HARRIE KALTER - 1e Internat. Pau 13.176 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

IJsselmuiden – In verband met de coronaperikelen en de gevolgen daarvan werd het voor de fondliefhebbers een wikken en wegen om de duiven toch voldoende kilometers onder de vleugels te schuiven en zo goed voorbereid aan de grote wedstrijden te kunnen beginnen. Dit zou betekenen dat er soms weekenden bij zouden zijn met een overvolle wedvluchtagenda.

Het Internationale ZLU-fondprogramma 2020 startte met de klassieker Pau, ingericht door La Colombe Joyeuse te Brussel. Deze wedvlucht kende internationaal een deelname van 13.176 duiven (plus van 1057 duiven t.o.v. vorig jaar). Op vrijdag 17 juli was het weer op de losplaats en vluchtlijn niet van dien aard dat men tot lossen kon overgaan. Het werd dus uitstellen naar zaterdag. Gelukkig was het zaterdag op de losplaats prima. Wolkenloos en windstil. Ook op de vluchtlijn beduidend beter met een zwakke wind, in het zuiden van Frankrijk uit het noordoosten en verder op de vluchtlijn ruimend van zuidwest naar west. Om 7.15 uur klonk dan het startsein. Via diverse sites werd er uitgekeken naar de eerste aankomsten in Noord-Frankrijk. De klok wees 18.12 uur toen Claude Thil uit het Franse Soissons, gelegen aan de rivier de Aisne even ten noordoosten van Parijs, een duif klokte op een afstand van 731 km. Dit zou een snelheid geven van 1111 m/min. 

Nationaal en ook Internationaal winnaar werd uiteindelijk Harrie Kalter uit IJsselmuiden, een dorp in de gemeente Kampen in Overijssel. Harrie klokte zondagmorgen om 6.14 uur op een afstand van 1131 km. Dit gaf een winnende snelheid van 1149 m/min.

Verrast door de vroege aankomst.

Harrie had voor deze eerste ZLU-klassieker 27 nestduiven ingemand welke allen zaten te broeden op eitjes van ca. 10 tot 12 dagen. Om half vijf was hij al uit bed om nog even de meldingsites te raadplegen. Even na 6 uur ging hij letten en zag plots een duif aankomen zetten en op de klep van de jaarlingen landen. Snel kwam ze naar de klep van de oude duiven en Harrie bemerkte dat het een duif van Pau was. Dat was even schrikken. Zou het... Later die morgen kwam het verlossende telefoontje van de ZLU. De nationale en internationale overwinning was een feit. Wie had dat kunnen bedenken. Verdere aankomsten 8 u49 – 8u57, 9u17 – 9u21 (2x) – 9u43 – 10u05 – 10u08 (2x) – 10u10 – 10u15 – 10u26 – 10u37 – 10u46 – 10u49 en tot 11.30 zaten er 18 in de klok. Het werd voor Harrie verder een hectische dag.

Duivin “Kaysha”

Het was een kras duivin met de mooie naam “Kaysha”, de naam van zijn 5-jarige kleindochter welke in Ghana woont, en draagt het ringnummer Nl18-1481878. Zij was het die alle eer en belangstelling naar IJsselmuiden bracht. Ze zat bij het inmanden voor Pau op eitjes van ca. 10 dagen te broeden en Harrie had haar de laatste dagen een extra eitje in de schotel gelegd. Wellicht de motivatie om te gaan voor de overwinning. Haar vader is “De zoon Super Barca 621” afkomstig van Michel Verwey en Peter de Haan uit Mijdrecht. Moeder is een dochter van “Icarus”, welke Mark van den Berg, IJsselmuiden kreeg van Arjan Beens, Genemuiden x “Christy” van Mark van den Berg.
Pau was haar debuut op de grote fond. Als jaarling had ze alleen enkele dagfondvluchten gevlogen.

Duivensport deel van zijn leven

Harrie (60) runde meer dan 30 jaar samen met twee broers een tuinbouwbedrijf dat komkommers voor de consumptie teelde. Na de verkoop van het bedrijf heeft Harrie meer tijd ter beschikking om zich met zijn hobby bezig te houden. Hij was amper 8 jaar oud toen hij in de ban van de duiven raakte. In de familie van zijn vaderskant zaten diverse duivenmelkers en zijn oom Ad zorgde dat hij zijn eerste duifjes kreeg. Vader Willem was ook geïnteresseerd in de duiven van Harrie en hielp hem mee met het verzorgen. Ook echtgenote Renée helpt Harrie graag even als hij verhinderd is.

Hokken op de schuur

In de loop van zijn duivencarrière is Harrie diverse keren verhuisd en dit betekende steeds weer opnieuw starten. Hij bouwde bovenop de schuur een ruime hokinstallatie die is verdeeld in 8 afdelingen waarvan er vier bestemd zijn voor de oude duiven. Op de overige afdelingen zijn de kweekduiven en de jonge duiven ondergebracht. De schuiven in het plafond van de vliegafdelingen zijn nagenoeg dicht en via een verstelbaar raam aan de voorzijde komt de verse lucht binnen. Op de vloer ligt er een laagje erwtenstro en dit maakt het aangenaam en gezellig voor de duiven.

