ANTHONY MAES - 1e Nat. Asduif Fond oude 2019

Liefhebber: 

Waregem – Nationale asduiven spreken tot de verbeelding. Ze hebben qua uitstraling de strijd gewonnen met de nationale winnaars en domineren de huidige duivenwereld. En terecht als je het mij vraagt, al is ook een nationale winnaar niet te versmaden. In een duivenseizoen nemen zij week op week de degens op om te strijden tegen de andere kleppers van het luchtruim. 

De nationale asduif fond oude duiven spreekt hierbij het meest tot de verbeelding. Het is dan ook geen eitje om deze binnen te halen. Vooreerst zijn er duizenden liefhebbers die trachten naar deze felbegeerde titel. Daarnaast is het parcours ernaartoe ook niet van de poes. Er dient op 1 seizoen drie maal top gescoord te worden op vluchten van 600 à 700 kilometer! En met top bedoelen we echt wel top. We spreken over drie maal pieken binnen de eerste 20 nationaal van gemiddeld 8.000 duiven. En eigenlijk volstaat dit niet om de absolute primus te zijn, het moet nog scherper! Hiervoor heb je een fenomenale klepper nodig. Dit jaar viel de eer te beurt aan Anthony en Chantal. De weg ernaartoe was er eentje een thriller waardig, het happy end zorgde voor een gigantische climax! 

Anthony en Chantal Maes bij hun hokken.Waregem, we komen eraan!

We starten ons relaas in 2007 toen het immer joviale koppel van Roeselare naar Waregem verhuisde. Anthony handelt in groenten en fruit en er was dringend nood aan extra ruimte. Een charmante hoeve werd omgebouwd en al snel verschenen ook de eerste hokken op het domein. De passie waarmee de duivensport ten huize het gezin Maes werd beleefd, deed weinigen twijfelen. Anthony en Chantal zullen mee de duivensport kleur geven. Vlak voor hun verhuis hadden zij met ‘Den Provinciaal’ de smaak te pakken gekregen. Deze klepper lukte toen in superzware omstandigheden een 1ste provinciaal van meer dan 7000 duiven uit Chateauroux. Dit betekende ook de eerste keer dat zij op het podium mochten om hun trofee te ontvangen. Uiteraard ging dit toen gepaard met de nodige zenuwachtigheid en werd zelfs geïnvesteerd in een nieuwe garderobe om dit op gepaste wijze te doen. Dit toont meteen ook de liefde voor de sport en de dankbaarheid bij het winnen. 

‘Den Provinciaal’ als rode draad

Die klepper ‘Den Provinciaal’ ligt trouwens aan de basis van hun huidige duivenbestand. De duif zelf ging helaas verloren op het strijdveld, maar 4 jongen uit deze klepper betekenen de rode draad in de pedigrees van hun duivenstam. De focus ging richting de nationale vluchten en heel snel volgden de eerste successen. Zo lukte ‘Den Braven’, een kleinzoon van ‘Den Provinciaal’, in 2010 de 1ste provinciaal Blois. Daarna volgden nog verschillende andere provinciale overwinningen (Montluçon, Bordeaux, Gueret, Chateauroux...). Anthony kon hierbij vooral heel hard vertrouwen op zijn vrouwtje Chantal die het leeuwendeel van de verzorging op zich nam. De groothandel in fruit was voor Anthony meer dan een dagtaak. Om u een beeld te geven, wekelijks verhandelde en verhandelt Anthony 180.000 kilo aan fruit. Dit betekent vele bezoeken aan de fruitveiling in Sint-Truiden evenals bij lokale telers. 
Ondertussen werd de lat altijd maar hoger gelegd. Een volgende orgelpunt diende zich aan met ‘Papillon’. Deze wonderduivin lukte in 1 jaar tweemaal 1ste provinciaal op Chateauroux en Bourges en daarnaast nog een 2de provinciaal Tours en een 14de provinciaal Gueret. In de asduivenstand stond zij op eenzame hoogte, maar de schrik om de duivin te verliezen sloeg Anthony en Chantal toen om het hart. Na enkele slapeloze nachten werd deze wonderduivin naar het kweekhok verhuisd. Interessant om zien is dat we bij deze duivin als grootvader ‘Den Bonten Provinciaal’ (3143261/06) terugvinden. Deze kleinzoon van ‘Den Provinciaal’ en volle broer van bovengenoemde ‘Den Braven’ zal na een mooie vliegcarrière uitgroeien tot de absolute stamvader van het hok. 
Heden ten dage bevrucht hij trouwens nog altijd 100%, sterk voor een duiver van 2006. Maar na het stoppen van ‘Papillon’ kwam er ook een stukje wroeging, want de vlucht uit Tours telde als vlucht niet mee voor het nationaal asduifkampioenschap. ‘Hadden we haar niet moeten verder spelen, een nationale asduif...’. Maar goed, gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer. 
Gelukkig diende er niet te lang getreurd te worden. ‘Serosero’, een nazaat van ‘Den Provinciaal’, bracht na een 3de provinciale asduiftitel in 2016 de eerste nationale overwinning naar Waregem. ‘Serosero’ greep de overwinning uit Argenton tegen niet minder dan 9000 duiven. Hij werd trouwens ook afgevlagd als snelste van de 21000 duiven die op 9 juli 2016 in Argenton werden gelost. Een fenomenale overwinning en uiteraard veel vreugde, maar er was ook een wrang smaakje. Ondertussen hadden de ademhalingsproblemen bij Anthony zelf toch wel serieuze proporties aangenomen. Na een aantal doktersbezoeken was het verdikt dat slechts 25% van de ademhalingscapaciteit overbleef. De dokter raadde aan de duiven te bannen in Waregem. Een passie en een levenswerk achterlaten, dat is hartverscheurend... Na veel wikken en wegen besloten Chantal en Anthony nog een klein gedeelte te behouden.

