JELLE JELLEMA – 1e & 3e Internat. Barcelona 20.669 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Nijverdal – Barcelona 2014 leek niet onder een gunstig gesternte gestart. De vooruitzichten voor het weekend waren verre van goed en op vrijdag werd het lossen naar zaterdag verschoven. Ook voor zaterdag waren de vooruitzichten niet ideaal maar zaterdagvoormiddag om 9 u weerklonk dan toch het sein tot lossen. Het was bang afwachten maar dat een handvol duiven op de lossingdag hun hok wist te bereiken aan meer dan 1350 m mocht als een gunstig voorteken gezien worden.
Zondagmorgen vroeg maakten we de volledige overrompeling mee door het Nederlandse fondheir ! De Hollandse melkers namen maar eventjes de volledige top tien voor hun rekening. Primus inter Pares in al dat Nederlands fondgeweld is niemand minder dan Jelle Jellema (45) uit Nijverdal die de 1e (1488,76 m) en 3e prijs internationaal (1448, 30 m) voor zijn rekening neemt tegen 20.669 Barcelonavliegers.

Vader Ultsje Jellema (73) is in de zestiger jaren gestart met duiven. Toen zoon Jelle nog met lintjes in zijn blokken liep was hij reeds bij vader op de hokken te vinden. Tot halfweg de jaren tachtig werd er met overtuiging op de programmavluchten gespeeld. Vanaf 1985 werd er gericht gekweekt... gespeeld... en geselecteerd op de overnachtfond.
Dit gebeurde met de eigen basis die al bewezen had de zwaardere wedstrijden aan te kunnen. Daarnaast werden er duiven gehaald bij Piter Beerda, Ter Idzard die in die jaren geweldig goed vloog. De eigen duiven en de duiven van Beerda pakten als boter op de boterham en met deze twee bloedlijnen werd een degelijke stam opgebouwd.

“Zwart Goud”

Er werd ook machtig succes behaald met de inbreng van Akkermans, Nieuw-Vossemeer. De kruising van deze duiven met hun eigen stam lag aan de basis van een ploeg geweldige vliegduiven. “Zwart Goud” was een goddelijke kweekdoffer wiens bloedlijn als een rode draad doorheen de kolonie Jellema loopt ! Hij werd vader van een reeks kopvliegers en is ook grootvader van de internationale winnares Barcelona NL11/1292679 “Kleine Jade”.
Vader en zoon Jellema hebben samengespeeld tot 2008 en toen is Jelle met dezelfde basis verder gegaan in Nijverdal. Vader speelt verder onder eigen naam in Steggerda. Hij had nu geen duiven in de korf op Barcelona maar lukte dit seizoen al de 2e Nat. St. Vincent sector 4.
Jelle Jellema kwam aan de start van het seizoen 2014 met 60 koppels nestduiven... jaarlingen inbegrepen. Begin maart werden doffers en duivinnen gekoppeld en er werd een ronde jongen groot gebracht. Begin mei volgde dan de tweede koppeling en de duiven voor Barcelona vlogen dan Brive (900 km) op eitjes. Ze gingen dan de mand in voor de Spanjeklassieker op een groot jong en op 15 dagen broeden. De week voor de inkorving van Barcelona werd een oefenvluchtje gevlogen uit Quiévrain (300 km).

Zware fond met nestspel

Jelle heeft zijn hart verpand aan de zware fond met nestduiven. Het is een uiterst succesvolle manier van fond spelen wanneer je er in slaagt om de duiven keihard te laten trainen. Hier wordt er ‘s avonds tussen 21 u en 22 u getraind met de vlag en dat is een effectieve methode.
Tussen twee fondklassiekers wordt er doorgaans 3 à 4 weken gerust maar veel hangt ook af van de moeilijkheidsgraad van de voorbije wedstrijd. Iedere week worden er duiven ingekorfd voor een fondwedstrijd en de fondvliegers eten uit een gezamenlijke voederbak. Het betekent dat ze bij thuiskomst van een wedstrijd veel “vetvoer” krijgen of een mengeling van snoepzaad... hennep... en pinda’s. Verder eten ze samen “volle bak” sportmengeling tot de volgende inkorving. De laatste vier dagen krijgen ze een potje met “vetvoer” afzonderlijk in hun nestvak. Het is een voedermethode die haar doeltreffendheid bewezen heeft en er stellen zich zelden problemen met de recuperatie van de fondvliegers.
Jelle verwedt zijn kansen voornamelijk op de kwaliteit van de duiven maar ook het hok moet top zijn wil men succes oogsten op de zware fond. Het hok heeft een volledig open nok (10 cm) en de verluchtingspleet in het plafond voor de duiven is ook 10 cm breed. Een perfecte verluchting wel te verstaan... of veel zuurstof zonder tocht.

De ijzersterke overnachter

Het kweekhok bestaat uit 20 nestbakken en evenveel kweekkoppels. Een limiet van het aantal kweekduiven dwingt de melker om ook zijn kweekduiven streng te selecteren. Bij de kwekers moet je zelfs nog strenger zijn dan bij de vliegduiven. Bij twijfel kun je een jaarling een jaartje langer in de vliegploeg houden zonder dat het gevolgen heeft voor de verdere stamopbouw. Bij de kwekers gaat iedere twijfelaar er uit.
De bedoeling is een ijzersterke overnachtduif te kweken die bij elk weer kopprijzen kan winnen. Een zorgvuldige kweekmethode en een strenge selectie zijn hierbij absolute noodzaak. Jonge duiven worden tijdens hun geboortejaar al flink op de rooster gelegd zodat je als melker al vrij snel te weten komt uit welk hout ze gesneden zijn. Je kent meteen ook de kweekwaarde van de kweekkoppels. We kunnen stellen dat familie Jellema een stam duiven gekweekt heeft die op zowel loodzware overnachtvluchten als op snellere vluchten met wind onder de staart in de kop van de uitslag kan vliegen.

Medische begeleiding

Jelle Jellema is dierenarts (rundvee en duiven) en uiteraard wordt het medisch plaatje hier met de meeste zorg omringd. Het nieuwe kweek- en vliegseizoen begint hier met een inenting tegen paratyfus. De duiven worden ingeënt tegen paramyxo wanneer ze op eieren zitten. De duiven worden ook ieder jaar ontwormd (in april) en het nut van ontwormen wordt nogal eens onderschat. De duiven worden ook ontluisd met de “luisdruppel”. Drie weken voor het inkorven van de eerste overnachting (begin mei) krijgen de duiven een vijfdaagse geelkuur. Zeer belangrijk is het voldoende beschikbaar zijn van verschillende mineralenmengsels. Zeker duiven op nest hebben een grote behoefte aan voldoende verse mineralen. Tijdens het vliegseizoen gebeurt een regelmatig controle op het geel !

“Kleine Jade”

De internationale winnares is “Kleine Jade” en die werd zondagmorgen geklokt om 5u 14.28. Zij is een krasduivin uit “Dirke” x “Jade”... en zij is een kleindochter van “Zwart Goud”. Zij stond als 5e getekende van een ploeg van 12 duiven op Barcelona. Het is een eerder kleine duivin... met een mooie vleugel en ze heeft reeds drie pennen gestoten. Zij perste 1488,76 mpm uit haar vleugels en had hiermee een voorsprong van dik 44 mpm ! Een magnifieke Barcelonawinnares zonder meer !
“Silvie” B09/1783772 werd om 5u 38.05 geklokt... zij stond als 1e getekende op de poulebrief... en won de 3e internationaal Barcelona. Ook kan men in Nijverdal op een schitterende totaalprestatie terugblikken en zondag om 11.15 u had men reeds 8 van 12 duiven in de klok !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.