WIM DE TROY – 1e Nationaal Kampioen jonge duiven

Liefhebber: 

Berlaar – Berlaar is een plaats in de provincie Antwerpen. De gemeente telt ongeveer 11.000 inwoners die Berlaarnaars genoemd worden. In de volksmond wordt de naam van de gemeente als Balder uitgesproken. Aan de Grote Nete en in het zuiden ligt het grote gehucht Heikant. In het plaatselijk dialect wordt dit gehucht Balder-Hei genoemd.

Vele jaren terug bracht de diamantnijverheid welvaart in Berlaar en omstreken. Het logisch gevolg was dat door deze welstand de duivensport er een grote bloei kende. Melkers met centen in hun zak konden de beste duiven kopen. Bovendien hadden ze ook nog veel vrije tijd want het verhaal vertelt dat een vakman in de diamantbranche maar drie dagen per week moest werken en twee dagen vrij had om te gaan vissen... of om met de duiven te spelen. Spijtig dat dit mooie beroep verloren gegaan is en heeft moeten wijken voor de modernisering. 
Maar de duivensport neemt er nog altijd een hoge vlucht en de kwaliteit van hun duiven staat in België en in de ons omringende landen hoog aangeschreven. Het voorbije seizoen waren het vooral Wim De Troy en zoon Steven die zich daar in de kijker speelden. Na het behalen van een schitterende nationale overwinning op La Souterraine jonge duiven bekroonden zij een machtig seizoen 2016 met de titel van 1e Nat. Kampioen KBDB Jonge duiven.

Buurman Vic De Belder

Wim De Troy is niet in een duivenwieg geboren want vader was helemaal geen duivenmelker. Maar buurman Vic De Belder was het des te meer ! Wim timmerde een klein hokje in mekaar en kreeg van buurman een handvol jonge duiven. Wim liep toen nog school en het werd een liefhebberij van vallen en opstaan. Dat duurde tot hij achttien jaar was.
In 1976 trouwde hij met zijn Marianne en toen zijn ze samen in 1980 naar Itegem gaan wonen. Daar begonnen ze ook met de duiven en de basis haalden ze bij de plaatselijke vedetten. Het moet gezegd... er werd behoorlijk prijs gespeeld op de vitesse.
In 2000 verhuisden ze naar Berlaar-Heikant op het huidig adres. Toen kreeg vader problemen met zijn hart en Wim verkocht alles en bleef enkele jaren zonder duiven. 

Hij nam daarna een nieuwe start in de eerste plaats met zijn eigen soort die hij terughaalde bij zijn vrienden die zijn duiven gekocht hadden. Later kwamen daar een zoon bij van de “Boxer” van René Renders uit Beerse. Een duif die zich later ontpopte tot een echte stamvader. Daarna werden er duiven gehaald bij Jos en Jules Engels, Putte. Een zoon uit hun “Argenton” was een schot in de roos. Ook de “Queen Fabiola”, een kleindochter van “Marieke”, liet van zich spreken. Ook werden er verschillende goede duiven gehaald bij de tandem Van Eynde-Goovaerts, Putte. Verder kwam er nog versterking van Jos Maris, Itegem... Johan De Belser, Berlaar... Gaston Van de Wouwer, Berlaar... en Leon Badts, Beersel. Bij Jozef Goovaerts, Beersel (de “echte Kaasboer”) werd de “Superkweker 863” gehaald die zich opwierp tot de stamkweker van de kolonie. In bijna alle pedigrees kom je zijn naam tegen.

Weduwnaars die uiteen spatten

Wim De Troy komt aan de start van het seizoen met een ploeg van 50 weduwnaars, 120 jonge duiven, 20 duivinnen op het weduwschap en 40 koppels kwekers. De eerste koppeling heeft plaats op 25 november en er wordt een koppel jongen groot getrokken. Rond half maart komen doffers en duivinnen nog een paar dagen samen bij het opleren van de weduwnaars. De weduwnaars hebben ‘s morgens een vrije training. Wim heeft graag dat ze een vol uur in de lucht hangen... dat ze eens boven het hok uiteenspatten... want dat is de graadmeter van de conditie.
De weduwnaars gaan in een viertal etappes naar Ittre en vliegen daarna nog 2x Quiévrain, 2x Noyon, 2x halve fond en dan gaan ze de baan op voor de grote halve fond. Het vliegprogramma bij de oude duiven is grote halve fond om de twee weken bij zwaar weer en twee wedstrijden na elkaar bij licht weer.
Doffer en duivin komen bij de inkorving altijd samen zo lang er op donderdag ingekorfd wordt. De duivin zit dan halfbak en het wordt dan liefde door de tralies want doffer en duivin komen nooit “echt” samen. Voor de inkorving van de fond krijgen de doffers nooit hun duivin te zien. Na thuiskomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin meestal tot ‘s anderendaags samen. 

Doffers en duivinnen zijn elkaars evenknie

Hokken Wim De Troy.De duivinnen die op weduwschap gespeeld worden komen begin maart een drietal dagen samen om hun doffer beter te leren kennen. Ze worden op hetzelfde moment opgeleerd als de doffers en zitten in duivinnenbakjes op een hok met een volière voor.
Ieder jaar zijn er enkele duivinnen die met elkaar aanspannen maar dat is niet zo erg. Deze duivinnen worden een paar dagen op het hok van de jongen gezet. Wanneer het geen echte goede vliegduiven zijn dan worden ze gewoonweg geëlimineerd. De duivinnen trainen ‘s avonds ook een vol uur als het kan. Wanneer ze na de trainingsbeurt op het hok vallen gaan ze onmiddellijk vanzelf binnen want ze weten dat er dan gevoederd wordt.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een half uur samen. Hier zit de doffer halfbak en het wordt ook liefde door de tralies. Doffer en duivin bij elkaar laten zou misschien beter zijn maar het is een te groot werk zegt Wim. Doffers en duivinnen zijn elkaars evenknie op de wedstrijden.
Jonge duiven tussendoor opleren
Wim komt aan de start met een ploeg van 120 jonge duiven die uit kwekers en weduwnaars gekweekt werden. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 20 à 23 dagen en gaan allemaal samen op twee hokken. Er wordt verduisterd vanaf eind februari tot 21 juni. Vanaf 21 juni wordt er bijgelicht tot einde seizoen. ‘s Morgens wordt er niet bijgelicht en ‘s avonds tot 10.30 u.
Van het opleren van de jongen wordt er wel degelijk werk gemaakt. In 10 à 15 etappes gaan de jongen tot Ittre. In het begin wordt de bende in twee groepen gelost... later wordt er mand per mand gelost. Daarna werd het 3x Quiévrain, 2x Noyon, 3x kleine hafo en vervolgens grote halve fond met Bourges (6/8), Argenton (13/8), Noyon (28/8), La Souterraine (3/9) en Chateauroux (10/9).
Van zodra de grote halve fond op het programma staat wordt er gestart met het tussendoor opleren van de jonge duiven. Op maandag worden de jongen gelost in Vilvoorde (25 km), op dinsdag worden ze gelost in Ittre (50 km) en op woensdag wordt er aan huis getraind. Op donderdag (inkorvingsdag) en op zondag komen de jongen niet los.
Tot het tussendoor opleren van de jongen begint wordt er thuis afwisselend getraind. De ene dag trainen de doffers in de voormiddag en de duivinnen na de middag. De volgende dag trainen de duivinnen in de voormiddag en de doffers in de namiddag. ‘s Morgens trainen, wanneer het koel is, is veel beter voor de jonge duiven en daarom deze beurtrol.
Er wordt begin mei gestart met de schuifdeur en er zijn twee hokken met doffers en twee hokken met duivinnen. De jonge doffers zitten op een hok met woonbakken die volledig afgeschermd zijn. De enige toegang is een deurtje in draad in de voorzijde van de woonbak. De jonge duivinnen zitten los op het hok in duivinnenbakjes.
Bij de inkorving komen jonge doffers en jonge duivinnen samen van 13 u tot 14.30 u en daarna worden ze opnieuw gescheiden. Ze worden dan gevoederd en daarna worden ze rustig in de mand gezet. 

Eénmaal per dag voederen

Voor zowel oude als jonge duiven is de grote halve fond de voornaamste discipline. Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en zijn er elektrolyten in de drinkpot. Op zondag wordt het 1/2 dieet + 1/2 sportmengeling en nogmaals elektrolyten in het drinkwater. Op maandag en dinsdag wordt het 100 % sportmengeling met op maandag Sedochol in het drinkwater. Op woensdag wordt het 1/2 Energy + 1/2 sportmengeling met dan conditiepoeder over het voeder. Op donderdag wordt er 100% Energy gevoederd. De laatste twee dagen wordt er een supplement van zonnepitten + kempzaad + snoepzaad bijgevoederd. Zowel oude als jonge duiven krijgen dezelfde mengeling.
Wim voedert zijn duiven maar één keer per dag en dat is ‘s avonds. Het is wel de gewoonte dat er nog wat eten blijft liggen tot de volgende dag. Hij geeft zijn duiven eten met de “grote hand” en wanneer de eerste duiven gaan drinken wordt er gestopt met voederen. Waarom maar één keer voederen per dag ? Heel wat duiven moeten los komen en de duiven moeten luisteren. Doen ze dat niet dan heeft hij een ganse dag problemen om iedereen aan de beurt te laten komen.

Medisch

Tijdens het vliegseizoen wordt de dierenarts zo om de anderhalve maand geraadpleegd. Begin maart worden de duiven 5 dagen behandeld tegen trichomonas en verder in de loop van het seizoen wordt er om de 3 à 4 weken een trichopilletje opgestoken. Tegen de luchtweginfecties staat er eveneens begin maart een volledige kuur gepland. De verdere behandelingen in de loop van het seizoen gebeuren alleen op advies van de dierenarts. Afgelopen seizoen hadden de jonge duiven af te rekenen met natte ogen. Eén keer kregen ze een inspuiting in de nek tegen deze kwaal en dat bleek effectief.
In oktober worden de oude duiven en de kwekers 10 dagen behandeld tegen paratyfus met Endoprim. In februari krijgen de jonge duiven dezelfde behandeling. 

Overal houten roosters

Er wordt gespeeld op 40 m hokken waarvan 15 m voor de oude duiven en 25 m voor de jonge duiven. De tuinhokken werden in hout opgetrokken. Wim is een man met twee rechterhanden en naast zijn duivenhokken heeft hij ook zijn eigen huis zelf gebouwd. Het zijn goede hokken maar alleen in de winter hebben ze wat vochtproblemen. Dat gaat Wim verhelpen door volgend seizoen vloerdekkorrel te gebruiken. Voor de helft van het aantal hokken zijn er volières met windbreekgaas opgetrokken. Via de “oversteek” van het dak, zo’n 30 cm voor- en achteraan het hok, gebeurt de verluchting. Op de hokken is er een verluchtingstrook van een halve meter vooraan in het plafond. Op alle hokken liggen er houten roosters en dat betekent heel wat minder kuiswerk. Alleen de woonbakken worden iedere dag gereinigd. Iedere week wordt van één hok de ruimte onder de roosters gereinigd. De volières voor de hokken hebben een dak van zondoorlatende verandaplaten. 

De goede duif

Wim De Troy : “Een duif wordt op haar resultaten beoordeeld en een duif met goede uitslagen is voor mij de goede duif. De vleugel van een duif zegt me niet zo veel. Mijn zoon is een liefhebber van mooie ogen en het levendig donker oog krijgt van hem de voorkeur. Maar ik zie graag een geblokte duif met de wetenschap dat de mooiste duiven doorgaans niet de beste zijn. En een goede duif wordt mooier naarmate dat haar palmares mooier wordt.
Bij de beoordeling spelen model en pedigree hier geen enkele rol. Een oude duif moet minstens een paar keer per tiental vliegen en ook een “pinneke” (kopprijs) vliegen. Voor de jonge duiven gelden ongeveer dezelfde normen. Twee à drie keer per tiental en een kopprijs zijn het minimum. Een paar duiven met mindere prestaties kunnen alleen overleven wanneer er een paar plaatsen op het weduwnaarshok open blijven. 

