Het stormt in duivenland. Zoveel is zeker. Door spectaculaire publicaties op enkele websites steeg het water tot aan de lippen van ons aller KBDB en WAC. Voldoende reden om een persconferentie te organiseren in de bondsgebouwen in Halle.
De volledige Raad van Bestuur van de KBDB tekende present bijgestaan door dr. Piet Blancke en dr. Nicolas Schoonere van het WAC. Prof. De Backer (faculteit Gent) en prof. Istasse (faculteit Luik) waren verontschuldigd. Het WAC, opgestart begin 2016, is een team van wetenschappers dat werd opgericht om de KBDB bij te staan bij de dopingcontroles.
Onder de aanwezigen: de duivenpers, de schrijvende pers en cameraploegen van VRT en VTM. Onze duifjes haalden nog eens het journaal met als weinig flatterend onderwerp DOPING.
In zijn openingswoord vroeg voorzitter Stefan Van Bockstaele om de rust te bewaren en KBDB en WAC hun werk te laten doen. Door publicaties allerhande is een hysterie ontstaan onder de duivenmelkers en dat vindt de KBDB bijzonder betreurenswaardig.
Om te beginnen ging Van Bockstaele dieper in op de gevolgde procedures.
Hoe wordt de dopingcontrole uitgevoerd?
- Het A- en het B- staal.
- Bewaren van de stalen.
- Opsturen van de stalen.
- De uiteindelijke analyse en conclusies.
Belangrijk element is dat alle stalen voorzien worden van een geheim nummer. De titularis van dit geheim nummer is enkel gekend door de heer Geert Philips, secretaris KBDB.
Wat zijn nu de feiten volgens woordvoerder/voorzitter Stefan Van Bockstaele?
Voor de KBDB is in 2016 sprake van 3 positieve gevallen.
Geen 9 zoals overal de ronde doet. Dit is volgens Van Bockstaele een indianenverhaal dat de duivensport veel schade berokkent. Het oprichten van het WAC had juist tot doel om een eerlijker dopingbeleid te betrachten.
In geval van lichaamsvreemde stoffen (amfetamines etc.) is het duidelijk: altijd positief.
In andere gevallen is interpretatie mogelijk. Morfine en atropine moeten van SVB altijd op de Rode Dopinglijst. Maar wat met eventuele contaminatie.. het kan immers altijd vervuiling zijn. De KBDB behoudt het volste vertrouwen in het labo in Zuid-Afrika van dr. Schalk. Volgens SVB doet geen enkel labo beter, mede door 15 jaar ervaring... Het is het WAC dat de conclusies uit Zuid-Afrika bekijkt. Het is datzelfde WAC dat alle analyses uiteindelijk het advies “Positief” of Negatief” verstrekt. Dit advies gaat naar de KBDB die het uiteindelijke besluit “Positief” of “Negatief” nemen.
Het standpunt KBDB en WAC:
“Binnen de KBDB beseffen we dat alles altijd beter kan. De ideale staalname zou zijn in de lokalen bij de inkorving en bij thuiskomst (bloedafname). Zo ver zijn we echter nog niet. Dit vergt investeringen en aanwervingen.”
De KBDB is voorstander om de ideologie van het dopingonderzoek te verfijnen.
SVB: “In mijn ogen moeten we onze pijlen eerder richten op abnormale uitslagen. Veel eerder dan alleen op de winnaars. Ik ben ook gewonnen voor het idee om het dopingreglement aan te passen . Het is veel beter om de uitslagen van de controles naar het WAC te sturen i.p.v. rechtstreeks naar de liefhebber. Dat zou ons veel spraakwater kunnen besparen. En tenslotte... het is ook altijd best om de rangen te sluiten. Veel beter dan de duivensport op haar grondvesten te laten daveren.”
Maar, wie had het ook anders verwacht op deze persconferentie doping, de kritiek op KBDB en WAC was niet mals.
Opnieuw werden géén namen van dopingzondaars genoemd. Wel goed nieuws voor Vervloesem, Rijmenam (schorsing van 3 jaar wordt 2 jaar ) die in 2017 opnieuw mag spelen. Voor de ongeduldigen onder de duivenmelkers... de namen van de positieve gevallen + genomen sancties worden later gepubliceerd op de website van de KBDB en in het Bondsblad van maart.
Kritische geesten zeggen het... de Rode Dopinglijst is niet duidelijk... de Procedure is niet duidelijk.
La crédibilité est morte. Vertaling wellicht overbodig.
Auteur: