LOTHAR LESSMEISTER – 1e Internat. Barcelona 17.732 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Hütschenhausen (D.) – De internationale overwinnaar van Barcelona komt dit jaar uit Duitsland. Het is Lothar Lessmeister uit Hütschenhausen, een dorp met nog geen 4000 inwoners in het zuidwesten van Duitsland, zowat 20 km. westelijk van de stad Kaiserslautern.

Zondagmorgen klokte Lothar op een afstand van 981,847 km. om 6.26.21 uur zijn geschelpte duivin met ringnummer 05286-10-545 (1250,20 m/m). Een topprestatie !
Slechts twee duiven deden meer dan 1200 m/m. Naast die van Lessmeister was dat de duif van de gebroeders Pronckaert uit Schepdaal bij Brussel (1233,05 m/m) en de gemiddelde snelheden op internationaal niveau daalden al snel tot minder dan 1100 m/m.

Lothar Lessmeister is in de internationale fondwereld geen onbekende. Hij boekte in het verleden al heel wat grote overwinningen met als hoogtepunt de 1e Internat. Pau tegen 8302 d. in 2014. Bij de duivinnen won hij internationaal Perpignan (2006) ... Carcassonne (2006) en Marseille (2006). Ook nationaal behaalde hij diverse zeges, zoals uit San Sebastian (2003), Barcelona (2006) en Dax (2006). De Barcelona-triomf van dit jaar is dus zeker geen toevalstreffer.

Lothar beschikt over 25 kweekkoppels, kweekt 100 jonge duiven en speelt met ca. 45 koppels op totaal weduwschap. De voorbereiding gebeurt volgens het systeem van Cees de Jong (voorheen Lepelstraat). Vanaf zowat 14 dagen voor de inkorving krijgen de duiven Superdieet. Vanaf 5 dagen voor de inkorving wordt het Supermengeling waarvan de laatste 2 dagen volle bak. Tussendoor steeds extra vetrijk voer.

Lothar geeft geen medicijnen omdat hij van mening is dat deze het organisme belasten. Soms geeft hij wel de dag voor de inkorving een multivitamine-preparaat. Lothar is thans 76 jaar oud en zegt dat hij niet lang meer zoveel duiven zal houden. Afwachten, want hij is nog behoorlijk fit !
In totaal had hij voor Barcelona 14 duiven ingekorfd. Zijn aankomsttijden : 6u26, 10u07, 11u38, 11u43, 13u18 en 17u48.

Zoals velen tegenwoordig heeft ook Lothar een eigen website. Ik heb die eens goed bekeken en las daar dat Lothar vele jaren terug bij Piet de Weerd in de leer is gegaan. Zelf schrijft hij daarover op zijn website dat Piet hem de speciale handkeuringstechniek heeft bijgebracht, die in de loop der jaren door hemzelf geperfectioneerd werd. Het gaat daarbij om de musculatuur en geeft uitsluitsel over de fysieke voorwaarden waaraan een vlieg- en kweekduif moet voldoen. Om het doorzettings- en navigatievermogen van de duif te weten te komen is selectie via de mand noodzakelijk.
Wat heeft Lothar nu precies van de grote Piet de Weerd geleerd? Dat is kort gezegd de selectie zelf. Het “Fingerspitzengefühl”. Hetgeen telt zijn de spieren die de vleugels doen bewegen. Een fondduif heeft geen sterke rug nodig. Ook de beste ogentheorie dient tot niets als de nodige spieren ontbreken.
Waarom verdwijnen zoveel topmelkers na een paar jaar weer van het voorplan? Gewoonweg omdat ze niet konden selecteren. Ze wisten hun kolonie niet op niveau te houden omdat ze wellicht de verkeerde duiven bijhaalden.

De lessen van Piet de Weerd vormen misschien dan ook wel de reden dat Lothar Lessmeister zo lang weet stand te houden aan de top !

DV05286-10-545.jpg

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.