BRIAN SANGERS - Superstar van het Jaar Snelheid NL

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Eefde is een klein rustiek dorpje gelegen in de streek de Achterhoek iets ten noordoosten van Zutphen en behorend tot de provincie Gelderland. De naam Eefde is niet helemaal etymologisch zeker, maar betekent waarschijnlijk schaapskudde. Met zijn vele rijksmonumenten en de prachtige omgeving is het zeer de moeite waard het mee te nemen in een wandel- of fietstocht. 

Ondanks dat Eefde een klein dorp is, is het in duivensportland zeer groots en bekend. Want Bertie Camphuis en Cees Suijkerbuijk mag je toch zeker rekenen tot iconen in onze sport. Wie kent niet de Fameuze 05, James Bond, Wonderboy 05 en 06, Commander Bond en Glamour Boy. Naast de geweldige prestaties die deze liefhebbers en hun duiven op de eigen hokken hebben behaald, hebben nakomelingen van deze toppers voor mooi weer gezorgd op de hokken van bijvoorbeeld de familie Eijerkamp, Alwin Petrie en zeker ook Marcel Sangers, de vader van Brian. 
Om het verhaal over Eefde af te sluiten, in 2007 besloot Marcel het huis over te nemen van de toen gestopte Cees Suijkerbuijk. Er werd een fantastisch nieuwe accommodatie neergezet en vanaf dag 1 werd er op de nieuwe hokken op zeer hoog niveau de duivensport bedreven door zowel Marcel als later Brian. 

De hoofdpersoon van deze reportage is Brian Sangers. Als jong manneke was hij altijd al in of rond de hokken van zijn vader Marcel te vinden. En hoe graag hij zelf ook al met de duiven wilde spelen, was het zijn vader die hem er in zijn jongste jaren van weerhield. Hij moest eerst maar eens van het leven gaan genieten. Als hij zijn wildste haren kwijt was en de duivensport dan nog leuk vond, dan zou hij de eerste zijn die Brian daarbij zou helpen. En zo geschiedde. Na de scheiding van zijn ouders vloog hij in 2016 vanaf de hokken van het ouderlijke huis met de jonge duiven. Het idee was om daar te blijven vliegen, maar omdat zijn moeder besloot te verhuizen speelt hij vanaf 2017 vanaf de hokken van zijn pa in Eefde en dat dit meer dan verdienstelijk is, is een understatement. Dat kan ook haast niet anders gezien de kwaliteit die daar op de hokken huist. 

ZO WERD HIJ 1e OPVOLGER GOUDEN DUIF NEDERLAND
vlucht a.d. prijzen coëfficiënt
6/7 Fay-aux-Loges 9218 d. 117, 26 1,55
18/7 Quiévrain 2681 d. 9, 6, 10 0,93
12/9 Quiévrain 4062 d. 25, 15, 16 1,38

Team Sangers

Ook al is het Brian die hier meer dan terecht in de spotlights staat gezien zijn prestaties in de Gouden Duif competitie, mogen we hier toch met recht spreken van een teamprestatie. Vader Marcel is al jarenlang een van de spraakmakende topspelers in de Nederlandse duivensport. Zo werd hij vorig jaar 2e Superstar van het Jaar Snelheid Nederland. Hij is het hele jaar volledig met de duivensport bezig en is daarom ook als het ware de kapitein op het hok en leermeester van Brian. 

Volgens hem kun je alleen succesvol zijn in de sport als je meer dan 100% inzet toont. Volgens Brian ziet zijn vader het echt, iets wat hijzelf nog beter moet en wil leren. Ook de levenspartner van zijn vader Chantal Vredeveld, idd de dochter van Harm Vredeveld, is volop betrokken. Zij houdt zich vooral bezig met het africhten van de duiven en springt bij waar nodig. Brian is in de ochtend altijd op de hokken te vinden. Hij houdt zich dan bezig met het schoonmaken van de hokken en het mede verzorgen van o.a. de kwekers. In de middag is hij volop actief voor zijn bedrijf International Pigeon Photos. Met prachtige duivenfoto’s van hoge kwaliteit heeft hij in relatief korte tijd een zeer goed lopend bedrijf uit de grond gestampt. 

Superstar van het Jaar Snelheid

Het winnen van de deze prestigieuze titel heeft Brian bewerkstelligd door tweemaal vanuit de lossingsplaats Quievrain een topuitslag te maken. Op 18 juli won hij tegen 2681 duiven de prijzen 6, 9 en 10 en op 12 september tegen 4062 duiven de prijzen 15, 16 en 25. Daarnaast werd hij 1e opvolger Gouden Duif door op de dagfondvlucht Fay aux Loges zijn eerste tweegetekende duiven de plaatsen 26 en 117 te zien winnen tegen 9.218 d. 

Op de twee vitessevluchten werden de punten behaald door twee keer dezelfde drie duivinnen. Deze drie duivinnen zijn op de korte vluchten telkens de eerste drie getekende duiven van Brian en worden speciaal op die vluchten gespeeld. Mooi om erbij te vermelden is, dat Brian op de Quievrain van 18 juli slechts drie duiven ingekorfd had. De andere duiven speelde hij die dag op de dagfond, het spel wat misschien nog wel meer zijn voorkeur heeft. Omdat ook de duiven van Marcel zeer vlot thuiskwamen, drong het pas bij Brian door dat hij zijn drie duiven knalvroeg thuis had, toen hij de aankomsten via Benzing Live eens goed bekeek.

Zo was het de schitterende krasduivin Lou Lou, 18-1632739, die de plaatsen 6 en 16 voor haar rekening nam. In haar stamboom louter topduiven. Ten eerste is het een beetje een inteelt naar de Super Breeder en de oude 43 lijn van Marcel. De lijn van de Super Breeder via Peter van Osch is nog steeds van ongelofelijke waarde op de kweekhokken in Eefde. Ook zien we in haar het beste van Leo Heremans en Dirk Van den Bulck met de lijnen Olympiade 03 en Goede Rode x Olympic Rosita. Deze Lou Lou is werkelijk een racefenomeen. Zij won reeds vele top 10 noteringen in groter verband op de snelheidsvluchten. Zij heeft dit van geen vreemde, want haar moeder Kiki was zelf 1e Asduif Snelheid en Midfond. 

Als tweede Jolene, 18-1632737. Met de plekken 9 en 25 leverde zij eveneens een belangrijke bijdrage. Ook zij heeft haar sporen reeds meer dan verdiend en was o.a. al 2e asduif natoer en 3e beste jaarling van het samenspel in 2019 en 3e asduif midfond van het samenspel in 2020. Haar vader is Skittel een topkweker en rechtstreekse zoon van de wereldberoemde Kittel x New Golden Lady van Dirk Van den Bulck. Haar moeder is Megan, zelf een topvliegster met 4 eerste prijzen waaronder een 1e Feluy 8043 d. en 10e nationale asduif 2014. Ook op de kweek heeft ze haar kwaliteit bewezen. Zij stamt uit het beste van Leo Heremans. 
De derde topduivin van Brian is Esprit, 19-1417045. Deze prachtige blauw witpen duivin droeg haar steentje bij met de plaatsten 10 en 15 en is een kruising duiven van Stefaan Lambrechts x Dirk Van den Bulck. Topduiven als Blauwe Gert, Van Loock Hen en Broer Goede Rode x Golden Leo 40000 sieren hier de stamboom. Haar vader Dominator is o.a. vader van 2e Soissons 16.915 duiven en 3e Chalons au Champagne 20.605 d. en ook Esprit heeft tijdens haar korte carrière laten zien echt een sprintwonder te zijn. Want naast de mooie prijzen op Quievrain won ze ook al een 2e Morlincourt van 4288 d. 

De hokken van Brian Sangers in Eefde.
De hokken in Eefde.

Stamopbouw

Hierboven is al wel helder geworden dat er op de kweekhokken in Eefde topmateriaal huist. Het oude basismateriaal van vader Marcel wordt nog steeds in ere gehouden. Zoals eerder vermeld het beste Janssenbloed via Bertie Camphuis maar zeker ook Peter van Osch uit Zutphen, met de 43 en de Super Breeder als absolute topkwekers. Om met name de lijn van de Super Breeder vast te houden worden er ieder jaar wat inteeltkoppels naar deze doffer samengesteld en de beste en mooiste jonge hiervan gaan dan weer naar het kweekhok. Deze lijn is aangevuld met het beste van Gerard Koopman en sinds een aantal jaren het beste van Stefaan Lambrechts en Dirk Van den  Bulck. Er zijn weinig hokken te vinden waar zoveel duiven zitten uit de toppers van deze liefhebbers. Dit alles wordt met elkaar gekruist en getest op de vluchten. Alleen het allerbeste is goed genoeg.

Systeem en verzorging

Brian speelt op eigen naam met een goede twintig oude duiven en een veertigtal jonge. De duiven zitten gewoon tussen die van zijn vader en bij het koppelen wordt er niet gekeken naar van wie welke duif is. De oude duiven worden gespeeld op dubbelweduwschap, behalve tijdens de natoervluchten. Dan worden ze op nest gespeeld. De doffers verblijven op hok 1 en 2 waarin in ieder hok 20 broedbakken zitten. De duivinnen zitten in hok 3 waarin een goede 40 plaatsen aanwezig zijn. De duivinnen zitten in principe los op het hok, maar er is wel de mogelijkheid ze op te sluiten wanneer ze aanparen. De duiven zitten in principe altijd in het hok, maar bij zeer mooi weer worden de ramen wel opengezet voor extra zuurstof.
Zoals gezegd is het in huize Sangers een en al duif wat de klok slaat. In het seizoen zijn ze de hele dag met de duiven bezig. Na het grootbrengen van de jonge duiven, waarbij er alleen jonge worden gekweekt uit de overjarige bewezen vliegers en de kwekers uiteraard, worden ze voor het seizoen goed voorbereid. Afhankelijk van het weer gaan ze tweemaal daags los voor een intensieve training. Ook worden ze een aantal malen gelapt. Als het seizoen gaande is gaan de duiven in principe iedere week de mand in. Zondag is voor de duiven een rust- en hersteldag. Op maandag start de training en voorbereiding op de komende vlucht weer. Ook in het seizoen rijden ze 1 of 2 keer per week naar bijvoorbeeld Oss, 70 kilometer. Of dit noodzakelijk is, weten ze niet, maar het geeft ze een goed gevoel. Door de week komen ze dan niet bij elkaar. Ook voor de vitessevluchten wordt er niet getoond. Ondanks dat ze op de vitesse zeer goed presteren, denken ze op de vluchten boven de 250 km nog meer kans hebben om top te presteren en voor die vluchten motiveren ze hun duiven wel door ze te tonen. 
Marcel en Brian geloven heilig in goede voeding, maar zeker ook in het gebruik van voedingssupplementen. Qua voer maken ze gebruik van de Galaxylijn van de firma Beyers. Superdieet, vlieg en vetrijk spelen hierin een belangrijke rol. Ze kijken goed naar het weer en de wind en Marcel bepaalt dan de te volgen strategie. Ook maken ze ruim gebruik van voedingssupplementen. Marcel is hier altijd zeer mee bezig geweest en heeft in de laatste jaren zijn eigen lijn opgezet Sangers Pro. Dit systeem gaat uit van herstel, opbouw en middelen om te pieken. Logischerwijs maken ze zelf gebruik van deze producten, waarbij de electro en quick recovery de basis vormen voor het herstel en er ook flink gebruik wordt gemaakt van Booster Pink voor de vitesse en Booster Blauw voor de midfond en eendaagse vluchten. Zoals Brian zegt, staat hij dagelijks met Pa te kijken in de kast wat ze die dag eventueel extra aan de duiven geven. Dit zijn dus louter supplementen en geen medicijnen. Door de jaren heen ziet Marcel zelf wel wanneer een duif iets mankeert en weet hij vaak hoe te handelen op dit gebied, maar toch zijn de heren van mening dat je dit zoveel mogelijk aan de experts over moet laten en grijpen ze in wanneer nodig.
De heren zijn van mening dat een goede duif uiteraard wezenlijk is om te komen tot goede prestaties, maar dat een zeer goede verzorging de duif in staat stelt ook te laten zien dat deze meer kwaliteit heeft dan een andere. Hoe meer je ermee bezig bent, des meer kun je uit de duiven halen. Natuurlijk lukt dit niet iedere week, maar een tegenslag motiveert ze juist om er nog meer voor te doen.

ZO WERD HIJ SUPERSTAR VAN HET JAAR SNELHEID NL
vlucht a.d. prijzen coëfficiënt
18/7 Quiévrain 2681 d. 9, 6, 10 0,93
12/9 Quiévrain 4062 d. 25, 15, 16 1,38

Ambitie

Duivensport in huize Sangers is echt een teamprestatie. Ze zijn heel goed op elkaar ingespeeld, waarbij Marcel de lijnen uitzet. Willen winnen is hier het devies. En dit geldt zeker ook voor Brian. In het gesprek met hem werd me al vrij snel duidelijk dat hij echt bezeten is van de duivensport. Dat mag je toch wel stellen als je iedere week uitkijkt naar de komende vlucht en de nacht voor de lossing zeer slecht slaapt, vroeg wakker bent en in gedachten alleen maar bezig bent met de duiven. In het winterseizoen is bijna al zijn aandacht gericht op de duivenfotografie. In het seizoen op het bedrijf, maar wellicht nog wel meer op de verzorging van de duiven. Duivensport vergt dus zeer veel tijd. Toch zal hij deze kostbare tijd nog beter moeten gaan verdelen, want samen met zijn vriendin krijgen ze hun eerste kindje en wordt hij ongetwijfeld een zeer trotse vader. Naast het blijven presteren op de daagse vluchten heeft Brian ook de ambitie topprestaties neer te gaan zetten op de zwaardere fondvluchten. Dit moet de komende jaren gestalte krijgen. Hiervoor heeft hij duiven aangeschaft uit het allerbeste van Gerard Schalkwijk. Gezien de tomeloze inzet en passie voor de duivensport, ben ik er haast zeker van dat ook dit gaat lukken. 

Het winnen van de Superstar van het Jaar Snelheid en het worden van 1e Opvolger Gouden Duif vindt Brian geweldig. Hier is hij echt trots op en terecht. Een nog grotere trots is echter op komst met de kleine.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.