FAM. FREIALDENHOFEN - 1e Internat. Pau

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Aldenhoven - De aanwakkerende wind uit westelijke hoek liet winnaar en kopvliegers van internationaal Pau ruim boven de 1500 meter afklokken. Het betekende ook dat we de winnaar aan de oostkant van het deelnemersveld moesten zoeken. De neus van de wagen werd richting Aken gezet... en we vonden er de familie Freialdenhoven uit Aldenhoven die er volop genoot van de schitterende internationale zege uit Pau !
Duivensport als familiesport is hier meer dan waar ook van toepassing. Zowel vader Heinz-Jozef als beide zonen Heiko en Dirk en moeder Käte, zijn verwoede fondliefhebbers. Vader Heinz-Jozef leerde de duivenstiel in 1949 van een oom en in 1978 kwamen zijn twee zonen hem vervoegen aan het roer van de kolonie. Aanvankelijk werd er vitesse en halve fond gespeeld maar in 1991 werd resoluut de overstap gemaakt naar de fond en zware fond.
De basis van hun fondkolonie werd bij sterk spelende melkers gehaald als daar waren Albert Simons, Roosteren... Gebr. Saya, Maastricht .. Vandepoel-Buckley, Geetbets en Wijnands en Zn, Maastricht. Bij al dit fondgeweld mogen we zeker de inbreng van een Vanbruaene duivin via de kleine melker Willy Muntt niet vergeten.
De duiven van deze fondcoryfeeën werden onderling gekruist en het was meteen bingo !
Veel spelen en hard selecteren is een ongeschreven wet in de duivensport van Freialdenhoven & Zonen. Renteniers komen hier niet aan hun trekken en daarom werd er geopteerd voor het totaal weduwschap.
Het seizoen 2012 werd aangevangen met een ploeg van 70 doffers en 40 duivinnen,  waarvan 40 oude duiven. Daarbij komen nog 150 jonge duiven met 38 koppels kwekers als achterban.
De vliegduiven worden eind februari voor de eerste keer gekoppeld en broeden gedurende 5 dagen. De tweede koppeling volgt dan midden april en dan mag er opnieuw 5 dagen gebroed worden. Dan verdwijnen de nestjes en de volledige vliegploeg zit dan op weduwschap. Tijdens de winter komen de duiven niet los in Aldenhoven.
Voor de zware fondklassiekers wordt een tussenperiode van drie weken gerespecteerd. De dag van de thuiskomst wordt er een lichte mengeling gevoederd en tijdens de dagen die volgen wordt het 75 % energiemengeling + 25 % superdieet. De laatste drie dagen voor de inkorving worden er zonnebloempitten aan de mengeling toegevoegd.
Tijdens de voorbereiding op de volgende wedstrijd worden er vitamines... Duiventhee Speciaal ... en Belgasol verstrekt. De laatste twee dagen gaan er ook biergist... oliën... en Belgaform over het voeder. De fondvliegers snel en afdoend laten recupereren is duidelijk de boodschap.
Begin april werd er gedurende vijf dagen behandeld tegen trichomonas (tricho groen - Norbert Peeters) en er stond ook een "kuurtje" met Ornispecial (de Weerd) tegen luchtwegeninfecties gepland. Na Bourges van eind mei werd er nogmaals behandeld tegen tricho (Rudi Hendrikx).
De internationale Pau-winnaar luistert naar de naam "Forrest Junor" 06348-10-616. Het is een blauwe tweejaarse doffer uit de middelmaat... maar wel een opvallende mooie duif. Hij heeft schitterende "glasogen", is een wringer in de hand, heeft een goede vleugel en heeft momenteel één pen gestoten. Vorig jaar liet hij al flitsen van zijn klasse zien met 28e internat. Bordeaux, maar met 1e Internat. Pau 8.399 o.d. is hij vanaf afgelopen weekeinde de blikvanger van Freialdenhoven & Zonen !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.