GEBR. DESBUQUOIS - Een passie voor Barcelona!

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Kapelle-op-den-Bos – Kapelle-op-den-Bos is een gemeente op de grens van Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het aantal duivenmelkers is er makkelijk op twee handen te tellen maar met wijlen Notaris Jan Dons in 2001 en de Gebr. Desbuquois in 2006 hebben ze wel twee nationale winnaars Barcelona in hun rangen.

Didier (48) en Michel (47) Desbuquois hebben... in navolging van wijlen hun vader Fernand... zowel zakelijk als op duivensportgebied met succes de fakkel overgenomen. Hun passie was en is Barcelona spelen... zelfs een toonaangevende rol spelen... en winnen als het enigszins mogelijk is. Hun droom ging in 2006 in vervulling toen ze met veel panache de nationale overwinning Barcelona (“Roger Barcelona”) tegen 11.802 duiven op hun palmares schreven. Andere wapenfeiten van deze gepassioneerde Barcelonaspelers zijn 2e, 5e, 7e nat. asduif Grote fond K.B.D.B. 2005... 1e Primus Inter Pares Brugse Barcelona Club met “Romulus”... 3e nat. asduif fond oude duiven 2013 en de schitterende prestatie op Narbonne ‘13 jaarlingen waar ze 5, 7, 8, 23, 323, 484, 595, 926 nationaal klokten tegen 3942 d en 5, 9, 10, 34, 673, 927, 1080, 1592 internationaal tegen 7859 d.

Een beetje geschiedenis

Grootvader Prosper Desbuquois was een vitessespeler die gekend was in Kapelle-op-den-Bos en omstreken. Zijn twee zoons Fernand en Valère waren twee duivenmelkers... ze speelden op de halve fond en uit die periode dateert “Crack Valère” met 2 x 1e provinciaal. Valère overleed in 1973 en Fernand ging alleen door op de fond en later op de zware fond. Er werd nog enkele jaren in tandem gespeeld met Pieter Debusschere, Mariekerke, onder de naam Debusschere-Desbuquois... en uit die periode dateren de eerste Barcelona-resultaten. Ze legden toen ook de basis bij de Gebr. Peersman die in 1982 de 1e Int. nat. Barcelona wonnen... soort Gorin. Toen werd de tandem gesplitst in alle vriendschap en vader Fernand ging in Bornem alleen verder met behoorlijk resultaat op Barcelona.
In 1985 volgde dan de verhuis naar Kapelle-op-den-Bos ! Na de splitsing gingen Didier en Michel samen met vader spelen en ze hadden maar één doel... Barcelona winnen ! Er werd behoorlijk succes behaald op Barcelona tot vader in 1997 plots overleed. Didier en Michel stonden er alleen voor... Ze moesten zich bewijzen, wat niet zo simpel was. Maar hun droom ging in vervulling toen ze in 2006 de 1e nat. Barcelona wonnen tegen 11802 duiven en 2e Internat tegen 22.887 duiven.

