THEOPHIEL INGELS - 1e NAT. KAMPIOEN HALVE FOND JONGE

Liefhebber: 

Laarne - Wie onder ons, die een beetje met cyclocross begaan is, kent de "Leeuw van Laarne" niet ? Berten Van Damme, die een dikke 35 jaar geleden stopte met veldrijden, eigende zich deze titel toe. Op zijn indrukwekkend palmares staan zes Belgische titels ... één wereldtitel ... en hij won in totaal 109 individuele wedstrijden.
Hij was actief in de periode van de gebroeders Eric en Roger De Vlaeminck. Die onderlinge strijd verdeelde sportminnend Vlaanderen dikwijls in twee kampen. Twee strijdende familieduo's tegen elkaar, want zijn broer Daniël Van Damme was eveneens veldrijder. Albert Van Damme had niet het zuivere talent van Eric De Vlaeminck, maar wist zich door zijn tomeloze inzet en karakter te onderscheiden en verdiende daardoor de bijnaam van de "Leeuw van Laarne".
Minder bekend is misschien de "Blonde pijl van Laarne"... of Etienne De Wilde. Ook hij kan terugblikken op een dertigjarige wielercarrière. Ook zijn erelijst is lang en succesvol met Belgische, Europese en wereldtitels. Jarenlang was de "Witten van Laarne" de beste Belgische baanrenner. Hij won tientallen zesdaagsen in heel Europa. Tijdens de Olympische spelen in Sidney veroverde hij nog, samen met Gilmore, een zilveren medaille in de ploegkoers. Albert en Etienne werden in 2002 het ereburgerschap van de gemeente Laarne toegekend.
Leuke anekdote is ongetwijfeld het feit dat Gusten Van Damme, de vader van Albert, een echte volksfiguur was die bovendien ook met de duiven speelde.
Minder spectaculair, maar zeker niet minder verdiend, is de prestatie van Theophiel Ingels (79) ... "Fiel" voor de vrienden. In zijn beroepsleven was hij wever... achter zijn uren was hij schilder. Op de drempel van de tachtig zette hij een magnifieke prestatie neer en werd met veel bravoure <B>1e Nationaal Kampioen kleine halve fond jonge duiven<B> ! En geloven of niet ... in 2012 speelde hij voor de eerste keer in een lange carrière met jonge duiven op de halve fond.
In de "Leebond" werd hij uitgesloten omdat hij het te bont maakte op Noyon. Hij moest noodgedwongen bij "De Luchtklievers" van Kalken gaan inkorven waar slechts met een handvol duiven gespeeld werd. Hij nam de koe bij de horens en trok opnieuw naar de "Leebond" waar hij wel mocht deelnemen op de halve fond en speelde zich in zijn debuutjaar kampioen van België ! Toegegeven... toch ook een "Leeuw van Laarne" !

Op zijn 12 jaar begonnen !

Theophiel Ingels begon op zijn twaalfde met duiven. Vader had geen duiven maar buurman Aville zorgde ervoor dat hij toch tot het duivenmelkersheir toetrad. Hij speelde thuis met duiven tot zijn zesentwintigste en hij trouwde met zijn Denise. Even verschenen er onweerswolken aan zijn duivenhemel toen bleek dat Denise het niet zo voor duiven had. Maar echte liefde vermag alles en vrij snel stond het oude hok van thuis achter in de tuin van de huurwoning. Toen ze enkele jaren later naar het huidig adres verhuisden werd er met bekwame spoed een nieuw hok in de tuin gemetst.
Zoals zo dikwijls toen werd er gestart op de vitesse... en werd het eigen "oud ras" aangevuld met duiven van Jan en alleman. De huidige basis wordt gevormd met de oude basis aangevuld met duiven van Freddy Vertriest, Oudenaarde... en de tandem Van de Voorde-Verlinden, Baaigem.
En zijn hele carrière lang heeft Theophiel zijn duivenliefhebberij zeer beperkt gehouden. Hij doet het nog steeds met amper 10 weduwnaars ... 40 jonge duiven... en 3 kwekers. Wanneer je dan als debutant... met een heel beperkte kolonie... op het hoogste trapje van het podium boven de concurrentie uit torent... dan verdient dat terecht een daverend applaus.