‘Den Bonten Crack’ (3033516/17), de virtuoos

Een kijkje in de hokken.Met het nodige hartzeer werd met een zeer beperkte ploeg gestart, maar al gauw beseften Chantal en Anthony dat ze meer wilden dan enkel meedoen. De nodige aanpassingen werden gedaan en Chantal werd de primus op het duivenhok (nog meer dan ervoor eigenlijk). Het aantal duiven groeide terug naar een 60-tal vliegduivers en duivinnen en de weg naar succes werd terug bewandeld. Verschillende provinciale overwinning werden naar Waregem getoverd en weergaloze resultaten werden neergezet. Maar net toen de trein op volle toeren geraakte in 2018, brak de vogelgriep uit. 5 weken op de bank in volle seizoen, een drama voor het gepassioneerde duivenkoppel. Een kruis kon gemaakt worden over al hun kampioenschappen. 
In dat jaar 2018 zorgde ‘Den Bonten Crack’ (3033516/17) reeds voor drie topresultaten:
3e Nat. Chateauroux 13.098 d.
86e Nat. Argenton 19.859 d.
44e Zone Chateauroux 8080 d.
In volle strijd naar een (nationale) asduiftitel diende deze klepper in 2018 noodgedwongen de strijd te staken. Misschien een geluk bij een ongeluk, want zo verscheen deze virtuoos ook in 2019 nog aan de spreekwoordelijke aftrap van het seizoen. We kijken eerst even naar zijn afstamming alvorens over te schakelen naar 2019. ‘De Crack’ (3006002/14) is als vader zelf een begenadigd vlieger met onder andere een 1ste provinciaal uit Bourges. We zien bij hem als grootvader ook terug stamkweker ‘Den Bonten Provinciaal’ verschijnen. Voor de rest zien we de oude soorten van Jacques Catteeuw, Charles Matthijs en André Debeouf. De moeder van ‘Den Bonten Crack’ luistert naar de naam ‘Bontje Staf’ (3073396/11) en is een volle zus van de vader van ‘Serosero’. Dit duifje is rechtstreeks afkomstig van Chris Debacker en gaat in hoofdzaak terug naar de oude stam van Gaby Vandenabeele met onder andere afstammelingen uit ‘Bieke’ via Rik Cools. 

Hitchcock te Waregem

En dan fietsen we richting 1 juni 2019. Na een moeilijk voorjaar doorspekt met koude temperaturen en noordenwind hadden Chantal en Anthony hun kolonie toch in topconditie aan de start gekregen van deze eerste fondklassieker. ‘Den Bonten Crack’ ging als eerste ingegevene in de mand en beschaamde dit vertrouwen allerminst. Met een 12de nationaal van 13.569 duiven werd de lat meteen hoog gelegd. De volgende tocht ging naar Argenton en opnieuw tekende hij present met een 165ste nationaal van 15.235 duiven. Het bleek een goede voorbereiding voor de volgende fondklassieker uit opnieuw Limoges. Limoges II werd een heroische strijd met warm weer en oosterlijke wind. Nationaal bleek alleen de wonderduivin van Hilde en Luc Sioen net dat tikkeltje sneller. 

Met een tweede nationaal was er vreugde, maar uiteraard ook een beetje teleurstelling door het missen van die nationale overwinning. Achteraf een tweede maal een geluk bij een ongeluk, want met een 1ste nationaal zou de carrière hoogst waarschijnlijk gestopt zijn van deze virtuoos. Maar ook met een 2de nationaal stonden Chantal en Anthony voor één van de moeilijkste beslissingen in hun duivencarrière: ‘Spelen of kweken’. Maar op één of andere manier zat het verhaal van ‘Papillon’ hen nog een beetje dwars. Beslissing werd genomen: spelen! Maar op dat moment startten twee extreem spannende weken. Elke keer ‘Den Bonten Crack’ naar buiten kwam, werd hij angstvallig in het oog gehouden. Maar alles verliep volgens plan tot de laatste vliegbeurt voor de inkorving. Normaal was hij altijd bij de eersten om het hok binnen te stuiven, nu was hij nergens te bespeuren. Lang heeft het niet geduurd voor hij terug was, maar die twintig minuten deden de tijd in Waregem een eerste keer stilstaan.

Een kijkje in de hokken.Na de inkorving op Libourne ging de spanning nog een stuk de hoogte in. Ettelijke telefoons naar Anthony maakten duidelijk dat ‘Den Bonten Crack’ ook bij anderen tot de verbeelding sprak! Komt erbij dat er in het weerbericht plots sprake was van slecht weer op zaterdag. Ik denk dat ik aan niemand moet uitleggen dat de gemiddeld gemeten hartslag te Waregem niet meer onder de 150 zakte. Anthony en Chantal kwamen die paar dagen nauwelijks nog aan een deftige babbel toe, de spanning had hen volledig in hun macht. Gelukkig nam de bond de goede beslissing om de lossing 1 dag uit te stellen. Dat extra dagje spanning namen ze er in Waregem graag bij. Op zondag konden de duiven wel los. Bij de start waaide de wind overwegend uit noordelijke richting, maar de laatste tweehonderd kilometer draaide de wind naar westelijke richting. Iets voor vijf steeg de spanning naar een absoluut hoogtepunt! De eerste duiven bereikten België en dan heb je daar een duif in de mand zitten die de vorige keer 2de nationaal lukte.

Ik denk dat ik niemand moet uitleggen hoe je dan met een hartslag bonkend in je keel naar de lucht staat te staren. Iedere seconde duurt op zo’n moment een minuut en iedere minuut een uur... Tot 16u58 plots één van de wachters riep: ‘Hij is daar!’ Eerst was Chantal kwaad, want ze zag hem niet uit zijn gebruikelijke richting aankomen. Maar opnieuw riep iemand: ‘Hij is daar!’ En jawel iets meer opgeduwd door de wind stoof ‘Den Bonte Crack’ dit keer zonder de gebruikelijke ereronde naar binnen. Euforie alom en opperste geluk. Met een 13de nationaal was het derde topresultaat binnen. Het coëfficiënt was met 0,39 haast niet te kloppen, maar je moet toch wachten tot de laatste vlucht uit Tulle om definitief zeker te zijn. 

Boerenjaar 2019

Chantal en Anthony beschreven die dag als ondraaglijk. Ik denk niet dat ze ooit nog eens die spanning willen meemaken, al weet je met een duivenliefhebber uiteraard nooit. De beloning is uiteraard zeer groot met de begeerde titel van Nationale Asduif op de fond oude duiven! Het is het resultaat van vele inspanningen om hun oogappels in topconditie aan de start te brengen. ‘Den Bonten Crack’ deed ook de prestatie van hun andere toppers een stukje vervagen. Zij komen in de schaduw te staan van deze uitzonderlijke vlieger. Maar de resultaten mogen meer dan gezien worden. 

