JELLE JELLEMA - 1e Internat. Zware Fondcompetitie Gouden Duif

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Nijverdal – Nijverdal is een plaats in de gemeente Hellendoorn in Overijssel. Het is de enige plaats in Nederland waar tevergeefs naar goud gedolven werd. Goud werd er niet gevonden maar de familie Jellema ontdekte er het “Zwart Goud” en bouwde er een duivenkolonie mee op die momenteel haar gelijke niet kent. Jelle Jellema wierp zich op als een fondspeler van wereldformaat die de ene na de andere glansprestatie voor het voetlicht bracht. Hij gaf de grote fond van de 21e eeuw een nieuwe dimensie !

Op Barcelona van 2014, waar het Nederlands fondheir de volledige top tien voor zijn rekening nam, was hij de primus inter pares met de 1e en 3e prijs internationaal tegen 20.669 duiven. Ook 2016 was een echt topjaar met o.a. 8 duiven binnen de eerste tien nationaal met telkens een vermelding op teletekst. Verder werd hij Keizer-Kampioen in de Fond Unie 2000, 2e Keizer-Kampioen ZLU en won hij ook de Fondspiegel.
Zoveel superprestaties konden niet anders dan leiden tot de titel van 1e Internationale Zware Fondcompetitie Gouden Duif 2016. Deze fondspeler met allure zal op de Gouden Duif-viering 2016 op de hoogste trede van het erepodium staan en voor hem zal de internationale “Barcelona-hymne” weerklinken.

Ultsje Jellema

Vader Ultsje Jellema (75) is in de jaren zestig met duiven gestart. Als peuter was zoon Jelle reeds bij vader op de hokken te vinden en hij deed er zijn eerste duivenwijsheid op. Tot halfweg de tachtiger jaren werd er met succes op de programmavluchten gespeeld. Vanaf 1985 werd er gericht gekweekt, gespeeld en geselecteerd op de overnachtfond.
Dit gebeurde met de eigen duiven die al meermaals bewezen hadden de zwaardere vluchten aan te kunnen. Daarbij werden er ook duiven gehaald bij Piter Beerda, Ter Idzard die in die jaren de sterren van de hemel speelde. De eigen duiven en de duiven van Beerda waren de perfecte combinatie en met deze twee bloedlijnen werd een oerdegelijke stam opgebouwd. Er werd ook aan succesvolle samenkweek gedaan met Hugo Batenburg, Klaaswaal. Een sterkweker is momenteel “Zoon Miss Gijsje” (“Mr. Beautiful” x “Olympic Miss Gijsje”) van Arjan Beens en ook “Dochter Jackpot” van Nico Volkens is van groot belang.

ZO WERD HIJ 1e INT. ZWARE FOND
05-6 Limoges 1544 d. 10, 15
02-7 Barcelona 17.729 d. 25, 91
15-7 Marseille  3320 d. 30, 13

“Zwart Goud”

Er werd ook weergaloos succes behaald met de inbreng van de duiven van Kees Akkermans, Nieuw-Vossemeer. De kruising van deze duiven met hun eigen basis lag aan de grondslag van een geweldige ploeg vliegduiven. “Zwart Goud” NL98/1364798 was een machtige kweekdoffer wiens bloedlijn als een gouden draad door de kolonie Jellema loopt. Hij vormde, samen met “De 02” NL02/2205602, de basis voor een serie kopvliegers. 
Dit stamkoppel gaf o.a. volgende nakweek :

  • “Kleine Jade” NL11/1292679 of de internationale winnares Barcelona 2014.
  • “Silvie” NL09/1783772 met 3e Internationaal Barcelona 2014... 48e Nationaal Marseille 2011...61e nationaal Orange 2011.
  • “Romee” NL10/1221795 met 3e Nationaal Orange 2013... 3e Nationaal Bergerac 2013...3e NPO Brive 2014... 6e NPO Aurillac 2012... 18e Nationaal St-Vincent 2013. In 2015 won zij goud in de categorie Marathon op de Olympiade in Budapest.
  • “Orion” NL01/1110401 met 6e Nationaal Bergerac 2004...7e Nationaal St-Vincent 2006... 48e Nationaal Ruffec 2002...51e Nationaal Ruffec 2006... 79e Nationaal Ruffec 2005.
  • “Saffier” NL01/1110402 met 1e Nationaal Ruffec 2003...6e NPO Brive 2004...24e Nationaal Bergerac 2004...29e NPO Brive 2003.
  • “Evi” NL13/1755856 met 10e Barcelona ‘16 ZLU 5239 d... 9e Perpignan ‘16 ZLU 4027 d... 27e Perpignan ‘15 ZLU 5589 d.

