SABAN SAATDÜZEN - 1e Nat. Bourges 19.659 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Tessenderlo -Voor de nationale winnaar Bourges oude duiven koersten we richting “neus van Limburg”... meer bepaald Tessenderlo. Saban Saatdüzen (53) is van Turkse origine en is een gepensioneerde mijnwerker die succesvol met de duiven speelt. Zijn “Simsek” B11/5035414 (het Turks voor bliksem) werd met 1148,12 mpm glansrijk de nationale winnares Bourges tegen 19.659 oude duiven.
Saban was eerst een succesvolle kanariekweker en het was door zijn broer dat hij de overstap maakte naar de duivenliefhebberij. Doorgaans is een vogelliefhebber die de overstap maakt naar de duivensport meestal geen meeloper... en dat was niet anders voor onze Turkse vriend.
Hij startte met de duivenliefhebberij in 1998 en een vriend fietsenmaker bracht hem in contact met Jos Gastmans. Saban mocht daar in de winter zijn eerste koppeltje jongen gaan halen... en hij kwam naar huis met twee doffers in plaats van een doffer en een duivin. Maar achteraf werd deze misser ruimschoots goed gemaakt.
Op de publieke verkoop via De Duif (van wijlen Karel Voorts uit Pulle) werden er 6 duiven aangeschaft en in combinatie met de Gastmans-duiven was dat echt een schot in de roos. Later kwamen daar ook nog 3 duiven bij, aangekocht op de totale verkoop van Jean Meulemans, Affligem. Verder nog duiven van Mark Vandaele, Oostrozebeke (Vandenabeele-duiven)... een superduivin van Leo Heremans, Vorselaar... en ook nog enkele nieuwkomers die hun klasse nog moeten bewijzen.

Saban kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 25 koppels en een ploeg van 14 koppels (overwegend late jongen) op het totaal weduwschap. La Souterraine was de laatste wedstrijd van het seizoen 2012 en nadien werden er geen late jongen meer gefokt. De ploeg van 25 koppels werd een eerste maal gekoppeld op 25 november en deze eieren werden bij voedsterkoppels ondergeschoven. De 3e week van februari volgde de tweede koppeling en na 10 dagen broeden werden de eieren van de voornaamste koppels bij de ploeg van 14 koppels verlegd.
In een 4-tal etappes werden oude en jaarse opgeleerd met de wagen... daarna volgden 4 x Momignies (wegens het slechte weer)... Nanteuil... Pithiviers... Vierzon... en Bourges. Vriend Guido Loockx had Saban tussen pot en pint gezegd dat al zijn duiven op Vierzon inkorven de grootste stommiteit was die hij kon begaan. Maar de nationale overwinning op Bourges bewees duidelijk het tegendeel.
Voeding is een belangrijk item in het duivenspel van Saban Saatdüzen. Er moet met mate gevoederd worden en de melker moet zelf zien wanneer hij genoeg gevoederd heeft... daarbij rekening houdend met het slechte weer (lage temperatuur) en het feit dat duiven die goed trainen aan huis meer eten. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er “Super Weduwschap” gevoederd... op maandag wordt er overgeschakeld op 1/2 sport + 1/2 dieet... en wanneer de duiven het volgende weekend opnieuw de mand in moeten wordt het op dinsdag... woensdag en donderdag 100 % sportmengeling. Er worden tussendoor ook wat pinda’s gevoederd... elektrolyten bij thuiskomt... en veel vitamines. In de aanloop naar het seizoen 2013 werd er in februari 10 dagen behandeld tegen de luchtwegeninfecties gevolgd door een 8-daagse behandeling tegen trichomonas.
Nationale winnares “Simsek” is een geblokt duivinneke uit de middelmaat met een schoon model... ze is zo rond als een bolleken... ze trilt in de hand als een espenblad... de derde band komt er door... ze heeft een goede rug en vleugel... maar ze heeft vooral de superconditie !
Als gewezen kanariekweker wil Saban nog een wijze raad kwijt ! Het kweekhok is het kloppend hart van een duivenkolonie. Hier kunnen toppers gestopt worden wanneer ze twee jaar oud zijn... en een beste duivin kan vlot naar het kweekhok. De goede duif is moeilijk te vinden...toppers zijn zeldzaam... en wanneer je er een gevonden heb koester hem dan als een diamant !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.