Liefhebber:
Onderwerp:
Sint-Martens-Latem – Sint-Martens-Latem is een Oost-Vlaamse gemeente gelegen aan de Leie. Deze gemeente wordt ook de "kunstenaarsgemeente" genoemd omdat vele schilders en dichters hun inspiratie vonden aan de boorden van de Leie.
Het is bovendien de mooiste gemeente van België en het is er aangenaam toeven. Het is trouwens ook de rijkste gemeente van ons land en dat weerspiegelt zich in de vele prachtige villa’s. Onder de bekendste inwoners treffen we er Ivan De Witte (voorzitter AA Gent), Walter Godefroot (wielrenner), Niels William (zanger en radiopresentator) naast nog heel wat beroemde kunstenaars in het verleden.
In de duivenwereld wordt de naam Sint-Martens-Latem hoog gehouden door Etienne Meirlaen die al jaren een uitblinker is op de grote fond. Hij kan een uniek palmares voorleggen en wist in de loop der jaren op alle podia een plaats te verwerven. Maar het seizoen 2017 werd het beste onder de gelijke ! In de nationale kampioenschappen werd hij 1e Nationaal Kampioen Grote Fond oude KBDB en hij had ook de 1e Nationale Asduif Grote Fond oude KBDB. In de Gouden Duif-competitie klasseerde hij zich als 1e Internationale Zware Fondcompetitie en voorts werd hij 1e Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding naast nog een plejade aan vermeldingen in andere kampioenschappen.
vlucht | aantal duiven | 1e get. | 1e gekl. |
---|---|---|---|
30-6 Agen | 12.007 d. | 7 | 32 |
28-7 Narbonne | 656 d. | 1 | 4 |
04-8 Perpignan | 14.851 d. | 22 | 106 |
Vader en drie zonen
Vader Florimond Meirlaen was een excellente duivenmelker die uitblonk op de snelheidwedstrijden. Etienne en zijn twee broers Lucien en Julien hielpen in hun jonge jaren vader met zijn duivenliefhebberij. De “Ponnet” was in die periode een bekende vitesseduif en een echte topduif ! Toch was het alleen Etienne die achteraf duivenmelker is gebleven. In 1972 trouwde Etienne met zijn Yvette en enkele jaren later werd er gestart op de halve fond.
In 1976 werd er een nieuwe woning gebouwd volledig in functie van de duivensport met de duivenhokken boven de magazijnen. Ook toen werd er halve fond gespeeld met toch al een zijsprong op de fond. Duiven van vader en van de ouders van Yvette vormden toen de basis van de kolonie. Maar toen werden er ook duiven bijgehaald van Leon De Clercq, Astene die als een van de beste melkers van Oost-Vlaanderen beschouwd werd. Op zijn totale verkoping werd de “Oude Tours” of de derde beste duif van het totale lot gekocht. Een doffer die zich ontpopte tot een uitstekende kweekdoffer en kinderen van hem wonnen drie keer na elkaar een eerste prijs op de grote halve fond. In 1994 werden alle duiven verkocht omdat Yvette wegens longproblemen niet meer op de hokken mocht komen en omdat ook het vele werk de duivensport onmogelijk maakte.
In 2002 werd er opnieuw gestart op de huidige locatie met de bedoeling om uitsluitend de grote fond te spelen. De basis voor deze nieuwe start werd gehaald bij de tandem Vandamme-Boddaert, Oostkamp... Cor de Heijde, Made (Nl)... Wijnands & Zoon, Maastricht en wijlen Antoine Vanhove, Loppem. Deze laatste had vooral duiven van Roger Florizoone, Nieuwpoort en nakomelingen van de “Laureaat” (1e internat. Barcelona) van Gyselbrecht & Zoon. Vooral de fantastische afstamming was voor Etienne belangrijk.
In 2014 werd er samen gekweekt met Batenburg-v.d. Merwe, Klaaswaal met 8 koppels duiven. De afspraak was om alle duiven te spelen op de wedstrijden en dit werd voor beiden een groot succes. Van de 16 jongen van de samenkweek had Hugo Batenburg 8 goede duiven met als uitblinkers “Yvette”, “Zuster Yvette” en “Naline”. “Diamond Anita” (1e Nat. Asduif Grote Fond KBDB 2017) werd geboren uit “Son Diamantje” (Batenburg-v.d. Merwe) x “Dochter Monar”. Ook de 16e Nat. Barcelona 2017 werd uit deze samenkweek geboren. In 2014 werden nog twee dochters van de fameuze “Eurodiamond” van Dr. Brockamp, Boppard binnengehaald.
Super 2017
Etienne Meirlaen : “Wij hebben in onze carrière nog nooit een slecht jaar gekend maar 2017 was een echt superjaar. We deden het fantastisch op de wedstrijden... we deden het excellent in de kampioenschappen. Veel meer kun je niet verlangen.
In 2012-2013 hebben we alle duiven (kwekers + vliegers) verkocht ouder dan 2010 met 4
duiven in bis. Normaal verwacht je dan dat je wat gas zult moeten terugnemen maar die terugval is er niet gekomen. In 2014 wonnen we reeds 1e en 2e Nationaal Pau en in snel tempo zijn we daarna doorgestoten naar het superjaar 2017. Wij danken dit vooral aan onze ingeteelde homogene stam duiven.
De duiven waren het hele seizoen gezond en we hadden opnieuw 2-jaarse en 3-jaarse duiven om de grote fond aan te pakken. Dit alles samen is ongetwijfeld de sleutel van het succes geweest.”
50 oude weduwnaars
Etienne Meirlaen en zijn team pakten het seizoen 2017 aan met een ploeg van 50 oude weduwnaars, 15 à 20 oude duivinnen op nest, een 30-tal jaarse duivinnen op nest, 50 jaarse doffers (omzichtig gespeeld) en zo’n 160 jonge duiven.
De weduwnaars werden begin februari gekoppeld en de helft trok een koppel jongen groot en de andere helft kwam alleen met eieren.
De weduwnaars trainden in april eenmaal daags zo’n 1,5 uur op veranderlijke tijdstippen. In volle seizoen (juli) werd er ‘s morgens een vol uur getraind. In 4 à 5 etappes werden ze opgeleerd tot 30 à 40 km. Daarna werd het 1 x 100 km., 2 x 200 km. en 1x 300 km. Vierzon en Bourges werden alleen als trainingsvluchten beschouwd en daarna ging het verder tot Barcelona. De weduwnaars hadden zo’n 1500 tot 1800 km in de vleugels vooraleer ze verder gingen dan Limoges.
Bij de inkorving gingen de doffers die geen duivin “nodig” hadden het eerst in de mand. De doffers die te geweldig waren of te weinig motivatie hadden kwamen een half uur tot drie kwartier samen met hun duivin vooraleer ze in de mand gezet werden. Dit gebeurde alleen op de wedstrijden verder dan Limoges. Het samenkomen van de partners kon ook in de week gebeuren.
Bij de weduwnaars wordt er niet gezocht naar extra motivatie want dat is volgens Etienne zinloos op de grote fond. Extra motivatie is goed voor één keer maar er moet drie keer grote fond gevlogen worden.
Tijdens het vliegseizoen wordt de ploeg weduwnaars verdeeld over de 7 internationale vluchten. In 2018 worden er meer dan waarschijnlijk geen weduwnaars (of enkele) meer ingekorfd voor Barcelona maar nog alleen duivinnen met een nestpositie.
“Diamond Anita”
De oude duivinnen die op nest gespeeld worden worden ingezet op de wedstrijden Pau, Barcelona en Perpignan (1e Nat. Asduif Grote Fond). Ze worden 20 à 30 dagen voor de inkorving van de fondklassieker gekoppeld en gaan de mand in op eieren. Na aankomst van de wedstrijd is het nestje opgeruimd en kan er aan een nieuw begonnen worden.
“Diamond Anita” NL14/1040453 werd geboren uit de samenkweek met Batenburg-v.d. Merwede en werd als oude duivin op nest gespeeld op Barcelona en Perpignan. Het is de perfecte duif... licht van bouw, evenwichtig in de hand en met een uitstekende pluim. Ze is niet groot van stuk en heeft lange spieren. Het is een “brave” duif” maar niet direct een tamme duif. De duiven in Sint-Martens-Latem zijn niet zo’n tamme duiven en daar heeft de aanpak als jonge en als jaarse duif alles mee te maken. Jongen en jaarlingen worden niet veel in de hand genomen. Ze worden via een opening in de deur rechtstreeks in de verzendingsmand gedreven en gaan zo naar het lokaal. Ook de oude duiven worden tot en met Limoges op die manier ingekorfd. Tamme duiven worden volgens Etienne sneller door de klamper of door de kat gepakt wanneer ze onderweg moeten overnachten. Een duif moet in de eerste plaats alert en vitaal zijn.