Beste van West-Vlaanderen

Deze resem mooie uitslagen resulteerde uiteraard in een flink aantal topnoteringen in de kampioenschappen. Naast de nationale asduif springt ook de titel van algemeen kampioen in West-Vlaanderen flink in het oog. Hiervoor moet je een jaar lang op hoog niveau presteren, chapeau!
1e Nationale Asduif fond oude duiven KBDB
1e Algemeen kampioen West-Vlaanderen
1e Kampioen jaarlingen Interwestvlaamse
1e Kampioen halve fond oude duiven Fondclub Kortrijk
1e Kampioen jongen Fondclub Kortrijk
1e Asduif fond West-Vlaanderen
1e Asduif fond Fondclub Kortrijk
1e Asduif fond jongen Fondclub Kortrijk

Nestduo ‘Quik’ (3073745/18) en ‘Flipke’ (3073746/18)

Enkele van de toppers willen wij hierbij nog even in de picture zetten. De eerste in het rijtje is meteen een duo. Duivin ‘Quik’ (3073745/18) en nestbroer ‘Flipke’ (3073746/18) zijn een ijzersterk duo. Vooral de erelijst van Quik is niet te versmaden, zeker wetende dat zij half seizoen diende gestopt te worden door een zware kwetsuur. De afstamming gaat terug naar de alom gekende lijnen. Als vader zien we ‘The Beast’, een inteeltproduct naar ‘Provinciaal’ met in de pedigree ook ‘Serosero’ of de 1ste nationaal Argenton ten huize Anthony Maes. De moeder ‘Miss 100 procent’ was dan weer een weergaloze vliegsters die alle nationaals bij de jonge duiven op het appel was en op haar elan doorging als jaarling. 

Resultaten “Quick”
8e Pontoise 9630 d.
2e Pontoise 7573 d.
16e Pontoise 6106 d.
1e Chateaudun 2967 d.
6e Clermont 282 d.
35e Fontenay 3999 d.
1e Clermont 235 d.
12e Chateaudun 1116 d.
5e Clermont 477 d.
1e Chateaudun 1823 d.

Resultaten “Flipke”
1e Arras 338 d.
13e Pontoise 754 d.
13e Pontoise 1314 d.
23e Fontenay 2502 d.
16e Chateaudun 1117 d.
3e Clermont 183 d.
30e Pontoise 9630 d.
43e Pontoise 7573 d.
31e Pontoise 6106 d.

‘Avici’ (3073753/18), halfbroer ‘Den Bonten Crack’

De volgende klepper in het rijtje is ‘Avici’ (3073753/18). Deze kampioen staat aan het begin van zijn vliegcarrière, maar bracht al een mooi palmares bijeen. Hij is tevens halfbroer van ‘Den Bonten Crack’. We zien namelijk ‘De Crack’ als vader terug verschijnen in de pedigree. Deze kampioen met een gigantisch palmares blijkt dus ook een wonderlijk vererver te zijn. Als je de duif trouwens ter hand neemt, dan zal je niet verwondert zijn dat deze topper ook in zijn nazaten toppers verwekt. Hij is eerder van het grote type, maar heeft fysieke kwaliteiten in overschot. Een pareltje in de hand! De moeder van ‘Avici’ is dan weer een kleindochter van ‘Den Provinciaal’, ongelooflijk hoeveel toppers deze kampioenenlijn op de wereld zet. Maar laten we even stilstaan bij de resultaten van ‘Avici’, die trouwens afgevlagd werd als 7de provinciale asduif allround.
40e Pontoise 3586 d.
58e Pontoise 6106 d.
29e Pontoise 7573 d.
7e Arras 338 d. 
4e Clermont 282 d.
2e Clermont 158 d.
1e Chateaudun 1335 d.
7e Pontoise 754 d.
22e Pontoise 754 d.
65e Bourges 857 d.

‘Cent et deux’ (3012102/19), opvolging verzekerd

Ook bij de jonge duiven waren er een aantal groeidiamanten aanwezig. ‘Cent et deux’ samen met de nestmaat waren hierbij de vaandeldragers van het jong geweld. De pedigree oogt alvast schitterend. De vaderszijde herbergt alle toppers in de afstamming met als grootvader terug ‘Den Bonten Provinciaal’ en als overgrootouders ‘Papillon’ en ‘Serosero’. De moederszijde toont dat Anthony ook nadenkt over het nog beter maken van de stam. Op de totale verkoop van Gaby Vandenabeele werd ‘Chloë’, een volle zus van ‘Hutch’ aangekocht. Zij stamt af uit ‘King Kong’ en ‘Claudia’, een volle zus van de befaamde ‘Gloria’. Haar eerste twee jongen waren meteen een schot in de roos! ‘Cent et deux’ werd nog gespaard met het oog op 2020, maar vloog al een rijkgevuld palmares bijeen:
2e Clermont 244 d.
23e Blois 3501 d.
30e Chateaudun 4665 d.
63e Fontenay 2005 d.
18e Saumur 2491 d.
102e Fontenay 4389 d.
106e Chateauroux 3608 d.
202e Argenton 5665 d.
479e Chateaudun 7622 d.

