EDDY JANSSENS - 1e Nat. Kampioen Grote halve fond oude en jaarse 2019

Liefhebber: 

Zandhoven – Eddy Janssens is geboren en getogen in Zandhoven en is er een van de gevestigde waarden in de duivensport. Dirk Van Dyck was de voorzitter en Eddy Janssens was de secretaris van de bloeiende duivenbond Zandhoven met in de gloriedagen 100 leden. Het werd te belastend voor de voorzitter en de secretaris en in 2019 zijn de vitessers van Zandhoven voor de eerste keer moeten gaan inkorven in Zoersel. Het opdoeken van duivenbond Zandhoven deed toch wel een beetje pijn en het afscheidsmaal voor leden en oud-leden eind 2018 kon de pijn amper verzachten. Het samengaan van de twee duivenbonden loste wel meteen het probleem van de broodnodige vrijwilligers op en er waren meteen ook meer duiven.

Zandhoven is altijd een echt duivennest geweest. Jos Soontjens uit Wommelgem, toch niet de eerste de beste, zei onomwonden dat hij de meeste concurrentie kreeg van de mannen van de Heikant. Hij bedoelde daarmee Miel Van Laer, Miel Koninckx, Jef Vertruyen, Albert Henderickx en Jos Bertels.
Groot Zandhoven heeft ook heel wat goede melkers als daar zijn Danny Van Dyck, Pulle; Dirk Van Dyck, Zandhoven; Rik Hermans, Pulle; André Roodhooft, Pulderbos, Miel Van den Branden, Zandhoven. En dan hebben we het nog niet over Hans Smits want die klopte ze allemaal op de halve fond in Zoersel.
Eddy Janssens heeft naar eigen zeggen het seizoen 2019 niet afgesloten met de nodige grandeur. Moeder Paula (88) had problemen met haar “kort geheugen” en is eind oktober in het rusthuis opgenomen. Eddy had in de periode die daaraan vooraf ging niet de 100% focus op de duiven. De laatste maand met de jonge duiven was volgens hem niet denderend ofschoon de uitslagen nog meer dan behoorlijk waren. Nu is de situatie met moeder Paula uitgeklaard en krijgt de duivensport ten huize Eddy Janssens opnieuw de volledige aandacht.
Maar ondanks alles speelde Eddy Janssens een schitterend seizoen 2019 dat hij bekroonde met de titel van 1e Nat. Kampioen Grote Halve Fond oude en jaarlingen KBDB.

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN
18-05 Vierzon 2288 d. 31 113
25-05 Bourges 24.055 d. 2 119
21-07 Issoudun 8248 d. 21 362
03-08 Bourges 10.401 d. 403 508
10-08 Chateauroux 1231 d. 28 47

Basis van de kolonie

Toen Eddy Janssens voor eigen rekening met duiven begon was dat met het oude soort van vader. Ook met duiven van Dirk Van Dyck uit het tijdperk voor “Rambo” en “Kannibaal”. Toen had Dirk ook excellente duiven op de vitesse. Ook duiven van Jos Dillen, Zandhoven deden het meer dan behoorlijk. “Witkop Joske” (1992) vloog als jonge duif 8x per 10-tal van snelheid tot Argenton. Ook met duiven van André Bellens is Eddy zeer goed gelukt. Het soort van Dirk van Dyck uit de periode van “Rambo” en “Kannibaal” was een meevaller en Eddy kreeg een dochter van het “Superke” die later ook een prima vererfster bleek te zijn.
Van het duo Rik Hermans-Miel Van den Branden kwam “Propere Emile” die de doffer werd van het basiskoppel. De Nederlandse inbreng kwam van de Gebr. Atema, Noordbergum met een dochter van de “Super 53” die zich ontpopte tot een basis kweekduivin (vaste duivin van “Propere Emile”). Bart en Nance Van Oeckel, Oud-Turnhout leverden de moeder van de Olympiadeduif “Schoon Madammeke”. Bart Gillis, Arendonk was de leverancier van de “Louis” die een superkweker werd. Bart raakte in 2009 veel jongen kwijt en Eddy zegde dat hij bij hem wat jongen kon komen halen. Later bleek dat er de topduivin “Rihanna” tussen zat en Eddy kreeg een zoon van haar terug die dan de “Louis” werd.
Van de Combinatie Van Panhuis, Meppel kwam “Capriati” die de vaste duivin werd van de “Louis” en die moeder werd van meerdere toppers. Van Marcel Wouters, Westmalle zorgden kinderen van “De Leeuw” en “Den Ad” voor zeer goede nakweek. Danny Van Dyck, Pulle van zijn kant leverde de moeder van “Power Boy”, “Power Girl”, “Power Witpen” enz.
Met meesterhand formeerde Eddy een hok duiven dat op nationaal niveau met de beste kan wedijveren.

Conditie is het ordewoord

Eddy Janssens kwam aan de start van het seizoen met een team van 12 weduwnaars, 19 duivinnen op weduwschap, 200 jonge duiven, 24 koppels kwekers en 24 stopkoppels. De stopkoppels krijgen de 1e ronde van de kwekers ondergeschoven en brengen ook nog een 2e ronde van de beste weduwnaars en duivinnen groot.
De weduwnaars worden rond 6 december gekoppeld en trekken een ronde jongen groot en blijven samen tot de duivin opnieuw gelegd heeft. De eieren gaan dan onder de voedsterkoppels. Weduwnaars en hun duivinnen komen daarna nog een paar weekends samen bij het opleren en leren dan ook op hun nieuw hok binnenlopen.
Het trainen van de weduwnaars begint na de Gouden Duif. In het begin wordt er slechts 1x daags getraind en bij het betere weer 2x daags. De weduwnaars worden in 4 à 5 etappes opgeleerd tot 30 km en daarna wordt het 2x Quiévrain, 2x Noyon en de halve fond. Een deel van de weduwnaars blijft op de halve fond en de andere gaan naar de nationaals. Na het seizoen wordt nog een late ronde van de beste weduwnaars gefokt.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen niet samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze een paar uur bij elkaar. Vlogen ze een wedstrijd bij zwaar weer dan blijven ze samen tot de volgende dag. Eddy speelt het weduwschap in zijn eenvoudige vorm en presteert liever een heel jaar op een goed niveau dan met een eenmalige uitschieter.
Conditie is het ordewoord en het belangrijkste op het hok. Wanneer je de forme op de kooi hebt kun je als melker weinig verkeerd doen. Het grootste geheim in de duivensport is dat er geen geheim is. 
Het mooie in de duivensport is ook dat we er zo weinig van kennen en in de duivensport worden heel veel verkeerde conclusies getrokken, zegt Eddy.

Een kijkje in de hokken bij Eddy Janssens.Geen onderling paren

Ook de duivinnen worden rond 6 december gekoppeld en trekken een ronde jongen groot. Ze blijven ook bij hun partner tot ze opnieuw gelegd hebben en ook deze eieren worden bij de voedsterkoppels ondergeschoven. Daarna verhuizen ze naar het hok met jonge duivenbakjes wat dan hun vlieghok wordt. Ze blijven op dit hok tot ze op het laatst van het seizoen op enkele nationaals op een nestje gespeeld worden.
Eddy: “Het onderling paren van de duivinnen op weduwschap is geen probleem. De bakjes van de duivinnen kunnen met twee grote deuren afgesloten worden maar die heb ik nog nooit nodig gehad. Het onderling paren was mijn grootste angst maar dat valt dus reuze mee.
Op de vloer zit een koppel te broeden/jongen en die zorgen er voor dat de duivinnen niet op de bodem met elkaar gaan scharrelen. Van zodra de jongen gespeend zijn komen de duivinnen elke week 1 dag samen met hun doffer want ze mogen hun partner niet vergeten.”
In 4 à 5 keer worden de duivinnen opgeleerd tot 30 km en daarna wordt het 2x Quiévrain, 2x Noyon en halve fond. Het merendeel van de duivinnen wordt op de nationaals gespeeld. Bij de inkorving worden de dametjes gewoon van het hok genomen en ze zien hun partner niet. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze een paar uur samen.
Na het weduwschap worden de duivinnen op een nestpositie gespeeld. Afgelopen seizoen werd de eerste ploeg gekoppeld op 15 juli en de tweede ploeg op 1 augustus. Op die manier is er een betere spreiding van de beste nestposities van de duivinnen. Volgens Eddy zijn de duivinnen beter dan de doffers maar ze krijgen ook meer kansen omdat ze iedere week de mand in gaan.

Jongen onder draad

Er worden 200 jonge duiven gefokt in drie rondes. Tussen de 1e en 2e ronde is er slechts 14 dagen verschil en die komen dan ook vlug samen. De 3e ronde gaat op een afzonderlijk hok. De eerste maand komen de jongen buiten onder een soort mobiele draadvolière. Een goed systeem zegt Eddy want ze kunnen op die manier rustig de omgeving in zich opnemen en het is afdoende tegen roofvogels.
De jongen worden verduisterd vanaf het spenen tot eind mei/begin juni van 18 u tot 8 u ‘s morgens. De periode van verduisteren kan ook aangepast worden in functie van de wedstrijden waarop men wil uitblinken. Er wordt bijgelicht vanaf einde juni tot einde seizoen van ‘s morgens 6 u en ‘s avonds tot 23 u. Bij donker weer wordt er de ganse dag bijgelicht.
Van het opleren van de jonge duiven wordt heel wat werk gemaakt. In wel 20 etappes gaan ze tot 30 km. Wanneer de melker al thuis is en de duiven niet wordt er de volgende keer terug op dezelfde plaats gelost. De afstand waarop gelost wordt is niet zo belangrijk maar wel het aantal keren dat er opgeleerd wordt. Wanneer de jongen goed trainen aan huis worden ze tussendoor niet meer weggevoerd.
De 1e en 2e ronde blijven samen tot na de 2e Quiévrain en dan wordt de schuifdeur ingevoerd. Kartonnen dozen en wegkruipbakjes worden pas bij de belangrijke wedstrijden bovengehaald. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen zo’n 2 u samen. De jongen vliegen 2x Quiévrain, 2x Noyon, de halve fond en daarna de nationale wedstrijden. Wanneer de jongen nog niet klaar zijn voor de halve fond wordt er een snelheidswedstrijd meer gevlogen.

Eenvoudig voedersysteem

Eddy JanssensEddy volgt het voedersysteem van Vanrobaeys. De duiven worden gevoederd in een gezamenlijke etensbak. De duiven die een weekend thuis blijven worden gevoederd alsof ze een wedstrijd gevlogen hebben.
Zaterdag wanneer de meeste duiven thuis zijn wordt er “Relax 183” (zuivering) gevoederd. In het drinken is er Belgasol, Herbosol of elektrolyten. Zaterdagavond wordt het 50% “Dynamic 184” (eiwitrijk) + 50% “Kweek 182”.
Op zondag en maandag wordt het “Relax 183”. Op dinsdag schaft de pot 50% “Relax 183” + 50% “Dynamic 184”. Op woensdag wordt het dan 100% “Dynamic 184”. Op donderdagmorgen gaat er “Dynamic 184” in de voederbak en op donderdagavond “Top Energy 35” (vetrijke mengeling).
Dit is het schema voor de duiven die halve fond en fond vliegen. Voor de duiven die ingezet worden op de snelheidsvluchten wordt er op dinsdag 100% “Relax 183” gevoederd.
Op maandag gaat er “Bronchostar” over het voeder. Ook wordt er “Endurance” (dinsdag) en “E-booster”(woensdag + donderdag) verstrekt over het voeder. Bij het inkorven is er “Hyp 100” (vitamines) in het drinken. Op donderdag wordt er ook kempzaad, snoep, pinda’s en Nutripower verstrekt.

Ieder jaar adeno

Om de 2 à 3 weken gaat Eddy met zijn duiven op controle bij dierenarts Raf Herbots en hij volgt strikt zijn advies. Dierenarts Stijn Gijsbrechts staat in voor alle vaccinaties. Ook de producten van dierenarts Mariën worden gebruikt zoals conditiesiroop (1x per maand), conditiepoeder (dag na de wedstrijd) en vitamineral (dag van thuiskomst).
Voor het seizoen werden de duiven vrij gezet van trichomonas en daarna werden bij de oude duiven en jaarlingen de “gele druppels” toegediend. De jonge duiven werden tweemaal behandeld tegen trichomonas. Er werd ook tweemaal behandeld tegen luchtweginfecties (product dierenarts). Soms werden er ook oogdruppels (product dierenarts) toegediend.
Tegen paramyxo werden de jongen een eerste maal ingeënt toen ze vier weken oud waren en een maand later nog eens met dezelfde entstof. Na twee keer inenten zou de inenting beter aanslaan. Tegen paratyfus stond er eerst een 10-daagse behandeling gepland en daarna werden de duiven ingeënt.
Eddy Janssens: “Sinds de jaren negentig hebben mijn jongen ieder jaar problemen met adeno. Ik behandel mijn duiven ofwel met Adeno Coli + (Raf Herbots) ofwel met “4 in 1 mix’ (Belgica De Weerd).
Verder gaan er elektrolyten in het drinkwater en worden de jongen een halve portie lichte mengeling gevoederd en ze komen niet los. Meestal is adeno na een week voorbij. Maar het is aangewezen om daarna nog een week langer te wachten vooraleer men opnieuw gaat opleren.”