“Diamond Anita” werd op eieren gespeeld op Barcelona en Perpignan. Ze kon bogen op een schitterend palmares met 1e reg. Barcelona 244d / 2e prov. 1606 d / 7e nat. 7738 d / 27e internat. 17.094 d en 2e reg. Perpignan 154 d (na hokgenoot) / 4e prov. 795 d / 10e nat. 4620 d / 35e Internat. 14.673 d. en werd hiermee 1e Nationale Asduif Grote Fond oude KBDB 2017.
1e Nat. Asduif grote fond oude KBDB, 14-1040453 1e Nat. Kampioen grote fond KBDB |
De duif voor de grote fond
Etienne Meirlaen : “Er is een dag en een nacht verschil tussen een duif voor de halve fond en fond en een duif voor de grote fond. Voor de grote fond verkies ik een lichte duif met veel pluimen en met fijne en lange spieren. Je kunt het vergelijken met de Ethiopiërs... lichtgewichten in de sport maar present wanneer het over de lange afstand gaat.
Verder verkies ik een duif met een mooie lange vleugel en zeker geen “kiekenpennen”. Een duif voor de grote fond is een duif die niet veel eet en met een zuinige motor.
De selectie gebeurt hier uiteraard op de uitslag. Een duif wordt hier drie keer gespeeld op de grote fond en er wordt verwacht dat ze driemaal prijs wint. Twee prijzen kan ook nog maar dan moet er wel een kopprijs tussen zitten en zo’n duif krijgt dan nog een kans. We hebben het hier wel over wedstrijden met een normaal verloop.
Er wordt geselecteerd als jonge duif en als jaarling en alleen de duiven met een perfecte bouw blijven over. Die hebben dan de kans om uit te groeien tot een goede 2-jaarse of 3-jaarse duif voor de grote fond.”
Jaarse duivinnen en doffers
De jaarse duivinnen kweken niet in het vroeg. Ze worden een eerste keer gekoppeld 1 maand voor de inkorving van Agen. Sommige hadden toen eieren en anderen hadden een jong van 5 dagen in de nestschotel. Bij thuiskomst was het nestje opgeruimd en kon er aan een tweede kweek begonnen worden in het vooruitzicht van de inkorving voor Narbonne.
De jaarse doffers gaan tot Limoges of Libourne en hebben aan het einde van de rit zo’n 3000 km in de vleugels. Ze worden geselecteerd in de hand zoals de jonge duiven maar duiven met goede prestaties hebben natuurlijk een streepje voor. Duiven met een klein foutje gaan naar het hok van de fond... de perfecte duiven gaan naar het hok van de grote fond.
De jonge duiven worden alleen goed opgeleerd en vliegen in hun geboortejaar 5 x 200 km en 2x 300 km. Ze krijgen zelfs geen chipring aan de poot en worden alleen voor de port ingekorfd. Ook zij worden in de hand geselecteerd.
Eiwitarm in het begin
Etienne Meirlean stelt alle vertrouwen in de mengelingen van Versele-Laga. Vanaf aanvang seizoen tot de wedstrijden van 300 km wordt er een eiwitarme mengeling gevoederd. Naar Limoges toe wordt de mengeling alsmaar zwaarder door het toevoegen van sportmengeling.
Bij aankomst van een zware fondklassieker (vrijdagavond/zaterdag) wordt er kweekmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten (Dextrotonic) in het drinkwater. Ook op zondag wordt er kweekmengeling gevoederd. Tot 5 dagen voor de inkorving wordt er een basismengeling gevoederd die samengesteld is uit dieet, maïs, Gerry Plus en Champion Plus. De 5 dagen voor de inkorving wordt er sportmengeling verstrekt en 2 dagen voor de inkorving gaat er Dextrotonic in het drinkwater. Na de etensbeurt krijgen de duiven snoepzaad en een gritmengeling. De weduwnaars worden door Aline (verzorgster) gevoederd. Zij heeft er reeds 40 jaar trouwe dienst opzitten en nam de taak van Yvette over toen die niet meer op de hokken mocht wegens longproblemen.
Trichopilletje bij thuiskomst
In het voorjaar staat de inenting tegen paramyxo gepland. In april zorgt een 5-daagse kuur ervoor dat de duiven vrij zijn van trichomonas. Ook wordt er 3 à 4 dagen behandeld tegen luchtweginfecties (Soludox). Tijdens het seizoen werden de duiven voor Perpignan 3 dagen behandeld met Amoxycilline.
De duiven die thuiskomen van een wedstrijd komen niet in contact met de duiven die thuisbleven. Ze worden in hun nestbak gezet met eten en drinken. Wanneer de tweede duif thuiskomt gaat de eerste duif samen met zijn/haar partner in een afzonderlijk nestvak op zolder. Dat gaat zo verder tot alle duiven thuis zijn of tot einde van de wedstrijd. Doffer en duivin blijven dan samen tot ‘s anderendaags. Het water wordt dan weggenomen en doffer en duivin krijgen een trichopilletje opgestoken.
Tegen luchtweginfecties wordt er alleen opgetreden wanneer nodig en meestal na een zeer moeilijke wedstrijd. Na het seizoen staat ook een 10-daagse behandeling gepland met Parastop maar er wordt niet ingeënt.
Zolderhokken
Etienne Meirlean : “De hokken staan naar het westen gericht en dat is zeker niet ideaal maar er werd heel hard gewerkt om het hok toch in orde te krijgen. De duiven lopen binnen via schuiven in het dak en door drengels. De speelhokken (40 m) zijn allemaal zolderhokken en het zijn vooral droge hokken. Daarnaast zijn er ook nog 35 m kweekhokken en volières. De verluchting gebeurt uitsluitend via de schuiven in het dak. De hokken kunnen verwarmd worden maar dat gebeurt zelden of nooit. Alleen wanneer de duiven van een verzopen wedstrijd thuiskomen worden de maxiplaten aangeknipt. De hokken hebben allemaal een planken vloer want met roosters krijg je veel kapotte pennen. Er liggen wel roosters in de volières.”
Nog een paar toppers
Wij willen nog een paar topduiven aan u voorstellen :
- B13/4077151 “Geschelpte 151” met o.a. 1e reg. Limoges 486 d/9e prov. 2201 d/30e Nat. 8303 d; 5e reg. Brive 496 d/25e prov. 2120 d/136e nat. 8674 d; 17e reg. Brive 388 d/118° nat. 9132 d; 5e reg. Jarnac 242 d/12e prov. 848 d/19e zonaal 1663 d/29e nat. 7447 d.
- B16/4237355 met 10e reg. Agen 125 jl/37e prov. 1007 jl/138e nat. 5335 jl; 3e reg. Narbonne 108 jl/4e prov. 656 jl/37e nat. 3424 jl
- B16/4237076 met 2e reg. Agen 125 d/3e prov. 1007 jl/16e nat. 5335 jl; 1e reg. Narbonne 108 jl/1e prov.656 jl/7e nat. 3424 jl.
Twee prima kweekkoppels
- “Montali” B08/4298110 x “Daughter Ace Pair” B11/4312938. Zij werden de ouders van “Maddy” B13/4077110 met 91e nat. Pau 2052 d/409e internat. 11281 d/81e internat. Pau 3017 dv, 89e internat. Agen 2016 dv.; B13/4077111 met 22e nat. Agen 4405 d/37e internat. Agen 11930 d, 235e nat. Agen 3524 d, 241e nat. Jarnac 2741 d, 881e nat. Jarnac 3879 d; 961e nat. Chateauroux 6164 d, 994e nat. Narbonne 4272 d, 1061e nat. Limoges 6907 d. “Miss Agen” B13/4077154 met 1e reg. Agen 112 jl/1e prov. 659 jl/3e nat. 3180 jl/11e internat. 8845 jl/8e internat. 2517 dv; 317e nat. Narbonne 4036 d.; “Mona Provincial Agen” B15/4240121 met 1e reg. Agen 129 jl/1e prov. Agen 717 jl/6e nat. 3173 jl/31e internat. 9043 jl / 4e internat. 2016 dv.
- “Superbreeder” B11/4312214 x “Yelena” B06/4288297. Zij werden de ouders van “All in One” B13/4077161 met 7e nat. asduif grote fond jaarlingen KBDB 2014, 14e nat. Agen 3180 d/46e internat. 8845 d/20e internat. 2517 dv; 168e Narbonne 2835 d; “Nestbroer Yelmon” B13/4077162 met 96e nat. Poitiers 14094 d; B15/4240114 met 280e nat. Argenton 18363 d; B15/4240254 met 626e nat. Jarnac 3904 d; “Sister Yessie” B15/4254682 met 98e nat. Agen 2932 d/61e internat. 2016 dv; 110e nat. Agen 4405 d/165e internat. 12760 d/33e internat. 4072 dv.
Auteur: