GEBR. GAIE -TWEE NATIONAALS IN TWEE JAAR TIJD !

Liefhebber: 

Onderwerp: 

La Bouverie - Een deelgemeente van Frameries... middenin de Borinage... een oude industriële regio waar de terrils van de vroegere koolmijnen ondertussen omgetoverd werden tot groene heuvels die de horizon domineren.
Het is Henegouwen... de sterkste Waalse duivenprovincie...en daar wordt er nog wel degelijk met de duiven gespeeld. Voor de nationale winnaar Bourges jaarlingen kwamen we terecht bij de Gebr. Gaie... en dat staat voor de broers Jean (54) en Gaston (60) Gaie.
De broers stammen uit een geslacht van duivenmelkers... ouders en grootouders waren duivenmelker... en het zou een half mirakel geweest indien de broers de duivensport zouden gemist hebben. Jean is in 1987 zelfstandig met duiven begonnen op het huidig adres... en sinds een tiental jaren vormt hij nu tandem met zijn broer Gaston.
De basis van de kolonie wordt voor 95 procent gevormd met duiven van Maurice & Gregory Casaert, Néchin. Alle duiven komen rechtstreeks van het hok Casaert... gekocht... en als cadeau gekregen. De andere 5 procent komt van aangekochte bonnen op de kampioenendag in de vereniging... zoals daar zijn een duivin van Jean-Pierre Druart, Hyon... een duivin van Roger Pièrre, Pecrot... een duivin van Hugo Gorniak, Hornu... en een doffer van vader en zoon Brulez, Ressaix. Twee jaar geleden werden 5 koppels eieren aangekocht bij de tandem Casaert-Senechal. En laat het nu juist een doffer en een duivin zijn die uit deze eieren uitpikten die de ouders werden van "Loulou" of de nationale winnaar Bourges jaarlingen.
De vliegploeg 2012 bestaat uit 23 weduwnaars (8 oude + 15 jaarse) die gespeeld worden op het klassiek weduwschap ... 10 jaarse duivinnen die op weduwschap gespeeld worden ... 70 jonge duiven... en 15 koppels kwekers die bij Gaston onderdak krijgen.
Dit seizoen wordt er voor het eerst met duivinnen gespeeld... dus een proefjaar voor de dames. Overdag blijven ze opgesloten in hun woonbak... ze trainen eenmaal daags... maar dat loopt nog niet echt zoals de broers het zouden willen.
De laatste wedstrijd van de weduwnaars is nationaal Argenton... de duivinnen mogen nog een keer leggen en daarna worden doffers en duivinnen gescheiden. De eerste koppeling heeft plaats begin december en zowel oude duiven als jaarlingen trekken een koppel jongen groot. Er volgt geen 2e koppeling... het weduwschap begint half maart... 2x met de wagen opleren... 2x Soissons (125 km)... Nanteuil... La Ferté... 1x Orléans... en dan de mand in voor nationaal Bourges.
Volgens zijn broer Jean is Gaston een hele nauwgezette melker die van de verzorging van de duiven een erezaak maakt. De voeding is een belangrijk item...het schema bij een wedstrijd om de veertien dagen ziet er uit als volgt : bij thuiskomst op zaterdag wordt het dieet met enkele korrels "Gold Corn" + vers grit (Beyers)... en die graanmengeling wordt aangehouden tot de volgende zaterdag. Op zondag nog een laatste keer dieet ... op maandag 1/2 zuivering + 1/2 sport... en op dinsdag, woensdag en donderdag 100 % sportmengeling... 1 soeplepel per duif in een gezamenlijke voederbak en daarna individueel bijgevoederd. Tijdens de laatste zes voederbeurten wordt er ook nog een procentje "vetrijke mengeling" aan toegevoegd.
Voor de eerste koppeling werd er 5 dagen behandeld tegen trichomonas via het drinkwater... en deze 5-daagse "kuur" werd nog eens herhaald voor het vliegseizoen. Daarna geen blinde kuren meer... en wanneer de prestaties wat minder worden wordt de dierenarts geraadpleegd. Na thuiskomst van een wedstrijd gaan er op zaterdag elektrolyten... en op zondag een ontsmettingsmiddel in het drinkwater.
Nationaal winnaar werd "Loulou" B11/9097009... een ranke jaarse doffer die de voorbije maanden al bewees dat winnen en kopvliegen tot zijn mogelijkheden behoorde. In een schitterende eindsprint hield hij met 1221,48 m zijn 16.867 jaarse opponenten met sprekend gemak in bedwang. Na Chateauroux in 2011 is dit de tweede nationale overwinning voor de broers Gaie in twee jaar tijd !

B11-9097009 "LOULOU" - pedigree

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.