RIK HERMANS - 1e Nat. Issoudun 11.465 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Pulle – Een zonnige zondagmiddag in Pulle. Onze uitgevers Rik en vader Jan – twee Nederlanders maar ook twee halve Belgen – stonden op de nationale feestdag van België zij aan zij in de lucht te kijken. De Issoudunploeg was in fijne conditie ingekorfd. 

Rik: “Volgens de vroege aankomsten op 'anONS' was het moment aangebroken. We hadden nog een kleine minuut om de snelste te pakken. Ik zei tegen onze pa dat het niet voor vandaag zou zijn. Opeens was hij daar. “Chucky” dook in zijn gekende stijl over onze hoofden naar de plank. Ik herkende hem onmiddellijk. Hij gaat heel laag en maakt op het einde een hupje. Recht op de plank en recht op het nationale podium. We moesten natuurlijk eerst wachten op de aankomsten op de verste afstanden maar onze droom kwam uit. Eerste nationaal Issoudun tegen 11.465 jaarse + snelste van 19.713 oude en jaarse. Na “Cowgirl” (1e nat. Bourges ’11, 24.676 oude) “Friendship” (1e nat. Chateauroux ’15, 25.710 jaarse + snelste 44.314 oude en jaarse ) en “Nike” (1e nat. Bourges ’16, 28.078 jonge) is dit de eerste doffer die nationaal wint.”

Rik Hermans toont Chucky.Pas na Chateauroux was het in mijn ogen een echte goeie

Rik: “Chucky” liet het gauw zien. In mijn gebruikelijke systeem vliegen de jonge duiven drie halve fondvluchten voor Bourges. In 2018 maakte ik voor “Chucky” (en de rest van de 1e ronde) een uitzondering. Hij vloog zijn eerste hafovlucht op 23 juni. Op 7 juli won hij 1e Melun 1.561 jonge. Drie weken later 3e Chevrains 1.727 jonge. De week voor Bourges week ik van mijn principe af en gaf één duif naar de halve fond. “Chucky” won 12e Melun tegen 1.784 jonge. Met die adelbrieven vertrok hij als eerste getekende naar Bourges (prijs ongeveer per tiental). Toen vertrokken we op verlof. Omdat hij nog één goede prijs nodig had voor asduif werd “Chucky” door Danny Van Dyck en onze pa gespeeld op Melun (25 augustus). Helaas bleef hij vliegen door de wind (14e tegen 1.529 jonge). We kwamen die avond thuis van verlof. De week na afloop van het hafoseizoen werd het Blois. In Kempische Fondclub vloog “Chucky” 2e tegen 315 jonge (geklopt door zijn eigen duivin). Eén week later was de laatste vlucht. De duivin bleef thuis met een nat oog maar “Chucky” had nergens last van en vloog 1e Chateauroux Kempische Fondclub 291 jonge (45e nat. 12.855 jonge). Pas na die prestatie was het in mijn ogen een echte goeie. Ik vind dat je moet selecteren op de vluchten die je wil spelen. “Chucky” sloot zijn geboortejaar af met een mooie ereplaats... 4e nat. asduif KBDB kleine halve fond jonge. We hebben nog getwijfeld om hem op de kweek te zetten.”

Binnenzicht hokken.Raid naar de Issouduntop

Rik: “Mijn systeem is totaal weduwschap met twintig koppels. In de winter ben ik een melker van vijf minuten per dag. Na de Gouden Duif wordt dat anders. Het opleren start in maart. Dit jaar startte mijn ploeg op Quievrain (31 maart), met uitzondering van zes duivinnen die nog moesten leggen. Een week later vloog alles Quievrain (7 april). Op deze dag bezoek ik ieder jaar de Ronde van Vlaanderen. Het was donker weer in Vlaanderen en de duiven belandden in de mist. Gelukkig ’s avonds wel alles thuis. 

Als de trein vertrokken is gaan de duiven iedere week mee. Mijn duiven vlogen ook Quievrain (14 april) en Noyon (21 april en 28 april). Op 14 mei stak “Chucky” voor het eerst een tandje bij met 50e Melun tegen 4000 duiven. Het weekend voor Bourges bleven de doffers thuis maar op Bourges was “Chucky” op de afspraak... 8e nat. tegen 17.969 jaarse. 

Vleugel van de winnaar “Chucky”, B18-6194572Iedere melker kent ook de keerzijde van de medaille: de duivin van “Chucky” bleef achter op Bourges. Ook de doffer van mijn beste duivin bleef achter. Het nieuwe koppel kwam samen. Zonder nadenken haalde ik twee schabjes van het hok en de prestaties van “Chucky” gingen bergaf. Maar een goeie is een goeie. De twee schapjes werd terug gemonteerd. “Chucky” zette dit in de verf met 10e Argenton 524 jl. en 15e Montlucon 333 jl. Na Montlucon moest ik iets doen. “Max” won eerste Kempische Fondclub bij de oude maar de jaarlingen vielen terug. 
Heel opvallend dit jaar: ik pak vaak een doffer voorop. In het voorlopige klassement is “Max” 4e nat. asduif zware halve fond. 

Na Montlucon ging ik op consult bij Rob (Hoekstra). Normaal gebruik ik gele druppels. Maandag na Montlucon een pil tegen tricho en coccidiose. Het weekend na Montlucon kregen de duiven relatieve rust en een kuurtje tegen de koppen. Ze mochten de vleugels strekken met twee oefenvluchtjes Vilvoorde. Alles kwam vlot terug met 20 duiven in 18 seconden. Zondag mochten de koppeltjes genieten tot ’s middags maar woensdag scheidde ik direct. Donderdag bij de inkorving liet ik alle koppels een half uur samen. Eén doffer waar ik niet mee speel was gigolo voor drie duivinnen die momenteel geen doffer hebben. Ook “Chucky” was heel alert. Donderdag rond de middag zette ik de bak van zijn nieuwe duivin voor hem open. “Chucky” en nog een paar doffers hadden alles gezien. Zo zette ik de moral op scherp. Het resultaat is een stevige collectieve prestatie met 1, 19 (kleindochter Propere en Cow Girl) en 53 (dochter Cow Girl) tegen 11.465 jaarse en 27, 35, 114, 154, 162 tegen 8.263 oude. Goed gespeeld dus met de kopman op kop.” 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.