JOHAN VAN BOXMEER - 2e Nederlandse Olympiadeduif jong Nitra

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Sint-Oedenrode – In de volksmond beter bekend als “Rooi”, behoort tot “het groene hart van de Meierij”, een streek rondom ’s Hertogenbosch. Het dorp is matig verstedelijkt en telt bijna 18.000 inwoners.
Johan van Boxmeer (53) is er opgegroeid en kreeg er de duivensport via vader Johan als het ware met de paplepel in gegeven. Naast de duivensport runde Johan tot ca. een jaar geleden een bloeiend garagebedrijf, waarvan heeft hij inmiddels afscheid heeft genomen. Op duivensport gebied trad hij in de voetsporen van zijn vader en dat werd in een knap seizoen 2012 onderstreept met o.a. het hokkampioeschap jonge duiven in de afdeling Oost- Brabant en de 2e Olympiadeduif jonge in Nitra.

Zoontjens aan de basis

De basis van de Van Boxmeerduiven werd gelegd door vader Johan, kort na de oorlog. In eerste instantie met duiven van “Bert van Lappes” uit Arendonk, waarmee Johan sr. jaren aan een stuk in kampioensstijl vloog. Zo wonnen zes doffers... pure “Lappes”... acht zondagen op een rij de 1e prijs... ze werden 48 keer ingekorfd in de midfondclub van Oost-Brabant en wonnen 46 volle poules.
Duiven die Johan sr. en junior en ook broer Harrie echt nationale en internationale roem bezorgden kwamen van niemand minder dan Jan Zoontjens uit Riel. Jan Zoontjens behoorde in de zestiger jaren tot de absolute top van Zuid-Nederland. Op zijn zoektocht naar “het beste” klopte Johan sr. succesvol aan in Riel. Zoals bekend haalde Jan Zoontjes de basis van zijn kolonie bij Gebr. Janssen in Arendonk en versterkte daarna zijn kolonie met het vetblauwe soort van Nelles de Volder.
Duiven met Zoontjens-origine die in St. Oedenrode furore maakten waren de “500”, “Den Aap”, “Bahamontes”, “Het Vlug”, de “Goede Jaarling” , “De Zwarte Aap van ‘72” 3x kop in de afd. Oost-Brabant, de “Treuzelaar” Generaal kampioen in CC Uden, “De 81” eveneens kampioensduif in CC Uden, de “Dandy” 1e Chateauroux N.P.O. rayon 2a 11.600d, 1e Chantilly 3633d., “De Kliko” 1e CC Midebo Limoges, tevens 2e Nat. 9257 d.
In 1983 ging broer Harrie voor eigen rekening spelen. Als geen ander begrepen Johan en Johan dat successen in de duivensport enkel overeind blijven als de lat hoog gelegd wordt. Veel kweken en gruwelijk hard selecteren was in “Rooi” dan ook het devies... en vooral overbevolking voorkomen. Op het kweekhok werd een stevig fundament met het beste van het beste gecreëerd en dat leidde uiteindelijk tot het “Conimexkoppel”... een ongeëvenaard superkoppel dat jaren aan een stuk en nu nog steeds een belangrijke stempel drukte op de successen die volgde.
In 2010 overleed vader Van Boxmeer en Johan nam aan de Hertog Hendrikstraat het roer volledig over. De wijze lessen van zijn vader had hij goed begrepen. Als geen ander begreep ook Johan jr. “dat het steeds met goede duiven moet gebeuren”. Natuurlijk de Zoontjens duiven waren van topkwaliteit, maar steeds bleef hij zoeken naar nieuwe impulsen om “nog beter” te kunnen presteren. Door zijn zoektocht naar “the best of the best”, kwam hij ook in de duivenhandel terecht en kreeg het beste wat te koop was voor langere of korte tijd onder de pannen. Super uitslagen in CC Midebo, afdeling Oost-Brabant, op alle internationale races waaronder 3x First Drop in Las Vegas classic Triple (samen met Bert Oostlander).... in 2012 7x teletekst.... het Olympiade koppel en “Olympic Ranomi” zijn de bewijzen van het vakmanschap dat Johan aan de dag weet te leggen. Daarbij ook nog gesterkt door de goede duiven die hij de laatste 3 jaren bekwam van Jan en Rik Hermans. Waaronder “Zus Beautifly” en kinderen van “Cow Girl” en “Athena” enz. Zo won “De 413” B 12/413, dit jaar al 5 x een op honderd nadat ze vorig jaar de 9e NPO Pithiviers won, en vloog “De 402” B11/402 al de 6e NPO Bourges
9311 d. (1-1283).