Vader en zoon Jellema hebben tot in 2008 in tandem gespeeld en daarna is Jelle in Nijverdal voor eigen rekening met dezelfde basis verder gegaan. Vader speelt verder onder eigen naam in Steggerda en weet meer dan behoorlijk zijn streng te trekken.
Jelle Jellema kwam aan de start van het seizoen 2016 met een ploeg van 70 koppels nestduiven inclusief jaarlingen. De eerste koppeling had begin maart plaats en er werd een koppel jongen groot getrokken. Half mei had de tweede koppeling plaats en de fondvliegers gingen dan op een nestpositie naar de internationale wedstrijden. De oude duiven namen de reeks van Pau tot Perpignan voor hun rekening, de jaarlingen vlogen Agen en Narbonne / Perpignan.

Jelle JellemaZware fond met nestduiven

Jelle verwedt zijn kansen op de zware fond met nestduiven. Het is een uiterst succesvolle manier om de fond te spelen wanneer je erin slaagt om de duiven keihard te laten trainen. Er wordt ‘s avonds tussen 21 u en 22 u getraind met de vlag en dat is een effectieve manier om dit doel te bereiken.
Tussen twee fondklassiekers wordt er doorgaans 3 à 4 weken gerust maar veel hangt af van de moeilijkheidsgraad van de voorbije wedstrijd. Iedere week worden er duiven ingekorfd voor een fondwedstrijd en de fondvliegers eten uit een gezamenlijke eetbak. Het betekent dat ze bij thuiskomst van een wedstrijd veel “vetvoer” krijgen of een mengeling van snoepzaad, hennep en pinda’s. Verder eten ze samen “volle bak” sportmengeling tot de volgende inkorving. De laatste vier dagen krijgen ze een potje met “vetvoer” afzonderlijk in hun nestvak. Het is een voedermethode die haar doeltreffendheid bewezen heeft en er stellen zich zelden problemen met de recuperatie van de fondvliegers.
In een succesvolle duivensport is de kwaliteit van de duiven uiterst belangrijk maar ook het hok moet van excellente kwaliteit zijn. Er wordt gespeeld op een hok van 24 m dat verdeeld is in 8 compartimenten:2 voor de kwekers, 4 voor de vliegduiven en 2 voor de jonge duiven. Het hok heeft een volledig open nok (10 cm) en de verluchtingsspleet in het plafond voor de duiven is ook 10 cm breed. Onder een perfecte verluchting verstaat men veel zuurstof zonder tocht. Overdag staat bij mooi weer de spoetnik altijd open en is de rest van de verluchting afgesloten. ‘s Avonds gaat de spoetnik dicht en gaat de verluchting in het plafond open. Er zitten ook verluchtingsroosters in de voorkant van het hok. Alle duiven zitten op roosters en een lade onder de roosters maakt het reinigen heel gemakkelijk.

Bikkelharde selectie

Het kweekhok telt 22 nestbakken met evenveel kweekkoppels. Deze beperking van het aantal duiven dwingt de melker om zeker zijn kweekduiven bikkelhard te selecteren. Bij de kwekers moet je zelfs nog strenger zijn dan bij de vliegduiven. Als je als melker twijfelt kun je een jaarling een jaartje langer in de vliegploeg houden zonder dat dit gevolgen heeft voor de stamopbouw. Bij de kwekers gaat iedere twijfelaar er onherroepelijk uit ! Een melker hoeft niet bang te zijn om een duif kapot te spelen want dat soort duiven heeft hij juist niet nodig. Duiven met een slap karakter kunnen de pijn van de vermoeidheid niet meer verdragen. Duiven moeten kunnen afzien willen ze zich met de besten kunnen meten !
De bedoeling is een ijzersterke overnachtduif te fokken die bij elk weer kopprijzen kan winnen. Een zorgvuldige kweekmethode en een keiharde selectie zijn hierbij een absolute noodzaak.
Jonge duiven worden tijdens hun geboortejaar al stevig op de rooster gelegd zodat je als melker vrij snel te weten komt of ze uit het goede hout gesneden zijn. Op die manier ken je ook vrij snel de kweekwaarde van de kweekkoppels.
Een jonge duif gaat in 10 keer tot 500 km. Jonge duiven die problemen hebben met de gezondheid en te logge duiven gaan er sowieso uit. Daarbij komen nog de slachtoffers van de roofvogels en de verliezen op de wedstrijden om tot het juiste aantal “blijvers” te komen. 
De jonge duiven worden niet verduisterd. Hoe kaler hoe beter want dat is een gewenste handicap waardoor een serieuze selectie kan gebeuren. Van de 150 jonge duiven blijven er aan het einde van de rit nog zo’n 90 over.
Een jaarling doet twee vluchten van meer dan 1000 km. Een stijgende lijn in de prestaties op die vluchten is een goed teken. Gaan de prestaties in dalende lijn dan wordt deze duif een groot vraagteken. Een oude duif moet 1 keer kop vliegen op de vluchten van de waarheid. Tweejaarse duiven gaan 3 keer mee op de internationale vluchten maar niet op Barcelona. De oude duiven worden tweemaal ingezet in een seizoen en dat is op Barcelona en Perpignan.
We kunnen stellen dat de familie Jellema een stam duiven gekweekt heeft die op zowel loodzware overnachtvluchten als op de snellere vluchten met de wind onder de staart in de kop van de uitslag kan vliegen.
Een goede duif is uiteraard een duif die vroeg op de klep zit. De voorkeur gaat uit naar een zachte duif uit de kleine middelmaat. Oog en vleugel zeggen niet veel maar een goed gesloten duif krijgt de meeste goede punten.

Medische begeleiding

Jelle Jellema is dierenarts (rundvee en duiven) en uiteraard wordt van hem verwacht dat het medisch plaatje met veel zorg omringd wordt. Het nieuwe kweek- en vliegseizoen begint hier met een inenting tegen paratyfus. De duiven worden ingeënt tegen paramyxo wanneer ze op eieren zitten. De duiven worden ook ieder jaar ontwormd (in april) en het nut hiervan wordt nog al eens onderschat. De duiven worden ook ontluisd met de “luisdruppel”. Drie weken voor het inkorven van de eerste overnachting (begin mei) krijgen de duiven een vijfdaagse geelkuur.
Zeer belangrijk is het royaal beschikbaar stellen van gevarieerde mineralenmengelingen. Vooral duiven op nest hebben een grote behoefte aan verse mineralen. Tijdens het seizoen gebeurt er regelmatig een controle op het geel.
Jelle Jellema : “Er worden veel te veel medicijnen en bijproducten gebruikt in de duivensport. Zuiver water is het beste water dat er is en dat gedurende 360 dagen per jaar. In de voorbije tien jaar kwam er slechts tweemaal een antibioticum in het drinkwater. Verder worden er geen medicijnen en bijproducten gegeven.”

Veel omkoppelen

De kweekduiven worden veel omgekoppeld en Jelle heeft het eerder over topkwekers dan over topkoppels.
Een topkweker is zonder twijfel “Zoon Miss Gijsje 430” B12/1108430 (Arjan Beens). Hij zette drie excellente dochters op de wereld :

  • “Evi” NL13/1755856 met 10e Barcelona ‘16 ZLU 5239 d... 9e Perpignan ‘16 ZLU 4027 d... 27e Perpignan ‘15 ZLU 5589 d. “Evi” is de moeder van “Rena” die dit jaar op de ZLU-vluchten drie mooie prijzen wist te winnen. Zij werd 5e asduif over alle ZLU-vluchten en werd als 1e Duifkampioen afgevlagd in de Fondunie.
  • “Anna” NL14/1559681 en zij schitterde in 2016 met o.a. 22e St-Vincent 782 d...13e Marseille ZLU tegen 3320 d... en 180e Perpignan tegen 4027 d.
  • “Silke” NL15/1320979 en zij toonde als jaarling met de 3e Narbonne ZLU tegen 5042 duiven dat ze wist wat kopvliegen was.

De topduivin “Klein Kweekstertje” B07/1187339 werd de moeder van :

  • “Silvie” NL09/1783772 met 3e Internationaal Barcelona 2014... 48e Nationaal Marseille 2011...61e nationaal Orange 2011.
  • “Silke” NL15/1320979 met een 3e Narbonne ZLU tegen 5042 duiven en dat belooft voor de toekomst.

Op topniveau !

De overwinning in de Internationale Zware Fondcompetitie Gouden Duif is een nieuwe parel aan de kroon van fondkampioen Jelle Jellema. Het is tevens het bewijs van een duidelijk meesterschap op de actuele overnachtfond.
De 1e getekende en 1 van de bovenste zes op 3 vluchten waren steeds op de afspraak. Het is ontegensprekelijk het bewijs van kwaliteit met ook dat beetje geluk dat je steeds nodig hebt om een topprestatie op de tabellen te toveren. Dit succes op de zware fond onderstreept nog maar eens de prestaties op topniveau van de fondkampioen uit Nijverdal.

Results Jelle Jellema

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.