Liefhebber:
Onderwerp:
De man die we dit keer aan U voorstellen heeft een CV om van te duizelen.
- Weinigen genieten wereldwijd zo’n bekendheid als hij.
- Zowat de hele Duitse top speelt met Koopmanduiven of toch ten dele.
- Gerard is beroeps en, dat gaat meestal samen, is een grote inkorver tegelijk.
- Hij is een wereldreiziger en overal graag gezien.
- De laatste jaren ligt zijn focus op aankopen van de superduif zelf. En in de strijd om zo’n duif hebben zelfs oosterlingen een kwade aan hem.
- We hebben samen in meerdere forums gezeten waarbij hij de indruk gaf als melker net iets slimmer te zijn dan velen.
- En dan zijn er natuurlijk de prestaties. Vooral op afstanden van 500 tot 700 km is hij vaak outstanding en sinds kort gaat hij zelfs nog grotere afstanden niet uit de weg.
Nog nooit maakten we voor een ‘q and a’ zo’n verre verplaatsing. Sjonge jonge, wat was Ermerveen een eind rijden.
ALGEMEEN
Ik ken je al vanaf je tienerjaren. Als je pa weer eens naar de Janssens of van Loon ging kwamen jullie soms langs. Weet je nog? Droomde je er toen al van een grote te worden?
Of ik dat nog weet. Waar ik toen van droomde was goede duiven en ik had een drang om de beste te zijn. Weet je, ik had van jongs af een echte sportmentaliteit. Ik houd van competities en wil winnen.
Aan roem dacht ik destijds niet. De Janssenduiven werden puur aangeschaft vanwege hun kwaliteiten en zeker niet voor de commerce. En zo kwam geleidelijk van het een het ander.
Kan je chronologisch ongeveer weergeven waar je de goede duiven haalde?
Het is begonnen met de Janssenduiven, eerst via Anema. Die voldeden zo dat er al gauw rechtstreekse kwamen. Ongeveer tegelijkertijd importeerden we de duiven van Louis Van Loon. Die twee soorten vormen de basis. (Noot: Men ziet hier een opvallende gelijkenis met Eijerkamp. Ook daar stonden, en staan nog, beide soorten aan de basis).
Een hele tijd later kwam er de Dirk Van Dycksoort met als blikvanger ‘Golden Lady’, aangekocht tijdens een Gouden Duif-viering.
Een koppel Derwa-duiven zorgt voor prima nazaten, dat deden ook duiven die ik sinds 2005 heb van Chris Hebberecht en ook een zoon van de ‘Gladiator’ van Geerinckx, gekocht in 2012, voldoet prima.
Het lijkt er op dat je nogal makkelijk slaagt met duiven die je koopt. Is er iets speciaals waar je op let alvorens goed geld uit te geven?
Een duif moet veel goede in de familie hebben. Hoe meer hoe beter. Want het zijn de prestaties waar ik eerst naar kijk. Die wegen zwaarder dan een mooie pedigree.
Je hebt ooit al heel wat gekocht. Is er een duif die er uitspringt?
Hoef ik niet lang over na te denken, dat was ‘Golden Lady’. Uit haar kweekte ik toch wel enkele handvollen goede, met als voornaamste ‘Kleine Dirk’. Wat was me dat een duif zeg. Die won:
- Troyes 17.883 d - 1
- Bourges 7.165 d - 1
- Maaseik 3.522 d - 1
- Lommel 3.612 d - 2
- Hasselt 2.668 d - 3
- Boxtel 10.093 d - 4
- Chimay 16.306 d - 6
Boxtel is 163 kilometer, Chimay 346, Troyes 530 en Bourges 700. Met andere woorden, die duif kon werkelijk alles. Want duiven die winnen van amper 150 km maar ook van 700 km, waar zie je die nog?
Die heeft inderdaad een ‘Golden Lady’ als’ moeder. En van welke HOK haalde je in het algemeen de beste?
Dat was toch in de goede oude tijd bij de Janssens en van Loon. Mogelijk staken die duiven destijds uit boven alle andere.
Koop je nog bij?
Zolang ik duiven heb zal de jacht op superduiven geopend blijven. Zo heb je ongetwijfeld gehoord over die superduif van Halman? Wel, ik heb de ouders.
Momenteel zou je voor goede vitesseduiven in België moeten zijn en voor de fond in Nederland. Hoe denk jij hierover?
Zever. Dat is appels met peren vergelijken. De duivencultuur verschilt van streek tot streek en van land tot land. Zo’n gedachtegang lijkt mij te simpel. Neem weer die duif van Halman. Die excelleerde vooral op de vitesse tegen duizenden duiven en heeft toch echt voornamelijk Nederlandse duiven als (voor)ouders. Het is ook de wet van de getallen. Wij halen meer duiven in België dan omgekeerd. En kwamen die twee supers van Heremans, vitessers dus, ook niet uit duiven van Verkerk en mij?
Vreemd dat je duiven in zo veel landen domineren, terwijl men je naam in België zelden tegenkomt.
Misschien zijn de Belgen wat slimmer? Zoals gezegd zitten momenteel overal goede. Waarom zouden die zo ver rijden als ze dicht bij huis terecht kunnen?
Wie bewonder je als melker?
In vroeger jaren waren dat, hier gaan we weer, de Janssens en van Loon. Momenteel zijn dat Verkerk en Noel Peiren.
Je staat bekend als wereldreiziger. In welk land kom je liefst?
België. Ik houd van de (duiven)cultuur en zeker ook omdat ik er veel vrienden heb.
SPEL
Hoeveel duiven heb je nu?
Geen idee. Moet rond de 700 zijn.
Welke spelmethode hanteer je? Totaal? Traditioneel?
Ik speel zo’n beetje alles. ‘Traditioneel’ op de ‘gewone vluchten’, voor de overnacht ‘totaal’. Dan gaat alles mee, doffers en duivinnen. Ik speel ook duivinnen, maar dan blijft de partner thuis.
Je duiven die van 700 km en verder zo schitteren, doen die het ook van kortbij?
En hoe presteerden ze als jongen?
Op de Halve Fond zijn ze even goed. En als jonge duif? Dat spelletje is niet aan mij besteed, dus kan ik er weinig van zeggen. Ik zou met jongen best beter willen hoor, maar het kwam er nooit uit. Tot ik op een gegeven moment dacht ‘ach laat ook maar’.
Werden je beste jongen ook je beste oude?
Zelden. Ik durf jongen doorhouden die geen prijs wonnen. De selectie gebeurt hier als ze jaarling zijn.
Hoe leer je ze op en rijd je tussen de vluchten door?
Ik doe als de meeste. Lap ze een keer of acht of misschien tien. Tussen de vluchten in werd dit jaar niet gereden. Geloof er niet zo in. Met oude rijd ik soms wel maar dat heeft alles met het vliegprogramma te maken zoals we dat hier kennen.
De sprongen zijn te groot. Voor ze naar de fond kunnen moeten duiven minstens drie midfondvluchten gehad hebben. Komen ze daar niet aan dan wordt er mee gereden en ver ook.
Tot 400 kilometer hoorde ik ooit?
Dat is er inderdaad niet ver vandaan. Je moet er iets voor doen he.
Jij zou de man zijn van het verplicht langdurig trainen aan huis. Vertel.
Dat wordt allemaal schromelijk overdreven. Duiven trainen hier dagelijks twee keer 5 kwartier. Akkoord, dat is dus nog 2,5 uur of dagelijks zo’n 200 kilometer, maar toch.
Die verhalen van dagelijks 5 uur trainen moet je met de nodige korrels zout nemen.
Is er iets in je sportbeoefening waar je helemaal van bent afgestapt?
Het tonen van de partner voor de vlucht. (Noot: De zoveelste dus. A.S.).
Verlies je ook veel jongen?
Van de zomerjongen die in de herfst geleerd worden amper. Van de vroege jongen zal het wel zijn zoals bij de meeste zeker?
Een derde! Ik zie dat niet als zo’n probleem, maar meer als een soort selectie, gedaan door de natuur.
Dierenarts Marien denkt hier trouwens hetzelfde over.
(Noot: Een kampioen als Stefaan Lambrechts is een heel andere mening toe gedaan. Die meent dat het vooral de beste jongen zijn die verloren gaan).
BESTE NU
Je hebt ooit al veel supers gehad. Wat zijn momenteel je beste duiven?
Moeilijke vraag.
Maar als je toch namen wilt:
- 12-552 ofwel ‘Adora’.
Die won met name: 1e Pithiviers 4.494 duiven. 2e Chateauroux 3.122 duiven.
39e Boxtel 10.270 duiven. 34e Peronne 4.676 duiven, 58e Orleans 4.533 duiven.
- ‘Wandie’ 12-169.
Was dit jaar mijn meest constante duif en won bovendien een NPO vlucht vanuit Souppes tegen 3.607 duiven. Ook nog 18e Asse 11.474 duiven, 4e Quievrain 1.994 duiven, 18e Quievrain 8.902 duiven en van Sens 41e tegen 7.958 duiven.
Het is een nazaat van ‘Harrie’ en ‘Fara Diba’ van Marijke Vink.
De vader was Nationale Asduif op het hok Pieper, won een tiental 1e prijzen tegen grote deelname en die komt weer uit een duif van jou. (Noot: Klopt. Komt uit broer van de zusjes 019 en 020 die in Antwerpen enorm vlogen van Noyon. Ik heb die weg gedaan omdat het puur vitessesoort was en ik er wilde voor verder. En dan te weten dat Souppes voor Gerard rond de 700 km moet zijn. Hoe dom kan je zijn. A.S.)
- Mijn meest aansprekende overnachtvlieger is ‘Leonidas’ 12-994.
Die won 2e Bergerac 1.759 duiven, 1e Sint Vincent 523 duiven, 24e Limoges 1.108 duiven. Was 1e Nationale Asduif WHZB Fond in 2014.
Beide duiven zitten nu op het kweekhok.
(Noot: Sint Vincent moet al gauw 1.250 (!) km zijn voor Gerard daar in het hoge noorden en Bergerac niet veel korter. A.S.)
VOEREN
Hoe belangrijk is voeren?
Onbelangrijk is dat zeker niet maar toch meen ik dat velen het zich te moeilijk maken. Zelf schrijf je soms niet in opvoeren te geloven en daarin ben ik het met je eens. Als voeren een kunst zou zijn zouden zeker fondspelers die moeten beheersen. Ik beheers niets. Vanaf HaFo is het hier volle bak. Ik vertrouw op het instinct van de duif. Dat zal duiven wel zeggen waar het lichaam behoefte aan heeft.
Dat hoeven wij ze niet in te prenten. Als de duiven hun keus gedaan hebben verdwijnt het restant van het voer. Dat gebeurt twee maal daags. Trouwens, over instinct gesproken, ik ondervond dat duiven graag eikels lusten. Zoals houtduiven. Dus wat doe ik? Eikels voeren. Wel gemalen.
Wat vind je belangrijke bijproducten?
Grit, maagkiezel en ik geloof altijd nog in schapenvet en kaas.
Wat doe je om duiven na een zware vlucht te doen recupereren?
Zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen.
MEDISCH
Welke kuren geef je blind?
Geen. Ik ben veel te bang om domme dingen te doen en vertrouw op de dierenarts. Ik volg wel een door hem voorgeschreven schema. Ook tegen paratyfus word niet blind gekuurd. Zelf voor dierenarts spelen is iets wat ik absoluut nooit zal doen.
Elektrolyten zijn in. Ook hier? En hoe zit het met vitamines?
Elektrolyten vind ik inderdaad iets toevoegen, vitamines niet.
En Adeno/coli, geeft dat hier problemen?
Absoluut. Het komt elk jaar terug daarom hoop ik bij wijze van spreken dat het maar zo snel mogelijk komt ook. Ben ik er van af.
HOKKEN
Hebben hokken veel invloed op de prestaties?
Ik denk het wel.
Ik hoorde je ooit over warmte praten. Heeft dat zo’n invloed op de vorm?
Absoluut. Maar daarmee doel ik wel op natuurlijke warmte, vastgehouden door de
gebezigde materialen. Kunstmatig verwarm ik zelden. Alleen bij vochtig kil weer.
Ooit veranderingen aangebracht die een verbetering waren of juist niet?
Zeker. Ooit had ik onder de roosters een soort kelder. Afgekeken bij Jos Thoné.
Maar daar ben ik van bekomen. Dat was het niet, (meer) glas aanbrengen betekende dan weer wel een aanzienlijke verbetering van het hokklimaat.
Is het boven de koppen van de duiven open of dicht?
Dicht!
Komen je duiven in de winter los?
Absoluut. Liefst om de andere dag. Kan gewoon niet slecht zijn. Een duif heeft vleugels en die zijn om te vliegen. Ik wil daarmee ook voorkomen dat ik scheefvliegers krijg in het voorjaar. Spieren, pezen enzovoorts blijven geactiveerd als je ze geregeld laat vliegen, dus ook vandaar.
Je hebt veel duiven en dus veel hokken. Worden die vaak gedesinfecteerd?
Nooit.
KOOPMAN DELICAAT
Met welk liefhebber, die je amper of niet kent, zou je wel eens een avond over duiven willen babbelen?
Joost De Smeijter. Dat lijkt me een interessant iemand die iets te zeggen heeft.
Koopman is een bedrijf geworden. Zo veel hokken en zo veel duiven. Hoeveel mensen heb je voor je werken?
Vier. Dus je kan nagaan hoeveel belasting ik elk jaar weer betaal.
Komt in dit duivenbedrijf ook op gezette tijden een dierenarts over de vloer?
Zeker, elke zes weken. Dat is dan dr. F. Marien.
Er wordt vaak denigrerend gedaan over de concurrentie in het hoge noorden en wel vanwege zogenaamde ‘onmogelijke’ uitslagen. Jouw idee?
Grote kul. Natuurlijk zijn er streken met slechte en betere duiven. Maar een heel landsdeel verdenken van slechte duiven slaat nergens op. Dan kan je even goed zeggen dat in België slechte duiven zitten als ene Vermeerbergen-Willems het presteert om de 4 eerste prijzen nationaal te winnen met enorme voorsprong.
Ikzelf ben erg sceptisch over zogenaamde kweekkoppels die elk jaar supers geven. Heb jij die of ooit gehad?
Gehad zeker. Maar dat was wel in de 80’er jaren. Kan je nagaan hoe schaars die zijn.
Je hebt goede contacten in België. Ooit gedacht om er een satelliethok neer te zetten?
Hmm. Ik zal het sterker zeggen. Het speelt al enige tijd in mijn hoofd om er te gaan wonen en heel waarschijnlijk gebeurt dat ook. Binnen een jaar valt de beslissing.
Hier blijven of definitief naar België. Dat zou dan naar Oost-Vlaanderen zijn. Oudenaarde of zo.
TOT ZOVER
Tot zover een nadere kennismaking met Gerard Koopman, the one and only. Mijn bezoek was opzienbarend en ontnuchterend tegelijk. En dat vanwege de eenvoud.
Groots is het allemaal wel, maar echt spectaculair? Nee, niet echt.
Niet in uitspraken en niet in methodiek. Neem voederen alleen al. Geen moeilijkdoenerij, gewoon volle bak.
De goede duif staat er centraal. Daarvoor maakte hij vanaf zijn jeugdjaren al die vele kilometers. Toen al kwam hij bij mij over de vloer tijdens zijn vele zoektochten naar betere duiven. Mijn haar was nog ravenzwart, Gerard had nog jeugdpuistjes.
Nu, decennia later, is hij een grote. En dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn prestaties of die van zijn duiven op andere hokken maar ook aan sportblad De Duif en in het bijzonder Jan Hermans, aldus de Noord-Nederlander.
In Zandhoven zal goedkeurend geknikt worden bij deze regels.
Auteur: