HERMAN LENAERTS - 2e Olympiadeduif Oude duiven Brussel 2017

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Merksplas – Merksplas is een Antwerpse gemeente in de Noorderkempen en vooral bekend om "De Kolonie". De landloperskolonie werd opgericht in de periode dat België bij Nederland behoorde. De landlopers van toen werden er tewerkgesteld en oefenden verschillende ambachten uit of werkten op een bloeiende boerderij. Deze wet, die voorzag in de vrijheidsberoving, werd in 1993 afgeschaft. Op die manier kwamen heel wat gebouwen leeg te staan en wordt een deel als gewone gevangenis gebruikt en een deel als gesloten centrum voor illegalen.

De inwoners van Merksplas worden de “spetsers” genoemd. Merksplas ligt tussen het stroomgebied van Schelde en Maas en er is weinig niveauverschil zodat er overal poelen en plassen bleven staan. Wie naar Merksplas kwam moest ook nog door de rivier “De Mark” waden en zij werden de “Spetsers van Merksplas” genoemd. In 1990 werd door de gemeente een wedstrijd uitgeschreven om een beeld van de “Spetser” te maken. Dit beeld staat nu op de markt en is de officiële mascotte van Merksplas. 
Merksplas telt nu nog zo 30 à 35 duivenmelkers en dat is heel wat minder dan in de glorietijd toen er om de drie huizen een duivenmelker woonde. Maar Merksplas speelde zich toch in de kijker door Herman Lenaerts (62) die de 2e Olympiadeduif Oude duiven 2017 had. Een melker die met beperkte middelen een schitterende bekroning van zijn carrière realiseerde.

Herman LenaertsHet betere materiaal

Vader Frans Lenaerts, maar de mensen zegden Sooi, was duivenmelker en uitmaker in het lokaal “De Bosduif”. Hij speelde regelmatig zijn prijs maar een echte hoogvlieger was hij niet. In 1995 gingen Herman en zijn vader samen spelen tot 2006 toen vader overleed. Dan is Herman alleen verder gegaan in de duivensport. En zoals het een goede zoon past is hij in eerste instantie door gegaan met het soort van vader en heeft hij ook wat duiven gehaald op Lier markt.
Het betere materiaal haalde hij bij Gust Janssen, Beerse waar hij wat duiven kocht en ook 15 eieren mee naar huis nam. Later werden er ook duiven uitgewisseld en onder hen ook een jong uit de halfzuster van de “Olympiade”. Herman is met deze duiven uitstekend geslaagd en hij is er duivenmelker mee geworden zegt hij zelf.
Herman ging ook aankloppen bij Rudi Diels, Beerse. Hij haalde er duiven en er werden ook duiven uitgewisseld. Er was ook een zoon van het “Goudhaantje” bij en ook deze aanwinsten waren een schot in de roos.
Jos Claessen, Arendonk was tien jaar geleden duiven en eieren komen halen bij Herman. Herman haalde er op zijn beurt 4 duivinnen en ook met deze duiven was hij succesvol.
Als laatste in de rij was er Gustaaf Boeckmans, Grobbendonk. Daar haalde Herman twee duivinnen waaronder een zuster van de 1e Nat. Asduif Snelheid Oude Duiven 2016. Later werd er ook aan samenkweek gedaan.

Overstap naar de halve fond

Herman Lenaerts kwam aan de start van het seizoen 2016 met een ploeg van 18 doffers op het klassiek weduwschap, 6 koppels op het totaal weduwschap, 70 jonge duiven en 12 koppels kweekduiven.
Begin augustus vlogen de weduwnaars hun laatste wedstrijd van het seizoen en nadien werden er geen jongen meer gefokt noch gebroed. De eerste koppeling had plaats op 28 november en de eieren van de kwekers werden bij de weduwnaars ondergeschoven en er werd een koppel jongen groot getrokken. Nadien volgde er geen tweede koppeling meer.
In een tweetal opleervluchtjes ging het naar 10 km en vervolgens werd het Quiévrain. Voor de eerste keer in de carrière ging Herman met 5 oude en 4 jaarlingen naar de halve fond. De duiven voor de halve fond zitten op een afzonderlijk hok. De rest van de ploeg vloog Quiévrain. Herman speelde Noyon in het “Samenspel de Kempen” maar over zijn prestaties werd er met geen woord gerept in de krant en dat was een van de voornaamste redenen waarom hij de overstap maakte naar de halve fond. 

De weduwnaars trainen ‘s morgens en ‘s avonds een vol uur en Herman houdt iedere training heel goed in de gaten. Duiven die goed trainen houden een belofte in voor het weekend. Bij de inkorving krijgen de weduwnaars altijd hun duivin. Wanneer iedere doffer zijn duivin in zijn nestvak heeft dan begint Herman al direct met de duiven in de mand te zetten. Bij aankomst van een wedstrijd blijven bij aanvang van het seizoen doffer en duivin zo’n 20 minuten samen... later wordt dat wel een uur.
Herman Lenaerts : “In het “Samenspel de Kempen” had ik de eerste vier asduiven jaarlingen op Noyon. Ik dacht dat mijn duiven ook de halve fond zouden aankunnen. Mijn vertrouwen werd nog groter toen de tandem Lanslots-Dockx, Merksplas me verzekerde dat ze met mijn soort zeer goed speelden op de halve fond. Ik had inderdaad al vanaf het eerste jaar succes op de halve fond.”

Olympic Leonardo

De duif die Herman Lenaerts onsterfelijke roem bezorgde is de blauwe doffer B14/6207939 “Olympic Leonardo”. Met 2e prov. Gien 1694 d., 2e Souppes 464 d., 6e Melun 743 d., 7e Souppes 1238 d., 19e Souppes 560 d. en 31e Melun 1791 d had hij de 2e Olympiadeduif Oude Duiven 2017 (Cat. H). Eerder al had deze klepper blijk gegeven van zijn kunnen met de 4e Nationale Asduif Halve Fond KBDB 2016, 1e Prov. Asduif Halve Fond KBDB 2016, 1e Asduif Hafo Turnhout + Regio Mechelen Oude duiven 2016.
“Olympic Leonardo” is een duif uit de middelmaat. Hij is goed gespierd, heeft een zachte pluim, een stevige rug en is redelijk goed gesloten achteraan. Het is bovendien een heel tamme duif met een mooie vleugel en een vitaal oog.

Herman LenaertsTotaal weduwschap

Met 6 koppels wordt het totaal weduwschap gespeeld en deze duiven vliegen alleen Quiévrain. De eerste koppeling heeft half januari plaats en ook hier wordt een koppel jongen gefokt. Daarna volgt er geen tweede koppeling meer. Doffers en duivinnen worden gescheiden en de duivinnen gaan naar het hok van de “jongste” jonge duiven. De doffers trainen tweemaal daags mee met de doffers die op het klassiek weduwschap gespeeld worden. De duivinnen trainen maar eenmaal daags samen met de jonge duiven.
In het begin van het seizoen komen doffers en duivinnen maar zeer kort samen bij de inkorving. Hoe meer het seizoen vordert hoe langer de periode van samenzijn (1 uur) wordt. Bij aankomst van een wedstrijd in het begin van het seizoen blijven de partners maar korte tijd samen. Later op het seizoen kan dat wel een halve dag worden.
Er zijn weinig problemen met het onderling paren. De duivinnen zitten op het hok van de verduisterde jongen en gaan iedere week de mand in.

Opleren wanneer ze goed “trekken”

In 3 rondes worden er 70 jongen gefokt uit kwekers en vliegers. De jongen worden gespeend aan 26 à 27 dagen. In 2016 werden er veel jongen het slachtoffer van de roofvogels. Er wordt verduisterd van 1 april tot half juni van 18 u tot 8 u ‘s morgens. Er wordt daarna niet meer bijgelicht waardoor de jongen beter ruien zegt Herman.
Voor het opleren van de jongen neemt Herman goed zijn tijd. Pas wanneer de jongen een maand goed wegtrekken wordt de opleermand boven gehaald. In 7 à 8 etappes gaan de jongen tot 25 km en ze worden telkens per korf gelost. Eens opgeleerd worden de jonge doffers niet meer tussendoor weggevoerd. Zij trainen mee met de oude doffers. De duivinnen trainen afzonderlijk en wanneer het trainen aan huis te wensen over laat dan worden ze soms weggevoerd tot 25 km.
De jongen worden na de tweede Quiévrain gespeeld op de schuifdeur. Bij de inkorving komen jonge doffers en duivinnen zo’n 2 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ‘s anderendaags. Om de motivatie wat te stimuleren worden er in iedere hoek van het hok houten bakjes geplaatst waarin de jongen kunnen stoeien.
Wanneer er gestopt wordt met het weduwschap gaan er oude duivinnen naar het hok van de jonge duiven om met de jonge doffers samen een nestje te bouwen.

Altijd sportmengeling

De voedermethode van Herman Lenaerts blinkt uit door zijn eenvoud. Zowel de duiven voor de vitesse als voor de halve fond krijgen vanaf thuiskomst tot inkorving sportmengeling gevoederd. Alleen in het begin van de week wordt er met de lepel (beperkt) gevoederd. Naast vitamineral worden er geen voedingssupplementen verstrekt.
Wel schenkt Herman tijdens het seizoen thee van eigen fabricaat. Hij heeft de samenstelling ooit eens in “De Duif” gelezen. In 3 liter water wordt er look (6 bollen), aluin (200 gr.), ajuin (6 stuks), Lugol (3 soeplepels) en dennenthee (pakje van bij de apotheker) gekookt. Daarna nog wat laten “trekken” en het brouwsel wordt daarna gezeefd. Vervolgens wordt er nog 3 kilogram kandijsuiker toegevoegd. In het begin van de week wordt er 1 soeplepel aan 1 liter drinkwater toegevoegd. Slecht zal dat niet zijn want Herman doet het al jaren !

Natuurlijke weerstand

De medische begeleiding is zo mogelijk nog eenvoudiger. Eén maal per jaar, na het seizoen, gaat Herman met zijn duiven op controle bij de dierenarts Schroeder en doorgaans zijn er geen problemen. Ooit heeft hij eens “tricho groen” tegen trichomonas gegeven maar dat is al vele jaren geleden.
In 2016 werd er niet behandeld tegen trichomonas en evenmin tegen luchtweginfecties. Er wordt volop beroep gedaan op de natuurlijke weerstand van de gevleugelde atleten.

Eenvoudig maar degelijk

De weduwnaars worden gespeeld op 3 hokken van 2 m... de jongen eveneens op 3 hokken van 2 m en de duivinnen op een hok van 2 m. Het zijn allemaal zelf gebouwde tuinhokken die 30 cm boven de grond gebouwd zijn. Alle hokken zijn dubbelwandig (onderaan is de opening tussen de twee wanden niet dicht gemaakt) en in de binnenwand is een opening (5 cm x 50 cm) aangebracht voor de luchttoevoer van onderaan het hok. Een meter voor de woonbakken vormen de dakpannen het plafond. De opening boven de woonbakken is dichtgemaakt met draad waardoor de afvoer van de gebruikte lucht kan gebeuren. Samengevat... eenvoudige hokken die hun degelijkheid bewezen hebben.

Selectie op de uitslag

Van de ploeg van 30 oude en jaarse duiven zijn er aan het einde van de rit in 2016 zo’n 23 overgebleven. Herman had weinig jonge doffers want hij had het onkruid voor de hokken met onkruidverdelger behandeld en daar zijn heel wat jonge doffers gesneuveld. Dus wegens noodzaak was de selectie dit seizoen niet keihard. Van de 70 jonge duiven van 2016 waren er 30 overblijvers waarvan er 7 doffers ingelijfd werden voor de ploeg van 2017.
Bij de selectie is de uitslag bepalend maar een duif met een zachte pluim en die goed gesloten is achteraan krijgt de voorkeur.

Het kweekhok

Van de 12 koppels kwekers zijn er drie uitschieters :

  • B10-6345848 “Den 848” x B13-6052777 “Het 777”... en zij werden de ouders van de 2e Asduif halve fond jaarse 2016 in Hafo Turnhout.
  • B05-6320172 “Broer Crack” (August Janssen) x B12-6052406 (Jos Claessen). Zij werden de ouders van de B14-6207919 en die won 6 eerste prijzen. Hij bevestigde als jaarling maar heeft zich thuis dood gevlogen.
  • B05-6439984 “De Super” x B12-6292625 “Dochter Cavendisch” werden de ouders van B14-6207939 “Olympic Leonardo” of 2e Olympiadeduif Cat. H 2017.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.