CHARLES-MICHAUX - 1e NAT. KAMPIOEN KLEINE HALVE FOND

Liefhebber: 

Lobbes - Een landelijke gemeente in de buurt van Charleroi ... aan de oevers van de Samber ... en bekend om zijn abdij die een groot aandeel had in de kerstening van Gallië. Typisch Wallonië ... 5000 inwoners sterk ... waaronder een 15-tal duivenmelkers ... Henegouwen is trouwens met 2500 à 3000 duivenmelkers nog steeds de eerste duivenprovincie van het Waalse Gewest.
André Charles (57)... gepensioneerde autobuschauffeur bij TEC (in Vlaanderen “De Lijn”) ... begon in 1969 met duiven. Hij stak van wal met duiven van “alleman en iedereen” ... en het werd een duivenliefhebberij van vallen en opstaan. In 1987 ging hij aankloppen bij enkele regionale kampioenen en verkoos de halve fond en grote halve fond boven de vitesse.
Goede duiven en een oerdegelijke aanpak betekenden de kortste weg naar het succes ! De nationale overwinning op Argenton '06 tegen 14.498 jonge duiven was de eerste stap naar nationale erkenning. Het seizoen 2006 werd trouwens een uitzonderlijk jaar met ook nog 3e Nat. Asduif Halve Fond... 7e Nat. Kampioen Jaarlingen ... 8e Nat. Kampioen Halve Fond... en 1e s/nat. Montlucon 3696 jl. In 2010 haalde hij ook nog de titel van 8e Nat. Kampioen Jaarlingen binnen... maar in 2011 zette hij de kroon op het werk met de titel van 1e Nat. Kampioen Kleine Halve Fond K.B.D.B. 2011 ! We hebben hier vast en zeker te maken met een van de beste Waalse kolonies op de halve fond die vanaf 2005 zes vermeldingen in de top-12 van de nationale kampioenschappen wist te versieren !

Tandem Charles-Michaux

Eigenlijk wordt de tandem Charles-Michaux gevormd door André Charles en Francois Michaux... deze laatste is ook een bekende naam in de duivensport. Na de nationale overwinning uit Argenton besloten André en Francois, voor aanvang van het seizoen 2008, in tandem te gaan spelen. Zijn professionele verplichtingen stelden hem niet meer in staat om zijn duiven te verzorgen zoals het hoorde en Francois koos voor het partnerschap met André.
Ondertussen vloeide er al heel wat water naar de zee... Francois vond zijn definitieve stek in Mariembourg... bouwde er een reeks hokken op zolder... besloot om in 2010 om opnieuw met duiven te spelen...en lukte een knap seizoen in 2011. Om aan de administratieve verplichtingen te voldoen is het in feite zijn broer Olivier die in Lobbes deel uitmaakt van het partnerschap... ofschoon André het volle gewicht van de verzorging van de kolonie op eigen schouders neemt.

Leermeester Marc Roosens !

Zijn voornaamste versterking haalde André bij Marc Roosens. Sindsdien ging zijn liefhebberij steeds meer crescendo ... in 2006 speelde hij een formidabel seizoen ... en nog steeds weet hij dat hoge niveau vast te houden !
Zijn leermeester op het pad van het succes was ongetwijfeld Marc Roosens uit Leernes... een melker die een legende werd in de Waalse duivensport.
Hij deed André niet alleen goede duiven aan de hand maar bezorgde hem ook een vaste leidraad wat betreft voeding... hokbouw... en spelsysteem. De voornaamste bloedlijnen van de kolonie Charles - Michaux gaan nog steeds terug naar de basispijlers van deze grote kampioen uit Leernes.
In de jaren die volgden ging André op zoek naar versterking bij hokken die ook succesvol waren met Roosens-duiven. Zo kwam hij in eerste instatie terecht bij Roger Delbruyère, Solré-sur-Sambre... René en Etienne Bourlard, Harveng... Roland en Guy Nihoul, Senzeilles. Later ook bij Maurice Casaert, Néchin ... Eric Limbourg, Brussegem... Van Avondt en Zn, Haacht... en Kees Bosua, Dordrecht. Ook werden er de laatste jaren enkele aanwinsten gehaald bij de concurrentie uit de regio waarmee André bijna wekelijks de degens moet kruisen.
André Charles is nog de echte "no nonsens melker" die helemaal niet houdt van fantasietjes. Zo had hij twee jaar na elkaar een ronde eieren gekocht bij Maurice Casaert en de jongen werden niet angstvallig op het kweekhok geplaatst maar konden meteen naar het vlieghok. Daar mochten ze laten kijken wat ze in hun mars hadden en op basis van de resultaten werd daarna de selectie doorgevoerd.

Zo werd hij nationaal kampioen
14/5 Orleans 2800 d. 3e (1e get.)   1e (2e get.)
21/5  Orleans 1964 d. 10e (1e get.)   30e (2e get.)
 28/5  Bourges  544 d. 17e (1e get.)   40e (2e get.)
02/7  Orleans   840 d. 3e (1e get.)   19e (2e get.)
 30/7  Bourges 2365 d. 22e (1eget.)  21e (2e get.)

Klassiek weduwschap

André Charles runt een kolonie van 55 weduwnaars... 100 jonge duiven... en 20 kweekkoppels.
De weduwnaarsploeg krijgt onderdak op een prima hok, dat onderverdeeld is in 5 afdelingen, met een hoog zadeldak dat een grote voorraad zuurstof herbergt boven de duiven. De ventilatie gebeurt via een opening van 50 cm vooraan in het plafond van het hok en ook in de voorwand zijn er ventilatieopeningen aangebracht. Het hok staat zuidwest gericht... zeker niet ideaal... maar het wordt afgeschermd door een ander gebouw.
Bourges is de laatste wedstrijd van de weduwnaarsploeg... er wordt tweemaal tien dagen gebroed... en in het vooruitzicht van een vroege kweek wordt er zeker niet aan een late ronde jongen gedacht. Gevleugelde woorden van wijlen Marc Roosens... "een late ronde fokken is de aanloop naar een minder seizoen."
De weduwnaars werden op 25 november gekoppeld... trokken een koppel jongen groot... en voor aanvang van het vliegseizoen vond er geen tweede koppeling plaats. Het opleren van de weduwnaarsploeg gebeurt op een drafje... 3 x lossen op dezelfde plaats (10 km) en vervolgens de mand in voor Nanteuil (160 km). Daarna gaat het naar Melun... de kleine halve fond... de grote halve fond... met als eindstation nationaal Bourges. Soms wordt bij de inkorving de duivin getoond... soms ook niet. Een beetje afwisseling moet de motivatie aanzwengelen.
Het voederschema van de weduwnaarsploeg werd ook integraal overgenomen van peetvader Marc Roosens... en wordt in de wandelgangen het 4 x 1/4 (kwart) mengeling genoemd. Het is de basismengeling die samengesteld is uit 1/4 maïs ... 1/4 tarwe ... 1/4 Tasmania erwten ... 1/4 cardi + dari... en die wordt gevoederd van 1 januari tot 31 december. Naargelang de seizoenen wordt deze mengeling aangepast... tijdens de ruiperiode wordt het 1/2 "Kwartmengeling" + 1/2 ruimengeling... tijdens het vliegseizoen 1/2 "Kwartmengeling" + 1/2 Vandenabeele-mengeling ... tijdens het kweekseizoen 1/2 "Kwartmengeling" + 1/2 kweekmengeling. Verder geen opvoederen met snoepzaad of pinda's... alleen een paar keer Sedochol tijdens de rui... tweemaal Naturaline en 1x vitamines per week tijdens het vliegseizoen.
Een strenge selectie moet de Waalse kolonie binnen de voegen houden. De resultaten op de wedstrijden zijn de enige norm bij deze selectie. Van de 55 weduwnaars bij de start van het seizoen blijven er aan het einde van de rit amper nog 15 over... van de 100 jonge duiven nog slechts 25 doffers en 25 duivinnen. Er wordt ook een 3e ronde gefokt om de open gekomen plaatsen in de vliegploeg op te vullen want de hoogspanningsleiding die dwars over de hokken loopt vergt ook heel wat slachtoffers. De beenharde selectie wordt echter als jaarling doorgevoerd.

Jonge duiven

Er worden 100 jongen gefokt door kwekers en weduwnaars... en die worden aan de ouderdom van 22 dagen gespeend. De vroege ronde krijgt onderdak op 4 afdelingen... de tweede ronde op één compartiment. De laatste wedstrijd van het seizoen is Argenton... verduisteren van de jonge bende is daarom niet persé noodzakelijk om hun laatste wedstrijd in de pluimen af te haspelen. De geslachten worden pas begin juli gescheiden (na 5 à 6 wedstrijden) en het hele seizoen wordt verder met de schuifdeur gespeeld.
Wanneer de jongen beginnen "te trekken" wordt er aan opleren gedacht. In 5 à 6 etappes gaat het naar 15 km... en daarna wordt er meteen ingekorfd voor 120 km.
Bij de inkorving gaat de schuifdeur open... jonge doffers en duivinnen komen een kwartiertje samen ... en gaan zonder extra-motivatie de mand in. Kartonnen dozen en wegkruipbakjes zijn hier niet aan de orde ... alles staat hier in het teken van een carrière als weduwnaar... en men wil de jongen niet op voorhand als citroenen uitpersen.

Medische begeleiding

Einde seizoen betekent ook dat de medicijnkast op slot gaat. Voor de vroege koppeling werd er gedurende 5 dagen behandeld tegen trichomonas via het drinkwater. In de loop van de maand februari werd er 10 dagen behandeld tegen paratyfus... daarna werd er gevaccineerd.
In de aanloop naar het vliegseizoen 2011 stond een dierenartscontrole gepland en dat resulteerde in een behandeling van 7 dagen tegen trichomonas en 7 dagen tegen luchtwegeninfecties. Tijdens het vliegseizoen werd er in juni nog 5 dagen behandeld tegen trichomonas... niet meer tegen luchtwegeninfecties.
 

10 Geboden van Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond
 1. De goede duiven ... een huizenhoog cliché... maar ook een waarheid als een koe ! Wie wil blijven aan de bak komen moet een heel leven op zoek naar goeie duiven ! Haal ze bij je concurrenten in de buurt... de melkers waar je zelf een harde dobber aan hebt... kleppers waarvan je zelf de resultaten kunt controleren... want papier is geduldig !
 2. Gezondheid is de voornaamste zorg ! Alleen goede duiven die gezond zijn winnen prijs ! Mik op duiven met een grote natuurlijke gezondheid... ondersteund door zo weinig mogelijk medicamenten !
 3. Een goed hok is onontbeerlijk op de weg naar het succes ! Een hok moet goed geventileerd en vooral droog zijn. Ik heb er zo een gebouwd en er sindsdien niets meer aan veranderd... maar ik ben vooraf ten rade gegaan bij mijn leermeester Marc Roosens. Het is niet noodzakelijk om telkens zelf opnieuw het warm water uit te vinden !
 4. Een goede uitgebalanceerde voeding is uiteraard een vereiste om succes te oogsten. Ook dat heb ik van Marc Roosens overgenomen... de 4 x 1/4 mengeling als basis. Goede, gezonde granen... en een tamelijk lichte samenstelling.
 5. Een enthousiaste training aan huis is de graadmeter van de conditie. Het is een veeg teken wanneer de weduwnaarsploeg rond het dak blijft draaien... maar een weduwnaarsploeg die een vol uur wegtrekt heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben al tevreden wanneer ze 10 minuten uit het zicht zijn !
 6. Zonder medische begeleiding gaat het niet meer... maar toch nog liever mijn centen aan een consultatie bij de dierenarts spenderen dan aan een "blinde kuur" die misschien zelfs niet eens nodig was.
 7. Veel kweken ... hard spelen... en streng selecteren is zo wat mijn lijflied ! Aan inteelt wordt hier niet gedaan... aan kruising des te meer !
 8. Specialisatie is een noodzaak geworden in de duivensport ! Ik richt vooral mijn pijlen op de halve fond... goed spelen van 100 tot 1000 km bestaat gewoon niet. "Grote plannen" worden voornamelijk gesmeed in de winter... maar tijdens het seizoen smelten ze als sneeuw voor de zon.
 9. De taak van de melker is een degelijk systeem op poten zetten waarin duiven en melker elkaar kunnen vinden. Alle wegen leiden naar Rome... maar het is toch aangewezen om de "hoofdwegen" te volgen !
 10. Plezier vinden in de duivensport... dat zou in feite de hoofdbetrachting moeten zijn ! Dit moet echter dikwijls plaats maken voor nijd en afgunst wegens een "duifke" meer verkopen. Met de kameraden een pintje drinken in het lokaal hoort er hier gelukkig nog bij. Vriendschap en een jonge melker helpen gelukkig ook nog !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.