ETIENNE BUYLE - 1e Nationaal Kampioen Jonge duiven

Liefhebber: 

Berlare – De orkaan Ophelia geselde de voorbije week Ierland maar wij beleefden een mooi nazomertje. Ondertussen zijn we echt in de herfst beland en wind en regen zijn ook ons deel geworden. Wij trokken intussen naar Berlare voor een van de blikvangers van de Oost-Vlaamse duivensport.

Berlare is een landbouwgemeente met tijdens de zomer een grote toeristische activiteit dankzij het Donkmeer. Het Donkmeer is vooral gekend als een trekpleister voor de watersporters en de vele restaurants waar palinggerechten hoog op de kaart staan.
Berlare vormt een fusiegemeente met Uitbergen en Overmere en telt zo’n 14.000 inwoners. Karel De Gucht is er de titelvoerende burgemeester maar die geeft zijn mandaat door aan een waarnemend burgemeester.
Etienne Buyle (61) is een duivenmelker met pensioen. Hij presteerde knap van vitesse tot grote halve fond en het seizoen 2017 was een uitschieter van formaat met het behalen van de titel van 1e Nat. Kampioen jonge duiven.

ZO WERD HIJ NATIONAAL KAMPIOEN
Bourges Prov. 7395 d. 445 (2e afg.) 509 (1e afg.)
14.8 Chateauroux Nat. 18.499 d. 665 (2e afg.) 1455 (1e afg.)
10.9 Chateauroux Nat. 12.150 d. 24 (2e afg.) 505 (1e afg.)

Een injectie van klasse

Etienne heeft vele jaren samen met vader Frans gespeeld onder de naam Buyle & Zoon. Vader was een zeer goede snelheidsspeler maar hij kwam alleen op het hok om zijn duiven in de mand te zetten die dat weekend zouden gespeeld worden. Etienne verzorgde toen al de duiven vooraleer hij naar school ging.
Etienne is in 1981 voor eigen rekening met duiven begonnen in een huis dat hij huurde in Berlare. In 1990 is hij met duiven begonnen op zijn huidig adres.
De basis van zijn kolonie werd gevormd met duiven van vader en Edmond De Kerpel die een leraar was in de school waar Etienne les gevolgd had. Aanvankelijk werd er snelheid gespeeld maar in 1988 werd de overstap gemaakt naar de halve fond zonder evenwel vaarwel te zeggen aan de vitesse. Er wordt nu nog steeds gespeeld op Noyon, de kleine halve fond en de grote halve fond. De duiven voor deze verschillende disciplines zitten allemaal op hetzelfde hok.
Een belangrijke aanwinst in de stamopbouw kwam van Octaaf Van Loo, Lokeren. De “Witstaart” van een zekere Itterbeke was een superduif en een van de beste duiven die er in Oost-Vlaanderen gevlogen hebben. Een zoon van de “Witstaart”, via Octaaf Van Loo, betekende noch min noch meer een injectie van pure klasse.
Een kleinzoon van de “Blauwbaard” (3 jaar na elkaar 1e Prov. asduif halve fond) van Filip & Urbain Demuynck, Oosteeklo werd bij Etienne Buyle het fameuze “Kleintje 638/01”. Hij won 17 eerste prijzen en werd daarna een superkweker.

Bij Dirk Van Dyck, Zandhoven werd een achterkleinzoon van de “Kannibaal” gehaald. Bij Vanoppen-Luyten, Herk-de-Stad werd de “Golden Kannibaal” op de kop getikt die een kleinzoon was van “Kleine Dirk” x “Golden Lady”... of een verwijderde inteelt naar de “Kannibaal”.
Via Marcel De Maere, Puivelde kwam een kleindochter van “Di Caprio” van Leo Heremans de gelederen versterken.
Bij Marc Van Haute, Smetlede werd “Zoon Krekel” gehaald of een zoon van de stamvader uit de lijn Derauw-Sablon.
Ook de inbreng van De Vroe-Van Gaver, Moortsele was een schot in de roos. Er werden duiven en eieren gehaald, in totaal 40 stuks, en met enkele duivinnen en de “Zoon 510” was het meteen bingo ! Er werden ook nog enkele proefkoppelingen op stapel gezet met duiven van Luc De Maesschalck, Zele. Met meesterhand formeerde Etienne Buyle een kolonie die best haar mannetje weet te staan. Zijn succesformule was regelmatig een injectie van echte klasse die zijn kolonie op een hoger niveau tilde !

De hokken van de jonge duiven.Meer trainingslust

Etienne Buyle begon aan het seizoen 2017 met 15 weduwnaars, 53 jonge duiven, 6 duivinnen op weduwschap en 15 koppels kwekers.
Op 1 december vond de koppeling van de 6 oude weduwnaars plaats die daarna de jongen van de beste kwekers groot trokken. De 9 jaarlingen verbleven toen in de volière en kwamen pas in februari op het hok. De oude weduwnaars gingen dan naar de volière en de jaarlingen konden dan op het weduwnaarshok een woonbak kiezen. In maart hebben zowel oude als jaarlingen nog 5 dagen gebroed.

Begin april en bij goed weer werd er gestart met opleren. De weduwnaars werden tweemaal weggevoerd en dan werd het Quiévrain, 2 x Noyon en de halve fond. Een 5-tal duiven vloog Toury en de andere duiven vlogen afwisselend kleine en grote halve fond.
De weduwnaars zijn nu niet bepaald uitblinkers in het trainen en na 20 minuten leggen ze er de blok op. In 2017 deden ze uitzonderlijk goed hun best en trainden vlot 35 minuten... maar de uitslagen bleven hetzelfde. Waarschijnlijk lag de wijziging van het voedersysteem hier aan de basis want de laatste drie maaltijden werd er toen sportmengeling gevoederd. Na aankomst van een wedstrijd kwamen de duiven op zondag niet los en maandag, dinsdag en woensdag werd er tweemaal per dag getraind.
Etienne zegt zelf dat hij de man van het “gemak” is. Bij de inkorving krijgen de weduwnaars noch hun duivin noch een nestschotel in hun woonbak. Bij aankomst van een wedstrijd zit de duivin klaar. Doffer en duivin blijven in het begin van het seizoen zo’n 20 minuten samen en later zelfs 2 à 3 uur.

Zes duivinnen op weduwschap

Het is het tweede seizoen dat Etienne Buyle met duivinnen speelt. De 6 jaarse duivinnen werden later gekoppeld dan de weduwnaars en hebben eind maart zo’n 8 dagen gebroed. Tijdens het broeden werden ze opgeleerd en ze vlogen 2x kleine halve fond en 8x grote halve fond. Ze trainden op maandag-, dinsdag- en woensdagavond en na goed 10 minuten hielden ze de zaak voor bekeken. Twee van de 6 duivinnen behaalden een behoorlijk resultaat en de beste duivin werd dan nog verspeeld.
Tijdens de week zitten de duivinnen dag en nacht in de volière en bij de inkorving krijgen ze 5 minuten hun doffer te zien. Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze in het begin zo’n 20 minuten samen en later 2 à 3 uur.

KAMPIOENSCHAPPEN

Denderbond Ninove
Halve fond

1e koning (3EA oude, jaarse + jonge)
2e kampioen oude (3EA)
1e kampioen jaarse (3EA)
1e kampioen jonge (3EA)
1e superduif halve fond (meeste prijzen per 10-tal met dezelfde duif)

Zware halve fond
2e koning (3EA oude, jaarse en jonge)
1e kampioen jonge (3EA)
2e kampioen jaarse (3EA)
3e kampioen oude (3EA)
2e grote prijs Van Droogenbroek (4EA oude, jaarse en jonge)

2015
1e Prov. Kampioen kleine halve fond jonge
5e Prov. Asduif kleine halve fond jonge
7e Nat. Kampioen kleine halve fond KBDB jonge

2013
3e Prov. Kampioen kleine halve fond jonge
17e Nat. Asduif kleine halve fond jonge
5e Nat. Kampioen kleine halve fond KBDB jonge

Jongen niet paarlustig

Er werden 50 jongen gefokt uit de kwekers en Etienne kwam er met 37 aan de start van het seizoen. Van de beste kwekers worden de eerste eieren verlegd onder de oude weduwnaars. De jongen worden gespeend aan ca. 24 dagen maar op een dag meer of minder wordt niet gekeken. Doffers en duivinnen blijven samen tot ze Noyon gevlogen hebben.
De jongen worden verduisterd van 1 maart tot half juni en voor de eerste maal werden de jongen ook bijgelicht. Het bijlichten begon pas op 8 augustus... gewoon omdat er vroeger geen licht was op de hokken.
Er werd gestart met opleren begin mei. In een 5-tal etappes ging het tot 25 km en daarna werd er ingekorfd voor Quiévrain. Eens opgeleerd werden de jongen tussendoor nog eens weggevoerd... in totaal zo’n 5 keren.
Vanaf het eerste weekend van juni werd er op de schuifdeur gespeeld en bij de inkorving kwamen doffers en duivinnen 1 à 2 u samen. Om de motivatie te stimuleren gebruikte Etienne de tactiek van “iedere week iets meer”. De eerste twee wedstrijden moest alleen de toevallige partner voor de nodige motivatie zorgen. Daarna werd er een gezellig hoekje gemaakt... vervolgens kwamen er twee kartonnen dozen op het hok... en daarna gingen er twee woonbakken open en dit alles met de bedoeling van koppeltjes te vormen. Na 6 weken waren er 3 à 4 koppeltjes gevormd. “Den 21” behoorde tot een van die vaste koppels en hij werd de 13e nat. asduif grote halve fond jongen. Maar “Het 23” en “Het 56”, die beiden goed presteerden, hebben nooit naar een doffer omgekeken. Maar het is ieder jaar hetzelfde zucht Etienne... mijn jonge duiven zijn helemaal niet paarlustig. De jonge duiven komen 1x daags los (kort na de middag) en trainen 40 minuten tot een vol uur. 
Etienne Buyle : “Ze hebben mij altijd een specialist met jonge duiven gevonden maar nu ik met pensioen ben hoop ik van beter te spelen met de weduwnaars. Ik speel met de jongen meer kleine halve fond dan grote halve fond maar in de toekomst zal ik mij meer richten op de grote halve fond. Zeg maar de helft kleine en de helft grote halve fond.
Mijn jonge duiven hebben gans het seizoen de goede conditie te pakken gehad. Ze voelden altijd rond aan... hadden roos borstvlees... en recupereerden altijd vrij snel. Andere geheimen voor het goeie spel met jonge duiven kan ik niet bedenken.”

Op dezelfde manier gevoederd

Weduwnaars, jonge duiven en duivinnen worden allemaal op dezelfde manier gevoederd. Wanneer ze thuiskomen van een wedstrijd wordt het 33% zuivering + 33% dieet + 33% sportmengeling. In het drinkwater is er Dextrose. Op zondag, maandag en dinsdagmorgen wordt het dan 50% zuivering + 50% eiwitarme mengeling. 
Op dinsdagavond wordt het dan 33% zuivering + 33% eiwitarme mengeling + 33% sportmengeling. Op woensdagmorgen wordt er overgeschakeld op 66% sportmengeling + 33% eiwitarme mengeling. Op woensdagavond en donderdag wordt het dan 100% sportmengeling. Op donderdag wordt er ook in de namiddag (16 u) nog eens gevoederd.
De voedingssupplementen zijn rodebietensap, knoflookpoeder en appelazijn die afwisselend gegeven worden. Wel is het zo dat ieder voedingssupplement gedurende drie dagen na elkaar verstrekt wordt. Op de inkorvingsdag is er altijd zuiver water in de drinkpot. De duiven die later moeten ingekorfd worden (Toury en Noyon) krijgen op vrijdag 50% dieet + 50% eiwitarme mengeling. Tovo wordt sporadisch gegeven.

De gele druppels

“De kweekduiven werden al jaren niet meer behandeld tegen trichomonas. Knoflookpoeder en appelazijn onderdrukken trichomonas. Ook de vliegduiven werden niet behandeld tegen tricho bij de start van het seizoen. Na 3 à 4 keer in de mand en de resultaten zijn niet bevredigend dan wordt er ingegrepen. Een lichte besmetting krijg je met de “gele druppels” makkelijk weg. Om de drie weken worden de “gele druppels” op zaterdag en zondag toegediend via het drinkwater.
Tegen luchtweginfecties wordt helemaal niet behandeld. Vroeger heb ik dat wel gedaan met Soludox. De jonge duiven werden bij aanvang van het seizoen 2x per week oogdruppels toegediend. Daarna nog sporadisch. De oude duiven werden niet gedruppeld.”

De hokken van de weduwnaars.Droog en zuidgericht

De weduwnaars worden gespeeld op 4 m hok of twee hokken van 9 woonbakken. De duivinnen zitten in een volière van 1,25 m x 3 m. De jonge duiven zitten op twee hokken van 2 m met vooraan en tussen de hokken een gang en met ook een volière voor het hok. Het zijn droge hokken die naar het zuiden gericht staan. De verluchting gebeurt via een strook draad vooraan in het plafond van 1 m bij de oude duiven en 2 m bij de jonge duiven. Deze zijn regelbaar met schuiven maar die worden nooit gebruikt.
Nu Etienne met pensioen is worden de hokken dagelijks gereinigd en in de herfst is er de klassieke grote kuis. De hokken hebben een planken vloer en in de volière zitten de duiven op roosters. De duiven krijgen elke dag vers drinkwater maar de drinkpot wordt niet elke dag gereinigd.

Merci...

“Graag bedank ik nog mijn duivenvrienden Marc Van Haute, Rudi Kerre en Clement D’Hondt. Zij maakten het mogelijk dat mijn duivenspel kon doorgaan door in te staan voor de inkorving, het constateren, het aanmelden van de duiven en het binnenbrengen van de klok... terwijl ik zelf op een feest zat of met de kleinkinderen op reis was.”

Twee kweekkoppels

Nog even twee kweekkoppels voorstellen:
“Zoon Krekel” B15/4242321 x “Geschelpte Johanna” B14/4102251. 
Zij werden de ouders van “De 537” B17/4131537 en die werd co-winnaar van Nationaal Kampioenschap jonge duiven. Hij won o.a. 6e Toury 279 d, 134e prov. Vierzon 2341 d, 41e Orléans 685 d en 482e nat. Chateauroux 12150 d. Ze werden ook nog de ouders van “De Super” B16/4187779 die werd de “Superduif” halve fond met o.a. 2e Toury 55 d, 2e Toury 74 d, 4e Toury 117 d, 6e Toury 235 d, 9e Toury 272 d, 11e Toury 136 d, 18e Toury 198 d, 28e Toury 469 d, 8e Orleans 590 d. Een andere zoon “De Belofte” B16/4240253 won 1e Toury 125 d, 3e Toury 167 d, 2e Blois 249 d, 34e Orleans 590 d.

“De Van Loo” B05/4006512 x “Dochter Tik” B11/4104840. 
Zij werden de ouders van de “407/15” (5e prov. asduif halve fond 2015), “816/08” (6e prov. Asduif halve fond 2008) en de B17/4131555 met 1e Toury 163 d, 3e Toury 130 d, 13e Toury 436 d, 14e Toury 190 d, 22e Toury 202 d, 51e Toury 593 d.

Nog enkele toppers

Nog enkele toppers van de Oost-Vlaamse kolonie zijn : 

  • 569/14 met 4/244, 5/79, 6/123, 9/112, 13/527, 15/412, 16/438, 18/184. 
  • 558/14 met 2/184, 6/98, 11/181, 16/246, 17/286, 19/212, 22/438, 24/291.
  • 233/14 met 2/103, 5/357, 7/73, 7/102, 8/394, 9/181, 9/184, 11/88, 2/438.
  • 464/15 met1/420, 3/413, 4/123, 6/170, 9/361, 10/412, 14/153, 18/671.
  • B15/4052472 “De Zotte” met 1e Noyon 257 d, 2e Noyon 184 d, 5e Noyon 527 d, 6e Noyon 636 d.
  • B15/4052453 “Anneke” met 1e Quiévrain 180 d, 5e Quiévrain 309 d, 3e Souppes 110 d, 3e Souppes 591 d, 4e Souppes 322 d, 5e Souppes 186 d, 6e Souppes 704 d, 10e Souppes 357 d, 8e Noyon 383 d, 8e Noyon 423 d, 4e Villemandeur 185 d, 7e Villemandeur 247 d.
  • B15/4052437 “Andre” met 15e nat. zone B1 La Souterraine 2333 d, 24e nat. zone B1 Issoudun 3582 d, 110 prov. Argenton 2733 d.
  • B15/4052413 “Alice” met 5e Noyon 298 d, 5e Noyon 332 d, 5e Souppes 591 d, 6e Souppes 110 d, 7e Souppes 135 d, 8e Souppes 704 d.
  • B15/4052407 “Andrea” met 2e Noyon 527 d, 2e Noyon 636 d, 1e Souppes 236 d, 1e Souppes 268 d, 2e Souppes 146 d, 3e Souppes 246 d, 9e Souppes 271 d. Was 5e prov. Asduif halve fond jonge 2015.
  • B13/4279806 “Good Red” werd 17e nat. Asduif KBDB halve fond 2013 met o.a. 1e/105 d, 1e/107 d, 4e/308 d, 4e/202 d, 5e/381 d, 5e/425 d, 3e/122 d, 6e/285 d, 6e /353 d, 9e 408 d.
  • B13/4279811 met 1e Souppes 96 d, 1e Montlucon 378 d /85e nat. 19298 d.
  • B08/4317816 “Goed Blauw 816” werd 8e prov. asduif halve fond KBDB 2008. Met o.a. 1e Toury 279 d, 3eToury 360 d, 3e Toury 453 d, 4e Toury 229 d.
  • B17/4131521 werd 13e nat. asduif grote halve fond jonge met o.a. 96e prov. Bourges 7395 d, 28e prov. Argenton 4802 d, 93e nat. Chateauroux 12150 d, 1e Noyon 222 d.
  • B17/4131523 werd 19e Pipa-ranking grote halve fond jonge met o.a. 445e prov. Bourges 7395 d, 665e nat. Chateauroux 18499 d, 2208e nat. Argenton 21915 d, 24e nat. Chateauroux 12150 d.
  • B17/4131505 met o.a. 1e Orleans 685 d, 4e Toury 279 d, 26e Toury 241 d, 36e Toury 351 d.

Téléchargement: 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.