Roosters en mesttransportbanden

De weduwnaars hebben 3 hokken van 12 nestvakken ter beschikking (slechts 2 in gebruik), de duivinnen 1 hok van 24 woonbakken, de jongen 6 afdelingen met 40 bakjes + 10 kapelletjes per hok en de kwekers 2 hokken van 12 nestvakken. Het zijn allemaal niet geïsoleerde tuinhokken met houten roosters en mesttransportbanden en voor de hokken is er een gang van 1 m breed. Voor de hokken van de jonge duiven en de duivinnen staat er een volière.
Het hok heeft een dak in golfplaten afhellend naar voor met een helling van 10 cm per lopende meter.
Achteraan het dak is er een opening van 30 cm voor de verluchting. Het plafond voor de duiven is dicht en de verluchting gebeurt via een verluchtingstrook boven de gang en de opening achteraan.
De gang is van het hok gescheiden door schuifdeuren in latwerk en boven de gang zijn er doorzichtige golfplaten geplaatst.
Er wordt 1x per jaar grote kuis gedaan maar de mest onder de houten roosters bij de jongen wordt regelmatig weggenomen en er wordt nieuwe vloerdekkorrel gestrooid. De hokken worden regelmatig ontsmet met “Virkon S” en daarna met de vlam droog geschroeid.
Eddy Janssens: “Een slimme duivenmelker vertelde me ooit conditie behouden is je duiven op het hok houden! Ik geloof hem en mijn duiven komen alleen in de volière om een bad te nemen en wanneer het meer dan 25 graden warm is.”

De grote schoonmaak.Gerichte aankopen

De kweekduiven worden rond 6 december gekoppeld. De koppels die goede jongen geven blijven samen en er wordt niet veelvuldig herkoppeld. Er wordt niet aan familiekweek gedaan en ook liefst geen compensatiekweek als het kan. Goed x goed koppelen krijgt van Eddy de voorkeur. 
Eddy Janssens:”Heb ik bvb. een topkoppel van doffer A x duivin B dan probeer ik een nieuwe koppeling van broer doffer A x zuster van duivin B. Deze nieuwe koppeling is al eens een  meevaller geworden maar ook al veel keer niet gelukt.
De kwekers worden geselecteerd op de prestaties van de jongen. Ik heb liever een duif die kopprijzen vliegt en een keer mist dan een duif met veel prijzen maar die zelden in de spits vliegt. Kwekers krijgen hier doorgaans twee jaar de tijd om bruikbare jongen op de wereld te zetten. Is het “iets speciaal” dan krijgen ze een jaar extra. Ik haal nog duiven bij maar dan wel via gerichte aankopen van echte toppers. Ik koop ook zo’n 4 à 5 duiven aan van melkers uit de buurt waarvan ik al goede duiven op mijn hok heb.”
De basisstam van de kolonie wordt gevormd door “Propere Emile” x “Dochter Super 53”. Zij geven zelf goede duiven en van dit koppel zitten er al 10 kinderen op het kweekhok. Ook “Allibaba” x “Morgiana” is een topkoppel en zij zijn de ouders van de “Powerline”. Nog een uitstekend koppel is “Louis” x “Capriati”. Eddy heeft de bedoeling om deze verschillende bloedlijnen nu onderling te gaan kruisen. De 4 duiven die het leeuwenaandeel van de prijzen van het nationaal kampioenschap gewonnen hebben kregen allemaal een plaatsje op het kweekhok. Bij de kwekers wordt er aan voorkoppelen gedaan en de lichten op het kweekhok branden ook enkele weken voor het samen zetten van de kweekparen (doffers).

Een basiskoppel

B09/6041710 “Propere Emile” x NL13/1632624 “Dochter Super 53” is een basiskoppel van Eddy Janssens. Zij werden de ouders van:

  • “Thelma” en zij werd 21e nat. asduif kleine halve fond jonge KBDB 2016
  • “Louise” en zij werd 12e nat. asduif kleine halve fond jonge KBDB 2016
  • “New Louise” werd 13e nat. asduif kleine halve fond jonge KBDB 2017
  • “Karaat” ontpopte zich tot prima vlieger en kweker.
  • “Snooker” is een prima vlieger en kweker. Hij is de vader van “Schoon Madammeke” (Olympiadeduif Poznan 2019).
  • Verder zitten nog 5 kinderen en een 5-tal kleinkinderen op het kweekhok.

Prijs per 100-tal

De normen bij de selectie zijn mooie resultaten behalen en meermaals kopvliegen. Kopvliegen is hier prijs per 100-tal voor oude en jaarse duiven. Voor de jonge duiven is Eddy iets milder. Ook bij het jonge volkje geniet de kopvlieger de voorkeur op een gewone prijsvlieger. De regelmaat komt meestal als jaarling.
Het model van de duif is ondergeschikt aan de prestaties maar duiven die nationaal vroeg vliegen vallen meestal mee in de hand. Veel melkers zoeken bij het keuren hetzelfde model als de duiven die bij hen goed vliegen. Maar ook een ander model kan op een ander hok ook een topduif zijn. Het karakter of de “mordant” en de wil om te gaan is zeer belangrijk en dat heeft niks met zichtbare of voelbare kwaliteiten te maken. 
Eddy Janssens: “Ja, ik ben een professionele duivenmelker en ik wil nog enkele dingen verwezenlijken in mijn carrière. De Gouden Duif staat wel op nummer één! Een nationaal winnen zou ook een keer moeten lukken. Ik heb alle top tien plaatsen al gehad alleen het “goud” nog niet.
Het is niet evident wat betreft grotere samenspelen vormen op de snelheid. Als wind en ligging tegen zitten zijn ze te bepalend voor het verloop van de wedstrijd.
Ook voor een inkorfbeperking ben ik niet te vinden. De mensen vrij laten in hun doen en laten is volgens mij de beste oplossing. In de nationale kampioenschappen heeft de “kleine inkorver” geen nadeel t.o.v. de “massa-inkorver”. Ze hebben allebei maar één 1e en 2e getekende.
Maar toch nog dit! Om de nationale kampioenschappen eerlijker te maken zou het mijns inziens beter zijn dat de uitslagen van verschillende verbonden (samenspelen) niet meer kunnen gecombineerd worden maar dat alle uitslagen in hetzelfde verbond moeten behaald worden. Het is toch niet eerlijk dat er liefhebbers elke week kunnen kiezen uit de 2 of 3 beste uitslagen terwijl anderen maar één kans hebben. Verder zouden alle kampioenschappen automatisch moeten worden berekend. We zitten nu tenslotte toch in 2020 en dat zou dus moeten lukken.”

Enkele toppers

  • B17/6148190 “Cola” (nestzus “Coca”). Zij won als oude en jaarse 22 x per tiental met o.a. 1e Chevrainvilliers 384 d, 2e Fay-aux-Loges 1012 d, 7e Ecouen 1393 d, 13e Chevrainvilliers 530 d, 13e Quiévrain 743 d, 14e Melun 713 d, 14e Noyon 897 d, 18e Melun 536 d, 27e Melun 1091 d, 37e nat. Argenton 3322 d. Zij is medewinnaar van de titel 1e Nat. Kampioen Grote Halve Fond oude en jaarse KBDB 2019.
  • B17/6148085 “Power Boy” (broer van “Power Girl”). Hij won als jonge duif 4 op 4 op de nationaals met o.a. 31e nat. Chateauroux 18499 d en werd 1e Asduif jonge Fond St. Job. Hij vloog als jaarling 12 x prijs per 10-tal met o.a. 29e nat. Argenton 8818 d, 27e zone Bourges 2836 d, 50e prov. Bourges 3201 d, 93e zone Chateauroux 8486 d. Hij won als oude duif 21e Noyon 772 d, 110e Melun 2273 d, 113e prov. Vierzon 2288 d, 119e nat. Bourges 24055 d. Hij is medewinnaar van de titel 1e Nat. Kampioen Grote Halve Fond oude en jaarse KBDB 2019. Hij was ook medewinnaar van het 2e Nat. Kampioenschap Jaarse Grote Halve Fond KBDB 2018.
  • B18/6085085 “Remus” met 1e Melun 3974 d, 1e Chevrainvilliers 1179 d, 1e Quiévrain 513 d, 3e Melun 851 d. Hij was medewinnaar van het 2e Nat. Kampioenschap Kleine Halve Fond jongen KBDB 2018.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.