekken. Er wordt begonnen op heel korte afstand en ze worden in totaal 6 à 7 keer met de wagen weggevoerd. Daarna wordt het 2x Chimay, 2x Dizy enz. Het is belangrijk dat de jonge duiven een paar keer de grote halve fond gevlogen hebben want op die manier kunnen ze ervaring opdoen. Een zeldzame keer worden de jongen nog eens tussendoor opgeleerd.
Bij het inkorven komen de jonge doffers en duivinnen zo’n 2 uur samen. Ook bij de jongen wordt er niet naar bijkomende motivatie gezocht. Dus geen wegkruipbakjes of kartonnen dozen op het hok. De broers hebben het allemaal geprobeerd maar het helpt heel weinig. Wanneer er dan toch aan de motivatie gesleuteld wordt dan bij voorkeur op het einde van het seizoen. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners tot ‘s anderendaags bij elkaar.
Aan het einde van het seizoen worden de jongen ook door de fijne kam gehaald. Jongen moeten goed aan de kop gevlogen hebben en 4x per 10-tal is het tarief. Na de selectie blijven er in totaal zo’n 50 doffers en duivinnen over.
In Vliermaal wordt er wel gestreefd naar het fokken van mooie duiven maar de prestaties moeten er ook bij zijn. Gezondheid is bij de jongen een zeer belangrijke factor en jonge duiven met een beperkte natuurlijke gezondheid worden vrij snel van het hok verwijderd.

Gebr. Raets & KennyVolle bak

Gebr. Raets & Kenny voederen de mengelingen van Ronny Van Tilburg uit Baarle-Hertog. Oude en jonge duiven gaan iedere week de mand in.
Zaterdag bij thuiskomst ligt er sportmengeling in de voederbak en is er “recuperatie” in het drinkwater. Op zondag en maandag wordt er overgeschakeld op 50% sportmengeling + 50% dieet en er is kruidenthee in het drinken.
Op dinsdagmorgen wordt het nog 50% sportmengeling + 50% dieet en ‘s avonds schaft de pot 75% sport + 25% dieet. Op woensdagmorgen nog steeds 75% sport + 25% dieet met biergist over het voeder en Sedochol in het drinken. Woensdagavond, donderdag en vrijdag wordt er dan 100% sport gevoederd. De duiven voor de grote halve fond, die op donderdag de mand ingaan, krijgen dan ook nog vitamines. Er wordt altijd “volle bak” gevoederd en men probeert de duiven altijd met een volle krop eten in te korven.
Op de dag van de inkorving wordt er nog een supplement zonnebloempitten + snoepzaad verstrekt. Op dinsdag en donderdag gaat er sporadisch nog Zell Oxygen over het voeder. Avidress wordt gebruikt om het drinkwater te verzuren en in de winter gaat er ook veel look in het drinken.

Medisch als het moet

In de rustige periode staat een “kuur” van 10 dagen gepland tegen paratyfus maar daarna worden de duiven niet ingeënt.
Tegen trichomonas wordt er voor aanvang van het vliegseizoen 7 dagen behandeld met een product van dierenarts Schroeder. Iedere maand gaat men trouwens op controle bij de dierenarts en zijn advies wordt tot in de puntjes opgevolgd. Verder in de loop van 2017 heeft men niet meer behandeld tegen tricho. Tegen de luchtweginfecties heeft men 5 dagen behandeld. Tijdens het vliegseizoen heeft men ook deze behandeling niet meer herhaald. Met luchtweginfecties heeft men heel weinig problemen doordat jong en oud veelvuldig in de volières verblijven. Op die manier probeert men zoveel mogelijk de medicijnen te beperken en zeker antibiotica. Bij duiven die goed vliegen moet je wegblijven met medicijnen .
Toch waren er afgelopen seizoen problemen met “one eye cold” en de jongen kregen hiervoor een inspuiting en er werd 5 dagen behandeld met Soludox.

Volières met windbreekgaas

De broers Raets hebben een uitgebreide hokaccommodatie. De weduwnaars zijn ondergebracht op een hok van 10 m... de vliegduivinnen op een hok van 6 m... en de jongen op een hok van 12 m. De kwekers hebben dan nog een hok van 15 m ter beschikking. Men is hier van het principe veel hokken voor relatief weinig duiven. Het zijn allemaal tuinhokken die een halve meter boven de grond gebouwd zijn. Het zijn niet echt droge hokken maar de maxiplaten van vroeger worden tegenwoordig niet meer gebruikt. Alle duiven zitten op houten roosters ... in de volière liggen er metalen roosters. Voor ieder hok is er een volière aangebracht die afgeschermd werd met windbreekgaas en waarin de duiven veelvuldig vertoeven. De woonbakken worden dagelijks tweemaal gereinigd.
De toevoer van frisse lucht gebeurt via de golven van de golfplaten. Er is een verluchtingspleet van 30 cm voor en boven de duiven en die blijft altijd open. De grote kuis heeft plaats na de rui en aan de drinkpotten wordt de nodige zorg besteed.

