Liefhebber:
Onderwerp:
Pulle - Pulle is een deelgemeente van Zandhoven... pal op het middelpunt van de provincie Antwerpen. Tot in de jaren negentig was Zandhoven bekend omwille van zijn legendarische "baandancings" met draaiorgels en nog echte volksmuziek ! Namen als "De 14 Billekens" en de "Willem Tell" klonken mensen in hun "tweede jeugd" als muziek in de oren. @n:Van heinde en verre kwamen hele busladingen naar Zandhoven om te dansen. Een touringcarchauffeur die het aandurfde om deze klassieke afsluiter van een dagtrip te negeren kon met moeite aan een bijna-lynchpartij ontsnappen. Nostalgie van de bovenste plank...
Maar naast de befaamde schoenwinkel Van Loock... zeg nooit zomaar schoen tegen een "Bruno Magli" van Van Loock... en decennia van dansmuziek kunnen ze er ook bogen op een rijke traditie in de duivensport. Zandhoven... en bij uitbreiding de deelgemeenten Pulle en Pulderbos... is al vele decennia lang een echt duivennest waar provinciaal en nationaal succes aan de lopende band vergaard werd. Grote roerganger in al dit duivensucces is ongetwijfeld Dirk Van Dyck met zijn wereldvermaarde "Kannibaal" !
Maar met Danny Van Dyck... nota bene een naamgenoot van sympathieke Dirk... is daar een jonge kampioen opgestaan die op korte termijn zijn plaatsje veroverde bij de nationale elite ! In "no time" was hij een vaste waarde in de nationale kampioenschappen en met 2e Nat. Kampioen halve fond jonge duiven KBDB 2008... 1e prov. kampioen halve fond jonge duiven KBDB 2009... 3e nat. kampioen halve fond jonge duiven KBDB 2009 ...4e, 5e, 7e en 8e nat. asduif halve fond jonge duiven KBDB 2009...1e Belgische Asduif Halve Fond West Europese Landencup 2010 wist duivenspelend België meteen welk vlees het in de kuip had.
Het seizoen 2011 was moeilijk... vooral de jonge duiven deelden vele malen in de brokken ... maar uiteindelijk zou de kwaliteit toch bovendrijven. Danny haalde met veel bravoure de titel van 5e nat. asduif halve fond jonge duiven KBDB 2011 binnen... en na een klein "ommetje" werd hij ook gelauwerd als 1e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven K.B.D.B. 2011 !
Grootvader Richard
Danny zag het levenslicht in het duivennest Zandhoven ... en toen hij als jonge tiener ook met de duiven wilde spelen kwam vader aanzetten met een mand sierduiven. Dat was niet echt de bedoeling ... en een jaar later kreeg hij 8 jongen van grootvader Richard Van Dyck (90). Twee piepers deden het verre van slecht ... en het spel zat op de wagen !
Het succes zat op hem te wachten ... en met een provinciale vermelding in het kampioenschap snelheid jonge duiven was het meteen al raak. Danny was toen amper 14 jaar oud ... en als de duiven op zondag niet gelost werden dan nam hij op maandag ook maar een snipperdagje op school !
Liefjes en de dienstplicht zorgden voor een onderbreking van enkele jaren ... maar toen Danny en Nathalie gingen samen wonen en introkken bij zijn schoonouders begon hij aan de tweede episode van zijn duivencarrière. Enkele jaren later werd er een woonst opgetrokken in Pulle ... eerst de duivenhokken en daarna het huis ... en werd er een aanvang genomen met de uitbouw van een succesvolle duivenmelkerloopbaan !
02.7 Dourdan | 1469 jo | 8 (1e get.) | 83 (2e get.) |
09.7 Dourdan | 2305 jo | 2 (1e get.) | 6 (2e get.) |
16.7 Orleans Prov | 4873 jo | 117 (1e get.) | 651 (2e get.) |
23.7 Dourdan | 2063 jo | 43 (1e get.) | 229 (2e get) |
27.8 Dourdan | 336 jo. | 43 (1e get.) | 9 (2e get.) |
Rush naar de top !
Aanvankelijk werden her en der duiven bijgehaald maar dat bleek niet de kortste weg naar het succes te zijn. In 1998 was het derde keer goede keer ... toen er duiven gehaald werden bij buurman René Smolders ... en dit soort zit nog steeds in de stam verweven.
Danny verdiende de kost als bouwvakker ... en door de onregelmatige werkuren werd er aanvankelijk alleen met jonge duiven gespeeld. Maar in 2000 kwam er ook een ploegje jaarlingen bij ... en ook zij deden het voortreffelijk ! In 2004 hield Danny de job van metser voor bekeken ... en vond een job veel dichter bij huis ... met veel betere werkuren. Vanaf dan kwam de duivenliefhebberij in een stroomversnelling en het "echte" succes kwam binnen handbereik.
In de loop der jaren kregen de eerstelingen van René Smolders (klampersoort) versterking van duiven van Eddy Janssens, Zandhoven (lijn “Witkop Joske” x “Broer Rambo”) ... en Jos Cools, Noyon-vedette uit Grobbendonk (“Goeie Duivin”, “329/02”, “Rode”). Daarnaast kwamen er ook nog enkele duiven bij van Johan Donckers... Dirk Van Dyck (“Di Caprio” en “Kannibaal”)... Rudi Diels... en Theo Van Genechten (5 d).
Maar Danny trok het grote lot toen de duiven van buurman Rik Hermans (kweker Miel Van den Branden) geïntroduceerd werden ! Aanvankelijk kwamen de geluksbrengers uit de lijnen "Blauwe Van Der Veken"... "Claessens 03"... de "Start"... "Martine"... en "Fransien". Maar toen Rik Hermans een versnelling hoger schakelde en met veel bravoure zijn intrede maakte op nationaal vlak volgde Danny Van Dyck in zijn slipstream.
De laatste jaren kwam de nakweek uit nationale topklasse de gelederen versterken ! We hebben het dan over "Beautifly" (14 dagen uitgeleend aan Danny)... een dochter van "Skippy" ... een zoon van de "Jonge Samson"... een zuster van "Charlene"... een zoon van de "Propere" (vader "Kanon")... een zuster van "Beautifly"... een zoon van "Munli"... 2 kinderen en 1 broer van het "Asduifke"... enz. We horen u hardop denken... kan het met zo'n duiven nog verkeerd gaan ! Samengevat kunnen we stellen dat 50 % van de kolonie van Danny Van Dyck op Rik Hermans-basis gestoeld is.
Met weduwnaars... ja...
Danny Van Dyck kwam vorig seizoen aan de start met een ploeg van 15 weduwnaars... 100 jonge duiven... geruggensteund door 20 koppels kwekers. Volgens de huidige begrippen in de duivensport ... nog een kleine melker.
De weduwnaarsploeg wordt gestopt eind juli en de "blijvers" mogen dan nog een koppel jongen groot trekken... en worden daarna gescheiden. Ze gaan door de rui met een goede ruimengeling... bijna dagelijks Naturaline en appelazijn in het drinkwater... en biergist en lookolie over het voeder.
Ze werden gekoppeld op 25 november en brachten een koppel jongen groot (in 2012 werd hiervan afgeweken en werden de weduwnaars pas begin januari gekoppeld). De jongen werden aan de ouderdom van 22 dagen gespeend... er volgde een tweede koppeling half maart... en na 8 dagen broeden startte het weduwschap.
Het opleren van de weduwnaars startte bij goed weer... en tijdens de tweede broed. Dit laatste omdat de duiven dan veel vlotter binnenlopen bij aankomst. Na 6 tripjes met de wagen werd het tweemaal Quiévrain... eenmaal Noyon en het eindstation de halve fond in Union Antwerpen... waar in 2010 een uitzonderlijk goed jaar gespeeld werd.
Maar mijn passie is het jonge duivenspel !
Danny is resoluut...
"De eerste jaren van mijn carrière heb ik alleen maar met jonge duiven gespeeld en ik denk er sterk aan om het in de toekomst opnieuw over dezelfde boeg te gooien. De jongen zitten nu verdeeld over 4 afdelingen... en de afdeling van de weduwnaars ook door het jonge volkje te laten inpalmen zijn mijn plannen voor de toekomst ! Ik moet nog dagelijks gaan werken... ik heb te weinig tijd om beide zaken goed te doen... en terugkeren naar mijn eerste liefde is zeker een optie voor de toekomst."