10 weduwnaars

Jaarlijks vat Theophiel de strijd aan met een ploegje van 10 weduwnaars. Na afloop van het seizoen mogen de weduwnaars nog eens broeden maar trekken geen jongen meer groot. Op het weduwnaarshok gaan de bakken dicht en er worden schabjes opgehangen.  De doffers gaan door de rui met een goede ruimengeling... er gaat met regelmaat een scheut van eigen gemaakte kruidenthee in de drinkpot... en tijdens de winter komen ze niet meer los.
De eerste koppeling vindt plaats op 10 december... er wordt een ronde jongen groot getrokken ... en wanneer de piepers 18 dagen oud zijn gaat de duivin terug naar de volière en moet de doffer verder alleen de kroost groot brengen.
De tweede koppeling vindt plaats begin maart... er wordt 5 dagen gebroed... en het weduwschap begint. De oude duiven die afgelopen seizoen alleen Noyon vlogen worden een drietal keren met de wagen op 10 km gelost en gaan dan meteen de mand in voor Noyon. Bij de inkorving wordt steeds de duivin getoond (5 min) en bij thuiskomst blijven doffer en duivin 15 minuten samen en naar het einde van het seizoen toe kan dat oplopen tot 2 u.
Er wordt eigenlijk niks ondernomen om de duiven extra te motiveren maar zoon Erwin zegt dat de duiven van vader geweldig tam zijn en dat ze voornamelijk naar huis komen voor de melker zelf. Het kan ook moeilijk anders zegt vrouw Denise want echtgenoot Theophiel spendeert een groot deel van de dag aan de duiven en hun verzorging.
De weduwnaars trainen tweemaal daags 45 minuten met gesloten venster... en ze stormen naar buiten wanneer het venster open gaat... en ze stormen naar binnen wanneer het venster opnieuw open gaat. Theophiel is een zeer propere duivenmelker... 3 à 4 keer de hokken krabben ... en hij voedert zijn duiven op de bodem van het hok. Dit is voor hem de ideale plaats om de wedijver tussen de duiven aan te zwengelen en om ze handtam te maken.
Maar wanneer de weduwnaars trainen staat hij na het krabben van het hok met de neus in de lucht. Hij ziet graag dat zijn ploeg zo'n 10 minuten wegtrekt... terugkeert boven het hok dat ze blijkbaar niet meer kennen... opnieuw wegtrekt... eventjes neerstrijkt op het dak... en dan met veel gedruis weer wegstuift. Het trainingsgedrag is medebepalend bij het invullen van de poulebrief.
Na thuiskomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd ... drie mengelingen onder elkaar. Op maandag en dinsdag staat er zuiveringsmengeling op het menu ... op woensdag 50 % zuivering + 50 % sportmengeling... en op donderdag en vrijdag wordt er opgevoederd met 100 % sportmengeling. De laatste dagen voor de inkorving krijgen de weduwnaars ook enkele pinda's toegestoken.

40 jonge duiven

Zoon Erwin heeft vele jaren samen met vader met de duiven gespeeld. Maar zijn zoon is een fervente voetballer geworden... en zijn dochter doet aan atletiek. Twee zaken die enorm veel tijd opslorpen en daarom werd besloten om te stoppen met duiven. Vader stond er in 2012 dus alleen voor en besloot om maar 40 ringen te bestellen. Bovendien zou 2012 voor de jonge duiven het debuutjaar worden op de halve fond. Maar twee duivinnetjes... B12/4009880 en B12/4009882 besloten met hun tweetjes de nationale titel op de kleine halve fond binnen te halen. Van het ploegje van aanvankelijk 40 jonge duiven werden er 8 gespeeld op Angerville en 12 op Noyon.
De jongen... gekweekt uit kwekers en weduwnaars... werden gespeend aan de ouderdom van 21 à 22 dagen. De geslachten bleven samen tot na de tweede Quiévrain en werden daarna gescheiden. De jonge bende werd verduisterd van begin maart tot pakweg half juni... van 17 u tot 7 u 's morgens. Nadien werd er niet meer bijgelicht.
Rond half april... wanneer de jongen begonnen te "trekken" en bij goed weer... werd er gestart met het opleren. Zes keer wegvoeren tot 15 km... vervolgens 3x Quiévrain ... 2x Noyon... en dan voor het eerst naar Angerville. Eens opgeleerd werden de jongen in 2012 niet meer tussendoor weggevoerd. De duivinnen trainen eenmaal daags in de voormiddag... de doffers vliegen twee trainingsbeurten per dag.
Eens doffers en duivinnen gescheiden werden de jongen gespeeld via de schuifdeur. Bij het inkorven op vrijdagavond kwamen doffers en duivinnen een vol uur samen. Op het hok moesten ze het stellen met klassieke woonbakken en een nestschotel. Er werden geen kartonnen dozen of wegkruipbakjes op de vloer geïnstalleerd maar dat bleek niet eens nodig om de nationale titel in de wacht te slepen. De jongen werden het volledig seizoen op de schuifdeur gespeeld... en de jongen die Noyon gevlogen hebben namen dan nog eens deel aan de "Ronde van België".
Een kleine ploeg op een goed hok en een perfecte verzorging...dat moet ongeveer het geheim zijn van nationaal kampioen Theophiel Ingels. Het hok is dubbelwandig met een spouw wat uiteraard een perfecte isolatie betekent. Het is bovendien een droog hok... met een pannendak ... en een perfecte verluchting. Je ruikt er geen duiven.
Wanneer je dan een goede huisvesting koppelt aan een perfecte hygiëne dan ben je al een grote stap in de goede richting. Naast de dagelijkse drie kuisbeurten staat er jaarlijks ook een grote kuis gepland. De binnenzijde van het hok wordt ingestreken met een middel tegen ongedierte en wordt daarna nog eens met de schroeivlam onder handen genomen. Dat Theophiel al langer hoge ogen gooit bewijst de dopingcontrole in 2003 na een snoeiharde uitslag op de vitesse.
Naast de perfectie op het hok is Theophiel ook de melker die gelooft in een keiharde selectie ! Hij heeft een uitermate scherp mes en de verblijfsvergunning wordt alleen verlengd wanneer er topresultaten op tafel kunnen gelegd worden. Jongen die falen bij de handkeuring zien zelfs de binnenkant van de opleermand niet. Van de 40 jongen bij aanvang van het seizoen blijven er nu nog 20 over. In de weduwnaarsploeg blijven er maar 3 oude duiven over en de andere die worden vervangen door 7 jaarse doffers want het is de bedoeling om volgend jaar ook met jaarduiven op de kleine halve fond te spelen. Nog straffer... volgend jaar mogen we hem op Bourges nationaal verwachten.

Medisch

Na de "Ronde van België" van vorig jaar werd er 5 dagen mest verzameld en naar de veeartsenijschool van Merelbeke gestuurd... en alles was in orde. Voor aanvang van het vliegseizoen trok hij naar dierenarts Vercruysse... en opnieuw was alles OK.
Tijdens het vliegseizoen werd er om de 3 à 4 weken behandeld tegen trichomonas met 1/4 pilletje Flagyl. Voor aanvang van het vliegseizoen werden de oude duiven behandeld tegen luchtwegeninfecties.
Theophiel houdt van duiven met een grote natuurlijke weerstand maar hij brouwt ook regelmatig een kruidenthee die de duiven daarbij een handje moet helpen. Ajuin ... look ... brandnetels... en bruine suiker aan de kook brengen en goed laten trekken is een godendrank.
Goed laten afkoelen en dan 8 dagen aan één stuk een ferme scheut in het drinkwater doet wonderen. Ook tijdens het vliegseizoen gaat er met regelmaat een scheut kruidenthee in het drinkwater.

Een topkoppel

Theophiel Ingels is jammer genoeg niet de goede boekhouder. Namen en afstamming zeggen hem niet veel... maar resultaten des te meer. We probeerden een pedigree van de twee topduivinnen samen te stellen maar hebben halverwege al moeten opgeven.
Eén ding is zeker... hij heeft op zijn hok een topkoppel waarvan 90 procent van alle duiven afstammen !
Dit kweekkoppel wordt gevormd door de <B>"Bonte 36" B07/4196036 x "Bleke 40" N07/4196040 !<B> De "Bonte 36" was een uitstekende vliegdoffer vooraleer hij naar het kweekhok getransfereerd werd. De "Bleke 40" komt uit de "Nationaal" van de tandem  Van de Voorde-Verlinden... een tandem waarmee veel duiven uitgewisseld werden.
Wat meer is... de "Bonte 36"... een zoon uit dit topkoppel ontpopte zich ook tot een uitstekende vererver. Alle duiven uit dit koppel zijn zeer slimme duiven... er gaat praktisch nooit een duif verloren... en 90 procent van de kolonie is op deze nakweek gebaseerd.

Palmares 2012
Noyon 44 o 2, 3, 7, 9, 10, 11, 13 (7/7)
Noyon 39 o 1, 3, 11 (3/7) 
Noyon 34 o 1, 2, 5, 8, 10 (5/7)
Noyon 23 o 1, 2 (2/4)
Noyon 103 jo  1, 2, 3, 4, 7, 11, 12, 13, 19 (9/11)
Noyon 110 jo  2, 6, 8, 10, 20, 21, 25 (7/13)
Noyon 82 jo 1, 2, 3, 5, 6, 13, 17, 30, 31 (9/11)
Noyon 91 jo 5, 6, 13, 14, 17 (5/6)
Noyon 80 jo 1, 5, 12, 13, 16 23 (6/11)
Noyon 74 jo 1, 3, 22, 26 (4/6)
Noyon 70 jo 1, 6, 12, 24, 27, 28, 30 (7/11)
Noyon 63 jo 3, 7, 10, 23 (4/6)
Angerville 476 jo 7, 18, 21, 23, 47, 53, 67, 81 (8/8)
Angerville 764 jo 11, 14, 15, 57, 115 (5/8)
Angerville 467 jo 5, 15, 28, 31, 39, 41, 91 (7/8)
Angerville 378 jo  4, 5, 66, 81, 83, 102, 155 (7/8)
Angerville 410 jo 1, 3, 8, 10, 12, 16, 31, 100 (8/8)
Angerville 379 jo 2, 4, 26, 29, 117, 132 (7/8)
Angerville 435 jo 1, 4, 7, 15, 58, 128 (6/6)
Angerville 361 jo  3, 4, 9, 20, 68 (5/6)
Angerville 277 jo  6, 13, 19, 20, 36, 63 (6/6)
Angerville 106 jo 6, 28, 29, 33 (4/6)
     Won 63 prijzen van 70 inkorvingen op Angerville.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.