Gebr. Raets & KennyGouden Duif-winnaar

Jean-Marie en Arnould in koor: “De Gouden Duif winnen is het mooiste wat een duivenmelker kan beleven. Het is de meest correcte en harde competitie in de duivensport. Wij zijn er al meerdere keren dicht bij geweest... in 2015 hadden we drie vermeldingen... in 2016 hadden we drie vermeldingen. In 2017 speelden we het klaar om 6 vermeldingen te verzamelen. Deze werden netjes verdeeld met twee op de snelheid, twee op de kleine halve fond en twee op de grote halve fond.
In 2015 zegde Kenny nog... “wij komen ook zo’n Japanse pop halen” en lang heeft hij niet moeten wachten om zijn droom verwezenlijkt te zien.
En natuurlijk weten we welk een groot feest de Gouden Duif-viering ieder jaar is. Wanneer ge daar op het podium staat dan voelt ge u pas echt een “duivenman” !”

Merci Davy

Jean-Marie, Arnould en Kenny hebben bij dit alles nog een dankwoord voor Davy Tournelle. Hij is de melker die hen sinds kort met raad en daad bijstaat in de sportieve begeleiding van de kolonie. Vol goede moed kijkt de tandem dan ook hoopvol uit naar het nieuwe sportseizoen.

Enkele toppers 

  • B13/5153230 met 1e Sourdun 162 d.(3e semi-prov. 1094 d); 1e Mettet 116 d.; 1e semi- prov. Gien: 658 d.; 1e Laon 195 d. (3e semi-prov. 603 d); 2e Gien 277 d.; 2e Chimay 172 d.; 5e Mettet 177d.; 7e semi-prov. Sezanne 1100 d; 8e Chimay 301d.; 8e semi-prov. Sourdun 1155d; 10e semi-prov. Chimay 1465d.; 27e semi-prov. Chimay 1400d.; 31e semi-prov. Sourdun 1340d.; 47e semi-prov. Vervins 1324d. Hij won 28 prijzen per 10-tal in 4 jaar.
  • B13/5089079 met 1e Reims 158 d.; 1e Sourdun 181 d.; 1e Chimay 179 d.; 1e Chimay 152 d.; 1e Reims 102 d.; 1e Sezanne 332 d.; 2e Chimay 197 d.; 2e Vervins 378 d.; 3e Marne 208 d.; 4e Laon 603 d; 13e Laon 909 d. Hij won 24 prijzen per 10-tal in 3 jaar.
  • B14/2114818 met 1e semi-prov. Jouy-le-chatel 1359 d.; 1e semi-prov. Chimay 1965 d.; 2e Chevrainvilliers 148 d.; 3e zone C Chateauroux 290 d.; 4e semi-prov. Gien 835 d.; 7e semi-prov. Gien 658 d.; 12e semi-prov. Laon 1411 d.; 15e semi-prov. Sourdun 1861 d.; 16e semi-prov. Montargis 1127 d.; 16e semi-prov. Sourdun 594 d.; 20e semi-prov. Sourdun 1500 d.; 20e semi-prov. Gien 484 d.; 33e semi-prov. Sezanne 1361 d.; 52e semi-prov. Chimay 947 d.; 74e semi-prov. Sezanne 1100 d; 98e semi-prov. Sezanne 1249 d. Won 31 prijzen per 10-tal in 4 jaar.

“Raket” B09/5078794 x “Dochter 1e nat. zone C Guéret” B10/5148516 zijn de ouders van bovenstaande 3 topduiven.

  • B12/5009385 met 1e Sourdun 179 d. (5e semi-prov. 1094 d.) ; 1e Gien 144 d.; 1e semi-prov. Gien 416 d.; 1e Sourdun 230 d.; 1e Sourdun 187 d.; 1e Sourdun 143 d.; 3e Orleans 385 d.; 3e Bourges 244 d.; 6e Chimay 347 d.; 9e semi-prov. Vervins 1619 d. ; 10 e Gien 299 d.; 14e semi-prov. Villers 874 d; 20e semi-prov. Vervins 1649 d. Hij won 30 prijzen per 10-tal in 4 jaar.
  • B12/5009304 met 1e Orleans 385 d; 2e semi-prov. Melun 858 d.; 5e semi-prov. Melun 923 d.; 5e semi-prov. Melun 1146 d.; 6e Laon 423 d.; 7e Nanteuil 251 d.; 8e semi-prov. Marne 1272 d.; 11e Melun 288 d.; 12e Laon 294 d.; 16e Laon 456 d.; 29e semi-prov. Pithiviers 685 d.; 69e semi-prov. La Ferté 1701 d. Won 17 prijzen per 10-tal in 2 jaar en werd 3e Provinciale Asduif KBDB Limburg 2012.

“De Beer” B10/5148542 (1e prov. Gien) x “Sister Raket” B09/5078778 werden de ouders van bovenstaande 2 topduiven.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.