Verluchting.Piekfijne verzorging en een vrouwelijke touch

Het spelsysteem dat ten huize Anthony en Chantal gebruikt wordt, is een vrij klassiek systeem. Elk jaar worden een 100-tal jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik. Deze worden stevig aan de tand gevoeld, maar niet opgebrand. Als jaarling krijgen zowel de duivinnen als de duivers hun kans om zich verder te bewijzen. Dit gebeurt op dubbel weduwschap. Om de duivinnen het paren te ontzeggen, huizen deze in een hok met een schuine plank. Hierdoor kunnen zij op geen enkele plaats met elkaar paren. De duivinnen gaan ook wekelijks in de mand, maar niet elke week staat een zware halve fondvlucht op het programma. Er wordt wel degelijk afgewisseld, gezien Anthony en Chantal toch wel aanvoelen dat de duiven te snel opgebrand geraken door wekelijks zware vluchten op het programma te zetten. Ook de doffers krijgen hetzelfde regime te verwerken met een afwisseling tussen snelheidsvluchten en zware halve fondvluchten. Eenmaal de duiven tweejaar worden, blijven de besten in een klassiek weduwschapssysteem vliegen met een vaste thuiszittende partner. Wanneer het richting fondvluchten gaat, wordt er zeker gewaakt om de duiven voldoende fris aan de start te brengen. Twee weken rust is een minimum om terug naar die topvorm te gaan. Een uitgeruste duif zal volgens hen ook beter presteren. Ook volgend jaar willen zij met een 60-tal duivers en duivinnen samen dit systeem trouw blijven. Bij het voederen wordt gewaakt op een uitgebalanceerde maaltijd. Overwegend kiezen ze te Waregem voor een lichte mengeling die zij halen bij ‘De Stoop’, een lokale handelaar die zelf zijn mengelingen samenstelt. Het opvoederen gebeurt klassiek de laatste 4 maaltijden. Richting fond kan dit naar 6 opvoedermaaltijden gaan. De duiven worden altijd in een gezamenlijke voederbak gevoederd, waarbij de hoeveelheid wordt bepaald door de eetlust. Qua natuurlijke ondersteuning zijn Anthony en Chantal zeer tevreden over de producten van ‘Rhönfried’. Met regelmaat van de klok gaan deze producten in het drinkwater om de natuurlijke weerstand van de duiven te versterken. ‘Hexenbier’, ‘Avisana’, ‘Avidress’ en de andere producten van het verzorgingsschema van ‘Rhönfried’ worden trouw gebruikt. De medische verzorging wordt toevertrouwd aan de dierenarts met het devies dat blind kuren niet op het programma staat, maar waar met regelmatige controles niets aan het toeval wordt overgelaten. De belangrijkste ingrediënt is misschien wel de vrouwelijke touch. We zien in België toch verschillende hokken sterk spelen waar de vrouw de baas is! Anthony is in ieder geval zeer dankbaar voor de vele inspanningen en de gouden handen van Chantal. Met zijn drukke job is de tijd immers beperkt. 

Genieten van een drukke winter

In de agenda van Anthony en Chantal staan een resem vieringen, met de 1ste nationale asduif fond oude uiteraard als absolute hoogtepunt. Hoogstwaarschijnlijk zullen zij met volle teugen genieten van deze feestavonden. De overwinningen worden immers niet op een presenteerblaadje aangeboden, maar zijn het resultaat van hard werken en vele uren tussen de gevleugelde vrienden. De vruchten plukken van deze inspanningen is dan ook altijd leuk. Maar ondertussen wordt het vizier voor 2020 terug scherp gesteld. Een evenaring van 2019 wordt moeilijk, een verbetering een huzarenstukje. De lat ligt hoog in Waregem, maar in de eerste plaats willen ze ook genieten van hun gevleugelde vrienden. Iedere overwinning wordt geapprecieerd, iedere vroege duif gekoesterd. Naar mijn gevoel is dit ook de basis van de duivensport. Omgaan met de tegenslagen en keihard knokken voor topresultaten. Succes Anthony en Chantal!

Téléchargement: 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.