LUCI & ANTOON VAN DER WEGEN - WINNAAR EUROPABEKER 2011

Onderwerp: 

Steenbergen - Een schuchter waterzonnetje is onze bondgenoot wanneer we richting Nederland sturen. Weinig goede vooruitzichten voor het komende weekeinde... en de kalender wijst ondertussen toch al 4 mei ! Landbouwers en duivenmelkers hebben hun winterslaap al achter de rug... en het wordt een beetje ongeduldig treuzelen in de startblokken.
Steenbergen wenkte... de verkeersdrempels in het centrum manen de weggebruikers aan tot kalmte. Hier legden Antoon en Luci v. d. Wegen... een halve eeuw geleden… de basis van het “v. d.Wegen-ras”.
Dat de Krommeweg in Steenbergen eerder de "rechte" weg naar het succes is ... dat heeft de internationale fondwereld in de loop van vele tientallen jaren meermaals ondervonden. Luci en Antoon (77) v. d. Wegen lieten hun talenten honderdvoudig renderen en bouwden een indrukwekkende carrière van een halve eeuw uit met het machtige “v.d. Wegen-ras” !
Hij poetst nog altijd de hokken tot hij er een stramme rug aan overhoudt... zij staat in voor de administratie ... en samen leiden ze een fondkolonie die haar gelijke niet kent.
Wie een volledig fondoverzicht pretendeert moet jaarlijks langs bij de v.d. Wegens... en dat moest hij zeer zeker ook afgelopen seizoen ! In 2011 werden ze voor de 3e keer winnaar van de Europabeker... 2e Nationale Marathon... 4e Westeuropese Super Marathon ... 1e Internat. Kampioen (1 + 2e get.) I.F.C. 4000 ... 1e Generaal Kampioen Fondclub FBZ... enz.

10 Geboden van Antoon v.d. Wegen
1. Goede duiven fokken wordt een stuk makkelijker wanneer je kunt terugvallen op een solide basisstam. Vreemde inbreng gebeurt al jaren niet meer... alleen het eigen soort waarmee op andere hokken succes werd behaald wordt ingekruist. Vermits hier alleen doffers met een uitstekend palmares naar het kweekhok gaat... gaat de voorkeur hierbij naar duivinnen. Op eigen hok gaan de duivinnen waarvan de vader goed gevlogen heeft... of zusters waarvan de broers goed gevlogen hebben naar het kweekhok.
2. Rust en recuperatie zijn twee belangrijke items bij het fondspel. Twee klassiekers van 1000 km per seizoen zijn voldoende. Een volledige recuperatie van de geleverde inspanningen vergt toch 4 à 5 weken tijd.
3. Er zijn veel meer slechte dan goede hokken ! Voor de binnenzijde van het hok wordt er best zacht hout gebruikt... voor de buitenzijde hard hout. De voorzijde is dubbelwandig ... voor de achterzijde (regenkant) en zijkanten werden er driewandige golfplaten gebruikt. Ook de bodem van het hok werd afdoende geïsoleerd.
4. Er wordt uitsluitend Mariman gevoederd ... "licht" starten en opvoederen naar de inkorvingsdag toe. Er worden 10 verschillende mengelingen ondereen gemengd... en bij het opvoederen komt er ook nog rode Franse maïs aan te pas.
5. De weduwnaars worden gespeeld op 8 hokken... ze trainen tweemaal daags... en iedere trainingbeurt wordt goed in de gaten gehouden. Alleen duiven die goed trainen (conditie) worden ingekorfd... de andere blijven thuis !
6. Een melker is goed wanneer er goed gespeeld wordt... een beetje zoals de trainer in het voetbal ! Velen zijn geroepen maar weinigen zijn uitverkoren.
7. Medisch wordt er heel weinig ondernomen... want een fondduif moet het met weinig medicamenten kunnen stellen. Aviol... appelazijn met kruiden ...direct uit Frankrijk. Ook appelazijn + zeezout in het badwater !
8. Een fondspeler moet veel geduld hebben ! Fondduiven hebben pas hun volle rendement wanneer ze drie jaar oud zijn... hun carrière duurt normaal 6 jaar.
9. Een fondduif moet een lang model hebben... gestroomlijnd... met een zachte pluim. Lange, smalle boten zijn doorgaans de snelste !
10. Op de internationale fondvluchten met morgenlossing komen de echte fondvliegers het best tot hun recht. Met een middaglossing kan zelfs een goede halve fondduif nog aan de bak komen.

Iets latere start !

Luci en Antoon v. d. Wegen hebben vanuit hun riante veranda een prachtig uitzicht op de hokken. De voormiddag is voorbehouden aan de verzorging van de duiven... en pas in de namiddag komt er "vreemd volk" over de vloer.
Antoon kijkt met welbehagen over de hokken waar de ploeg voor de zware fond zich stilaan op gang trekt. Iets later dan andere jaren... de eieren zijn aan het uitpikken en de duiven hebben de binnenkant van de mand nog niet gezien. De Rottweiler is een stevige jongen... vriendelijk voor iedereen... maar je verstand gebruiken zegt Antoon... en dat zullen we dan ook maar doen.
"We brengen zo'n 70 weduwnaars... waarvan de kleine helft jaarlingen... aan de start van het nieuwe seizoen. Daarnaast hebben we nog een handvol jaarse duivinnen... want we vinden het eveneens belangrijk dat het duivinnenbestand op peil gehouden wordt. De laatste jaren hebben we de onderste rijen woonbakken dichtgetimmerd (40 in totaal)... iets kalmer aan gaan doen... weet je”, aldus Antoon en Luci.
“Jaarlijks kweken we zo'n 100 jongen voor eigen gebruik... maar zoals je weet is het spel met de jonge duiven niet belangrijk voor ons. De jongen komen hier pas voor de eerste keer los wanneer ze twee maanden oud zijn... zodat ze als pas gespeende pieper geen rotzooi kunnen oppikken op de platte daken hier in de buurt. Ze komen wel in de spoetnik zodat ze hun oriënteringsvermogen kunnen ontwikkelen. De eerste keer dat ze los komen overnachten er wel een 30-tal buiten... maar alles komt doorgaans goed met weinig verliezen.
Na Perpignan brengen de vliegduiven een ronde jongen groot waarna ze gescheiden worden. Tijdens de wintermaanden komen de duiven iedere dag gedurende 1 uur los... we hebben in Steenbergen vele jaren weinig last van roofvogels gehad... maar de laatste jaren worden deze jongens opnieuw talrijker.
Eind maart wordt er gekoppeld... er wordt een ronde jongen grootgebracht... en aansluitend wordt er vertrokken op het weduwschap. Er wordt niet aan winterkweek gedaan want jongen fokken bij winterweer doet de ouderduiven de jongen “vol pompen” met voer... met als resultaat duiven met grote kroppen... en met grote eters kun je niets aanvangen op de zware fond.
Het opleren start normaal op een groot jong (nu iets later)... via Quievrain met de Belgische duiven omdat ze moeten leren alleen vliegen... dan nog tweemaal Dourdan tot ze zo’n 1000 km in de vleugels hebben... en dan staan ze klaar voor het zwaardere werk.
We leren op in België om de duiven beter uit de juiste richting te krijgen. Je zit achteraan in het speelgebied... de Belgische duiven verlaten eerder de klad... de duif is een "kladvlieger" en dat moet je haar zo snel en zo goed mogelijk afleren.
En zoals de vooruitzichten nu zijn en zonder al te grote rampvluchten zullen de effectieven als volgt verdeeld worden ... . 5 voor St. Vincent... 5 voor Pau... 19 voor Barcelona... 15 voor Bordeaux (2-jaarse)... 5 voor Dax... 19 voor internationaal Dax... 9 voor Marseille... 5 voor Montauban... 19 voor Perpignan. Barcelona is uiteraard het koninginnenstuk voor ons ! De weduwnaars worden altijd zonder duivin ingekorfd !
Ook de jaarlingen... als jonge duiven niet gespeeld... worden in België (Zandvliet) ingekorfd. Het wordt dan 2x Quiévrain... 2x Noyon... en 5 x Dourdan. Op wedstrijden van 400 km is de kans klein dat een jaarse duif kapot gespeeld wordt... wat op wedstrijden van 800 km zeker niet het geval is. Trouwens door de jaarlingen op 400 km te spelen hou je beter de snelheid onder de fondduiven !"

