GUSTAAF & JAN DE BISSCHOP - 1e Nat. Kampioen Grote halve fond jaarlingen

Asse – Asse is een gemeente gelegen in Vlaams-Brabant en telt ruim 32.000 inwoners. Het was een belangrijk economisch en militair kruispunt en in de loop van de geschiedenis werd het meermaals door vreemde legers bezet en belastingen opgelegd. In 1977 is de fusiegemeente Asse ontstaan door samenvoeging met Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik.

Tweejaarlijks vinden in september de “Hopduvelfeesten” feesten plaats. De “Hopduvel” is een stormwind die in de zeventiger jaren lelijk huishield in de hopaanplantingen. Tijdens de “Hopduvelfeesten” wordt de “Hopduvel” symbolisch verbrand. Er staan nu nog hopscheuten op de spijskaarten van veel restaurants in Asse.
De “Hopduvel” kreeg ook een standbeeld op het marktplein van Assse. Daar waakt hij met een Duvel-glas in de hand over de terrasjes van het marktplein.
De duivensport floreerde in Asse en nu nog telt de gemeente zo’n 50 duivenmelkers waarvan het merendeel de degens kruist op de snelheidswedstrijden. 
Het laatste decennium zorgde de tandem Gustaaf & Jan De Bisschop, Asse voor een opflakkering van de duivensport met o.a. 1e nationaal Argenton 22.319 d. Afgelopen seizoen werden zij 1e Nationaal Kampioen KBDB Grote Halve Fond Jaarlingen!

Naar de grote halve fond

Vader Gustaaf De Bisschop (81) is in 1976 met duiven begonnen. Hij haalde zijn eerste duiven bij buurman Arthur Van de Winckel. Zoon Jan (51) zat vanaf zijn 10 jaar mee op de hokken en leerde vlug de knepen van de stiel.
Tot 2007 werd er Quiévrain (66 km) gespeeld. Meerdere keren werden er in Liedekerke 20 eerste prijzen per jaar gespeeld en dat zag men daar niet meer zitten. Vader en zoon werden daar gewoon uitgesloten en dan er werd overgeschakeld op het Noyonspel. Van 2008 tot 2012 werd er Noyon gespeeld en de geschiedenis herhaalde zich. Er werd gevraagd om ook op Noyon maar een beperkt aantal duiven in te korven.
Vanaf 2012 werd een deel van de jongen op de grote halve fond gespeeld. Dat werd zo’n meevaller dat daarna de volledige overstap gemaakt werd naar de grote halve fond.

ZO WERDEN ZIJ NATIONAAL KAMPIOEN
29.5 Nat. Bourges 19.133 d. 44, 12
09.6 Nat. Chateauroux 27.081 d. 209, 312
23.6 Argenton Zone B1 6640 d. 349, 6
30.6 Gueret Zone B1 2775 d. 2, 24
07.7 Chateauroux Zone B1 3737 d. 37, 5

Een sterke basis

Zoals gezegd werd er gestart met duiven van Arthur Van de Winckel. Eind jaren tachtig werden er duiven gehaald bij Marcel Van den Broeck, Wolvertem. In de jaren die volgden werden er in totaal 25 à 30 jongen gehaald en Gustaaf en Jan waren zeer succesvol met deze inbreng. De “donker geschelpte duiven” in de stam van de kolonie De Bisschop vinden daar hun oorsprong. Marcelleke Van den Broeck is 89 jaar oud en hij komt nog steeds op de duiven letten. Jan zegt dat hij veel van Marcel geleerd heeft.
In 2011 werd een volledige ronde jongen (30) gekocht bij Louis Van den Eynde, Brussegem. Met deze duiven zijn Gustaaf en Jan zeer goed gelukt en de Van den Eynde-duiven pakten als boter op de boterham met de eigen basis.
In 2014 had Erik Limbourg de “Jan” aangekocht bij Gustaaf en Jan en kruiste die met zijn eigen duiven. Later zijn er jongen uit dit koppel teruggekeerd naar Asse. De vader van de 1e nationaal Argenton 2017 is van Limbourg-origine.
In 2016 werden er duiven gehaald bij Gino Clicque, Wevelgem. In eerste instantie werden er 12 jongen aangekocht. Later op de publieke verkoop werden nog eens 8 oude duiven gekocht.
Ook de Clicque-duiven doen het voortreffelijk in Asse.
In 2017 werden duiven geruild met Willem de Bruijn en twee duivinnen hebben goed gevlogen.

50 jaarse duivinnen op weduwschap

Met de weduwnaars werd niet veel gespeeld in 2018 en de vroege jonge duiven hadden gezondheidsproblemen en werden maar beperkt ingekorfd. Het waren dus de duivinnen die de naam De Bisschop hoog moesten houden.
De duivinnen kweekten geen vroege ronde jongen en werden voor de eerste keer begin april gekoppeld. Ze konden 18 dagen broeden en vertrokken daarna op het weduwschap. In een tiental etappes werden ze opgeleerd. Tijdens het broeden werden ze tussendoor weggevoerd omdat duivinnen die broeden niet hard trainen. Tussen de wedstrijden werden ze niet meer weggebracht.
Bij het inkorven kwamen de dametjes ongeveer een half uur bij hun partner vooraleer ze de mand in gingen. Na aankomst van een wedstrijd bleven ze samen tot de volgende morgen. De duivinnen trainden tweemaal daags probleemloos een vol uur. In het begin van de week was dat wel iets minder. Tijdens de winter lieten ze wel hun conditie zien en vlogen bij goed weer tot 1,5 uur.
De duivinnen haalden hun motivatie in de eerste plaats bij hun partner maar Gustaaf en Jan verwedden hun kansen ook op de “chaos” onder het duivinnenvolkje. Op het hok van de doffers, waar de duivinnen met hun partner samenkomen, zitten de doffers in een nestvak dat amper 30 cm breed en 60 cm diep is. Wanneer de partners samen komen is het een gefladder van jewelste om met z’n allen in het juiste bakje te geraken. Dat er duivinnen in het verkeerde nestvak vliegen is juist de bedoeling en dat scherpt de motivatie aan.
Bij aankomst van een wedstrijd komen de duivinnen binnen op hun eigen hok met schabjes. Ze kunnen eerst rustig eten en drinken en wanneer ze naar hun doffer verlangen kunnen ze via een opening in de wand, die afgesloten is met drengels, bij hun doffer in het nestvak vliegen.
De vloer van het duivinnenhok bestaat uit rollen om het onderling paren tegen te gaan. Het gebeurt zelden dat duivinnen met elkaar aanspannen en die worden dan van het hok verwijderd.

Tegenslag met de jonge duiven

Er blijven nu nog 15 jonge duiven over van de eerste ronde die 3 nationaals gevlogen hebben. Er waren in het begin van het seizoen heel wat problemen met adeno. Deze ploeg werd aangevuld met 50 late jongen die driemaal Noyon gevlogen hebben. De duivinnen in deze ploeg moeten volgend jaar de vlag hoog houden want de duivinnenploeg van dit seizoen wordt begin 2019 verkocht.

Voedingssupplementen belangrijk

De duivinnen worden iedere week gespeeld en hun voederschema ziet er uit als volgt. Op zaterdag bij thuiskomst wordt er kweekmengeling gevoederd en in het drinkwater zijn er elektrolyten en druivensuiker. Op zondag en maandag wordt er “Light Plus” (lichte mengeling) gevoederd. Op dinsdag wordt het 50% sportmengeling (Finish) + 50% “Light Plus”. Op woensdag en donderdag wordt het 100% sportmengeling.
Ook de voedingssupplementen hebben hier hun belang. Op maandag en dinsdag gaat er conditiepoeder over het voeder samen met olie, aminozuren, biergist en TurboXcell. Op dinsdag en woensdag gaat er Hepasan in het drinkwater en op woensdag en donderdag gaan er ook vliegvitamines over het voeder. Bij voorkeur worden de voedingssupplementen over het voeder verstrekt. Er worden geen extra pinda’s verstrekt want die zitten volop in de sportmengeling. Dit voedersysteem kan aangepast worden aan de lastigheidgraad van de komende wedstrijd.

Medisch attent

Gustaaf en Jan gaan zo’n drie keer per jaar met hun duiven op consultatie bij de dierenarts. Voor aanvang van het vliegseizoen werd er 7 dagen behandeld tegen trichomonas via het drinkwater. In de loop van het seizoen werden de duiven om de 14 dagen een pilletje tegen trichomonas opgestoken. Om de maand wordt er 3 dagen behandeld tegen luchtweginfecties (product van de dierenarts). Twee tot drie keer per week krijgen de duiven oogdruppels toegediend. Tweemaal per week gaat er kruidenthee in de drinkpot (Vigozine).

De duivinnen genieten van het najaarszonnetje.Volières voor de hokken

De vliegploeg krijgt onderdak op 12 m tuinhokken en de kwekers zitten op een hok van 10 m met 15 kweekboxen. De hokken zijn niet geïsoleerd en voor alle hokken staan er volières. De volières voor de hokken zijn ideaal voor doffers en jonge duiven. De duivinnen blijven opgesloten op hun hok om onderling paren te vermijden.
Tijdens de dag staan de ramen van de hokken altijd open. De zijkanten van de buitenste volières zijn dicht maar vooraan zijn ze allemaal open. Er is een verluchting van 80 cm met schuiven boven de gang voor de hokken. Wanneer de vensters open staan gaan de schuiven dicht. Alle hokken hebben een planken vloer en woonbakken en de bodem worden iedere dag gereinigd. De duiven krijgen iedere dag vers water in een gereinigde drinkpot. Eén maal per jaar staat er grote kuis op het programma. Op de hokken wordt alle stof weggenomen en de hele installatie wordt met de schroeivlam onder handen genomen.

Selectie in de hand

Jan De Bisschop: “Vroeger, toen we vitesse speelden, was de selectie veel strenger dan nu. Alleen de duiven die meerdere keren per tiental wonnen mochten blijven. Wij hebben dezelfde selectiemethode geprobeerd op de grote halve fond en zijn daar van afgestapt want de beste jonge duiven zijn niet altijd de beste als jaarlingen.
Wij selecteren nu eerder in de hand en op de afstamming. Wij houden van een duif uit de middelmaat met een zachte pluim en die goed gesloten is. Het oog heeft geen belang maar een mooie pedigree bekoort ons wel. De nationale winnares op Argenton jaarlingen vloog als jonge duif geen prijs en haar nestzuster was zeer goed. Prijzen in de top tien van de lokale uitslagen moeten er wel zijn.”

Varia

Jan De Bisschop: “Een duif met een succesvolle carrière als vliegduif gaat naar het kweekhok. Na 2 à 3 jaar moeten er bewijzen zijn anders moet ze vertrekken. De duiven van Gino Clicque zijn allemaal naar het kweekhok gegaan. Zij krijgen ook een “proefperiode” van 3 jaar met verschillende doffers en duivinnen.
Als voorbereiding op de kweek wordt er 10 dagen behandeld tegen paratyfus met Cosumix. Daarna worden de duiven ingeënt. Wij koppelen in de eerste plaats goed x goed maar doen ook aan compensatiekweek van groot x klein. Oog en vleugel spelen geen rol ofschoon we een witoog steeds met een geeloog proberen te koppelen.
Op het kweekhok wordt er enkel aan kruisingen gedaan. Wij wagen ons niet aan inteelt. De vitesseduiven van vroeger vormen nog steeds onze basisstam. Aan “voorkoppelen” wordt niet gedaan maar de duiven krijgen wel licht een week voor het koppelen.
Hoe ik een fanatieke duivenliefhebber werd ligt zo voor de hand. Mijn vader was duivenmelker en ik zat als snotneus reeds mee op de hokken. Duivensport werd mij met de paplepel ingegeven.
En zoals iedere duivenmelker win ik graag! Tijdens de zomer ben ik met de duiven bezig van ‘s morgens 6 u tot ‘s avonds 10 u. In de winter is dat natuurlijk wat minder.
En nu je het mij vraagt, ik ben een tegenstander van het zonespel. Wij spelen in zone B1 en daar ligt Asse zeker niet goed want deze zone is veel te breed. Op de laatste Chateauroux vlogen er 4800 duiven in zone B1 op een totaal van 12.855 duiven.
En een inkorfbeperking moet er zeker komen anders zullen te veel melkers afhaken. Een beperking regionaal zou misschien een eerste stap in de goede richting kunnen zijn.”

Een paar toppers

Wij stellen ook enkele toppers aan u voor.

  • “Bliksy Argenton” B16/2031091 met 1e nat. Argenton 22.383 d en snelste van meer dan 35.000 duiven; 14e prov. Chevrainvilliers 2869 d; 78e zone Chateauroux 4067 d; 79e zone Bourges 2870 d; 624e prov. Souppes-sur-Loing 2267 d.
  • “Bliksy 92” B16/2031092 is de nestzuster van “Bliksy Argenton”. Zij won 4e prov. Bourges 2285 d, 11e prov. Chevainvilliers 2869 d, 9e prov. Souppes-sur-Loing 2267 d, 166e zone Argenton 19592 d, 13e prov. Chateauroux 1262 d, 49e zone Chateauroux 4067 d, 34e prov. La Souterraine 1370 d, 8e Chateauroux 260 d, 61e prov. Vierzon 1942 d, 94e zone Bourges 2870 d, 
  • “Sister Hanna” B14/2273048 met 2e prov. Blois 1929 d, 11e prov. Bourges 720 d, 6e St. Quentin 166 d, 192e zone Bourges 7739 d, 282e zone Montlucon 9462 d, 11e Vierzon 310 d, 110e prov. Chateauroux 2304 d.

Een uitstekend kweekkoppel

Het kweekkoppel “Hannibal” B09/2131167 x “Super Bliksem III” B11/2002594 zijn de ouders van :

  • B17/2033214 met 3e Pajot Chevrainvilliers 2655 d, 44e zone Bourges 19133 d, 5e prov. Blois 1408 d, 209e nat. Chateauroux 27081 d, 13e prov. Guéret 497 d, 40e Pajot Chevrainvilliers 1110 d, 97e prov. Vierzon 1628 d.
  • B17/2033058 met 12e zone Bourges 19133 d, 1e prov. Chateauroux 1086 d, 6e prov. Blois 1408 d, 4e prov. Guéret 497 d, 116e zone Chateauroux 12150 d, 7e Noyon 394 d, 30e prov. Vierzon 1628 d, 17e Pajot Chevrainvilliers 578 d, 912e nat. Chateauroux 27081 d, 96e pajot Chevrainvilliers 2655 d.
  • B14/2273142 met 1e prov. Bourges 720 d, 1e St. Quentin 384 d, 3e prov. Argenton 998 d, 26e zone Chateauroux 5700 d, 46e zone Montlucon 5478 d, 68e zone Bourges 7739 d, 6e Guéret 680 d, 35e prov. Blois 1793 d.
  • B14/2273078 met 1e prov. Chateauroux 1278 d, 2e prov. Blois 1925 d, 3e prov. Blois 1929 d, 27e zone Chateauroux 5700 d, 52e zone Montlucon 5478 d, 95e zone Bourges 7739 d, 14e Argenton 655 d, 17e Guéret 680 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.