Stamopbouw

De eerste basisduiven kwamen van Debusschere-Desbuquois met o.a. “De Zot”( 47e nat. Barcelona 1976)... de “Para” (een superkweker)... “Brigitte” (uitstekende kweekduivin)... hoofdzakelijk het soort Gorin.
In 1980 leerden ze Emiel Matterne kennen en ontstond er een jarenlange vriendschap. Er werden jongen gekweekt uit het beste van Matterne : jongen uit “K10” (1e Internat. St. Vincent)... het “Gebroken Vleugeltje” (dochter 1e internat. St. Vincent x 1e internat. San Sebastian), beiden werden stammoeders van de kolonie.
In 1983 beleefde Paul Gilmont hoogdagen op de zware fond en er werden jongen gekocht uit de “Caporal” (1e internat. Barcelona 1981) en een broer en zuster van de “Mercator”... de beste duif van Paul Gilmont.
Roger Schauwers, Asse bezorgde hen de moeder van “Roger Barcelona” (1e nat. Barcelona 2006)
Vriend Eric Limbourg werd de leverancier van een resem basisduiven die de weg effenden naar groot succes met als topduif “Bolleke Watten Junior” (een fantastische prestatiedoffer, zie palmares).
Kruisingen met Limbourgduiven zijn o.a. “Pedro” (6e nat. Perpignan 2005, 28e nat. Perpignan 2006, 40e semi-nat. Chateauroux 11.526 d.)... ook halfbroer “Romulus” (Primus Inter Pares BBC 2007 tot 2011). Verder is er ook nog “Black Power” (8e Nat. Perpignan 2011), “Skyfall” (11e Nat. Perpignan 2012 van 6.661 d), “Dina” (5e nat. asduif Grote Fond K.B.D.B.), “Lucas” (2e nat. asduif Grote Fond K.B.D.B 2005). “De 300” (“Zoon Joost”, Joost De Smeytere x “Chenoa” (1e Olympiadeduif, Bras -Nl), beide aangekocht door Eric Limbourg… zijn ook nog duiven die gestalte geven aan het beste van de kolonie.
En dan hebben we nog Rudy Swiggers, Keerbergen. De grootvader langs vaderszijde van de “Maximus” is de “Vale Swiggers” of de “Eduard”. Deze duif vloog 8e nat. Barcelona ‘05 12.998 d. Hij was gekoppeld met “189/07”, dochter van “Eric” x “Bonte Barcelonaduivin Florizoone” van de vrienden Gyselbrecht-Madeira, en is ook grootvader van “Swiva” (1e prov. asduif Grote Fond jaarse 2011). Hij is ook vader van “Paris Hilton” (26e Internat. St. Vincent 2008) en vader van “Skyfall” (1e prov. 736 d / 11e nat. Perpignan 2012).

Danny Viaene, Lichtervelde lag aan de grondslag van de lijn “Pauline” (3e nat. Barcelona 2006). Ook vader “Pauline” is nog steeds aanwezig op het hok. Hij is grootvader langs moederszijde van “Maximus” en van “Swiva”. Hij was gekoppeld aan “402/06”, dochter “Eric” x “Annie 3” Willems, Maasmechelen.
Recent is er nog de samenkweek van “Julius Barcelona” x moeder van 1e internationaal Barcelona 2013 (Luc Wiels, Roosdaal) en de samenkweek met Raf Den Haese, Moortsele (Limbourgduiven) x “Bolleke Watten” voor ééndagsfondvluchten. Dit alles met het oog op de verdere toekomst.

TOP 100 NATIONAAL 2013
08.6 Montelimar    Nat.   5952 d. 78
22.6 Montauban    Nat. 6772 d. 28
30.6 Agen/Bordeaux Nat. 5283 d. 105
05.7 Barcelona    Nat. 10.542 d. 38, 84
06.7 Libourne    Nat.  6658 d. 103
Nat. 6134 jl 50, 56
20.7 Souillac    Nat.   5282 d. 135
26.7 Narbonne    Nat.  3942 jl 5, 7, 8, 23

Klassiek weduwschap doffers

Een ploeg van 40 oude doffers en 105 jaarlingen wordt gespeeld op het klassiek weduwschap. De eerste koppeling had plaats op 2 februari 2013... en na 10 dagen broeden werd het nestje afgebroken. Naargelang het weer worden de doffers rond 1 april opnieuw gekoppeld (7 dagen samen)... opgeleerd... en vliegen Quiévrain of Noyon. Na 7 dagen gaat hun duivin weg en begint het seizoen. Een week later gaan ze terug de mand in voor Noyon... daarna nog tweemaal Dourdan... Vierzon... Chateauroux... en Barcelona. Daarna nog een kortvlucht en dan gaan ze naar Perpignan.
De jaarlingen hebben dezelfde voorbereiding als de oude duiven maar i.p.v. van Barcelona wordt het St. Vincent... daarna een kortvlucht... en vervolgens Narbonne.

