GOUDEN DUIF 2019 - Het Domino-effect

Onderwerp: 

 

Broechem – Afgelopen zaterdag was het dan zover. Een week na de storm Ciara en één dag voor de storm Dennis was het rustig weer op de dag van de Gouden Duif. Ook dit jaar waren de lente én de grote massa aanwezig op het feest der duivenfeesten.

De Gouden Duif zit in ontelbare duivenmelkersharten uit België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maar ook de Arabische duivenwereld tekende present en uiteraard ook onze trouwe bezoekers uit Japan, Taiwan en, ondanks het coronavirus, ook China. Rond de klok van vier zat de zaal afgeladen vol. Tijdens zijn openingswoord vroeg onze uitgever Rik Hermans één minuut stilte ter nagedachtenis van Mathieu De Clippel. De foto van Mathieu werd geprojecteerd op het grote scherm. Een ingetogen en aandoenlijk moment. Want ook dat is de Gouden Duif. Topsport naast leute en verbroedering maar zeker en vast ook een warm hart voor allen die ons dierbaar zijn. 

Kippenvelmomenten

Het kristal van Toulet-Van Bael glinsterde. Net als de hoop in de ogen van veel liefhebbers. Het podium van de Gouden Duif halen is een veel gekoesterde duivenmelkersdroom.
Onze ceremoniemeesters Dirk Leekens en Rik Hermans waren onvermoeibaar. Het was een komen en gaan van uitblinkers in de verschillende klassementen, Belgische, Nederlandse en Duitse Superstars van de Maand en hun opvolgers. Iedere vermelding in de Gouden Duif is een dikke proficiat waard.
Superstars van het Jaar voor België waren Gert Rondags (snelheid), Gebr. Herbots (halve fond) en Tom en Marnik Van Gaver (fond). Nederlandse Superstars waren Peter Janssen (snelheid), Willem de Bruijn (halve fond) en Tjipke en Auke Bosma (fond). In Duitsland wonnen Dieter Wöhr (snelheid), SG Vollmer-Vorspohl (halve fond) en Frans Nys (fond). Dit zijn heel veel traditonele bekende namen en af en toe een nieuwkomer met superduiven.
Gouden Duif Junior was voor het tweede jaar op rij Henrico Sneller (Oldebroek, Nl) voor Lieselotte De Bisschop (Essene-Affligem, B) en Jorrit Scholten (Deuringen, Nl).
Na hun tweede plaats in 2018 schoof de tandem Vergaerde-Denolf uit Jabbeke één plaats hoger op het podium. Zij werden winnaars van de internationale Gouden Duif zware fond voor Verweij-De Haan, Mijdrecht en een stralende mevrouw Martha van Geel uit Nieuw-Vossemeer. Anja Denolf schreef het zelf op haar Facebookpagina... een waar kippenvelmoment. 
Armand Scheers (ASBM Studio) zorgde opnieuw voor een spectaculaire videomontage met een indrukwekkende nieuwe intro. Op die bewegende beelden zagen we Anja in actie op het duivenhok. Haar man Kurt bekeek het met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht. Een vrouwenhand op een duivenhok is nog maar eens goud waard. Vast ceremonie-onderdeel is de Barcelona-hymne van Queen. Hoger kunnen de dromen van een fondspeler niet reiken.
Gouden Duifwinnaar Duitsland werd familie Mattis uit Rothenkirchen in het mythische Hessen. Hun uitslagen zijn echt overdonderend. De duivensport bloeit in Hessen. Altijd een draagvlak voor een uitblinkersrol in de Gouden Duif. Opvolgers voor Duitsland waren Frans Nys uit Roskow en SG Vollmer-Vorspohl. Beide niet toevallig ook superstars van het Jaar (fond en halve fond).
Toen was het moment aangebroken voor de storm Harry. John Crehan – Team Hooymans UK werden naar het podium geroepen als Gouden Duifwinnaars UK & Ireland. De dichtste ereplaatsen waren voor Gouden Duifcoryfee GWP Macaloney, Schotland en S. Mcdonough, Engeland.
Een kwartier later was de eer voor Gouden Duif Nederland. Team Hooymans/Christian van de Wetering, Wijk en Aalburg haalden het voor Willem de Bruijn, Reeuwijk en Gebr. Andre en Bert Leideman, Hardenberg. Een Gouden Duifpodium met een diamanten randje. Nooit voorheen won één liefhebber de Gouden Duif in twee verschillende landen. 
Gouden Duifwinnaar België (+ de wisseltrofee in memoriam Stan Raeymakers) was voor Gert Rondags. Hij haalde het voor Van Vugt-Donckers, Lille en Roger Bruninx, Genoelselderen. Twintig jaar geleden wonnen Laurent en Frans Rondags ook de Gouden Duif. De jaren hebben niet stilgestaan. Rik verwoordde het subliem. Gert lijkt nu een beetje op de Frans van toen en de Frans van nu lijkt een beetje op de Laurent van toen. Mooier kan je drie generaties topmelkers niet samenvatten. 
Voor het 31e jaar op rij waren er kostbare Japanse geishapoppen voor de Gouden Duifwinnaars België, Nederland en Duitsland en de UK & Ierland. Sponsor is Champion Trade, Japan. De Gouden Duif zegt ook dank tegen de andere sponsors en tegen alle weldoeners, sympathisanten en werkers voor en achter de schermen.
Een bijzonder moment was toen ons aller Jan Hermans op het podium stapte samen met zijn Rik, Anke, Cindy en Mike. Met broederliefde in zijn stem nodigde Jan boezemvriend Kenichi Yoshihara en diens opvolger Tadashi naar het podium en overhandigde hen een lifetime-vriendschapsgeschenk. 

Opnieuw recordprijzen

Rond de klok van zeven klonk het startschot van de veiling van geschonken duiven. Dirk, Gust en heel Broechem zagen de oorlog losbarsten om één van de duifjes te bemachtigen. Het werd een ongelooflijk succes met als toppers Jan Hooymans (€9.500), Willem de Bruijn (€14.000), Peter Janssen (€7.500), Bas en Gerard Verkerk (€15.000), Danny Van Dyck (€15.000), Gaston Van de Wouwer (€11.000), Eddy Janssens (€6.000), Dirk Van Dyck (€8.500), Luc & Hilde Sioen (€15.000) en last but not least €38.000 voor de schenking van Jan en Rik Hermans. 
Mondiale waardering. Velen boekten succes met duiven van de Gouden Duif. Dit speelt ook een cruciale rol.

Domino-effect

Ook het showgedeelte was een echte voltreffer. Lisa del Bo was de eerste maar zeker niet de laatste. Speciaal voor Lisa was een 90-jarige fan naar Broechem gekomen. Volgens Mister Google heeft Lisa haar plaats tussen de Vlaamse Klassiekers. Net als de Gouden Duif.
Ook Wim Soutaer en zijn gelegenheidsdanseressen Nance en Liesbeth gaven een gesmaakt optreden. Hoofdact van de avond was de Limburgse coverband Domino. Tot zaterdagavond waren deze sympathieke podiumbeesten mij onbekend. Een hemels groot gat in de cultuur. Sommige duivenmelkers vonden hun jonge benen terug. Broechem werd echt zot. De toog liep leeg en de dansvloer overvol. Wereldbekende duivenmelkers uit Zandhoven kunnen ook tapdansen. Gouden Duifwinnaar Frans Rondags kreeg de micro en zong uit volle borst. Goede duivenmelkers kennen hun klassiekers.

In de loop van de week zullen we nog meer foto's op onze Facebookpagina plaatsen!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.