KURT & RAF PLATTEEUW - 1e Nat. Kampioen Grote halve fond

Liefhebber: 

Rumbeke - Is vooral bekend vanwege zijn kasteel dat een van de oudste Renaissance-kastelen van België is. In sportmiddens gaat die eer naar Odiel Defraye... ooit een inwoner van Rumbeke... die de eerste Belgische winnaar (1912) van de Ronde van Frankrijk werd.
We trokken naar het centrum van West-Vlaanderen en het achterhoedegevecht van de maartse winterprik, die met 15 cm sneeuw België met een monsterfile van meer dan 1600 km opzadelde, liet korrelsneeuw over Vlaanderen dwarrelen.

We zochten en vonden Raf & Kurt Platteeuw... de tandem uit Rumbeke... die afgelopen seizoen heel wat stof deed opwaaien met de nationale overwinning uit Argenton tegen 4782 d... maar die pas echt nagels met koppen sloeg door de voor West-Vlamingen niet evidente titel van 1e Nationaal Kampioen Grote Halve Fond K.B.D.B. te winnen ! Zij zijn trouwens de eerste West-Vlamingen die deze titel op hun palmares schrijven.
Beide topprestaties mogen gezien worden als de bekroning van een machtig seizoen 2012 waarin zij de poort naar de nationale top open beukten ! Eerder al staken ze op overtuigende wijze de neus aan het venster met 1e nationaal Guéret '10 14412 d... 100 eerste prijzen en 75 x tophonderd nationaal in de laatste drie jaar !
Grootvader Odiel Vanluechene was een fervente duivenmelker en toen opa stierf kreeg schoonzoon Raf Platteeuw het dringend verzoek van oma om verder te spelen met de duiven van haar man. Ofschoon Raf toen helemaal niets van duiven kende nam hij de kolonie over...
samen met zoon Kurt op de hokken achter de winkel in het centrum van Rumbeke... en sinds een 14-tal jaren op het huidig adres. De basis van de kolonie wordt geschraagd door namen als Eric Vermander, Oekene... Gerard Labiau, Zegelsem... Etienne Devos, Deerlijk... Silvere Toye, Otegem... Erwin Samijn, Ichtegem... en enkele jaren geleden werden alle duiven overgenomen van Martin & Jane Mitchell, Hulste.

De grote ommezwaai !

"Wij hebben vele jaren de algemeen aanvaarde trend van medische begeleiding in de duivensport gevolgd... iedere week de dierenarts over de vloer... veel poedertjes en drankjes... maar goed spelen was er meestal niet bij. In 2006 kwam de grote kentering en in 2007 hebben we het dan totaal over een andere boeg gegooid.
De collectie duiven met grote namen van Martin & Jane Mitchell heeft me heel wat geleerd...
maar we hebben uit de vliegduiven gefokt volgens het KMO-principe... Kweken... Meegeven... Opruimen ! Het palmares kwam in de plaats van de pedigree en we zijn met de overblijvers blijven spelen.
In 2007 hadden we goede jonge duiven... we hebben de wekelijkse medische begeleiding afgeschaft... ik ging een microscoop kopen en speurde zelf naar trichomonas en coccidiose. Duiven die niks mankeerden moesten dus geen medicamenten krijgen... de logica zelve !
Aan het einde van het seizoen bleven er 12 goede jonge duiven over... waarvan de 10 beste duivinnen waren... en dat was dus een probleem. Maar we maakten van de nood een deugd... en besloten om ook met de duivinnen te gaan spelen. De vrienden duivenmelkers lachten ons vierkant uit... maar die lachers hebben we ondertussen al lang naar huis gespeeld.
Ondertussen hebben we hier nog weinig tegenstand. De meeste topspelers zijn het aan zichzelf verplicht om "commercieel" te kweken terwijl ze aan echte klasse achteloos voorbijgaan. Ze kopen duiven met naam om de pedigrees van hun kolonie wat op te smukken.
Uit een onderzoek bleek dat de "winnaarslijn" van de nationale vluchten zich uitstrekt van Néchin... over Doornik... Kortrijk... Waregem... Gent (E17)... Antwerpen... en dan de opsplitsing naar de enclave in Limburg. Wij liggen in de breedte 25 km van deze lijn verwijderd... en toch wonnen we twee nationale wedstrijden en werden we nationaal kampioen grote halve fond.
Het werd dus een selectie strenger dan streng ! Want wie zich hier wil handhaven moet de spits kunnen halen bij kopwind en aan 1200 m ! "

Totaal weduwschap

Vader en zoon Platteeuw brengen een vliegploeg van 40 doffers en 60 duivinnen aan de start.
De 20 doffers van de "superduivinnen" worden niet meer gespeeld. De overige doffers worden om de veertien dagen gespeeld op de grote halve fond... de duivinnen iedere week... en wie niet goed genoeg is wordt op de grotere afstand gespeeld.
De laatste wedstrijd van het seizoen is Guéret waarop alle duiven die nog pluimen hebben ingekorfd worden. Daarna wordt nog een ronde late jongen gefokt... en na het spenen van de jongen worden doffers en duivinnen gescheiden. De doffers blijven op het hok en de duivinnen gaan naar de volière.
Doffers en duivinnen gaan door de rui met een klassieke ruimengeling... met wat muitzaad... en regelmatig wat vitamines. Verder wordt er aan het einde van het seizoen medisch niets meer ondernomen.
De eerste koppeling staat gepland voor 25 november... en ook voor de koppeling staat er geen dierenarts of blinde kuur gepland. Doffer en duivin brengen hun jongen groot tot ze speenklaar zijn. Er volgt geen tweede koppeling... men is niet gehaast met het opleren... in 3 à 4 etappes gaat het tot 75 km... dan meteen de mand in voor Clermont (180 km)... en verder tot het eindstation Guéret. Vanaf Bourges worden de doffers om de veertien dagen gespeeld.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een uur samen en gaan daarna samen de mand in... of alleen de duivinnen wanneer de doffers een weekend rust hebben.
Bij de aankomst van een wedstrijd staan alle woonbakken open... en het leven is voor de rappe ! De eerst aankomende doffers stoeien met de vroegste duivinnen... en zelfs wanneer doffer en duivin van eenzelfde paar thuis zijn worden ze niet in hun woonbak opgesloten.
Het gebeurt dat één doffer wel drie duivinnen voor zijn rekening neemt... en wanneer het dan nog super duivinnen zijn dan moet men zo'n "Don Juan" in ere houden ! Kortom alles mag en niets moet... en bij thuiskomst van een wedstrijd wordt er gezocht naar de totale chaos !

Bijzonderste kampioenschappen 2012
1e Nationaal kampioen Grote Halve Fond KBDB
 1e Algemeen kampioen van West-Vlaanderen
 5e Nationale Asduif Grote Halve Fond
 1e Provinciale Asduif Zware Halve Fond Jaarlingen en Fond Jaarlingen
 2e Provinciale Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen
 2e Provincciale Asduif Grote Halve Fond Oude
 2e Bricon Trophy Halve Fond
 2e Asduif Duivenkrant Halve Fond Oude
 2e Asduif Duivenkrant Halve Fond Jaarse
 2e Supercup midfond Brugse kampioenschappen
 2e Asduif jaarse Brugse kampioenschappen
 2e Asduif oude Brugse kampioenschappen
 3e Algemeen kampioen Brugse kampioenschappen
 5e Kampioen Halve Fond Jaarse Duivenkrant

Training... voeding... motivatie

De drie basiselementen van succes met duiven zijn training... voeding... en motivatie. Na het vliegseizoen en na het grootbrengen van een ronde late jongen komt de vliegploeg niet meer los van oktober tot begin maart. Een zeldzame scheefvlieger niet te na gesproken komen de vliegduiven zonder al te veel problemen opnieuw in het vliegritme. Het is belangrijk om de zaak zeker niet te forceren.
De doffers zitten op het hok... de duivinnen in de volière... en via een rotatiesysteem wordt er beurtelings getraind. De duivinnen komen los uit de volière... de doffers verhuizen binnenskamers naar de volière... de duivinnen komen terug binnen op het vlieghok... de doffers komen los... de duivinnen verhuizen terug naar de volière... de doffers lopen binnen op het vlieghok... en de cirkel is rond. Het is wel belangrijk dat de duivinnen... eens binnen op het vlieghok... vrij snel terug naar de volière gaan want anders zou het onderling paren de kop kunnen opsteken.
De doffers en duivinnen trainen 2 x 1u per dag... en eens terug in het vliegritme worden in het begin vlag en bal gebruikt bij deze verplichte training. Verder tijdens het seizoen... wanneer jonge doffers en duivinnen afzonderlijk zitten... trainen oude en jonge doffers en oude en jonge duivinnen samen om wat meer schwung in de groep te brengen.
Jong en oud krijgen van thuiskomst tot inkorving dezelfde basismengeling... die in de loop van de voorbereiding op een wedstrijd kan aangevuld worden. "Platteeuw Special" is een complete mengeling die door de firma Beyers wordt samengesteld. Ze bevat 30 % kleine cribs maïs... 24 % dari... 15% paddy rijst... 15 % cardy... 5 % gepelde zonnepitten... 2 % boekweit... 2% haver... 2% witte tarwe... 2% kadjang idjoe... 1% lijnzaad... 1% raapzaad... 1 % kempzaad. Het is een lichte mengeling maar met veel oliehoudende zaden (vooral zonnebloempitten) en proteïnen. Staat er een zware wedstrijd gepland dan wordt er de laatste twee dagen voor de inkorving een portie maïs aan de basismengeling toegevoegd. Ook worden er kaas en noten gebruikt bij het opvoederen. De laatste dagen worden er ook meerdere voederbeurten ingelast. Alle soorten oliën die in de handel zijn zoals Oregano-olie... Lecithineolie... Herbots-olie worden over het voeder verstrekt.
Het is ook de opdracht de duiven tot het laatste moment te doen eten. Wanneer de duiven verzadigd zijn door de basisvoeding is het de bedoeling met iets voor de pinnen te komen waarop ze echt verzot zijn. Grit... aangevuld met Kurkuma... Omega Plus Form 3-6-9... en mineralen (Natural) zorgt voor de opname van het laatste beetje energie. De duiven gaan dan met een volle krop de mand in.
"Wij spelen met fondduiven de grote halve fond en bij keihard weer en kopwind komen deze duiven naar voor. Onze duiven zijn waardeloos in een nestpositie... ze zijn weinig paarlustig en komen in feite naar huis voor de melker... dat is hun motivatie. Wanneer je ze vastpakt zitten ze te roepen in je handen... maar wanneer je de deur van het hok open doet tijdens het broeden verlaten de meeste spontaan hun nest ! Dat is ook de reden waarom wij het hele seizoen weduwschap en niet de laatste wedstrijden op een nestpositie spelen.
Dat de duivinnen uitstekend presteren heeft ook te maken met het feit dat ze in de volière verblijven en ze zo een dubbele motivatie hebben... een schabje en een woonbak. Bovendien duiven die in een volière zitten... waar het altijd frisser is dan op het hok... groeien moeilijker naar hun topconditie toe en kunnen langer op het weduwschap gespeeld worden. Ander voordeel is ook dat vliegduiven die dagdagelijks in de volière verblijven minder last hebben van kopziekten.

Medisch

"Er zijn twee wegen te bewandelen in de "medische begeleiding" van sportduiven... met of zonder de hulp van de dierenarts ! Wij kiezen voor de methode zonder dierenarts ! De laatste 6 jaar hebben mijn duiven geen ronidazole meer gehad... wij kiezen voor ons eigen wondermiddel de "Gele druppels". Dit is geen medicijn maar een ontsmettingsmiddel... en wij hebben sindsdien hier nooit meer trichomonas gehad. De duiven krijgen hier 1x per week "gele druppels" via het voeder of rechtstreeks in de bek. Tijdens het vliegseizoen krijgt de vliegploeg hier om de drie weken een Appertex opgestoken (coccidiose). De luchtwegeninfecties worden hier aangepakt met ontslijmingsmiddelen als Schliepzand en neusdruppels. Wel worden met regelmaat vitamines van Dr. Brockamp en eigen vitamines verstrekt.
Alle vliegduiven worden hier 3x per week in de hand genomen... en krijgen ook driemaal oogdruppels/neusdruppels toegediend. Geen agressieve oogdruppels en bij voorkeur "Formadruppels" (druppels die vlot in het oog verdwijnen)... en dit gebeurt bij inkorven... bij thuiskomst... en nog eens midweeks."

Jonge duiven

Er worden jaarlijks zo'n 150 jongen gefokt via een eerste en tweede ronde. De geslachten blijven samen tot 14 dagen voor Bourges. Er wordt verduisterd van 15 maart tot 21 juni maar er wordt nadien niet meer bijgelicht. Er wordt gestart met opleren van zodra de jongen goed trekken. Met de wagen gaan ze in vier etappes naar 80 km en worden dan meteen ingekorfd voor 200 km. Op die manier probeert men het verblijf in de manden op de korte vluchten te vermijden.
Bij het inkorven van de jongen komen doffers en duivinnen zo'n 2 à 3 u samen. Op de hokken zijn alleen bakjes voor jonge duiven voorzien en de schuifdeur is hun enige motivatie.

Kampioen van België

Raf en Kurt Platteeuw behaalden de titel van 1e nat. Kampioen Grote Halve Fond K.B.D.B. 2012 met de duivinnen "Devil's Daughter"... "La Toya"... en "Sweet 16".
"Devil's Daughter" klasseerde zich met 18e prov. Chateauroux 3486 d... 7e nat. Bourges 20589 d... 18e nat. Chateauroux 16479 d... 5e Montlucon 302 d... 1e nat. Argenton 4782 d vijfmaal als 1e getekende. "La Toya" deed haar duit in het zakje met 77e nat. Chateauroux 16479 d... 4e Montlucon 302 d .. 10e nat. Argenton 4782 d... of driemaal als 2e getekende. "Sweet 16" won 35e prov. Chateauroux 3486 d en 1539e nat. Bourges 20589 als 2e getekende. Dit resulteerde in een totaal coëfficient van 12,8159.

In Limburg

Onder de naam Platteeuw-Noels-Thoné wordt er ook gespeeld in Ham in Limburg. Ligging... wind... en massa bepalen de wedstrijd... en van zodra er "west" bij is hebben ze in West-Vlaanderen weinig kans. Bij westenwind hebben ze meer kans in Limburg... en het is bovendien de bedoeling ook nog een hok op poten te zetten in "midden België".
In 2012 werd er alleen gespeeld met jonge duiven... een ploeg van 100 jonge duiven... samengesteld uit 50 Thonéduiven... en 50 Platteeuwduiven. In 2013 wordt er met 170 jonge duiven gespeeld (60 Platteeuwduiven + 60 Thonéduiven + 50 duiven uit samenkweek) en 12 jaarlingen. Uiteraard wordt er veel verwacht van dit nieuwe project.

Top 25 Nationaal vanaf 2009
1e Nat. Argenton ‘12 tegen 4782 d. met “Devils Daughter”
1e Nat. Gueret ‘10 tegen 13.885 d. met “Pauline”
6e Nat. Bourges ‘12 tegen 16.859 d. met “Marie Louise”
7e Nat. Bourges ‘12 tegen 20.589 d. met “Devils Daughter”
7e Nat. Tulle ‘09 tegen 7467 d. met “Odiel”
9e Nat. Bordeaux ‘11 tegen 6217 d. met “Bordeaux King”
10e Nat. Argenton ‘12 tegen 4782 d. met “La Toya”
10e Nat. Bourges ‘12 tegen 16.859 d. met “Odile”
10e Nat. Bourges ‘09 tegen 22.499 d. met “Miss Bourges”
11e Internat. Bordeaux ‘11 tegen 11.417 d. met “Bordeaux King”
12e Nat. Chateauroux ‘11 tegen 25.263 d. met “Mata Hari”
18e Nat. Chateauroux ‘12 tegen 16.479 d. met “Devils Daughter”
18e Nat. Bourges ‘09 tegen 27.506 d. met “227 Labiau”
18e Nat. Brive ‘12 tegen 11.130 d. met “Chavasse”
20e Nat. Gueret ‘10 tegen 13.885 d. met “Beastie”
22e Nat. Chateauroux ‘12 tegen 15.902 d. met “Adele”
22e Nat. Limoges ‘11 tegen 19.373 d. met “Nelly 10000”

100 x 1e prijs : in de laatste 3 seizoenen
 75 keer top 100 nationaal sinds 2009
 15 verschillende duiven in top 100 nationaal 2012

Beste uitslagen 2012
26.5 Bourges (430 km)    
Reg. 622 o 2-7-8-9-16-19-21-23-31-
Prov. 2322 o 4-8-10-11-21-24-26-31-52-
Nat. 20.589 o 7-31-34-36-96-117-122-144 (21/30)
Reg. 551 jl  1-2-10-11-13-15-16-21-24-31-35-36-51
Prov. 1877 jl 2-3-20-21-23-25-26-38-41-53-59-60
I-Prov. 779 jl 1-2-16-17-19-20-21
Nat. 16.859 jl 6-10-122-124-133-135-144 (29/58)
16.6 Montlucon (511 km)    
 Reg. 302 o  1-2-4-5-8-9-10 enz. (20/23)
Reg. 314 jl 1-2-3-7-14 enz. (15/27)
11.8 Argenton (497 km)    
Prov. 437 o 1-4-11-28
Nat.  4782 o 1-10-72-203 (10/14)
07.7 Blois Guldensporenvlucht (395 km)  1e van 1306 oude snelste van 6447 duiven

 
 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.