Trilogie Weduwschap

De duiven worden tot half september gespeeld, ze mogen dan overbroeden, maar er worden geen jongen meer gefokt. Tot oktober blijven de koppels bij elkaar en dan wordt er gescheiden. Er wordt een goede ruimengeling verstrekt aangevuld met onkruidzaad waarvan de duiven zo veel mogen eten als ze lusten. Het heel jaar door wordt Allicine een knoflook extract via het drinkwater verstrekt, gedurende de wintermaanden komen de ene dag de doffers en de andere dag de duivinnen los.
De 1e week van januari worden zowel de kwekers als de vliegduiven gekoppeld. Van zodra de jongen gespeend zijn gaan de duivinnen en doffers ieder naar hun eigen hok, die enkel voorzien zijn van schapjes. Het tussenhok is voorzien van broedbakken, hierop komen de koppels alleen nog maar samen op het moment dat ze van de vluchten thuiskomen. Er wordt dus ook niet meer herkoppeld. Inkorven geschiedt vanaf de hokken met schapjes. Omdat bij deze methode gebruik gemaakt wordt van 3 hokken noemt Johan dit trilogie weduwschap.
Zowel doffers als duivinnen worden 12 uur per dag verduisterd van begin maart tot 1 week voor de eerste dagfondvlucht, dit jaar Bourges.
Om te kunnen pieken op de dagfond wil Johan dit jaar het systeem van Co en Piet Verbree uit Putten (NL) toe gaan passen, hetgeen neerkomt op de duiven extra te laten trainen door ze zelf weg te brengen. De week voor de dagfondvlucht worden ze niet ingekorfd, maar de dagen voor de inkorving een aantal keren zelf weggebracht.
De duivinnen trainen de eerste weken 1 keer per dag 1½ uur en de doffers 1x daags 1 uur. Vanaf 1 mei wordt dit opgevoerd naar 2 keer per dag. Op alle vluchten gaat Johan voor de hoogste eer en alleen de totaal uitslag van samenspel, afdeling of nationaal telt voor hem. Zit hij niet in het snuitje van de uitslag, dan probeert hij vooral te ontdekken wat er fout ging.

100 jonge duiven

Er worden jaarlijks zo’n 100 jonge duiven gekweekt uit vliegers en kwekers. Ze worden gespeend aan een leeftijd van 22 dagen. Ze komen pas los vanaf 1 mei. Toen Johan nog in de garage werkte is dit uit nood geboren en dit beviel zo goed dat hij dit is blijven handhaven. Op deze manier raakt hij er nooit veel kwijt en heeft hij ook geen last van roofvogels. Hierbij dient te worden opgemerkt dat ze wel in de spoetnik kunnen en het bovenste deel van het jonge duivenhok hok aan de voorkant open is.
De jonge garde wordt verduisterd van half maart tot een week voor de 1e prijsvlucht van 20.00 uur ’s avonds tot 8.00 uur ’s morgens. Vanaf 21 juni wordt er bijgelicht tot ’s avonds 22.30 uur. Verder worden de jongen gespeeld volgens de schuifdeur methode.
Het opleren start een week voor de eerste prijsvlucht, in etappes gaan ze dan naar Retie c.a. 35 km en vanaf dat moment worden ze daar dagelijks ( soms ook nog wat verder) naar toegebracht.

Voeding, bijproducten, medisch

Van voeren ken ik niets, zegt Johan. In de tijd dat ik samen speelde met mijn vader, deed ik de verzorging en hij de voeding. Jong en oud wordt op dezelfde manier gevoerd.
Na aankomst van een wedstrijd krijgen de duiven altijd dezelfde vliegmengeling, door Johan groot voer genoemd. De dag erna zowel ’s morgens als ’s avonds zuiveringsmengeling. Vanaf woensdagavond tot en met de inkorving weer het grootvoer, ’s middags voor de inkorving aangevuld met extra energie mix van Versele Laga. Als de duiven veel moeten trainen, moeten ze ook veel eten en de hoeveelheid voeding wordt daar wel op aangepast.
Om een snel herstel na de vluchten te stimuleren, wordt er in de eerste plaats zwaarder gevoerd... maar worden ook conditiebevorderende producten gebruikt, zoals 2 dagen per week Oregano van Dr. Brockamp (structuur-olie ter voorkoming van darmziekte), Strike two (een Engels product van GEM) + biergist op woensdag en soms wat vitamine van dierenarts Ferdi Vandersanden. Normaalgesproken zit ook tijdens het vliegseizoen het eerder genoemde Allicine (knoflookextract) in het drinkwater. Bij warm weer wordt dit bij thuiskomst afgewisseld met honing.
Maandelijks vind er bij dierenarts Ferdi Vandersanden een bacteriologisch onderzoek (mest, geel, paratyfus) plaats. De uitslagen hiervan worden bewaard en met elkaar vergeleken. Lang niet altijd wordt het advies van de dierenarts opgevolgd. Johan bepaalt zelf wanneer en of hij wel of niet ingrijpt, soms gebruikt hij alleen maar Vior(verzuring) van BIFS, een product om de resistentie tegen salmonella, colibacillen, streptococcen, etc... te verhogen.

Het kweekhok

De basislijnen op het kweekhok worden gevormd door nazaten van “Dandy” en de wereld beroemde “Conimexman”... een dominante vererver, uit wiens lijn ook “Olympic Late Jonge” NL 05-4033332 voortkwam. Een sublieme kampioen met 11x de 1e... die vertegenwoordigd was op de Olympiade 2008 in Dortmund... en in hetzelfde jaar ook 1e Vitesse duif werd van de afdeling Oost-Brabant. Met meerdere duivinnen gaf hij al eerste prijswinnaars en excellente afstammelingen.
Hij is volgens Johan het bewijs dat “Olympiade duiven” altijd bijzondere kweekwaarde hebben, omdat ze zich meerdere keren moeten bewijzen. Zo’n duiven inlijven op het kweekhok en verder goed aan goed koppelen is volgens hem de basis voor nieuwe topprestaties.
“Olympic Ranomi” vertegenwoordigt op de Olympiade in Nitra dan ook de vaste partner van “Olympic Late Jonge ”, samen gaan zij het “Olympic Couple” vormen. Volgens Johan een superkoppel, waarmee hij zijn kolonie nog sterker maakt en verder uit kan bouwen. De nakweek hiervan gekoppeld aan de lijnen van de “Dandy”, “Kliko”, het Conimexkoppel en het beste van het beste wat Johan elders te pakken weet te krijgen, moet in Sint-Oedenrode weer tot nieuwe Olympiade-successen leiden.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.