Duivinnen op weduwschap en nestspel

Er worden 13 oude en 30 jaarse duivinnen gespeeld op een combinatie van weduwschap en nestspel. De duivinnen worden op 1 februari gekoppeld... trekken een koppel jongen groot... en worden daarna gescheiden. Daarna worden ze gekoppeld in functie van de inkorving van Barcelona zodat ze de mand in gaan op jongen van 10 dagen oud. Ze vliegen Narbonne op eieren. De jaarse duivinnen worden volgens hetzelfde programma gespeeld zoals de jaarse doffers. Tussen de 1e koppeling en de koppeling voor Barcelona / St. Vincent worden de duivinnen op weduwschap gespeeld.

Jonge duiven

Er worden ongeveer 300 jonge duiven gefokt. Deze worden niet verduisterd... niet gespeeld... en alleen maar opgeleerd tot Noyon. Aan het einde van de rit blijven er ca. 100 jongen over die een selectie via handkeuring moeten overleven. Veel kweken... en hard selecteren is hier duidelijk aan de orde !

Voeding en recuperatie

In het kader van de voorbereiding op Barcelona krijgen de fondvliegers na thuiskomst van Chateauroux 10 dagen Vandenabeele-mengeling... zuiverend... licht... goed verteerbaar... en eiwitarm.
In de drie weken voorafgaand aan Barcelona wordt er gedurende de eerste week 50 % Vandenabeele-mengeling + 50 % sportmengeling gevoederd. Tijdens de tweede week wordt het 50 % Vandenabeele-mengeling + 50 % Wal Zoontjens (hoger vetgehalte). Tijdens de derde week wordt dan 50 % Sport Beyers + 50 % Wal Zoontjens gevoederd.
De laatste dagen voor de inkorving wordt het dan 80 % Fond Olympic Beyers + 20 % Energy Mix Beyers. Er wordt ook een supplementje maïs op de vloer gevoederd.
Wel moet men er rekening mee houden dat dit schema kan aangepast worden naargelang temperatuur... de vordering van de conditieopbouw... en de lust tot trainen van de duiven. Ook is het de bedoeling van de duiven “genoeg” te voederen maar niet hun “volle goesting”. Ze moeten blijven eten tot aan de inkorving. Een duif moet op de inkorvingsdag de topconditie bereikt hebben. Wanneer een duif nog niet volledig top is en de melker rekent nog op de enkele dagen in de mand dan is het meestal een verloren zaak !
Drie weken rust tussen twee fondklassiekers moet voldoende zijn voor een volledige recuperatie. Een duif waarvan de batterijen opnieuw opgeladen zijn laat dat merken aan haar manier van doen... haar gedrag op het hok... de gretigheid waarmee getraind wordt... en haar manier van eten. Ze komt rond te staan... het borstvlees ziet roze... en ze heeft opnieuw vechtlust. Op een hok gezonde duiven in conditie moet er iedere dag gevochten worden.

Genoeg geduld

Dit is voor velen een rekbaar begrip... maar bij een fondspeler wordt geduld hoog in het vaandel gevoerd. De duiven moeten een kans krijgen om uit te groeien... en een duif kan alleen maar beoordeeld worden op wedstrijden waarvoor ze gekweekt werd... en dat is hier Barcelona !
Zoals hoger gezegd... als jonge duif worden ze alleen maar opgeleerd tot Noyon. Als jaarling wordt het St.Vincent met een herkansing op Narbonne. Liefst op alle twee de wedstrijden een vroege aankomst maar één maal vroeg is voldoende om te overleven. Sommige jaarlingen die geen vroege prijs lukten kunnen nog door de mazen van het net glippen via een succesvolle handkeuring.
Als tweejaarse vliegen alle duiven Barcelona en Perpignan. Wie één maal vroeg vliegt op een van de twee wedstrijden wordt doorgehouden. Wie tweemaal mist krijgt een veel betekenend vraagteken achter zijn naam.
Van 3-, 4-, en 5-jaarse duiven wordt hetzelfde verwacht als van tweejaarse duiven... en liefst nog een duif die zich klasseert in het Primus Inter Pares klassement. Wie driemaal vroeg vliegt op Barcelona maakt een grote kans om naar het kweekhok getransfereerd te worden... maar ook bouw en afstamming zijn hierbij belangrijk.
Van de 10 melkers die starten met de bedoeling grote fond te spelen zijn er 9 die stoppen door te weinig geduld... aldus Michel Desbuquois.