Een schitterende carrière !
 3 x winnaar Europabeker
 1 x winnaar Europa Marathon (Duitsland)
 1e West Europese Super Marathon
 2 x 1e Nationale Marathon
 4 x Keizer op de grote fond ZLU
 2 x Grand Prix ZLU
 Generaal ZLU
 4 x Club der Azen
 1e Nationaal Pau
 1e Nationaal Marseille
 1e Nationaal Dax ZLU
 1e Nationaal Barcelona 1973
 2 x Internationaal Kampioen 1 + 2 getekende IFC 4000
 1e Internationaal Kampioen 10 getekende IFC 4000
 1e Pau 1 + 2 + 3 getekende IFC 4000
 1e Barcelona 1 + 2 getekende IFC 4000

Lichte kost voor zwaar werk !

Het spel op de zware fond vereist een andere mentaliteit... een andere melker ?
Antoon en Luci v. d. Wegen : "Uiteraard... maar dat krijg je aan de meeste melkers niet verkocht.
Een duif die thuiskomt van een Pau... Barcelona... Marseille... Perpignan is fysiek en moreel kapot. Een echte fondrakker gaat in het rood en die moet je bij thuiskomst gewoon gerust laten.
Bovendien arriveert zo'n duif gestresseerd na een lang verblijf in de mand. Op het moment van de thuiskomst is het dan meestal ook nog een ware heksenketel op het hok... en op dat moment laten we zijn duivin niet zien. We knappen de thuiskomers zo'n 4-tal dagen op met lichte kost... en pas dan komen de duivinnen op het hok. Ondertussen hebben we ook de duivinnen een paar dagen voorbereid... beter gevoederd en afgezonderd... zodat de doffer een driftige duivin in de nestschotel krijgt. Dat is een echte opkikker voor een fondvlieger !
Ook de thuisblijvers krijgen dan hun duivin... ze blijven dan gewoonlijk van 17 u tot 21 u samen... de duivinnen gaan dan naar de volière... de nacht valt en ’s anderendaags krijgen de doffers een bad op het hok... en vanaf dan kan er opnieuw “opgebouwd” worden naar de volgende wedstrijd.
Lichte kost en rust brengen dan de fondvlieger in ideale omstandigheden aan de start van de volgende opdracht. Tussen twee fondklassiekers (1000 km) zijn 4 à 5 weken rust aangewezen.
Een duivin kan een iets harder regime aan !
En hoe minder medicamenten... hoe meer succes ! Zo kijken wij aan tegen de medische begeleiding van fondduiven. Naast een gevarieerde voeding... en die vinden we al vele jaren bij Mariman... worden grit, piksteen, mineralen, zeewier, lijnzaad, thee, biergist, druivensuiker en honing (bij thuiskomst) en veel gemalen wortelen verstrekt. Wij verkiezen deze meer natuurlijke aanpak boven de voorbehoedende "kuurtjes" die op vele hokken in zwang zijn."

Blijven eten in de mand !

