DE HALVE FOND WENKT!

De Duif bezocht enkele van de grootste halve fond-kampioenen per provincie en legde haar oor bij hen te luisteren. Hoe verliep de voorbereiding op het seizoen 2018 en wat zijn hun verwachtingen?

Hugo Vlaeminck, Rupelmonde

Hugo Vlaeminck, Rupelmonde (Oost-Vlaanderen)

Hugo Vlaeminck uit Rupelmonde is een vaste waarde in de regionale, provinciale en nationale kampioenschappen en in 2017 was dat niet anders. Hij was 1e Kampioen fond jonge FVOV, had 1e, 2e, 3e Asduif fond & flying jonge Fondclub St. Gillis-Waas en was 1e Kampioen fond AJD beide Vlaanders. Hij won in zijn carrière 43 gouden, zilveren en bronzen ringen in Gouden Ringen Waasland. Hij won de “Bronzen Duif” 2017 in de Gouden Duif-competitie en had ook nog de 6e Nationale Asduif grote halve fond KBDB 2017.
Voor het seizoen 2018 brengt hij een ploeg van 23 weduwnaars (10 oude + 13 jaarse) en 55 jonge duiven aan de start. De weduwnaarsploeg werd goed opgeleerd en vloog ondertussen reeds 2x Quiévrain en 1x Noyon en hopelijk blijft de verdere aanloop naar de halve fond succesvol. Na nog tweemaal Noyon staat op 5 mei Toury als opener van de halve fond gepland.
Hugo liet zijn flyers door de dierenarts onderzoeken en dat was best een meevaller. Ze waren vrij van trichomonas en dus werd er niet behandeld. Er moet weinig tegen tricho behandeld worden de laatste jaren en dat heeft volgens Hugo alles te maken met het “verzuren” van het drinkwater. Er werd alleen maar drie dagen behandeld met Soludox tegen luchtweginfecties.
En zoals ieder jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. Hugo zal al tevreden zijn als hij tussen de mensen kan staan. Hij hoopt dat we mogen gespaard blijven van rampvluchten en zou al blij zijn als hij zich kan plaatsen in de nationale kampioenschappen. Ook zou hij graag uitblinken in de Gouden Duif-competitie. En wie weet valt er nog een grote appel uit de kast...

Bosmans-Leekens, As

Bosmans-Leekens, As (Limburg)

De tandem Bosmans-Leekens leverde in 2017 een onvergetelijk seizoen af met de nationale overwinning op Argenton en 6 provinciale overwinningen met name Argenton I, Chateauroux, Chevrainvilliers oude en jaarse, Libourne en Argenton II.
Maar in 2018 zal het geweer van schouder veranderd worden want het komende seizoen zal er alleen nog met duivinnen gespeeld worden. Waarom alleen met duivinnen ? Het is in de eerste plaats een stuk gemakkelijker en op de meeste wedstrijden kregen Marc en Dirk de duivinnen in groten getale voorop. Dus er zal gestart worden met een ploeg van 75 oude en jaarse duivinnen die allemaal op het klassiek weduwschap zullen gespeeld worden. Daarnaast werden er nog 200 jonge duiven gefokt. Er zal vooral ingekorfd worden op de kleine halve fond en de nationale vluchten.
De duivinnenploeg werd eenmaal met de wagen weggebracht en vloog daarna nog een opleervlucht in de maatschappij. Daarna werd het 3x Momignies en 1 x Soissons. Er staan verder nog 2x Soissons op het programma en Sourdun wordt de eerste wedstrijd van de halve fond.
Medisch werd er tot op heden nog heel weinig ondernomen. Half februari zijn de duivinnen beginnen trainen. De training werd verder opgebouwd en de dametjes trainen nu vlot 1,5 u. Op advies van de dierenarts werd er 3 dagen behandeld tegen trichomonas.
En wat het seizoen 2018 betreft is het bang afwachten en een glazen bol hebben we jammer genoeg niet zegt Marc. Het seizoen 2017 zal voor ons moeilijk te evenaren zijn maar uiteraard zullen we er alles aan doen om een goed seizoen te spelen. Van een nationale overwinning durven we alleen maar dromen. Vergeet niet dat alles honderd procent moet meezitten om een nationale ereprijs te winnen.

Albert Derwa, Herent

Albert Derwa, Herent (Vlaams-Brabant)

Als naar jaarlijkse gewoonte zette duivenkampioen Albert Derwa, Herent een knap seizoen 2017 op de tabellen. Op provinciaal vlak was hij een van de blikvangers met o.a. 1e Prov. asduif all-round oude KBDB, 1e Prov. asduif all-round jaarse KBDB, 1e Asduif Brabantse Unie halve fond oude, 2e Asduif Brabantse Unie halve fond jaarse. Verder maakte Bèrke zijn jaarpalmares compleet met 3 provinciale overwinningen en 1 interprov. overwinning en 4 vermeldingen in de Gouden Duif-competitie.
Albert die naam en faam vergaarde door het spel met duivinnen gaat op zijn elan verder. Hij komt aan de start van 2018 met een ploeg van 20 duivinnen en 89 jonge duiven.
Zijn duivinnenploeg werd met de nodige zorg omringd en werd degelijk opgeleerd. Hij bracht zijn jaarse en oude duivinnen in 5 etappes naar 30 km. Daarna volgde 2x Momignies en 1x Soissons. Verder staan er nog 2x Soissons op het programma en als alles naar wens verloopt wordt er daarna ingekorfd voor Pithiviers en zijn de duiven vertrokken voor de halve fond.
Albert ging ook op consultatie bij de dierenarts en zijn duiven mankeerden heel weinig. Voor de eerste keer sinds vele jaren werd er niet behandeld tegen paratyfus en luchtweginfecties. Alleen werd er 7 dagen “gekuurd” tegen trichomonas.
Uiteraard is Bèrke zeer tevreden over de conditie van zijn vliegploeg en wenst dat het zo verder gaat. Zijn aspiraties zijn hier en daar een nationale asduif en als het kan een Olympiadeselectie in de wacht slepen. Maar de weg is uiteraard nog lang en een beetje meeval is onontbeerlijk wil men een knaller van een seizoen maken. In stilte droomt hij er van om enkele provinciale overwinningen op zijn naam te schrijven en als het kan een nationale overwinning mee te pikken.
Dat het goed zit met de conditie in 2018 bewees hij reeds de afgelopen weken. Zijn topduivinnen “Mon Amie” en “Izaura” hebben de dubbele ereprijs gewonnen in het “Zes Verbond” en hij scoorde 9 op 9 bij de oude duiven. 

Schroeven-Hermans, Molenstede

Schroeven-Hermans, Molenstede (Vlaams-Brabant)

De tandem Schroeven-Hermans uit Molenstede speelde in 2017 het beste seizoen uit de carrière. Eddy werd provinciaal kampioen jaarse en oude op de kleine halve fond. Hij had de 1e Prov. asduif oude kleine halve fond KBDB en de 2e Prov. Asduif jaarse kleine halve fond KBDB. Op nationaal vlak deed hij het ook schitterend met 7e, 12e, 13e Nationale asduif kleine halve fond KBDB en hij werd 3e Nationaal Kampioen kleine halve fond oude en jaarse KBDB.
In 2018 komt Eddy aan de start met 40 duivinnen (15 oude +25 jaarse). Verder nog een 15-tal zomerjongen die wat later aan de start komen en ook nog 100 jonge duiven.
De duivinnenploeg werd tweemaal weggevoerd tot 25 km. Daarna vlogen ze nog 3x Momignies en na nog 1 of 2 keer Soissons starten ze op de kleine halve fond op Melun.
Medisch werd er  “blind gekuurd” tegen trichomonas en werd er een druppel tegen de luizen toegediend. Tegen luchtweginfecties werd er nog niets ondernomen. De duivinnen trainen vlot een vol uur. De oude duivinnen hebben aan winterkweek gedaan (2 rondes). De jaarse duivinnen hebben 1 ronde gekweekt. Beide worden 1x per dag licht gevoederd.
Er wordt gestart met een bang hart want de beste 5 duiven zitten niet meer in de vliegploeg. Op de eerste Momignies (port) kwamen de duiven niet vlot naar huis. De 3e Momignies was al een heel stuk beter en ze waren op 7 à 8 minuten allemaal thuis of het bewijs dat ze er klaar voor zijn. De eerste wedstrijd uit Soissons wordt dus een belangrijke test.
Zoals hoger gezegd was 2017 het beste seizoen uit de carrière. Wanneer 2018 half zo goed zou zijn als vorig jaar dan is men in Molenstede meer dan tevreden.

Dirk Van Dyck, Zandhoven

Dirk Van Dyck, Zandhoven (Antwerpen)

We legden uiteraard ook ons oor eens te luisteren bij Dirk Van Dyck. In het seizoen 2017 werd hij 3e Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Antwerpen. Hij had ook een paar asduiven in Union Antwerpen en won 20 eerste prijzen.
Hij komt aan de start van 2018 met een ploeg van 60 duivinnen, 25 weduwnaars en zo’n 250 jonge duiven. De eerste ploeg duivinnen (30) heeft in de winter gekweekt en de tweede ploeg (30) werd op 5 maart gekoppeld en trok ook een koppel jongen groot.
De duivinnenploeg, gespeeld op het klassiek weduwschap, en de weduwnaars werden in twee etappes opgeleerd tot 15 km. De weduwnaars en de duivinnen die vroeg gekweekt hebben vlogen ondertussen tweemaal Quiévrain. De duivinnen die in maart gekoppeld werden vlogen al driemaal Quiévrain omdat ze aan huis minder trainden. Daarna volgen nog 2 x Noyon en op 5 mei staan ze aan de start van de kleine halve fond.
Dirk ging met zijn duivinnen naar de dierenarts en er werd een lichte besmetting van trichomonas vastgesteld en er werd 7 dagen behandeld tegen tricho. Zowel duivinnen als doffers trainen goed en zitten strak in de pluimen en er werd niet behandeld tegen luchtweginfecties.
Dirk voorziet dat 60% van de vliegploeg zal ingezet worden op de grote halve fond en enkele doffers blijven op Quiévrain en Noyon. Dirk zou doodgraag de Gouden Duif winnen maar een nationale overwinning of een nationale asduif zijn zeker ook niet te versmaden. Bovendien hoopt Dirk dat de gezondheid van de melker goed zal blijven in 2018 want hij kende een moeilijk 2017 !

Chris Debacker, Beveren-Leie

Chris Debacker, Beveren-Leie (West-Vlaanderen)

Chris De Backer is een naam die de laatste jaren niet meer weg te denken is uit het koppeloton van de provinciale wedstrijden in West-Vlaanderen. In 2017 nam hij maar eventjes 6 provinciale overwinningen voor zijn rekening, won 23 eerste prijzen en had ondermeer de 1e Prov. Asduif all-round KBDB jongen, 2e Prov. Asduif fond jongen KBDB, 3e Prov. Asduif kleine halve fond jongen KBDB en werd 3e Kampioen Inter-Westvlaamse. Zeg maar een echt boerenjaar. 
In 2018 komt Chris aan de start met 10 oude en 26 jaarse weduwnaars die op het klassiek weduwschap zullen gespeeld worden. Daarbij komen nog 14 jaarse duivinnen die starten op een nestje en daarna ook op het klassiek weduwschap gespeeld worden. Daarnaast werden er nog 120 jonge duiven gefokt.
De oude duiven en de jaarlingen werden 4 keer weggevoerd met de wagen tot 35 km. De doffers vlogen daarna Arras en Clermont... de duivinnen vlogen tweemaal Arras. Er staat nog tweemaal Clermont op het programma en daarna wordt er ingekorfd voor Fontenay en zijn ze vertrokken voor de halve fond.
Naast de inentingen tegen paramyxo en de pokken werden de oude duiven ook ingeënt tegen paratyfus. In maart werd er 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Tegen luchtweginfecties werd er tot op heden nog niet behandeld.
Uiteraard staan de verwachtingen hoog gespannen en zal er alles aan gedaan worden om een goed seizoen 2018 te spelen. Een top-seizoen zoals in 2017 evenaren zou al volstaan voor Chris. Tijdens de winter werd er gesleuteld aan het nieuwe hok. Het hok werd volledig geïsoleerd en de verluchting werd aangepast wat een goede invloed moet hebben op de conditie van de vliegploeg.

André Roodhooft, Pulderbos

André Roodhooft, Pulderbos (Antwerpen)

André Roodhooft is een melker die door de wol geverfd is en hij kan een palmares voorleggen zo lang als een traploper. Zijn erelijst wordt gesierd met 4 nationale overwinningen, o.a. 
1e Nat. Bourges 2017. Hij werd 16 x Koning en 9 x Keizer in Union Antwerpen. In 2017 werd hij Koning grote halve fond in St-Job en hij had ook nog de 4e Nat. Asduif grote halve fond jaarse KBDB en de 8e Nat. Asduif halve fond jonge duiven KBDB.
In 2018 komt André aan de start met een ploeg van 40 doffers en 20 duivinnen die beide gespeeld worden op het klassiek weduwschap. Daarnaast werden er nog 110 jonge duiven gekweekt. In tegenstelling tot andere jaren werden eind januari alle vliegduiven gekoppeld en trokken een koppel jongen groot. Toen de jongen 14 dagen oud waren gingen bij de weduwnaars de duivinnen weg en trokken de doffers de jongen groot. Bij de 20 duivinnen gingen de dametjes van het hok toen de jongen 14 dagen oud waren en de jongen werden door de doffers groot gebracht.
Het opleren gebeurde in sneltreintempo en de doffers gingen in 3 etappes tot 45 km en de duivinnen gingen in 2 beurten tot 45 km. Daarna werd er 1x Quiévrain en 1x Noyon gevlogen. In de directe aanloop naar de halve fond wordt er 1 of 2 keer Noyon gevlogen.
André heeft een algemeen mestonderzoek laten uitvoeren en alles was in orde. De duiven werden allemaal ingeënt tegen paramyxo en paratyfus en er werd 8 dagen behandeld tegen trichomonas. 
En 2018 wordt een nieuw seizoen en vooral met de jaarse duiven is het afwachten wat het zal worden. Het is ieder seizoen opnieuw van nul beginnen. Maar met een evenaring van het seizoen 2017 zou André al heel tevreden zijn. Dit seizoen zal hij zich meer gaan toeleggen op de grote halve fond en Bourges wordt de eerste belangrijke wedstrijd.

Philippe Dobbelaere, Olsene

Philippe Dobbelaere, Olsene (Oost-Vlaanderen)

Ook Philippe Dobbelaere uit Olsene speelde een knap seizoen 2017. Hij had de 3e Nat. Asduif grote halve fond KBDB 2017, de 12e Nat. Asduif halve fond KBDB 2017, de 1e Prov. Asduif halve fond KBDB 2017 en de 1e Asduif jaarse in de Brugse Kampioenschappen. In 2017 werd hij “Superstar van het Jaar halve fond” in de Gouden Duif-competitie.
Philippe neemt de start van seizoen 2018 met een ploeg van 24 duivinnen en 24 weduwnaars die beide op het weduwschap gespeeld worden. Zowel doffers als duivinnen hebben aan winterkweek gedaan. De 2e koppeling vond plaats op 18 maart en na 3 dagen broeden begon dan het weduwschap. Er werden nog 130 jonge duiven gefokt.
De doffers en duivinnen werden in 5 etappes opgeleerd tot 35 km en vlogen dan nog een opleervlucht in de maatschappij uit Templeuve. Daarna gingen ze de mand in voor Clermont en behaalden een zeer goed resultaat. In de directe aanloop naar de halve fond is nog 2 x Clermont voorzien vooraleer de duiven de mand in gaan voor Fontenay maar het kan ook nog rechtstreeks Blois of Vierzon worden.
Eind februari werd er 10 dagen behandeld tegen paratyfus en daarna werd ingeënt. De vliegploeg kreeg ook al een trichopilletje opgestoken. Philippe is echter een fervente tegenstander van voorbehoedende antibiotica-kuren.
Hij zou al best tevreden zijn als 2018 een kopie zou zijn van vorig seizoen. De duiven zijn momenteel in orde maar een slechte wedstrijd kan alles om zeep helpen. Maar om de conditie te koesteren wordt er nog altijd ‘s morgens niet getraind onder de 10 graden.

Rino Verheye, Aalbeke

Rino Verheye, Aalbeke (West-Vlaanderen)

Rino Verheye uit Aalbeke was afgelopen seizoen een van de blikvangers van de Westvlaamse duivensport. Hij sierde zijn jaarpalmares met o.a. 1e Prov. Asduif all-round jaarse KBDB 2017, 1e Prov. Asduif all-round jongen KBDB 2017, 1e Prov. Asduif grote halve fond jaarse KBDB 2017 (niet geklasseerd, duif kan maar één keer geklasseerd worden), 4e Prov. Asduif snelheid jonge duiven KBDB, 4e Prov. Asduif grote halve fond oude KBDB, 8e Prov. Asduif grote halve fond jaarse KBDB en 1e Algemeen Kampioen Westvlaams Verbond oude.
Rino komt aan de start van het seizoen 2018 met een ploeg van 36 weduwnaars. Zij hebben een vroege ronde gekweekt en bij het opleren kwamen doffer en duivin nog drie dagen samen.
Er werden 120 jonge duiven gekweekt.
De vliegploeg werd in 3 etappes opgeleerd tot 25 km. Daarna werd het 2x Arras en 1x Clermont. In de directe aanloop tot de halve fond wordt het nog 2x Clermont maar dat is afhankelijk van de weersomstandigheden.
Voor de kweek ging Rino op consultatie bij de dierenarts. Er werd nog niet behandeld tegen trichomonas maar de vliegduiven krijgen bij thuiskomst de gele druppels toegediend. Wat betreft de luchtweginfecties wordt het voorlopig nog afwachten.
De verwachtingen voor het komend seizoen zijn hoog gespannen en het seizoen 2017 evenaren zou al een groot succes zijn. De duiven gezond houden en dan de conditie onder de vliegploeg krijgen zou al een hele stap in de goede richting zijn. 

Van Hertem-Schuurmans, Neerpelt

Van Hertem-Schuurmans, Neerpelt (Limburg)

De tandem Van Hertem-Schuurmans was ook in 2017 niet weg te cijferen uit de nationale en provinciale kampioenschappen. Zij werden 13e Nat. Kampioen snelheid oude en jaarse KBDB en 14e Nat. Kampioen grote halve fond Jaarse KBDB. Ze werden 3e Prov. Kampioen snelheid oude KBDB, 12e Prov. Kampioen snelheid Jaarse KBDB, 10e Prov. Kampioen kleine halve fond oude KBDB, 2e Prov. Kampioen grote halve fond jaarse KBDB en ze hadden de 1e Prov. Asduif snelheid oude duiven KBDB.
Ze komen in 2018 aan de start met 60 doffers en 60 duivinnen die op het totaal weduwschap gespeeld worden. Twintig van deze koppels hebben jongen groot getrokken en de andere hebben 5 dagen gebroed. Er werden 200 jonge duiven gekweekt.
In 6 etappes werden de oude en jaarse opgeleerd tot 45 km. Daarna vlogen ze 2x Momignies en 1x Soissons. Vervolgens vliegen nog tweemaal de helft van de duiven Soissons en de andere helft Momignies vooraleer ze de mand in gaan voor Sourdun.
Na een consultatie bij de dierenarts bleek er geen enkel probleem. De duiven trainen zeer goed en de resultaten op de wedstrijden waren goed. Dus er werd niet behandeld tegen tricho noch tegen luchtweginfecties. Alleen werden de duiven in het najaar behandeld tegen paratyfus maar nadien werd er niet ingeënt.
Voor het komende seizoen zal getracht worden de duiven gezond te houden en met de gezondheid komt ook de conditie onder de vliegploeg. Belangrijk streefdoel is in 2018 enkele vermeldingen bij de Gouden Duif in de wacht te slepen. Er bij zijn op de nationale wedstrijden en in de nationale kampioenschappen is een tweede streefdoel. 
Groot probleem in het noorden van Limburg zijn de roofvogels. Ze kunnen er kiezen tussen de sperwer... de havik...en de slechtvalk. Dit alles werkt de duivenmelkers aldaar danig op de zenuwen.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.