Medisch

Het seizoen eindigt na Perpignan en dan volgt er een controle door goede vriend dierenarts Norbert Peeters. Dan moet er, indien nodig, 7 dagen behandeld worden tegen trichomonas.
In september/oktober wordt er een ronde late jongen groot getrokken en tijdens het broeden wordt er gedurende 10 dagen behandeld met Parastop tegen paratyfus en coli... maar er wordt niet ingeënt. Deze behandeling maakt ook dat de duiven vlotter en beter ruien. Na het spenen van de jongen worden doffers en duivinnen gescheiden... ze verblijven overdag in de volières... de hokken worden dagelijks gereinigd... en de duiven krijgen wekelijks een bad. Voor de eerste koppeling worden de duiven ingeënt tegen paramyxo en pokken.
Na de eerste koppeling (2/2/13) en het opleren van de duiven wordt er alleen opgetreden wanneer er een probleem zichtbaar wordt. Na de eerste Dourdan (Angerville) werd er gedurende 4 dagen behandeld met Soludox tegen luchtwegeninfecties. Wanneer de eerste grote halve fond vlucht (500 km) op het programma staat volgt er na thuiskomst een controle bij dierenarts Johan Vandercruyssen en werd er 5 dagen behandeld met Linco Spectin.
In de aanloop naar Barcelona worden de duiven medisch onderzocht en werd er 7 dagen behandeld tegen trichomonas. Veertien dagen voor Barcelona staat een behandeling van 5 dagen Amoxicilline (tegen luchtwegeninfecties + coli) gepland. Kort voor de inkorving krijgen de duiven een pilletje tegen tricho opgestoken en worden er vitamines toegediend.
Na thuiskomst van Barcelona is er opnieuw een onderzoek van de dierenarts en volgt men voor Perpignan en Narbonne hetzelfde schema als bij de voorbereiding van Barcelona.
Bijproducten zijn zeer belangrijk bij de conditieopbouw. Naast het gebruik van elektrolyten worden Belga 3- action, Belga Proteïn + Essential oil Belgica en Belga Super Fit veelvuldig gebruikt tijdens het vliegseizoen.

26 jaar Barcelona top 100 Nationaal

1-5-6-7-9-12-16-16-21-21-21-22-25-25-28-35-37-37-38-39-42-44-47-48-48-52-55-56-
58-64-65-65-68-69-81-84-84-87-88-89-89-90-94-97-98-99-100-101-105-107-109-117 etc.
26 jaar Perpignan top 100 Nationaal
5-6-8-11-13-14-18-19-22-24-26-27-28-38-38-49-55-56-65-65-69-75-76-76-77-78-79-79-
84-85-87-88-89-92-93-94-95-102 etc.

Motivatie en selectie

Een duif komt naar huis voor haar hok en haar territorium en pas dan voor haar partner. Na een vlucht van meer dan 1000 km heeft een doffer minder interesse voor zijn duivin meteen na thuiskomst. Daarom ook dat de doffer pas ‘s avonds zijn duivin krijgt.
Voor de inkorving worden er extra woonbakken open gezet... nestschotel en stro komen er aan te pas... en de partner komt om 11u op de hokken. Doffer en duivin blijven samen tot aan de inkorving om 18 u.
Bij de selectie van een duif spelen pedigree... palmares... en de prestaties van de familie toch ook wel een belangrijke rol. Men verkiest het type van de echte fondduif (lang model)... met lange spieren... en liefst niet te groot. De voorkeur gaat ook uit naar duiven met een zachte pluim... met bij voorkeur donkere ogen... en goed gesloten achteraan.

Strategie op het kweekhok

Jan Verbergt is verantwoordelijk voor de verzorging van de kweekduiven... en dit tot algehele tevredenheid van het hele team. De echte topduiven worden gekoppeld in kweekboxen om de zekerheid van de afstamming te garanderen. Verder zitten er nog 50 kweekkoppels verdeeld over 4 hokken voornamelijk uit de lijnen “Julius Barelona” en “Roger Barcelona”.
Er wordt aan familiekweek gedaan... grootvader x kleindochter... halfbroer x halfzuster... moeder x zoon. De bedoeling van deze kweekstrategie is duiven op de wereld te zetten die de top tien nationaal kunnen vliegen. Er wordt ook veel waarde gehecht aan het fokken van late jongen die na handkeuring en op basis van hun afstamming op het kweekhok bijgebracht worden.
Bij deze ook een woordje van lof voor Emiel Matterne en leermeester Eric Limbourg. Na het overlijden van vader Fernand hebben Didier en Michel kunnen verder bouwen aan hun kolonie en dit vooral dankzij Eric Limbourg die zijn ervaring en kunnen wat betreft koppelen en beoordelen van duiven met hen wou delen.
“Elkaar helpen en bijstaan in moeilijke tijden, vriendschap, daar komt het op aan. Een goed voorbeeld hiervan is het succesverhaal van Willy Verbruggen, Londerzeel. Hij is in 1993 met duiven van ons begonnen en sindsdien vriend aan huis. Wij hebben hem alles geleerd wat betreft het verzorgen... het koppelen... en het selecteren van duiven. Nog steeds kan hij op ons beroep doen. Het doet dan ook enorm veel deugd wanneer die melker dan de 1e Nat Barcelona ‘11 12.281 d wint en tevens winnaar Gouden Vleugel BBC wordt. Hij is één van de vele duivenmelkers die reeds gelukt is met onze duiven.”

Hokbouw

Er wordt gespeeld op 30 m vlieghokken met volières er voor. De hokken zijn gebouwd volgens het principe van het kippenhok... een grote kap met open nok. Vooraan hebben de hokken ramen tot tegen de grond die voorzien zijn van rolluiken. Er is een gang voor en een gang achter de hokken... het principe van een hok in een hok. In het plafond voor de duiven is een verluchtingspleet van 1,8 m voorzien zonder schuiven. Bij heel warm weer komen er horren met windbreekgaas in de ramen. De hokken hebben allemaal een planken vloer met vloerverwarming... droge hokken met een aangename temperatuur is het streefdoel. Ook de volières voor de hokken zijn heel belangrijk. Buiten het vliegseizoen kunnen de duiven naar believen in de volières.

UITSLAGEN 2013
26.7 Narbonne Prov. 331 o  32, 52, 78 (8 mee)
Nat. 5215 o 356, 780, 1144
Prov. 356 jl 1, 2, 3, 5, 32, 51, 66, 77, 104 (22 mee)
Nat. 3942 jl 5, 7, 8, 23, 323, 484, 595, 926
20.7 Souillac Prov. 301 o 4, 33, 41 (4 mee)
Nat. 5282 o 134, 908, 1017
Prov. 265 jl 32, 58, 59, 80 (14 mee)
Nat. 3641 jl 577, 876, 899
06.7 Libourne Prov. 545 o  1 (1 mee)
Nat. 6646 o 54
Prov. 554 jl 2, 4, 14, 19, 36, 53, 59, 68, 77, 82, 87, 88 enz ...
Nat. 6134 jl 50, 56, 265, 305, 427, 571, 667, 806, 850 enz.....
05.7 Barcelona Prov. 1127 o 7, 9, 12, 22, 33, 38, 43, 44, 51, 55, 57, 62 enz....
Nat. 10.542 o 38, 84, 137, 248, 382, 423, 466, 467, 513 enz...
30.6 Agen/Bordeaux Prov. 390 jl 9, 17, 28, 49, 50, 74, 75, 80, 89
Nat. 5283 jl 105, 202, 288, 649, 669, 832, 833, 850, 936
14.6 Pau Prov.  122 o 6, 7
Nat. 2025 o 214, 225

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.