ALBERT DERWA - Een fantastisch seizoen 2019

Liefhebber: 

Herent – Het is altijd een verademing om Albert Derwa’s relaas te horen over zijn voorbije seizoen. Geen uitgesponnen verhalen die de zaken imposanter willen voorstellen dan ze in feite zijn of die enkele missers willen verdoezelen. Gewoon de cijfers op de man af en zo is het en niet anders. Het seizoen 2019 was toch weer fantastisch!

Bèrke haalde met 1e prov. Salbris 1325 d., 1e, 3e, 5e prov. Chateauroux 309 d. en 1e, 3e, 4e prov. Argenton 448 d. drie provinciale overwinningen binnen. Daarnaast had hij met 1e Prov. Asduif Kleine Hafo jongen, 1e Prov. Asduif Allround jaarse, 1e Prov. Asduif Allround Jonge ook drie 1e provinciale asduiven op de kooi. Als toemaatje had hij ook nog de 2e Prov. Asduif Allround oude duiven.

Algemeen zicht op de hokken in Herent.Basis van de kolonie

De kolonie van Albert Derwa is gebaseerd op meerdere grote namen uit de duivensport. 
Uit duiven van Gaby Vandenabeele, Dentergem werd “Irina” gefokt een die won 1e Nat. Argenton ’18 3322 d. Albert is heel goed gevaren met de lijn “Jaarling Dondersteen” van Rik Hermans, Pulle. Van Paul Huls, Zonhoven kwam de goede inbreng van het koppel “Iron Tom” x “Miss Bolt”. Van Koen Minderhout, Koudekerke doen “Geeloger” x “Francisca” (Dochter “Paulien”) het meer dan voortreffelijk. Andere aanwinsten kwamen van Dirk Van Dyck, Zandhoven (“Olympic Niels”), Jan Hooymans, Kerkdriel (fantastische bloedlijn van “Harry”) en Leo Heremans, Vorselaar (“Bolt” en “Gilbert”). Verder komen daar nog bij Soetewey & Zn, Tremelo die de leveranciers waren van “Robby” en John en Jan Baeck, Brasschaat die de vader leverden van “Mon Amie”.

Alleen met duivinnen

Albert pakte het seizoen 2019 aan met 6 oude + 16 jaarse duivinnen op het weduwschap, 80 jonge duiven, 18 koppels kwekers en 7 stopkoppels. Bij de oude duiven wordt er alleen met duivinnen op weduwschap gespeeld en de partners blijven thuis. Albert geeft de voorkeur aan het zwakke geslacht en met oude doffers wordt er niet gespeeld.
De duivinnen worden half januari gekoppeld en trekken zelf een koppel jongen groot. Na het spenen van de jongen komen doffers en duivinnen niet meer samen. De duivinnen worden in 5 à 6 etappes opgeleerd tot 30 km en de eerste twee keer zitten de doffers hen thuis niet op te wachten. Bij de volgende opleervluchten blijven ze 4 u samen met hun doffer. Bij de inkorving krijgen de duivinnen altijd hun partner en het samenzijn kan oplopen van 15 min tot 45 min. Na aankomst van een wedstrijd op de snelheid blijven ze samen met hun doffer tot ’s avonds. Na aankomst van een wedstrijd van de grote halve fond blijven ze tot ’s anderendaags samen. De duivinnen vliegen Momignies, Soissons, Chevrainvilliers en gaan door tot de grote halve fond.
De duivinnen trainen bij aanvang 45 minuten tot een vol uur. Tijdens het vliegseizoen wordt er maximaal nog 20 minuten getraind. Eens dat ze hun doffer gezien hebben zijn ze nog moeilijk in de lucht te houden. Vroeger werd de vlag gebruikt maar dan gingen ze in de bomen of op de daken zitten en nu wordt dat niet meer gedaan. Wanneer ze langer beginnen te trainen is dat een teken dat de motivatie afneemt en dan wordt er ook minder goed gepresteerd.
Tijdens de week verblijven de duiven de ganse dag in de volière en ’s avonds zitten ze op een schabje voor de woonbakken. Het gebeurt dat er duivinnen onderling paren (3 à 4 koppels). Dan wordt ofwel één duivin in een loketkast gezet of één van de duivinnen op een ander hok gezet. Bij het inkorven zit de doffer half bak en de duivinnen vliegen in de woonbak. Het gebeurt ook dat de onderling gepaarde duivinnen ook samen komen.
De laatste twee jaar worden de duivinnen niet meer verduisterd. Vanaf half augustus komen de duivinnen met een nestje en worden ze gespeeld tot de jongen 23 à 24 dagen oud zijn.
Albert komt heel weinig op het hok en de duiven zien hem van uit de volière de hele dag bezig in de tuin. Van zodra hij op het hok komt lopen de dametjes “sleepstaartend” achter hem aan.

Tijdens de week verblijven de duivinnen een ganse dag in de volière.Albert Derwa: “Waarom de liefde voor duivinnen ? Je kunt ze iedere week spelen en hier gaan ze 21 à 22 keer de mand in per jaar. De duivinnen recupereren veel sneller dan de doffers. Ge kunt ze gemakkelijker aan het eten houden en ze worden maar éénmaal per dag gevoederd. Ze leveren zoveel goede duiven als de kweekduiven. Als je dat allemaal optelt dan is de rekening vlug gemaakt.
Belangrijk is ook dat hier geen enkele topper verkocht wordt. Alle nationale winnaars, de Olympiadeduiven en de asduiven gaan naar het kweekhok. De klasse van de duiven daar gaat het om en de melker probeert ze alleen maar gezond te houden. Weinig duiven hebben is volgens mij een groot voordeel om het zaakje naar behoren te beredderen. Ik ben geen voorstander van een massa duiven. Het geheim in de duivensport bestaat er in dat er helemaal geen geheim is !
Ik speel het liefst de wedstrijden van 100 tot 600 km. Fond spelen is veel moeilijker en je moet al drie jaar wachten vooraleer je een duif kunt uitproberen. Je moet veel meer duiven houden en je speelt je duiven met een veel groter risico. Trouwens ik heb niet voldoende geduld om de fond te spelen.”

Niet meer bijlichten

De jongen worden hoofdzakelijk gefokt uit de kwekers en de beste vliegers. Ze worden gespeend aan 24 à 25 dagen. De jonge duiven worden verduisterd van 15 maart tot 21 juni, van 18 u tot 8 u ’s morgens. Bijlichten wordt de laatste twee jaar niet meer gedaan. Volgens Albert is er geen verschil en aan het einde van de rit hebben de jongen ook 3 à 4 pennen gestoten.
Bij het opleren gaan de jonge duiven in 20 à 25 beurten van 2 tot 30 km. Op 10 km moeten de duiven voor de melker thuis zijn en pas dan gaat hij verder. Het gebeurt dat er soms wel 3 à 4 keer op 10 km moet gelost worden.
De jonge doffers zitten op een hok met klassieke woonbakken, de duivinnen zitten op schabjes. Het trainen gebeurt met een rolsysteem. ’s Morgens om 10 u trainen de jonge duivinnen als eerste. De doffers gaan dan naar het hok van de duivinnen, de duivinnen lopen binnen op het hok van de jonge doffers, de doffers komen los en de duivinnen komen terug op hun eigen hok.
Doffers en duivinnen blijven samen tot de eerste Soissons gespeeld is. Dan wordt de schuifdeur ingevoerd en dan zijn er ook al veel koppeltjes gevormd. Dan komen er wegkruipbakjes op het hok. Bij de inkorving voor wedstrijden met één nacht mand komen de jonge partners 1 u samen, voor de wedstrijden met twee nachten mand komen ze 4 à 5 u samen.
Tussen de snelheidsvluchten worden de jongen wel drie maal per week weggevoerd. Eens op de halve fond worden ze niet meer tussendoor weggevoerd. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer de jongen een slechte wedstrijd achter de rug hebben. De jongen vliegen ook de wedstrijden van 100 tot 600 km.
Albert Derwa: “Ik speel ook graag met jonge duiven. In 2019 heb ik weinig verliezen gekend want ze hebben alleen maar nationaal Chateauroux IV gevlogen maar wel halve fond en de wedstrijden van de Brabantse Unie.
Ik hou voor oud en jong zeer goed het weer in de gaten. Zijn de voorspellingen niet gunstig dan worden de jongen niet ingekorfd voor een nationale wedstrijd en vliegen dan halve fond en vitesse.
De ramen van de hokken, met volière voor, staan dag en nacht open. De verluchtingschuiven in het plafond zijn volledig dicht. Aan de jongen de keuze of ze binnen of buiten slapen. In 2019 verkozen ze binnen te overnachten, in 2020 verkiezen ze in de volière te slapen.”

Klaar voor het nieuwe seizoen

Albert probeert zijn duiven in een perfecte conditie aan de start van een nieuw seizoen te brengen.
Eind februari worden de duivinnen ingeënt tegen paramyxo (1x). Begin maart staat een “kuur” tegen paratyfus gepland met Parastop of Paracoli gedurende 7 à 8 dagen. Na de behandelding volgt dan 3 dagen B.T. Amin Forte. Een week later volgt een 7-daagse behandeling met “Tricho Groen” tegen trichomonas en dan opnieuw 3 dagen B.T. Amin Forte. Een week later wordt er behandeld met Soludox (7 à 10 d) tegen luchtweginfecties en dan opnieuw 3 dagen Amin Forte.
Nadat de jongen gespeend zijn wordt er 3 à 4 weken pure gerst gevoederd. Daarna wordt er overgschakeld op 50% gerst + 50% Gaby Vandenabeele. Eén week voor aanvang van de wedstrijden krijgen de duiven 7 dagen Blitz in het drinken.

Bij thuiskomst van de snelheidsvluchten op zaterdag wordt er “Galaxy Light” gevoederd. Van zondag tot dinsdag wordt het dan 100% gerst. Op woensdag en donderdag wordt het 50% gerst + 50% Galaxy Light. Op vrijdag wordt het 50% Gaby Vandenabeele + 50% Galaxy Light.

Bij thuiskomst van de halve fond wordt het op zaterdag Galaxy Light + GEM (Recovery). Op zondag schaft de pot 50% gerst + 50% Gaby Vandenabeele. Er gaat dan Hexenbier + ½ soeplepel solferbloem + ½ soeplepel kaneel + ½ soeplepel kurkuma over het voeder. Om deze “gezondheidsmengeling” te vereenvoudigen heeft Albert het product BCK laten maken. BCK bevat al deze ingrediënten met daarnaast nog biergist, gember, gist en een aantal vitamines.
Op maandag en dinsdag wordt het 100% Gaby Vandenabeele en woensdag en donderdag 100% Galaxy Light.

Bij thuiskomst van de grote halve fond wordt het Galaxy Light + GEM. Op zondag 50% gerst + 50% Gaby Vandenabeele en er gaat BCK over het voeder.
Op maandag en dinsdag komt er dan 100% Gaby Vandenabeele in het voederbakje, op woensdag 100% Galaxy Light en op donderdag twee voederbeurten met Brilliant. Iedere morgen krijgen de duiven gepelde zonnepitten en kempzaad. De duiven voor snelheid, halve fond en grote halve fond worden 1x per dag gevoederd.
De jonge duiven worden lichter gevoederd en krijgen 2/3 jonge duivenvoeder Olympia met 1/3 gerst. Jongen die gespeeld worden op de grote halve fond krijgen ook Brilliant en GEM.

De duiven worden maar eenmaal per dag gevoederd.Begin van de maand 

In het begin van iedere maand wordt er drie dagen behandeld tegen trichomonas. Bij thuiskomst van een wedstrijd is er steeds Avipharm en Mumm in het drinken. Voor de duiven op de snelheid is er iedere dag Carnispeed in het drinken. De duiven voor halve fond en grote halve fond krijgen ook iedere dag Carnispeed + Rotosal. Twee tot driemaal per week wordt er Hexenbier + immumbooster verstrekt. Dit geldt ook voor de jonge duiven en daar wordt nog Entrobac aan toegevoegd. Eén à twee keer per week worden er Rozitol neusdruppels toegediend.
Bij inkorven en thuiskomst krijgen de jongen Linco Spectin oog- en neusdruppels toegediend. Er wordt ook tweemaal daags verse grit verstrekt. De jongen krijgen vanaf het spenen alle dagen Avidress in het drinkwater maar niet tijdens het vliegseizoen.
Drie à vier keer per week wordt er “Stopmite” op het hok gestrooid als middel tegen luizen en voor de luchtwegen.
Albert Derwa: “In 2019 heb ik een opstoot van adeno onder de jonge duiven gehad. Ik heb medicijnen van de dierenarts toegediend, de duiven hebben 2 à 3 dagen geen eten gehad en daarna heb ik dieet gevoederd.”

Volières voor de hokken

De duivinnen krijgen onderdak op twee hokken van samen 5,5 m, de jongen op twee hokken van samen 5 m. Voor alle hokken zijn er volières en het plafond van de hokken is dicht want de verluchting gebeurt via de vensters die dag en nacht open staan. Tijdens het speelseizoen worden de hokken tweemaal daags gereinigd. Er wordt geen grote kuis meer gedaan maar de hokken worden regelmatig met de schroeivlam onder handen genomen.

Goed x goed

Het kweekhok geeft onderdak aan 18 kweekkoppels die op 30 november gekoppeld worden. De koppels worden regelmatig herkoppeld en er wordt regelmatig aan familiekweek gedaan en moeder x zoon en vader x dochter is mogelijk. Een schoolvoorbeeld hiervan is “Invictus” uit “Zoon Paulien” x “Kleindochter Paulien”.
Een kweker die niet meteen succes heeft in de kweekvolière kan maximaal 3 x herkoppeld worden. Heeft hij dan nog geen bruikbare nakweek dan moet hij vertrekken. De laatste aanwinsten op het kweekhok komen van Dirk Van Dyck en een “Zoon Hurricane” van Gijs Peters. De duiven krijgen 14 dagen voor het koppelen licht op de hokken, er wordt niet aan voorkoppelen gedaan en bij voorkeur wordt goed x goed gekoppeld.

Een kweekkoppel

Een goed kweekkoppel is ongetwijfeld “Invictus” B13/2110100 x “Dochter Royale Blue” B11/3070106. Zij werden de ouders van:

  • “Irina” B17/2065111 en zij won 1e Nat. Argenton ’18 3322 d. en 1e Prov. Blois ’18 2953 d.
  • “Zus Irina” B17/2065012 en zij won 1e Prov. Chateauroux 424 d. ’19 

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.