De 100 jonge duiven werden gefokt uit een vroege ronde van de kwekers en de weduwnaars (65) en de tweede ronde alleen uit de kwekers. Met de vroege ronde wordt er volop tegenaan gegaan... de tweede ronde wordt een beetje gespaard en moet in geval van nood de klap helpen opvangen. Maar succes wordt behaald met zowel de vroege ronde als de tweede ronde piepers.
De jongen van eerste en tweede ronde gaan op een afzonderlijk hok en de geslachten blijven samen tot na de eerste Quiévrain. De vroege ronde wordt verduisterd (van 17.30 u tot 8 u ’s morgens) van begin maart tot drie weken voor de eerste hafovlucht (25/5)... de tweede ronde van begin maart tot half juni. Na het opheffen van de verduistering wordt er niet meer bijgelicht.
Vanaf de eerste dagen mooi weer wordt er aan opleren gedacht... en door het werkschema moet dat op zaterdag en zondag gebeuren. Vanaf half april worden de jongen zoveel mogelijk "gelapt" en ze gaan in een tiental opleervluchtjes tot Vilvoorde (40 km). Het weer is bepalend ... er wordt gestart op 3 km... de afstand wordt stelselmatig opgedreven... en wanneer de jongen slecht naar huis komen wordt er de volgende keer opnieuw op dezelfde plaats gelost. Vervolgens 2x Quiévrain... 2x Noyon... en daarna wordt het gros van de effectieven op de halve fond gespeeld. Een zeldzame duif wordt ingekorfd op de nationaals voor jonge duiven. Eens de jongen opgeleerd staan er tussendoor nog weinig midweekse trainingsvluchtjes gepland. Het is niet zo makkelijk wanneer je als melker zelf niet thuis bent.
De jongen worden gans het seizoen gespeeld met de schuifdeur (na 1e Quiévrain)... en komen nooit met een nestje. Het hok wordt uiteraard gezellig gemaakt... met schuine plankjes en oude wijnkistjes waarin een opening gezaagd wordt. Of hoe aangenaam en doeltreffend toch hand in hand kunnen gaan !
Jonge doffers en duivinnen moeten samen een liefdesparcours afleggen want oude partners worden niet ingeschakeld. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen zo'n twee uur samen vooraleer ze in de mand gezet worden. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze de ganse dag nog samen... en na een moeilijke wedstrijd soms tot 's anderendaags.
En natuurlijk moet een werkende melker aan planning doen om iedere dag het hele zaakje rond te krijgen. Vanaf mei gaan om 6 u 's morgens mijn jonge duiven de lucht in... ze vliegen dan samen met de oude duivinnen van Rik. Voor ik om 7.30 u ga werken moet ik ze natuurlijk binnen roepen... en lukt dat niet perfect dan moet de spoetnik blijven open liggen. En het is inderdaad niet zo leuk wanneer je 's avonds thuiskomt en je stelt vast dat er met de laatkomers een vreemde duif op je hok is binnen gelopen.
De jonge doffers komen los om 15.30 u (door vrouw, dochter of Rik)... ik kom thuis om 16.45 u en kan ze dan meteen binnenroepen. De weduwnaars komen dan los om 17 u.
En het geheim van Danny ?
"Ik heb helemaal geen geheimen... ofschoon de meesten me dan met gefronste wenkbrauwen bekijken. Over een ingewikkeld systeem of een uitgekiende methode kan ik u niet vertellen ... ofschoon dat de laatste jaren wel in is. Ik heb altijd goed gespeeld met duiven... zelfs toen ik 11 jaar oud was en ik met een simpele inzet wel 5000 BF kon trekken op de uitslag. Ik verwed mijn kansen op de goeie duiven... en ook ik kweek 93 slechte van 100 gefokte jongen. De duiven van Rik hebben mijn duivenliefhebberij in een stroomversnelling gebracht.
Dat het met de jongen beter gaat dan met de oude duiven ligt voor een groot stuk bij mezelf. Mijn beste jonge duiven gaan hier niet naar het weduwnaarshok... maar wel naar het kweekhok ! De 4 nationale asduiven van 2009 werden geen weduwnaar... maar wel kweker ! Dat zou op veel hokken natuurlijk anders verlopen. Ik kweek liever uit een goede jaarling/oude duif ... veel liever dan die te spelen en te riskeren op de wedstrijden. Mijn passie is toch het spel met de jonge duiven... vandaar..."
