ROZIERS-XIANG - 1e Nat. Bourges 37.957 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Itegem – We troffen een begeesterde Jelle Roziers (34) die na zijn verhuis naar Itegem meteen aanknoopt met nieuwe successen. Na zijn nationale overwinning La Souterraine jonge duiven in 2004 pakte hij nu meteen een nog groter succes. Met een duif om 13.51.20 u voor 477.514 km en aan 1359.15 m wordt hij de schitterende nationale winnaar Bourges tegen 37.957 jonge duiven en snelste van het totale contingent 58.262 Bourges-vliegers.

De tandem Roziers-Xiang had 109 jonge duiven in concours en het is de 43e getekende die de nationale zege op zijn  naam schrijft. Jelle vermoedt dat ongeveer de helft van de ingekorfde duiven in de prijzen zullen vliegen.

De stammoeder van zijn kolonie is de “Queen L”. Die werd geboren uit het samen zetten van een doffer (“Angelo”) van grootvader August Roziers x een duivin (“Natalia”) van Theo Yskout, Hulshout. Zij gaf ontelbare nazaten in verschillende generaties die voor succes zorgden. Rond deze topkweekster werd zijn duivenstam opgebouwd. De combinatie met de Houben-duiven pakte als de boter op een boterham en zorgde voor een magnifiek vervolg van het verhaal.

Zijn verhuis naar Itegem betekende dat er in 2017 alleen maar met jonge duiven kon gespeeld worden. Er werden 250 jongen gespeend (190 eigen soort + 60 van andere melkers) en jonge doffers en duivinnen werden begin juni gescheiden en op de schuifdeur gespeeld. Bij de inkorving voor Bourges kwamen ze niet samen omdat ze op woensdag uit Quiévrain een opleervlucht vlogen en ze dan hun partners gezien hadden. Zo konden ze dan in alle kalmte en rust ingekorfd worden. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen een paar uur samen.

De nationale winnaar is de “Gust” B17/6037540. Het is een blauwe doffer uit de middelmaat die momenteel nog geen pennen gestoten heeft. Hij kwam als een kogel naar de spoetnik gedoken en wipte heel vlot binnen. Als voorbereidende vluchten vlogen de jongen 1x Quiévrain, 2x Noyon, Gien, 2x halve fond en de laatste twee weken gingen ze op woensdag de mand in voor Quiévrain.

Bij aankomst van een wedstrijd wordt er “Turbo” van Matador gevoederd en in het drinkwater is er Tollyamin Forte van dierenarts Schroeder. De twee volgende dagen wordt er lichter gevoederd (“Start”) en daarna wordt er opnieuw opgevoederd met “Turbo” en “Vlieg” van Matador.
De medische begeleiding wordt beperkt gehouden. In de maand mei werd er “gekuurd” tegen trichomonas en na Gien werden de jongen een vierde Flagyl opgestoken. Verder werd er noch tegen luchtweginfecties noch tegen adeno behandeld. Een strenge selectie zorgt er voor dat duiven met onvoldoende natuurlijke gezondheid er uitgeselecteerd worden.

En de volgende opdracht wordt Chateauroux van komend weekend. “Gust” zal niet in de mand moeten maar de andere jonge duiven zullen dan nog eens hun duivels kunnen ontbinden. Wie weet welke topprestatie ze nog achter de hand hebben.

BE17-6037540 “Gust”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.