Voor Barcelona verblijven de duiven een kleine week in de mand. Fondvliegers moeten op een andere manier opgevoederd worden dan voor een wedstrijd van 300 kilometer ?
Antoon en Luci v. d. Wegen : "Dat is nogal wiedes ! Een zware fondvlieger moet tijdens het transport naar de lossingplaats blijven eten... anders komt hij in de problemen. Voor halve fond of eendaagse fond moeten de batterijen op de inkorvingsdag volledig opgeladen zijn. Ze eten dan weinig... of helemaal niet meer.
Voor duiven op de zware fond die op deze manier voorbereid werden is dat rampzalig. De eerste dagen van hun verblijf in de mand stoppen ze met eten. De maïs die in de mand gevoederd wordt laten ze links liggen en op de lossingdag zijn ze een flink deel van hun energie en conditie kwijt. Duiven voor de overnacht worden hier langzaam opgevoederd voor de wedstrijd... maar zeker niet volgepropt. Ook wordt er niet te veel “fijn voer” gevoederd... want tijdens het verblijf in de mand wordt er alleen “grof voer” verstrekt en dat moeten ze blijven vlot naar binnen werken.
De eerste week na de thuiskomst wordt er vijf dagen zuivering gevoederd. Daarna wordt er via helft om helft overgeschakeld op sportmengeling zonder echter te overdrijven met grote porties of met een zware mengeling. Op die manier blijven de duiven eten tijdens het transport en wordt de conditie verder opgebouwd in plaats van afgebroken."

Doffers met duivinnenkoppen !

De top bereiken is één zaak... er blijven is nog een andere zaak !
"Zeg dat wel... en uit de doppen kijken is de boodschap. Een vaste stelregel is hier dat bewezen kwekers of vliegers nooit verkocht worden. Wel de vruchten... maar nooit de boom !
Het bijhalen van "vers bloed" wordt hier inderdaad een serieus probleem. Wij proberen duiven in te kruisen van hokken die met onze duiven gelukt zijn.
Ik hoef u dus niet te vertellen dat de afstamming bij het kweken hier zeer belangrijk is willen we niet van de regen in de drop komen. Kweken is de ruggengraat van een succesvolle duivensport... wees daar maar zeker van.
 Ik selecteer impulsief... al was dat vroeger anders. Nu eerst elimineren en pas daarna de afstamming natrekken. Gelukkig heb ik altijd gelijk... want een afgevoerde duif kan het tegendeel niet meer bewijzen... en op die manier blijft mijn zelfvertrouwen intact.
In de hand hou ik van een gestroomlijnde duif... met een perfecte pluim... een goede vleugel en een mooie kop. Wanneer de piepers 8 weken oud zijn lijkt het alsof er driekwart duivinnen tussenzitten. Dat is niet zo... maar ik hou van doffers met fijn gesneden duivinnenkoppen. De vele jaren duivensport hebben mijn gelijk bewezen"

Een schitterend seizoen 2011 !
Europabeker (op Internat. Pau, Barcelona, Marseille, Perpignan)
 1e Europabeker (voor de 3e keer)
 1e 2 eerst getekende
 1e 5 eerst getekende
 3e 1 eerste getekende

Nationaal Zuid Limburgse Unie
 2e Nationale Marathon
 2e Keizer van de grote fond
 3e Pyreneeën Cup
 3e Fondkampioen Nationaal
 3e Super Prestige

Internationale Zuid Limburgse Unie
4e West Europese Super Marathon
 3e West Europese Super Marathon 8 getekende

ArGe internationaal Euskirchen
2e Europa Marathon

Internationale Fondclub 4000 (IFC 4000)
 1e Internationaal kampioen 1 + 2 getekende
 1e Internationaal kampioen 10 getekende
 1e Pau 1 + 2 + 3 getekende
 1e Barcelona 1 + 2 getekende
 2e Internationale Super trofee
 3e ploeg Europacup Barcelona

Fondclub Flakkee-Brabant-Zeeland (FBZ)
 (over de nationale en internationale vluchten)
 1e Kampioen Generaal
 1e Kampioen Marathon
 1e Kampioen Aangewezen
 6e Kampioen Onaangewezen

 

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.