JOS JUGHMANS - 1e Nat. Kampioen Snelheid Oude en jaarse

Liefhebber: 

Lummen – Lummen is een Limburgse gemeente op het kruispunt van de E313 en de E314. Vroeger was het klaverbad een dagelijkse item in het verkeersbericht maar in 2013 werd het omgebouwd tot een probleemvrij verkeersknooppunt. Door de ligging aan een kruispunt van autostrades en het Albertkanaal hebben meerdere industriezones zich daar gevestigd. Mede daardoor klasseerde Lummen zich ook in de toptien van de rijkste gemeenten van Limburg. Maar ook de duivensport floreert er nog ! Groot Lummen telt nog 65 duivenmelkers waaronder enkele echte uitblinkers.

Trouwens, Lummen is op het gebied van de duivensport nog steeds een topgemeente op nationaal en provinciaal vlak. In 2017 wisten twee melkers zich als nummer één te klasseren in de nationale kampioenschappen. Wij trokken naar Jos Jughmans (72) die met een beperkte kolonie de 1e Nationaal Kampioen Snelheid Oude en Jaarlingen werd naast nog meerdere topnoteringen in andere kampioenschappen.

Vader was beenhouwer

Vader Frans Jughmans was een melker die zijn strepen verdiend had op de vitesse. Jos heeft nog samengespeeld met vader die beenhouwer was en die eigenlijk weinig tijd had voor duiven. Hij was een welkome hulp bij het opleren... het inkorven... en het naar het lokaal brengen van de klok. Op zondagvoormiddag was de beenhouwerij open en moeder moest de duiven “letten”. Bij aankomst van een duif moest zij vader verwittigen die dan op een diefje naar zijn hok holde om de duif te klokken. 
Vader overleed in 2001 en het was toen dat Jos voor eigen rekening begon met duiven op zijn huidig adres. Toen en ook nu nog wordt er in feite nauw samengewerkt met schoonbroer Jef Reynders. Jos had geen plaats voor een kweekhok en de beste kwekers gingen dan naar schoonbroer Jef. Die zorgde dan ieder jaar voor een aantal jongen voor Jos Jughmans. Wanneer er duiven aangekocht werden gingen die ook in de volière van Jef Reynders.
Er werd versterking gehaald bij Gust Cristiaens ook de “De tovenaar van Humbeek” genoemd. Er werden daar 10 duiven aangekocht die goed hun streng trokken op het kweekhok. Ook werd er aangeklopt bij Raoul Verstraete, Oostakker waarvan ze met zes duiven naar Lummen terugkeerden. Ook bij Johan Vandamme, Dendermonde werden er 10 duiven aangekocht.

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN
  1e get. 2e get. a.d.
Chimay 1 3 425
Laon 10 7 1576
Chimay 13 8 1123
Chimay 2 40 2032
Chimay 25 1 848
Chimay 1 50 1358

De laatste tien jaar werden er nog duiven gehaald bij o.a. Guido Barberie, Berlaar waarvan er 40 jongen in de volière van Jef Reynders terecht kwamen. Deze inbreng betekende een ware injectie van klasse. Er kwamen ook duiven van Gaston Van de Wouwer, Berlaar via Mario Putzeys, Donk de gelederen versterken. Duiven van Pierre Mathys, Achel kwamen via Harry Gijbels, Kuringen op het kweekhok van Jef Reynders.
Er werden nog duiven bijgehaald van lokale vedetten zoals Ludo Aerts en Henri Helsen beiden uit Lummen.
Maar nu schoonbroer Jef Reynders het op de halve fond probeert heeft Jos Jughmans 7 kweekkoppels (voornamelijk Guido Barberie) boven bij hem op zolder geïnstalleerd.

Melker met de kleine korf

Jos Jughmans kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 13 weduwnaars (6 oude + 7 jaarse) ... 50 jonge duiven en 7 koppels kwekers. Hij mag dus zeker bij de melkers met de kleine korf gerekend worden. Ieder jaar moeten 7 duiven uit de weduwnaarsploeg vertrekken en de vrijgekomen plaatsen worden aangevuld met 7 jaarlingen. De doffers die moeten vertrekken gaan naar het kweekhok of naar bevriende melkers.
De weduwnaars worden rond 6 december gekoppeld en trekken een ronde jongen groot. Bij de jaarlingen worden de eieren van de beste kwekers of beste weduwnaars na 10 dagen broeden ondergeschoven. Uit de toppers van kweekhok en vlieghok worden dus 4 jongen gefokt.
Vanaf augustus komen er in Lummen geen duiven meer buiten. Ze blijven op het hok en komen in maart een eerste keer los. In het begin wordt er alleen ‘s avonds getraind (17 u). Wanneer de wedstrijden er aankomen wordt het tweemaal trainen per dag. In volle seizoen komen ze ‘s morgens om 7 u en ‘s avonds om 17 u los.
Veel problemen zijn er niet om de weduwnaars het trainingsritme bij te brengen. Zo’n 5 à 6 melkers uit de buurt laten hun duiven los op hetzelfde uur en een grotere groep duiven traint veel vlotter. Trainen is uiteraard belangrijk en een vol uur is het minimum. Duiven die voor 20 minuten wegtrekken... terugkomen boven het hok... eventjes de nok van het dak raken en dan met veel gedruis opnieuw wegstuiven... dan mag een melker op zijn twee oren slapen.
De weduwnaars worden in 4 etappes (10 km, 20 km, 45 km, 65 km) opgeleerd en daarna wordt het Mettet, Chimay, Vervins, Laon of tot ca. 200 km. Zes duiven (4 oude + 2 jaarse) worden op de snelheid gespeeld. Zeven duiven worden verder doorgespeeld tot Orléans en Bourges.
De eerste twee wedstrijden krijgen de doffers hun duivin bij vertrek en aankomst niet te zien. Op die manier wordt de motivatie wat getemperd en de doffers krijgen pas hun duivin in hun nestvak wanneer de mooie wedstrijden er aankomen. De inkorving van de weduwnaars gebeurt duif per duif en is in 15 à 20 seconden geklonken. De doffers mogen hun duivin zeker niet treden.

Binnenzicht hokken.Maar om de veertien dagen tot drie weken verandert Jos het systeem. Dan komen de duivinnen allemaal samen uit de korf op het hok wat zorgt voor chaos. De dametjes vliegen wel eens in de verkeerde woonbak... er wordt soms een stevig robbertje gevochten maar toch wordt er zoveel mogelijk vermeden dat de doffers de duivinnen treden. Bij aankomst van een wedstrijd kan het gebeuren dat de partners 15 à 20 minuten samenblijven. Wanneer het een lastige wedstrijd was kan het samenzijn 2 u duren. Regelmatig de vaste routine doorbreken zorgt altijd voor bijkomende motivatie.
Soms krijgt een duivin een vreemde doffer in het nestvak terwijl Jos haar “echte” doffer in de hand houdt. Deze jongen ziet dan hoe een andere doffer zijn duivin het hof maakt. Hij ligt dan te wringen in Jos zijn hand en wil orde op zaken te stellen en wordt dan met een geweldige motivatie ingekorfd.
Bij Jos Jughmans is de uitslag de enige selectienorm. De snelheidsduiven vliegen zo’n 20 wedstrijden per jaar en de minst goede duiven moeten vertrekken. Ze moeten ruim per tiental vliegen met uitzondering van eventuele rampvluchten wil hun verblijfsvergunning verlengd worden. De duiven die op de halve fond ingezet worden moeten zeker meerdere kopprijzen op hun palmares hebben.
Jos heeft een voorkeur voor een duif met een soepele vleugel maar heeft het niet voor diepe duiven. Hij houdt van goed gespierde duiven die vooral een goed palmares kunnen laten zien.

Ervaring voor de jonge duiven

Er worden 50 jonge duiven gefokt uit kwekers en vliegers. Ze worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en doffers en duivinnen gaan allemaal op hetzelfde hok. De jonge duiven worden niet verduisterd en alles wordt zo natuurlijk mogelijk gehouden. Wanneer de jongen aan de 200 km vluchten beginnen worden ze gespeeld op de schuifdeur.
De jongen worden opgeleerd wanneer ze zo’n half uurtje beginnen weg te trekken. In een twaalftal opleerbeurten gaan tot ze 65 km. Maar het is wel zo dat Jos op een bepaalde afstand blijft lossen tot wanneer de jongen vroeger thuis zijn dan hun baas. Jos leert zijn oude en jonge duiven nooit op via de maatschappij. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd. Er wordt ook niet gezocht naar bijkomende motivatie (kartonnen dozen) en maar zelden gaan de jongen nestelen tijdens hun geboortejaar. Op 15 augustus wordt er gestopt met de jonge duiven.
Het spel met de jonge duiven is hier niet zo belangrijk. Belangrijk is dat de jongen tijdens hun geboortejaar voldoende ervaring opdoen. Van de 50 jonge duiven bleven er aan het einde van de rit in 2017 zeven jonge doffers en 5 jonge duivinnen over.

KAMPIOENSCHAPPEN 2017
* 1e Nat. Kampioen Snelheid Oude en Jaarse 1 + 2
* 7e Nat. Asduif Snelheid oude met B15/2168921
* 1e Prov. Kampioen Limburg Snelheid Oude 1 + 2 
* Duivenbond Lummen
- 1e Kampioen Snelheid Jaarlingen
- 2e Kampioen Snelheid Oude
- 1e, 2e, 3e Asduif Oude
- 1, 3e Asduif Jaarse
- 8e Algemeen Kampioen
4 oude + 2 jaarse werden 20 keer gespeeld en wonnen 107 prijzen op 120 inzetten.

Voederen met de lepel

Het voederen van zowel oude als jonge duiven is voor Jos een belangrijk item. Zondag en maandag na thuiskomst wordt er dieetmengeling gevoederd. In het drinkwater zijn er dan twee dagen elektrolyten en een middel tegen kopziekten en darminfecties (iedere week).
Op dinsdag en woensdag wordt er ruimengeling gevoederd en op donderdag en vrijdag wordt er dan overgeschakeld op sportmengeling. Zaterdag wordt er aan de snelheidsduiven ook nog sportmengeling gevoederd met de laatste voederbeurt rond 15 u. Van alle mengelingen wordt er de portie van één soeplepel verstrekt. De duiven voor de halve fond die op donderdag ingekorfd worden krijgen reeds vanaf dinsdag sportmengeling. Tijdens het vliegseizoen worden de vliegduiven in hun woonbak gevoederd maar drinken uit een gezamenlijke drinkpot. Pinda’s en snoepzaad krijgen de flyers niet.
In de loop van de week wordt er ook appelazijn, Naturaline verstrekt en 1x per week Biochol. Vader deed het... en Jos doet het ook ! Driemaal per maand wordt het kookwater van de aardappelen aan het drinkwater toegevoegd.

Controle voor koppeling en vliegseizoen

Voor de eerste koppeling en voor aanvang van het vliegseizoen gaat Jos met zijn duiven op controle bij de dierenarts... en hij moet slechts zelden behandelen. Behalve bij de vliegduiven, die tijdens het vliegseizoen wekelijks voorbehoedend behandeld worden tegen kopziekten en darminfecties, worden er geen voorbehoedende “kuren” gegeven. Tegen trichomonas moet er slechts heel zelden opgetreden worden. Wanneer de weduwnaars een dipje kennen dan gaat Jos op controle bij de dierenarts. Er wordt wekelijks Gervit-W (vitamines), lookolie en biergist verstrekt.

Een prima hok in de zomer

De weduwnaars en de jonge duiven worden gespeeld op een hok van 8 m. De duivinnen hebben dan nog een volière van 3 m x 2 m ter beschikking. De hokken bevinden zich boven de wasplaats maar zijn in de winter toch heel vochtig. In de zomer kun je geen beter hok hebben verzekert ons Jos. De hokken hebben een plankenvloer en de duivinnen zitten op roosters. Het weduwnaarshok is langs de binnenzijde met planken afgeslagen. De hokken van de jongen hebben langs de binnenzijde een naakte stenen muur en het vriest er binnen zoals buiten.
Vooraan en achteraan onder de pannen is een verluchtingspleet van 10 cm. In het plafond voor en boven de duiven is een verluchtingspleet van 80 cm. De hokken worden iedere dag 1x gereinigd met een speciale stofzuiger.

Een paar toppers

  • “Den 188” B16-2178188 schopte het in 2017 tot 1e Asduif Snelheid Jaarse in Lummen. Hij won o.a. 1e Kl. Gew. Chimay 874 d; 7e Kl. Gew. Chimay 491 d; 13e Gr. Gew. Laon 1397 d; 3e Gr. Gew. Chimay 1288 d; enz.
  • “Den 160” B16-2178160 die een zoon is van de B15/2168921 deed het eveneens voortreffelijk met 2e Chimay 297 d; 13e Chimay 194 d; 3e Chimay 388 d; 3e Laon 137 d; 6e Chimay 301 d; 1e Laon 1068 d (snelste van Limburg); 15e Chimay 252 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.