Liefhebber:
Onderwerp:
Soumagne – Soumagne is een gemeente in de provincie Luik en vergaarde dankzij Julien Nibus heel wat bekendheid in de duivensport. Ook voor de nationale winnaar jonge duiven moesten we de oostelijke richting uit. Didier Delhez (57) is al 40 jaar duivenmelker en lukte afgelopen weekend de grootste prestatie uit zijn carrière. Met een duif om 13.09.08 u en aan 1430,86 m voor een afstand van 463,791 km werd hij de nationale winnaar Bourges II tegen 23.904 jonge duiven. Het is zijn eerste nationale overwinning en een prestatie om “u” tegen te zeggen ! Didier had 3 oude en 17 jongen in de mand voor Bourges II en het is de 2e getekende jonge duif die tekent voor de nationale zege.
Didier bouwde zijn kolonie op met duiven van zijn oude soort (vrienden uit de buurt) en duiven van Jean-Marc en Alain Caro, Lambermont. Hij komt aan de start van het seizoen met een ploeg van 21 oude en 22 jaarlingen. Daarbij komen nog ruim 80 jonge duiven en 20 koppels kwekers vormen de achterban.
Het is ondertussen ook al de 9e keer dat Didier zich duiven heeft aangeschaft op de markt in Lier. Om wat meer jonge duiven te hebben ging hij ook dit jaar naar de Lierse markt en kocht er 7 jonge duiven. Samen met de 80 vroege jonge duiven van eigen kweek gingen ook de “Lierenaars” mee op het hok en werden van 15 maart tot 15 juni verduisterd. Daarna werden de jongen niet meer bijgelicht. Bij het opleren werd de jonge bende 5 à 6 keer met de wagen weggevoerd en daarna vlogen ze tussen de wedstrijden 1x per week een opleervluchtje. Wanneer het te warm was, zoals de laatste weken, bleven de jongen op het hok. De jongen werden vanaf 15 juni op de schuifdeur gespeeld. Het gebeurt soms dat doffers en duivinnen elkaar bij de inkorving niet zien. Na aankomst van een vlucht blijven ze 3 tot 5 uur samen
De nationale winnares is de B18/6117247 en geloven of niet, dit is een duif van Lier markt.
Het is een eerder klein maar mooi blauw duivinnetje dat 1 pennetje gestoten heeft. Het is op het hok de kalmte zelf maar bij aankomst van Bourges II ging ze als een schicht naar beneden en stormde door de spoetnik naar binnen. Met 1430,86 m werd ze niet alleen winnares bij de jonge duiven maar was ze ook de snelste van het totale contingent van 38.692 Bourgesvliegers.
Het Bourgeswinnaresje is gepaard met een andere duivin en zij hebben een nestje op de bodem van het hok. Zij duldt geen andere duiven op de vloer en ze ging met een dijk van een motivatie de korf in voor Bourges II. Als voorbereiding vloog ze 3 provinciale vluchten van 300 km.
Bij aankomst van een wedstrijd wordt er in eerste instantie sportmengeling gevoederd. Daarna wordt er tot maandagavond zuiveringsmengeling verstrekt om dan terug over te schakelen op sportmengeling.
Medisch worden de zaken heel eenvoudig gehouden. Voor aanvang van het seizoen staat er een behandeling tegen trichomonas gepland. Tijdens het vliegseizoen worden de “gele druppels” toegediend. Tegen luchtweginfecties werd er niets ondernomen.
Dat het geluk soms op een klein plaatsje ligt zal Didier Delhez volmondig beamen. Het verhaal van het Bourgeswinnaresje zal volgend jaar zeker de ronde doen op Lier markt. Maar nog maar eens wordt bewezen dat de klasse van een duif nog altijd een van de grootste geheimen van de duivensport blijft.
Auteur: