ERIK JORIS - 1e Nat. Limoges 15.643 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Beerse – Afgelopen weekend speelden we de tweede wedstrijd van de nationale kalender en Antwerpen haalde reeds zijn eerste nationale overwinning van het seizoen binnen. Niemand minder dan Erik Joris (56) uit Beerse tekende voor deze knappe prestatie. Zijn duivin “Lotte Limoges” was met 1329,28 m de nationale winnares Limoges tegen 14.924 oude duiven. 

Erik is bouwvakker van beroep en het is zijn eerste nationale en provinciale overwinning uit zijn carrière. Ik speel al veertig jaar met de duiven en het is mijn eerste grote overwinning, zegt hij met enige emotie in zijn stem.

Erik Joris viert zijn overwinning.Erik bouwde zijn kolonie op met duiven van zijn mentor en leermeester Francois Struyf, Zandvliet en van wijlen Heinz Seegmüller, Grossteinhausen (Dl). Met duiven klein van snit formeerde hij een fondkolonie die toch haar mannetje kon staan op de wedstrijden van de lange adem. Hij had 13 duivinnen in concours op Limoges en als voorbereidende vluchten vlogen ze Quiévrain, 2x Noyon, Chevrainvilliers en Vierzon.
Erik kwam aan de start van het seizoen 2017 met een ploeg van 60 oude en 60 jaarse (worden alleen opgeleerd). Daarvan worden er 20 oude duivinnen op het klassiek weduwschap gespeeld (partner thuis). Zij hebben dit seizoen niet gekweekt... trouwens ze kwamen in heel hun carrière nog maar één keer met eieren. Maar na thuiskomst van Limoges zullen ze aan een nestje beginnen om daarna in een uitstekende positie ingekorfd te worden voor Agen.

De nationale winnares “Lotte Limoges” B15/6283779 werd zo genoemd naar de kleindochter van Erik. Het is een geschelpte witpen duivin die één pen gestoten heeft in de mand. De dagen voor de inkorving van Limoges wilde ze na iedere training binnen geraken in de volière van de jaarduiven. Misschien lag een verborgen liefde aan de basis van haar schitterende prestatie op Limoges. Ze kwam perfect uit de richting aangestormd en dook als een kogel los door de spoetnik binnen.
Maar Erik geeft grif toe dat zijn duivinnenploeg de bloedvorm te pakken had. Ze trainden de week voor de inkorving moeiteloos anderhalf uur. Na afloop van de trainingsbeurt hadden ze slechts 15 seconden nodig om met z’n allen het hok binnen te stormen.

De vliegploeg wordt gespeeld op ruimengeling en vanaf thuiskomst tot de laatste vier dagen voor de inkorving wordt het ruimengeling aangelengd met 10% gerst. De laatste 4 dagen wordt er dan 100% ruimengeling gevoederd.
Wat betreft de medische begeleiding wordt er blindelings het advies van de dierenarts gevolgd. Tot op heden werd er nog niet behandeld tegen trichomonas en luchtweginfecties. Veel melkers kijken me met ongeloof aan maar het is zo en niet anders. Wel wordt er regelmatig kruidenthee geschonken... aldus Erik.
Bij de inkorving voor Limoges werd van het normale patroon afgeweken. Doorgaans gaan de duivinnen de mand in zonder dat ze hun doffer gezien hebben. Nu zaten de duivinnen 1 u voor de doffers en mochten dan eventjes samen komen met hun partner vooraleer ze in de mand gezet werden. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin samen tot de volgende dag.
De nationale zege uit Limoges is zonder twijfel “het moment” uit de carrière van Erik Joris. Wanneer hij op zijn elan doorgaat dan staan er hem ongetwijfeld nog mooie dagen te wachten dit seizoen.

BE15-6283779 "Lotte Limoges"

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.