LEON & DAN PRINCE - Winnaar Gouden Duif VK & Ierland 2017

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Cheadle (Engeland) – Na de eerste Gouden Duif UK & RoI in 2016 werd door De Duif in samenspraak met de Engelse partners Stuart Wilcox, Peter Fox en Stuart Fawcett besloten hier een vervolg aan te breien. En met succes, want het aantal inzendingen steeg, en een groot aantal Engelse topliefhebbers stuurde in. Zeker het vermelden waard in dit opzicht is dat de top 3 een beter coëfficiënt had dan de winnaars van de eerste editie. 

In Engeland werkt men niet met getekende duiven, derhalve is er een formule ontwikkeld die toch zo goed mogelijk aansluit op de Gouden Duif hier. Er wordt gewerkt met 5 verschillende categorieën, waarbij de 1e geklokte duif telt, maar het coëfficiënt vermenigvuldigd moet worden met het aantal ingezonden duiven. Zo blijven ook de kleine(re) liefhebbers een kans hebben om te winnen.

Om de winnaars van de tweede editie te leren kennen moeten we naar Cheadle, zo’n 80 km ten zuiden van Manchester en aan de zuidelijke rand van het Peak District National Park, een groot natuurgebied met heidevelden en kalkachtige dalen met heel wat bezienswaardigheden en wandelroutes. 

ZO WERDEN ZIJ GOUDEN DUIF-WINNAAR
Cat. 1 - Bath (174 km) 2016 d. 1 (15 mee)
Cat. 2 - Yoevil (230 km) 1067 d. 1 (15 mee)
Cat. 3 - Vire (462 km) 4027 d. 2 (23 mee)
Cat. 4 - Saintes (805 km) 566 d. 1 (8 mee)
Cat. 5 - Hullavington (160 km) 1711 d. 1 (25 mee)

De winnaars van de Gouden Duif 2017 voor Engeland en Ierland zijn de broers Leon (30) en Dan (27) Prince. Ze zijn partners zowel op hun werk als op het duivenhok. 
Ze zijn zelfstandige bouwvakkers en werken samen, al stopt Leon een uur eerder met werken om de duiven te trainen en in te korven. Ze werden met de duivenmicrobe besmet door hun vader die duiven had, maar ondertussen gestopt is. In 2003, toen Leon zijn schoolopleiding afgerond had, besloten hij en Dan om op eigen naam met de duiven te starten. Dit deden ze op een hok in de tuin bij een tante. In 2009 verhuisden ze de hokken en duiven naar de huidige locatie, een wei niet ver van de woning van Dan. 

 Leon en DanDe kweek- en vliegduiven zijn grotendeels gebaseerd op twee lijnen, namelijk Cyriel & Carl Lambrechts, Berlaar (zowel rechtstreeks via enkele verkopingen als via A. Dungworth) en Rene Nauwelaerts, Putte (via clubgenoot Keith Hand). Deze lijnen zijn aangevuld met enkele duiven van de soort Dirk Van Dyck en Leo Heremans. 
In feite zijn vier van de vijf vermeldingen in de Gouden Duif behaald met deze lijnen. De vijfde en laatste vermelding komt uit een broer van superduif “Mystique” (direct Syndicate Lofts uit “Drum” en broer van topvliegster en -kweekster “Mystique” bij Crehan & O’Connor) x een duivin van Crehan & O’Connor, 100% Leo Heremans uit de lijn van het “Safier Koppel”.

Leon en Dan hebben 32 koppels kwekers... 12 koppels Lambrechts-soort, 12 koppels Nauwelaerts-soort en 8 koppels van de “overige soort”. Van deze kwekers spelen ze zo’n 100 uitgeselecteerde jongen in 2 rondes, verdeeld over 4 hokken.
Ze huisvesten ook 36 koppels vliegduiven, waarbij er 3 hokken voor de doffers en 1 hok voor de duivinnen voorzien is. Ze worden op totaal weduwschap gespeeld, en na de 5 voorbereidende trainingsvluchten worden ze nog 1x per week op woensdag zo’n 50 km. zelf weggebracht. 21 Dagen voor de laatste vlucht worden de duiven gekoppeld en vanaf dan dagelijks zelf opgeleerd. 
De jongen worden verduisterd vanaf het spenen tot 21 juni, en daarna dagelijks gelapt om aanvallen van de lokale slechtvalken te vermijden, want als ze de jongen aan huis loslaten slaan die meermaals verwoestend toe.

Leon en Dan spelen in twee lokale clubs, in twee verschillende samenspelen. De ene is North Staffs Fed met wekelijks 2000 tot 4500 duiven enkel van het Britse vasteland en met de jongen. De andere is de MNFC met 1500 tot 8000 duiven en dan is er nog de MCC met 700 tot 1200 duiven voor de Frankrijk-vluchten (dus over het Kanaal). 

De voeding bestaat grotendeels uit Gerry Plus en Superstar Plus van Versele-Laga, aangevuld met Bamfords Super Dieet en Jonge Duiven Supreme. Gezondheidsadvies wordt bekomen bij Kev Winter en de mest wordt maandelijks onderzocht. Indien nodig wordt behandeld, anders niet. 
Leon en Dan Prince zijn twee jonge hardwerkende liefhebbers die spelen op een gehuurd stuk grond en zonder enige hulp van anderen. 

Gefeliciteerd en geniet van de “Nacht van Broechem” op 17 februari als jullie het podium op mogen om de felbegeerde trofee in ontvangst te nemen, onder begeleiding van de klanken van het volkslied! 

G-W-P Macalony (Schotland), 2e Gouden Duif-winnaar Verenigd Koninkrijk & Ierland.
G-W-P Macalony (Schotland), 2e Gouden Duif-winnaar Verenigd Koninkrijk & Ierland.

D. Baldie (Schotland), 3e Gouden Duif-winnaar Verenigd Koninkrijk & Ierland.
D. Baldie (Schotland), 3e Gouden Duif-winnaar Verenigd Koninkrijk & Ierland.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.