1e Kampioen Union Antwerpen hafo jonge duiven 2006 + 5e en 10e Asduif 2e Nat. Kampioen halve fond jonge duiven KBDB 2008 1e Kampioen Union Antwerpen hafo jonge duiven 2008 + 1e Asduif 1e Kampioen jonge duiven fond Kempische Fondclub 2008 1e Prov. Kampioen halve fond jonge duiven KBDB 2009 3e Nat. Kampioen halve fond jonge duiven KBDB 2009 4e, 5e, 7e en 8e Nat. Asduif halve fond jonge duiven KBDB 2009 1e Kampioen Union Antwerpen hafo jonge duiven 2009 + 5 Asduiven bij de 10 eerste 1e Belgische Asduif Halve Fond West Europese Landencup 2010 2e Kampioen Union Antwerpen hafo jaarlingen 2010 + 3e Asduif Union-ZAV 1e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven KBDB 2011 5e Nat. Asduif halve fond jonge duiven KBDB 2011 1e Kampioen Union Antwerpen met 1e en 2e get. 2011 4e Kampioen Union Antwerpen met 3 eerste get. 2011 4e Kampioen Union Antwerpen met 4 eerste get. 2011 |
Eenvoudig medisch
Voor aanvang van de halve fond worden de jonge duiven perfect op punt gezet wat de gezondheid betreft ! In 2011 werd er 5 dagen behandeld met Soludox voor aanvang van de 300 km-vluchten. In de loop van het seizoen werd er tussendoor nog een paar keer gedurende drie dagen behandeld.
Voor inkorving van een vlucht krijgen de duiven DextroTonic van Oropharma in het drinkwater. Na thuiskomst van een wedstrijd gaat er gedurende 3 maaltijden B.S. (trichomonas) over het voeder.
Bijproducten worden wel overvloedig verstrekt ten huize Van Dyck. Zo krijgen de duiven dagelijks een vers mengsel van grit ... vitamineral ... en Leckerstein. Tenslotte krijgen de duiven nog twee dagen per week biergist en gaat er geregeld appelazijn in de drinkpot. Al met al wordt de mest er heel goed van en krijgen de duiven er ontzettend zachte pluimen van.
Het ligt misschien ook aan het hok ?
"Ik speel oud en jong op een hok van 11 m... 1 afdeling voor de weduwnaars... 4 afdelingen voor de jonge duiven. Het is een gemetst hok... muren met een spouw... en met heel weinig temperatuurverschillen. Er is geen verwarming en ook geen maxiplaten. Het is een dak met Boomse pannen aan de voorzijde en golfplaten aan de achterzijde... en die komen 10 cm over de voor- en achterwand. Deze ruimte is open... maar uiteraard afgeschermd met vogeldraad tegen de mussen. In het hok is er vooraan in het plafond een verluchtingsspleet (80 cm) die altijd open blijft... trouwens er zijn geen schuiven. Het is een hok met weinig glas... dus een donker hok.
Tijdens het verduisteren zitten er geen glazen pannen in het dak maar van zodra de verduistering opgeheven wordt wordt er een "lijn" glazen pannen (om de 3 pannen 1 glazen pan) aangebracht in het dak aan de voorzijde. Volgens mij is het een heel goed hok... je ruikt er helemaal geen duiven."
Of aan een strenge selectie !
"Een strenge selectie is de basis van alle succes... daar ben ik stellig van overtuigd. Duiven die willen overwinteren moeten goede papieren kunnen voorleggen. Door de lat behoorlijk hoog te leggen (per 10-tal) heb je weinig last van overbevolking. De basispijlers op het kweekhok zijn vooral duiven die zich als jonge duif meermaals in de spits klasseerden naast een mooi rijtje prijzen per tiental ... want zij vormen een wissel op de toekomst. Ook bij de jonge duiven wordt er niet anders gehandeld... en het aantal ingekorfde duiven daalt met de week.
In de rand kan ik u nog meegeven dat het een heel moeilijk seizoen 2011 was. Op Dourdan van 25 juni had ik 42 duiven in de mand... de wedstrijd stond 5 uur open... en op de wedstrijddag kreeg ik welgeteld 12 duiven thuis. Op die wedstrijd gingen er 15 duiven verloren en de hele ploeg was serieus ontredderd. Mijn tweede ronde heeft toen goed de klap opgevangen. Maar natuurlijk... het zal wel voor iedereen een moeilijk seizoen geweest zijn."
"Kanon" en "Broer Kanon" op het kweekhok !
Op het kweekhok zijn het "Kanon" en "Broer Kanon" de twee sterkhouders... en met die twee kleppers wordt er aan "stierenkweek" gedaan. De twee doffers krijgen elk een duivin... nadat die duivin gelegd heeft krijgen ze drie dagen rust... en daarna krijgen ze een nieuwe partner in de nestschotel. Na het bevruchten van een paar duivinnen mogen deze twee kleppers dan zelf ook een rondje jongen grootbrengen... en daarna volgt opnieuw hetzelfde scenario. In 2011 werden er van beide doffers elk zo'n 10 jongen gefokt voor eigen gebruik.
De "Kanon-bloedlijn" heeft ondertussen al een dikke vinger in de pap op kweekhok ! Al verschillende kinderen... naast broers en zusters van het "Kanon"... maken er de dienst uit.
Op eigen hok is “Kanon” al vader van :
2e Noyon 1361 d ... 4e Quiévrain 3249 d ... 10e Dourdan 1875 d.
10-743, 4e Asduif Hafo Union Antwerpen
10-744, 8e Asduif Hafo Union Antwerpen
En grootvader van :
11-780, 4e Asduif Belgian Master
11-774, 1e Dourdan 2305 d.
11-567, 1e Asduif Kempische Fondclub en 1e Argenton 328 d. (bij Rik Hermans)
“Nestbroer Kanon” is op eigen hok al ader van :
10-702, 13e Melun 1281 d ... 13e Dourdan 1610 d ... 13e Dourdan 1472 d ... 13e Dourdan 1482 d...
10-747, 1e Melun 718 d... 6e Dourdan 1875 d... 6e Noyon 1265 d.
En grootvader van :
11-765, 5e Nat. Asduif Halve Fond K.B.D.B. en 1e Asduif Union Antwerpen
Hun nakweek oogstte zelfs als succes over de landsgrenzen ! Twee kleinkinderen van het "Kanon", gekweekt bij Ian Vernon en gespeeld door Somer Brothers (U.K.), deden het knap daar over het Kanaal. GB.2011.207 won 12e/2456 d (140 km) en 18e/2252 d (270 km)... GB.2011.208 deed het met 2e/2882 d (220 km) en 19e/2007 d (300 km).
Bij Adam Thomas (U.K.) won een kleinkind van het "Kanon" 6e Guildford 1578 d (198 km) ... 42e Maidstone 5667 d (275 km)... 1e Folkstone 158 d (7 min los) / 21e /3502
11.6 Melun | 2013 jo. | 4, 5, 17, 31, 40, 80, 94, 96, 123, 127, 145, 153, 167, 168, 172 (22/47) |
18.6 Dourdan | 2029 jo | 22, 33, 35, 87, 96, 98, 136, 144, 156, 158, 159, 163 (23/46) |
25.6 Dourdan | 2698 jo | 3, 6, 65, 225 (11/42) rampvlucht |
02.7 Dourdan | 1469 jo | 8, 11, 19, 38, 83, 138 (13/19) |
09.7 Dourdan | 2305 jo | 1, 2, 6, 7, 9, 39, 57, 90, 91, 115, 117, 135, 141, 214 (24/48) |
16.7 Orleans Prov. | 4873 jo | 41, 116, 117, 120, 122, 259, 344 (14/19) |
23.7 Dourdan | 2063 jo | 43, 48, 74, 123, 132, 151, 171 (23/35) |
30.7 Marne | 1811 jo | 16, 29, 51, 53, 54, 103, 119 (11/18) |
B11-6244765 “FIONA”
5e Nat. Asduif halve fond jonge KBDB
1e Asduif halve fond jonge Union Antwerpen-ZAV
2e Dourdan 2305 d.
6e Dourdan 2698 d.
8e Dourdan 1469 d.
31e Melun 2013 d.
43e Dourdan 2063 d.
117e Prov. Orleans 4877 d.
Auteur: