GERARD KOOPMAN - Een levende legende

Liefhebber: 

Gerard Koopman, een levende legende.

We schrijven februari 1997: de Gouden Duif-viering, toen nog in Haacht. Het duivenwereldje in België is in het jaar daarvoor opgeschud door een nieuw fenomeen op de halve fond, en dat is voer voor vele gesprekken op deze feestdag. 

Dat fenomeen betreft een doffer en hij vliegt op naam van vader en zoon Dirk en Louis van Dyck, Zandhoven. Ze noemen hem “De Kannibaal”. De boezemvriend van Dirk, Eddy Janssens, kwam met die naam omdat deze crack niets, maar dan ook werkelijk niets liet liggen voor de concurrentie. Hij werd met zijn knalprestaties 1e Nationale Asduif Halve Fond KBDB in datzelfde jaar 1996. 
Terug naar de Gouden duif-viering. Gerard Koopman is als levenslange supporter van sportblad De Duif en van de families Hermans en Raeymakers als vanzelfsprekend aanwezig in het Don Bosco Instituut. Hij was destijds al een groot Kampioen. Gerard werd samen met zijn vader 1e Wereldkampioen Versele-Laga in 1994 en ze wonnen de Gouden Duif in 1995. Voor de Olympiade in Basel 1997 werden twee duiven van Koopman opgenomen in de sportklasse ploeg Cat. Allround: “Gentil” en “Branco”. Resultaten waar iedereen toen al likkebaardend naar keek. 

In 1995 won Gerard de Gouden Duif Nederland!Bij het keuren van de geschonken duiven raakt Gerard echt gecharmeerd van de schenking van Dirk en Louis van Dyck. Van de duivin zelf, niets minder dan een wonderschone dochter van “De Kannibaal”, maar zeer zeker ook van de prestaties van de vader en het feit dat ze uit hele goede familie kwam. Factoren die altijd al belangrijke criteria zijn geweest voor Gerard. Hij besluit een poging te wagen om de duivin te kopen. Het verloop van de verkoop strookt echter niet met planning iets te gaan eten. Het duurt hem allemaal wat te lang want hij heeft behoorlijk trek en daarom krijgt Dirk Leekens opdracht de duivin te kopen. Met een limiet als maximaal te besteden bedrag. Dirk ziet de prijs tijdens de veiling oplopen en besluit wat verder te gaan dan waarvoor hij toestemming heeft gekregen. En het lukt hem de duivin te kopen. 
Gerard verschiet niet van de hogere prijs en is blij dat hij de duivin mee kan nemen naar, toen nog, Nieuw-Amsterdam. In  1997 wordt ze in de zomer als eerste gekoppeld aan de sterkweker van destijds, de “Beatrixdoffer”. Ze kweken er een aantal wonderschone doffers uit: “Noble Blue” en “Gilmour”, die later allebei superkwekers blijken te zijn. Nog in 1997 wordt de nieuwe aanwinst gekoppeld aan Olympiadeduif “De Gentil”. “Fiero” en “Fiera” zien het levenslicht en ze geven later allebeide (NPO-) winnaar(s) in groot verband. Ook in 1998 is de “Gentil” de partner van toen nog steeds “Dochter Kannibaal”.
Een van de eerste kinderen in dat jaar draagt het ringnummer NL98-5821416. Dit kleine doffertje wordt op de nieuwe hokken in Ermerveen geplaatst waar hij samen met een beperkt ploegje hokgenoten de boel als jonge duif al flink op stelten zet. Hij wint zelf in 1998 o.a. 4e Boxtel 10.093 d. (1-338), 6e Chimay 16.309 d. en 21e Lommel 19.105 d. (1-495) en wordt met zijn prestaties als jong 5e Wereldkampioen jonge duiven Versele-Laga. In 1999 ontpopt deze kampioen in de dop zich vervolgens tot een crack zoals er nog maar weinig gevlogen hebben. Als jaarling wint hij 1e NPO Troyes 17.884 d. (529 km aan 1103 m.p.m.), 1e NPO Bourges 7165 d. (700 km aan 992 m.p.m), 1e Maaseik 3522 d. Hij wordt vanaf begin april tot midden september van 19 mogelijkheden 19x ingemand, wint ook 19 prijzen en wordt daarmee 1e Nat. Asduif Vredesduif competitie 1999. Hij wordt “Kleine Dirk” gedoopt en het is deze uitzonderlijke doffer die Gerard Koopman wereldberoemd zal maken. 

Gerard en vader Cornelis.“Kleine Dirk” is niet de enige duif uit de koppeling “Gentil” x “Dochter Kannibaal” die van wanten weet. Zijn nestzusje bijvoorbeeld was een erg goede vliegduivin. Maar ook andere broers en zusters waren uitzonderlijke duiven. In 1998 worden ook “Yi Min” en “Judy” geboren, ook beide uit “Gentil” x “Golden Lady”. Het blijken gouden kweekduivinnen te zijn. U kunt alles volgende week uitgebreid lezen in de verkoopbeschrijving in De Duif. “Annelies” was eveneens een zuster van “Kleine Dirk”. Ze was van 1999 en blesseerde zich als jong dusdanig dat ze intensieve zorg nodig had. Annelies, een vriendin van de familie, ontfermde zich wekenlang over haar en ze kwam er terug bovenop. Als dank voor bewezen diensten kreeg ze de naam van haar liefdevolle verzorgster. Ze herstelde zo goed dat ze als jong toch nog enkele malen kop vloog en maar 1x miste, om vervolgens als jaarling ongenadig hard van leer te trekken met 1e Chimay 15.438 d., 2e Troyes 13.174 d., 2e Chimay 10001 d. en zich later als 18-karaats kweekduivin te bewijzen.
Een nieuw superkoppel was geboren. De resultaten waren zo goed dat Gerard zijn “Dochter Kannibaal” omdoopte naar “Golden Lady”. En die naam heeft ze zeker niet gestolen. Integendeel. Haar nakomelingen vlogen zo hard dat iedereen in Noord-Nederland er flink bleek van om de neus werd. Ze haalden echt ongelooflijke toeren uit. Er was, zeker op de eendaagse fond, werkelijk niets tegen te doen. Cracks als “Ermerveen’s Hope” en “Amoré” vlogen zich bijvoorbeeld in de afvaardiging voor de sportklasseploeg NL van de Olympiade in Liévin 2003. Ze werden resp. 2e en 1e Nationale Asduif Fond in 2002 en ook zij werden topkwekers. 
De oude lijnen van Koopman (Janssen/Van Loon) in combinatie met die van Dirk en Louis van Dyck bleek een schot midden in de roos en Gerard was in zeer korte tijd van een groot kampioen een superkampioen geworden. 

Team Koopman anno 2024.Enkele slimmeriken waren er als de kippen bij om van deze duiven iets te kunnen kopen. Marijke Vink stond in het voorjaar van 1999 al op de stoep. Ze nam de eitjes mee van dat kleine doffertje dat als jong in 1998 zo hard gevlogen had. Ze doopte de doffer uit één van die eieren “Aladin”. De mooiste doffer die “Kleine Dirk” ooit gaf en een wondere kweker. En in het najaar van 1999 klopte Pieter Veenstra aan. Samen met duivenmaatje Tj. Elzinga senior, kocht hij de twee late jongen van “Kleine Dirk”. Het waren twee doffers. Ze moesten er destijds flink voor in de buidel tasten. Pieter lukte geweldig met zijn zoon “Kleine Dirk” en zou na het overlijden van zijn duivenmaatje ook de nestligger kopen op een eenvoudige publieke verkoop waar destijds zoveel volk op af kwam - omdat er een zoon van “Kleine Dirk” werd verkocht - dat ze niet in het lokaal pasten. Zij waren er vroeg bij en er zouden er velen volgen die de gang naar Ermerveen maakten. En die zich daar niet over zouden beklagen. 
Tot op de dag van vandaag presteert Gerard op topniveau en voorziet hij anderen van uniek kweekmateriaal. De referenties blijven binnenstromen. We noemen hier een paar voorbeelden van melkers die er wonderwel mee slaagden. Waarmee we beslist niemand te kort willen doen, maar uitputtend zijn is in deze echt onmogelijk! 


Marijke Vink

Marijke Vink, Mookhoek, kocht zoals gezegd in het voorjaar 1999 een koppel eieren van “Kleine Dirk” x “Dochter Beatrixdoffer”. Ze doopte de doffer die er uit werd geboren “Aladin”. Een topkweker die grootvader werd van “Farah Diba”, 1e Nat. Asduif Eendaagse Fond NPO in 2002 en ook van “Reza” (1e Peronne 28.332 d., 1e Chantilly 21.892 d. en 1e Chantilly 10.589 d.). Een volle zuster van “Kleine Dirk” werd in Mookhoek grootmoeder van “Farah Diba” en “Reza”.


Pieter Veenstra

Pieter Veenstra, Drachtstercompagnie, haalde “Dirky”, zoon van “Kleine Dirk”, een topkweker. Hij werd o.a. vader van “Da Vinci” (1e NPO Ablis 7946 d.) en die werd op zijn beurt vader van “Dolce Vita” (1e Olympiadeduif Allround NL 2011 en 1e Nat. Asduif WHZB 2010) en “Chanel no.5” (1e Int. Asduif Allround W.E.N.C. 2010 en 3x 1e). Dirky’s nestbroer “Darryl” verhuisde later ook naar Drachtstercompagnie en werd grootvader van “Sissy” (1e Nat. Asduivin WHZB 2009 en 1e Nat. Asduif Fondspiegel 2009 met o.a. 1e NPO Ablis 11.945 d.). Bij de vorming van de kolonie van Pieter Veenstra, werd ook “Mr. Surhuizum” een belangrijke schakel. Het was een zoon van “Noble Blue” x “Lioba” en daarmee een volle broer van “Miss” en “Mister Ermerveen”. Hij werd vader van “Mister Blue” (1e en 3e Beste doffer WHZB in respectievelijk 2004 en 2003 ) en grootvader van “Special Blue” (uit “Mr. Blue” x “Yzra”, een dochter van “De Kannibaal”, Dirk en Louis van Dyck). En deze “Special Blue” werd moeder van “Dolce Vita, “Chanel No.5” en “Rolex” (1e Nat. Asduif WHZB 2009).


Jan Hooymans

Jan Hooymans, Kerkdriel, had zijn zinnen gezet op een dochter uit “Kleine Dirk” als partner voor zijn “Jonge Bliksem” (zoon “Bliksem” Gaby Vandenabeele). In Heerde, op een zaalverkoping van sportblad De Duif in 2005, liet hij een duivin uit “Kleine Dirk” x “Amoré” kopen en doopte haar “Dirkje”. Ze werd moeder van de doffer die Jan wereldberoemd zou maken, de “Harry” (1e Nat. Asduif Eendaagse Fond WHZB 2009, 1e NPO Blois 5553 d. en snelste 37.728 d. en 1e NPO Chateauroux 5979 d. en snelste 22.340 d.). Samen met zijn broers en zusters zorgde “Harry” voor het fundament onder de huidige kolonie. Er wordt op vijf locaties in drie landen deelgenomen aan de vluchten en die staan gezamenlijk garant voor enorme successen. In 2024 alleen al won Team Hooymans NL de 1e Nationaal Issoudun NL 16.817 d., Team Hooymans BE de 1e Nationaal Argenton 16.576 d. en snelste 34.249 d. en Team Hooymans WVL de 1e Nationaal Tulle 5751 d. Daarnaast wint Team Hooymans BE bovendien de 1e Nat. Asduif GHF Jaarse KBDB 2024 met “Corrie”! 


Andre en Bert Leideman

André en Bert Leideman, Collendoorn, kochten bij W. Stellemann een dochter van “Blue Dream” (1e Nat. Asduif Snelheid KBDB bij A. Wouters) met als moeder een dochter van “Kleine Dirk”. Ze noemden haar “Silver Dream”, een fantastische kweekduivin in meerdere generaties. Haar directe kinderen zijn o.a. “Jet” (1e Asse-Zellik 11.343 d., 1e (snelste) I. Prov. Gien 7768 d. en 1e Rethel 4692 d.), “Ace 820” (1e I. Prov. Asduif Allround, 1e I. Prov. Asduif Midfond en 4e Nat. Asduif Midfond WHZB met o.a. 1e Weert 5230 d. Zijn nazaten winnen o.a. 5x 1e NPO) en “Monello” (vader 1e en 2e NPO Sens 4672 d. en tevens beide snelste 10.425 d. in Afd. 10+11 en ook vader van de “610”, 1e Prov. Dizy-le-Gros 5618 d. en snelste Afdeling 9+10+11).


Leo Heremans

Leo Heremans, Vorselaar. “Galantos” is een zoon van “Mister Ermerveen” en bovendien een kleinzoon van “Kleine Dirk” en “Amoré”. Hij werd bij Leo Heremans vader van “Olympic Sperwer” (2e Olympiadeduif Cat. F Jonge duiven Nitra 2013) en grootvader van B10-6146101 “Nieuwe Olympiade” (2e Olympiadeduif Cat. F jonge duiven Poznan en later superkweker bij H. en E.J. Eijerkamp).


Jo en Florian Hendriks

Jo en Florian Hendriks, Nijswiller. “Kleine Gerard” is bij Jo en Florian Hendriks een geweldige kweker. Het is een 100% Koopmandoffer die geweldige nazaten geeft. “Kleine Gerard” is een kleinzoon “David’s Son”, “Zina”, “Zakir” en “Rafaëlla”. Hij is o.a. vader van: 
* “Asduif Gerard”, 1e Prov. Asduif jong 2018 en 1e Marche 2314 d., en grootvader van van o.a. 1e Prov. Chalons 7620 d., 1e Noyon 4409 d., 1e Noyon 4555 d., 1e Chalons 2781 d., 1e Melun 2105 d., 1e Melun 1156 d. etc.! Hij is ook grootvader van 24-259, 1e Nat. Asduif jong De Allerbeste 2024 voor Joop en Kian Merx. En eveneens grootvader van 22-027 (Jan Deliège), in 2023 één van de beste jaarlingen van Nederland in 2023! 
* “Kleine Gerard 506”, 1e Nat. S1B Vierzon 3452 d., 1e Marche 1277 d., 1e Melun 803 d. en medeverantwoordelijk voor het winnen van 1e Superstar van het Jaar Fond Gouden Duif in 2023. 
In 2024 won Henri Diks de 1e Ned. Asduif midfond World Best Pigeon met 22-459 (kleinkind “Kleine Gerard”) met o.a. 1e NPO (zuid) Salbris 2555 d.


Dennis Veugelers

Dennis Vleugelers, Nieuwstadt, kocht in 2016 een duivin uit “Nilton” (“Ermerveen’s Hope” x “Abelle”) x “Goda” (“Jason” x “Marijke”). Het werd een wonderbaarlijke kweekduivin. Ze werd moeder van “Olympic Lizzy” (3e Olympiadeduif Allround NL 2024 Maastricht), “Tess” (1e Prov. Asduif Midfond Afd. 4 Limburg 2021. Ze won maar liefst 6x top 10 NPO Provinciaal en in kleiner verband 1/1896 d., 1/478 d., 1/696 d.!) en “Liss” (1e NPO Issoudun 766 d., 7e NPO Sens 12.589 d., 9e NPO Issoudun 3249 d.). De (klein) kinderen van “Miss Koopman” wonnen maar liefst 28x top 10 NPO! 


Rik Hermans

Rik Hermans, Pulle. NL14-1462354 “Kleine Koopman”. Rik kocht hem op de Golden Ten 2014 en hij werd in Pulle vader “Nike” (1e Nat. Bourges 28.078 d.), “Nestzus Nike” (66e Nat. Bourges 28.078 d.) en “Bia” (5x top 100 Nat.). “Nestzus Nike” werd gekocht op de Golden Ten 2017 door James Huang, bij wie ze moeder werd van “James’s Legend”, een duif zoals die nog nooit eerder vloog in de Pioneer Club en daar 1e Asduif werd in 2018, 7 auto’s won en uiteindelijk verkocht werd voor 2,78 miljoen euro. Het hoogste bedrag ooit voor een duif betaald!


Gerard en Bas Verkerk

Gerard en Bas Verkerk, Reeuwijk. Zonder enige discussie de besten in Nederland in 2024. Ze beschikken over een kolonie die alles kan. En die kolonie kreeg een geweldige boost met de Koopmanduiven. Met de aanschaf van één duivin in het bijzonder: “Magic Amoré”, een dochter van “Magic Man” en “Amoré”. Ze werd moeder van exceptionele duiven waarvan “Olympic Solange” de bekendste is. “Solange” werd 1e Nat. Asduif Midfond NPO, 1e Nat. Asduif Oud WHZB, 1e Beste duivin NL WHZB en Olympiadeduif Allround sportklasse Dortmund. Ze werd het boegbeeld voor Verkerk. Ook haar zuster stal de show: “Eye Catcher” won 1e Mantes-la-Jolie 10.446 d. (snelste provinciaal 20.506 d.). Deze duiven bleken ook nog eens steengoede kwekers. De nazaten van wonnen provinciaal, nationaal en internationaal alles wat er te winnen viel, waaronder maar liefst vier keer de Gouden Duif Nederland en ook voor 2024 zijn ze favoriet om die titel opnieuw binnen te halen. Afstammelingen van “Magic Amore” en haar directe kinderen zijn o.a. “Olympic Sofie” (Olympadeduif Oude duiven Boedapest) “Olympic Fire Eyes” (Olympiadeduif Fond Brussel 2017), Olympic Bibi (Olympiadeduif Oude duiven Boedapest 2015), “New Olympic Solange” (Olympiadeduif Oude duiven Poznan 2019), “Solange Playboy (1e NPO Vierzon 9031 d.), “Bella Solange” (1e NPO Blois 15.362 d.) en “Ace Isabelle”(1e Nat. Asduif Fondspiegel 2016-2017). Niet volledig deze opsomming, maar het toont wel de superklasse van deze duiven aan. Deze lijn is moeiteloos door te trekken naar 2023 en 2024 met “Ponto” als nieuwe superkweker. Ook in hem stroomt bloed van “Magic Amoré” via topkwekers “Dirty Harry” (zoon “Solange”) en “Lady Gaga” (dochter “Eye Catcher”). De nazaten van “Ponto” zijn outstanding op de wedvluchten. Zijn directe kinderen zijn o.a. “Isadora” (1e Nat. Asduif Midfond, 1e Nat. Asduif Midfond/Fond en 2e Nat. Asduif Allround Pipa Ranking 2024), “Sam” (1e Nat. Asduif Midfond/Fond Pipa Ranking 2023) en “J.Lo” (1e Nat. Tours Sector II 7782 d. en 2e Nat Asduif Fond Pipa Ranking 2024).


Hans en Evert Jan Eijerkamp

Hans en Evert-Jan Eijerkamp, Brummen, haalden meerdere topkwekers bij Koopman. In 2020 kochten ze een dochter van “Amano” (koop 76, 1e Nat. Lorris Sector IV 6086 d.) x “Manu”. Ze noemden haar “Golden Manu”. Ze werd voor de combinatie Eijerkamp-Wolf moeder van “Tarzan”: in 2024 1e Asduif Algarve One Loft Race. Een droom ging daarmee in vervulling. Op de Gouden Duif 2020 kochten ze een dochter van “Paco” (koop 4) x Wandie”. Twee doffers uit deze duivin (in samenzetting met een zoon van “Germiny” van Ruud Bakker) verhuisden naar Willem de Bruijn. Die noemde die twee doffers “Ruud” en “Gerard”. “Ruud” werd vader van “Ruud’s Murphy 604” (2e Nat. Asduif Jaarlingen en 4e Nat. Asduif oude duiven Pipa Ranking) en “Gerard” werd vader van “Gerard’s Vlinder” (2e Nat. Asduif fond Pipa Ranking en 6e World Best Pigeon FCI Fond), alles in 2024.


Dolf en Ruud Bakker

Dolf en Ruud Bakker, Zoelen. Als laatste referentie het hok dat zo goed als volledig gebaseerd is op de Koopmanduiven. Vanaf 2007 zijn ze kind aan huis in Ermerveen en haalden uit alle toppers duiven. Ze lukken er geweldig mee. Zo goed dat ze op dit moment onder de allerbeste dagfondkolonies van Nederland gerangschikt dienen te worden. Verbluffende uitslagen realiseren ze, tot op het grootste podium, de nationale uitslag! De uithangborden van hun kolonie zijn zonder meer “Germiny”, 1e NPO Blois 2310 d., 2e NPO Bourges 4814 d., 6e NPO Bourges 4118 d., een zoon van “Kleinzoon Valitas” (basisduif bij Bakker) x NL11-078 (“Meandro” x “Dakira”, beide 100% Koopman) en “Artus”, 1e Nat. S3 Issoudun 14.084 d. 2019, 5e NPO Fay-aux-Loges 4050 d. 2020, 9e NPO Chateauroux 3243 d. 2019 en vader van o.a. 20-458 (1e NPO Pont St. Max 6103 d. en 2e NPO Roye 6987 d.) en 20-457 (1e Prov. Pont St. Max 11.844 d. en 2e NPO Salbris 5780 d.). “Artus” is een zoon van “Artho” (uit “Valitas”, stamvader x “Lady Promise”, dochter “Ermerveen’s Hope” x “Marijke”) x NL13-811 (stammoeder bij Bakker, direct Koopman uit “David’s Son”, zoon “Gilmour” x “Daydream”, 1e NPO Ablis 8519 d. en moeder Olympiadeduif “Jerson”). Op Nationaal Issoudun 2024, de enige nationale fondvlucht in Nederland, waren ze outstanding met 2, 7, 20, 21, 23 ,43, 45,49, 54, 65, 95 etc. 16.803 d.! 
Met 11 duiven bij de eerste honderd en 22 duiven bij eerste tweehonderd en 86/61 stalen ze de show. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.