Succesvolle kweekkoppels

Het kweekhok wordt bevolkt met duiven die goed gevlogen hebben... broers en zusters en kinderen van goede duiven... en door enkele bijgehaalde duiven. Enkele goede kweekkoppels zijn :

  • B09/6109092 “Den 092” x B12/6225975 “Las Vegas”. Zij werden de ouders van B16/6020166 “Willem Tell” met 36e Souppes-sur- Loing 1662 d; 6e Quiévrain 548 d; 6e Noyon 713 d; 183e nat. La Souterraine 16613 d; 94e nat. Chateauroux 14762 d... van “Django” B14/6070133 met 30e Noyon 1383 d; 617e nat. Tours 24097 d; 40e nat. Chateauroux 25710 d; 98e nat. Bourges 14496 d... van “Telma” B13/6060151 met 138e nat. Bourges 18478 d; 118e nat. Argenton 19303 d; 157e nat. Montlucon 19298 d... van “James Bond” B13/6060007 met 1e Souppes-sur-Loing 841 d; 3e Souppes-sur-Loing 816 d; 2e Souppes-sur-Loing 624 d; 9e Souppes-sur-Loing 552 d; 10e Souppes-sur-Loing 1178 d; 3e Souppes-sur-Loing 715 d... van “Den Bond” B13/6060008 met 4e Souppes-sur-Loing 841 d; 18e Melun 581 d; 10e interprov. Vierzon 1029 d; 90e nat. Bourges 7479 d... en van “Return to Sender” B14/6070181 met 23e nat. Tulle 6101 d 
  • B09/6109092 “Den 092” x B10/6030147 “Cleopatra”. Zij werden de ouders van “Den Chateauroux” met 3e nat. Chateauroux 19691 d.
  • B08/6176863 “Superkweker” x B03/6250293 “Walt Disney”. Zij werden de ouders van B09/6109092 met 58e nat. Bourges 24676 d; 61e nat. Montlucon 17865 d; 130e nat. Argenton 11001 d. 
  • B08/6176863 “Superkweker” x B08/6374709 “Manuela”. Zij werden de ouders van “King Boudewijn” B14/6026038 die vader werd van 1e nat. La Souterraine 16613 d en snelste van 19554 d. Zij werden ook de ouders van “Nelson” B14/6070038 met 75e nat. Tours 24097 d; 198e nat. Bourges 21522 d; 192e nat. Chateauroux 25710 d; 353e nat. Montlucon 16982 d; 63e nat. Bourges 14496 d.
  • B08/6176863 “Superkweker” x “Gouda” B12/6225697. Zij werden de ouders van “Bruce” B13/6060109 met 12e Souppes-sur-Loing 816 d; 725e nat. Bourges 24019 d; 120e nat. La Souterraine 9136 d; 152e nat. Chateauroux 10933 d; 129e nat. Bourges 9256 d.

Enkele toppers

Enkele jonge duiven die afgelopen seizoen goed presteerden zijn :

  • B16/6020137 “Cody” met 7e Noyon 538 d; 100e Souppes-sur-Loing 2636 d; 945e nat. Bourges 28078 d; 278e nat. Argenton 19592 d; 88e nat. Chateauroux 14762 d.
  • B16/6020117 “Honey Moon” met 49e nat. Bourges 28078 d; 375e nat. Argenton 19592 d; 521e nat. La Souterraine 16613 d; 311e nat. Chateauroux 14762 d.
  • B16/6020109 “Star Wars” met 717e nat. Bourges 28078d; 1366e nat. Argenton 19592 d; 105e nat. La Souterraine 16613 d; 172e nat. Chateauroux 14762 d.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.