Harrie Kalter voor zijn hok.De basis van het hok

In de huidige duiven van Harrie vind je nog steeds het “oude soort” terug waarvan de basis teruggaat naar duiven van het soort van Herman Spekenbrink uit Enter (Aarden, Stichelbout, Desmet-Matthijs en het Vossen soort van de Gebr. Janssen). Het tweede deel van het “oude soort” vindt haar oorsprong in duiven van E. Wielink uit IJsselmuiden (Jac. Wolff, Jan de Weert en Piet Lazeroms).
Op dit “oude soort” werden door de jaren heen duiven ingekruist van de volgende lijnen, o.a.Mark van den Berg uit IJsselmuiden met wie hij nu nog samenkweek doet, Nico Volkens uit Bergen, Peter Bruinenberg uit Steenwijk (en via Jan van Straten uit Utrecht), Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht, Jaap Mazee uit Ens, Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel, Jellema-duiven via Arjan Beens Genemuiden en Jan Morsink uit Marle, Nico de Fouw uit Bant, Jan Schreurs uit Nieuw-Vennep en recentelijk van o.a. Coen en Marc van Haarlem uit Terborg,  Marlon Kok uit Ransdorp en Dennis Borkent uit Rijssen.

Nestspel als spelmethode

Harrie heeft met Mark van de Berg een gezamenlijk fond-kweekhok en dit bestaat uit 25 koppels. Deze worden medio januari gekoppeld. Hieruit kweekt hij dan in diverse rondes een 100-tal jonge duiven. De jonge duiven worden in het najaar opgeleerd tot ca. 350 km. Op de vlieghokken zijn 35 koppels overjarige vliegduiven ondergebracht. Daarnaast 20 koppels jaarlingen en een 10-tal late jonge duiven. De vliegduiven worden gekoppeld tussen begin en half april. Ze mogen dan twee keer overbroeden. Daarna mogen ze aan een derde nest beginnen om op de eerste ZLU vlucht te kunnen inmanden op eitjes van ca. 10 dagen. Op Agen ZLU zit een groep dan op aangepikte eitjes of kale jonkies. En de Barcelona duiven dan op jongen van 6 tot 8 dagen. De nestduiven worden zodanig voorbereid dat ze ca. 2000 tot 2500 km onder de vleugels hebben. Hiertoe mand hij de duiven in bij de gelegenheden die er zijn of gaat er zelf mee op pad. Doch verder dan 400 km gaan ze niet. Trainen doen de nestduiven eenmaal daags en dit is in het begin van het seizoen met enige verplichting en later in het seizoen mogen ze ook wel eens enkele uurtjes vrij in- en uitvliegen. Tussen de vluchten worden ze ook regelmatig weggebracht om het ritme erin te houden. De jaarlingen gaan enkel mee op de dagfondvluchten.

Verzorging van de duiven

Harrie voerde vele jaren de Wielink mengelingen en dit naar volle tevredenheid. Sedert dit jaar voert hij de mengelingen van de fa. Vanrobaeys. Daarbij volgt hij in grote lijnen hun voersysteem en is er zeer tevreden over. Hij voert zijn nestduiven in het algemeen ruim en veelal in de voerbak op de vloer. De duiven welke naar een vlucht toe gaan worden in de nestbak bijgevoerd met een zwaardere mengeling en een supplement van snoep en natuurlijke producten uit de handel.

Medische aspecten

Ook de medische kant houdt Harrie eenvoudig. In de stille periode wordt er gekuurd of geprikt voor paratyfus en paramyxo. In het vliegseizoen geeft hij de duiven soms een geelpil of een kort kuurtje voor de luchtwegen. Mocht hij het niet helemaal vertrouwen dan gaat hij op consult bij Nanne Wolf.

Een onvergetelijke dag

Tijdens ons gesprek kon je merken dat Harrie nog helemaal beduusd was van alle gedoe rondom hem heen. Diverse keren meldde zich nog iemand om hem te feliciteren. Sedert 1987 koos Harrie voor het spel op de ZLU-vluchten. Harrie liet zien dat het winnen van een nationale/internationale vlucht niet afhangt van een verre afstand. Voor Harrie en ook echtgenote Renée werd het een onvergetelijke dag. Waar hij jarenlang van droomde, om eens een 1e nationaal te winnen, kwam deze droom nu uit en zelfs meer dan dat. Het werd een 1e Nationaal en 1e Internationaal. Vaak zal deze dag nog gememoreerd worden. Na een dag hectiek kwam er pas het besef welke prestatie “Kaysha” geleverd heeft. Harrie en Renée van harte gefeliciteerd.


NL18-1481878 “Kaysha”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.