Liefhebber:
Onderwerp:
Kapelle-op-den-Bos – We trokken naar Kapelle-op-den-Bos waar de overnachtfond nog gekoesterd wordt. Eén adres... Michel en Didier Desbuquois ! Barcelona ligt hen nauw aan het hart en gans hun seizoen is afgesteld op de koninginnenklassieker met start aan de Costa del Sol.
Bovendien zorgde “Bolleke Watten Junior” voor een schitterende dubbelslag. Hij werd niet alleen de 3e Nationale Asduif Fond K.B.D.B. 2013 maar schitterde eveneens met de titel van 1e Olympiade Marathon Boedapest 2015.
Je denkt de broers Desbuquois te ontmoeten met een smile van hier tot in Tokio maar niets is minder waar. Michel draait er geen doekjes om wanneer hij zegt dat in 2014 hun duiven nooit goed in orde waren en dat ze het slechtste seizoen uit de carrière gespeeld hebben. Er werd van alles in het werk gesteld om de boosdoener te vinden maar het bleef lang gissen naar de oorzaak. Er werd een bacteriële besmetting ontdekt en nu maar hopen dat het seizoen 2015 een beter lot beschoren is.
“Bolleke Watten Junior”
“Bolleke Watten Junior “B10/2155132 was met zijn Olympiadeselectie uiteraard de blikvanger van de kolonie. Waar normaal de beste resultaten over twee jaar tellen had hij met 1e Libourne 602 d... 28e Montauban 6772 d... 4e Souillac 348 d... en 22e Montélimar 1754 d zijn selectie in 1 jaar verdiend. Daarmee sierde hij zijn palmares met de titel van 3e Nat. Asduif Fond K.B.D.B. 2013 en 1e Olympiadeduif Marathon Budapest 2015.
De afstamming is voor 100 % Erik Limbourg, Brussegem. Langs vaderskant hebben we “Bolleken Watten” die gekocht werd op zijn totale verkoping (Cleirbaut-Desbuquois, later doorverkocht). Langs moederskant hebben we de “Dikke Blauw” (Erik Limbourg) via Jan Verbergt (gekregen als ei van Erik Limbourg).
“Bolleke Watten Junior” heeft nooit gemist in zijn carrière. Hij was altijd met de eerste duiven thuis... ook al als jonge duif. Hij en zijn volle broer zijn twee topduiven. Hij heeft in 2014 niet gevlogen want hij zat op het kweekhok maar zoals gezegd verzamelde hij zijn prijzen in de loop van 2013.
“Bolleke Watten Junior” is een typische eendagsfondduif. Een brede borst en smal achteraan... met een soepele vleugel en een uitermate zachte pluim... vandaar ook zijn naam. Uit de kruising “Bolleke Watten Junior”-lijn x duiven van Raf Den Haese, Moorsele is het de bedoeling een kolonie op te bouwen voor de eendaagse fond.
Dit wil uiteraard niet zeggen dat Barcelona zal verwaarloosd worden want het winnen van de “Gouden Vleugel” in de Brugse Barcelonaclub is en blijft een uitdaging. Het team achter de Gebr. Desbuquois, Michel en Didier die de vliegduiven onder hun hoede hebben en Jan Verbergt die verantwoordelijk is voor de kweekduiven, staat op scherp.
De carrière van een overnachter
Als jonge duif vliegt de overnachter in spé zo’n 3 à 4 keer Souppes-sur-Loing. Het is de bedoeling om de duiven wat ervaring te laten opdoen en de selectie gebeurt in de hand. Van de 250 jongen waarmee vertrokken werd blijven er na het eerste seizoen nog 85 over.
Eens jaarling wordt er om de veertien dagen een hafovlucht gevlogen (4 in totaal).
Op het programma staat er één grote fondvlucht... Bordeaux... Narbonne... of Libourne. Het is de bedoeling de duiven te leren naar huis komen en hen vertrouwen bij te brengen. De beste en de mooiste blijven over maar wie te veel mist gaat er uit. Er werden 13 doffers en een 10-tal duivinnen overgehouden. Er werd in 2014 tegen een rampvlucht uit St. Vincent aangelopen en van de 79 duiven in koers kwamen er slechts 23 terug thuis.
Als tweejaarse/oude duif wordt er Barcelona gevlogen na de voorbereidende wedstrijden 3x Noyon... 2x Souppes-sur-Loing... Vierzon... Limoges. Barcelona 2014 was al bij al nog een meevaller met 27e, 53e, 105e, 182e, 185e, enz. nat. tegen 8764 d.
Voeding
Tijdens de winterperiode wordt de “Vandenabeele-mengeling” (eiwitarm) gevoederd en dit tot de eerste Noyonvluchten. Daarna wordt er overgeschakeld op sportmengeling en op een energierijke mengeling wanneer de vluchten van de zware fond op het programma staan.
Tussen Limoges en Barcelona liggen er vier weken en in die periode wordt er werk gemaakt van het opvoederen van de duiven. De eerste veertien dagen wordt er Vandenabeele + Wal Zoontjens mengeling gevoederd. Daarna volgen zes dagen 50% Wal Zoontjens + 50% sportmengeling. De laatste week wordt het dan 100% sportmengeling (vetrijke voeding) en de laatste dagen krijgen de fondvliegers ook nog een supplement maïs. De laatste 8 dagen krijgen alle duiven een koffielepel “Energymix Beyers” na het verorberen van de mengeling. Ook worden er nog enkele pinda’s gegeven. Er worden zelden vitamines verstrekt.
Veertien dagen voor Barcelona vliegen de overnachters nog een wedstrijd uit Souppes-sur-Loing. Eens goed vliegen en daarna terug goed eten doet hen goed. Ook worden ze nog twee keer weggevoerd tot 50 à 60 km en bij thuiskomst zien ze telkens hun partner.
Medisch
De beste pijlen waren reeds verschoten vooraleer het seizoen eigenlijk begon. In januari werd een zware “kuur” met Amoxicilline gegeven wegens problemen met de luchtwegen. De duiven werden beter maar de conditie werd nooit optimaal.
In februari werden de duiven gekoppeld en op de voorbereidende wedstrijden deden ze het zeer goed. Kenners beweerden dat de duiven te vroeg “in orde” waren.
Rond Limoges kregen de duiven een dipje en er werd opnieuw behandeld met Amoxicilline. De duiven vlogen geen slechte wedstrijd uit Barcelona maar het was een te snelle wedstrijd met meerdere nachtvliegers. Voor Perpignan kreeg men de duiven niet meer in orde, ook niet na nog meer medische ingrepen.
Na afloop van het vliegseizoen ging men in september op consultatie bij de dierenarts en werd er een lichte besmetting van coccidiose en trichomonas vastgesteld evenals een bacteriële besmetting. De bacteriële besmetting werd met succes behandeld. Na een perfecte kweek zien de duiven er nu goed uit... ze trainen ook goed... en de verwachtingen voor 2015 zijn hoog gespannen.
Het duivinnenspel
Nieuw voor 2015 is dat er met 38 duivinnen op nest zal gespeeld worden. Het is een systeem dat uitgewerkt werd door Dirk Christiaens en vriend Luc Wiels (1e internat. Barcelona 2013). Dirk Christiaens speelt goed op de zware fond en speelt het nestspel met doffers en duivinnen. De Gebr. Desbuquois zullen alleen het nestspel spelen met duivinnen.
De duivinnen worden half april gekoppeld... ze broeden maar krijgen geen jongen... en dan worden ze gekoppeld naar een bepaalde wedstrijd toe. De beste nestpositie is 10 dagen broeden. Er wordt tweemaal daags verplicht getraind. Wanneer er geen wedstrijd op het programma staat wordt het toch wekelijks Noyon. Souppes-sur-Loing wordt niet gespeeld omdat dat met twee nachten korf is.
Ook werden er aanpassingen aan het hok doorgevoerd. Het hok dat voorzien was voor 24 koppels is nu omgebouwd tot een hok voor 40 koppels. De woonbakken van 80 cm breed werden nu tot 40 cm teruggebracht en ook de deurtjes van de woonbakken werden weggenomen. Ook werd er tussen de woonbakken een “motivatieschuif” geïnstalleerd die kan open geschoven worden en zo kunnen de duiven elkaar zien. In het midden van het hok staat er nu een voedertafel... dit alles om de territoriumdrang aan te scherpen en de motivatie op te krikken. Dus een dichter bevolkt hok... en meer motivatie onder de gevleugelde atleten.
Het kweekhok
Het kweekhok telt 55 koppels kwekers waarvan 40 voor de overnacht en 15 voor de eendaagse fond. De basislijnen worden gevormd door “Roger Barcelona” met op zijn erelijst 1e Nat. Barcelona 2006 (2e internat.) en 7e Nat. Asduif Grote Fond K.B.D.B. 2005.
Andere belangrijke bloedlijn is “Julius Barcelona”. Hij werd aangekocht bij Willy Verbruggen en won in zijn carrière 1e Nat. Barcelona 2011.
Topduivin is “Miss Lola” en zij won 1e Nat. Barcelona duivinnen 2007 bij Willem van de Velde, Boskoop (aangekocht op verkoop van De Duif).
Een nieuw kweekkoppel is de kruising van Moeder 1e Internat. Barcelona 2013 (Luc Wiels) x “Julius Barcelona”. De nakweek wordt gekoppeld met een halfzuster en een halfbroer van “Roger Barcelona”
En dan hebben we nog de “Primus Inter Pares 2011” of “Romulus”. Hij was over 5 jaar de beste Barcelonaduif in de Brugse Barcelonaclub. Zijn nakweek wordt gekoppeld met de kinderen van “Julius Barcelona” en “Roger Barcelona”.
Enkele toppers
Drie toppers zijn :
* “Caesar” B08/2142529 (kleinzoon “Thalis” x dochter “Michel”, lijn “Thalis”). Hij won 71e nat. Barcelona ’11 12.170 d... 25e nat. Barcelona ’13 10.542 d... 112e nat. Perpignan ’13 5613 d... 73e nat. Soustons ’09 9442 d
* “Vale Narbonne” B12/2056292 (“Vale Viaene” x 828/09 (“Roger Barcelona” x “Dikke Blauw). Hij won 5e nat. Nabonnne 3942 d.
* “Blauwe Narbonne” B12/2056135 (zoon “Joost” (“Joost” x “Chenoa”) x 448/08 (“Pedro” x “Dikke Blauw”). Hij won 7e nat. Narbonne 3942 d en zijn broer won 8e nat. Narbonne 3942 d.
Dit zijn drie kleinzonen van “Dikke Blauwe” !
Auteur: